«Η Ρωσία έχει αφήσει πίσω της τα σκάνδαλα ντόπινγκ και τώρα έχει μία καθαρή ομάδα, ενόψει των Ολυμπιακών αγώνων», δήλωσε αυτή την εβδομάδα σε συνέντευξη Τύπου ο Yuri Borzakovsky. Όσο αισιόδοξη κι αν ακούγεται όμως η τοποθέτηση του πρώην Ολυμπιονίκη και νυν αρχιπροπονητή στίβου της Ρωσίας, η χώρα δεν έχει ξεμπερδέψει ακόμη με τις παλιές της αμαρτίες.

Κάθε άλλο μάλιστα, αφού ο «πόλεμος» ανάμεσα στη διεθνή ομοσπονδία και τη Ρωσία, για τα κρούσματα ντόπινγκ, συνεχίζεται αμείωτος κατά τα φαινόμενα. Η IAAF ανακοίνωσε την απόφασή της να παραπέμψει στο CAS έξι υποθέσεις ντόπινγκ, η οποίες προέκυψαν από το βιολογικό διαβατήριο των αθλητών, που υιοθετήθηκε το 2009.

Πρόκειται για τις υποθέσεις των Valeriy Borchin, Olga Kaniskina, Sergey Bakulin, Sergey Kirdyapkin, Vladimir Kanaykin και Yuliya Zaripova, με την IAAF να διαφωνεί με τη ρωσική υπηρεσία κατά του ντόπινγκ (RUSADA) σε ένα βασικό ζήτημα.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση, αν και η IAAF συμφωνεί ότι σε κάθε μία από αυτές τις περιπτώσεις υπάρχουν επαρκείς αποδείξεις ότι υπήρξε παραβίαση των κανονισμών ντόπινγκ, αλλά και ειδικές συνθήκες που δικαιολογούν ποινή άνω των δύο ετών, διαφωνεί με την επιλεκτική ακύρωση αποτελεσμάτων.

Ακόμη, στην ίδια ανακοίνωση, η IAAF σημειώνει ότι η υπόθεση της Tatyana Chernova από τον επανέλεγχο του δείγματός της στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα του 2009 είναι ακόμη υπό εξέταση.

Αποφασίζοντας για τον αποκλεισμό των έξι παραπάνω αθλητών, η RUSADA έκρινε ότι έπρεπε να τους τιμωρήσει ανά περιόδους. Για παράδειγμα, η Ολυμπιονίκης των 3.000 μ. στιπλ Zaripova δεν χάνει τον παγκόσμιο τίτλο που είχε κατακτήσει το 2011, όπως και ο Kirdyapkin το χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιο που πήρε το 2012 στα 50 χλμ. βάδην, αν και χάνει τον παγκόσμιο τίτλο του 2009. Όλα αυτά βέβαια τώρα θα αποτελέσουν αντικείμενο εξέτασης στο CAS.

Ρούλα Βλασσοπούλου

Προηγούμενο άρθροΤο βάδην ξανά στο προσκήνιο –Οι συμμετοχές στο Πανελλήνιο πρωτάθλημα και την ημερίδα
Επόμενο άρθροΟ Ιακωβάκης τρέχει σε… συνεδριάσεις, αλλά και στο στάδιο

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ