Διαφήμιση του στίβου αποτέλεσε ο τελικός του ακοντισμού των γυναικών! Η Μαρίγια Αμπακούμοβα και η Μπάρμπορα Σποτάκοβα έκαναν τα πάντα προκειμένου να φτάσουν στην κορυφή του κόσμου.
Η Ρωσίδα πρωταθλήτρια ξεκίνησε με τον καλύτερο τρόπο τις βολές της στον τελικό και στη δεύτερη προσπάθεια είχε πάρει το προβάδισμα με 71,25 μέτρα. Η Τσέχα όμως με τον Γιάν Ζελέζνι να την καθοδηγεί από τις εξέδρες κατάφερε στην πέμπτη της βολή να πάρει αυτή τα ηνία στον αγώνα με 71,58 μέτρα. Το ξέσπασμα της κατόχου του παγκοσμίου ρεκόρ ήταν απίστευτο καθώς πίστευε ότι αυτή η βολή θα ήταν ικανή να της δώσει το χρυσό μετάλλιο… Όμως δεν είχε πει την τελευταία της λέξη η Αμπακούμοβα! Η Ρωσίδα πρωταθλήτρια μπήκε αποφασισμένη στην πέμπτη της βολή και έστειλε το ακόντιο στα 71,99 μ. που είναι η τρίτη καλύτερη επίδοση όλων των εποχών.
Η έκπληξη του τελικού ήταν η Σουνέτ Βιγιοέν από τη Νότια Αφρική που βελτίωσε το ρεκόρ ηπείρου και με 68,38 μ. κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο! Η Κριστίν Όμπεργκφελ δεν κατάφερε να ακολουθήσει τον ρυθμό των υπολοίπων αθλητριών και έτσι έμεινε στην τέταρτη θέση με 65,24 μέτρα. «Είχα αρκετά προβλήματα πριν το πρωτάθλημα. Ένα μήνα πριν δεν μπορούσα να πατήσω το πόδι μου. Σκέφτηκα ακόμη και το ενδεχόμενο να μην ταξιδέψω στην Κορέα. Φοβόμουν αρκετά για το τι θα συμβεί στη διάρκεια της διοργάνωσης. Τελικά χάρη στη βοήθεια της οικογένειας μου και της ομάδας που δουλεύουμε μαζί, τα κατάφερα. Όταν η Μπάρμπορα σημείωσε τη μεγάλη βολή, το μόνο που σκέφτηκα, ήταν ότι έπρεπε να της απαντήσω. Και το έκανα. Λυπήθηκα για την Κριστίν (Όμπεργκφελ) που έμεινε εκτός μεταλλίων», είπε η Ρωσίδα.
Στα 21 του χρόνια έμελλε να γράψει ιστορία! Ο λόγος για τον Ντέιβιντ Στορλ που κατάφερε να κατακτήσει το πρώτο χρυσό μετάλλιο της Γερμανίας στην σφαιροβολία των ανδρών και να βελτιώσει και το ρεκόρ Ευρώπης στους Νέους (ανήκε στον ίδιο από τον προκριματικό του αγωνίσματος). Ο Γερμανός σφαιροβόλος στην έκτη και τελευταία του βολή κατάφερε να πάρει την πρώτη θέση με βολή στα 21,78 μέτρα. Μέχρι εκείνη την στιγμή την πρωτιά στον αγώνα είχε ο Καναδός Ντίλαν Αρμστρονγκ με 21,64 μέτρα. Στην τελευταία του προσπάθεια ο Καναδός δεν κατάφερε να πάρει και πάλι στα χέρια του το χρυσό μετάλλιο… Το χάλκινο μετάλλιο κατέκτησε ο Λευκορώσος Αντρέι Μίκνεβιτς με 21,40 μ., ενώ ο Αμερικανός Κρίστιαν Κάντγουελ περιορίστηκε στην τέταρτη θέση (21,36 μ.). Ο χρυσός ολυμπιονίκης του Πεκίνου Τόμαζ Μαγέβσκι δεν κατάφερε να μπει στην οκτάδα καθώς έμεινε ένατος με 20,18 μέτρα.
Εχει πανηγυρίσει δύο χρυσά ολυμπιακά μετάλλια, το 2004 στην Αθήνα και το 2008 στο Πεκίνο. Αποτελεί μια από τις καλύτερες και σταθερότερες αθλήτριες της τελευταίες επταετίας σε 100 μ. και 200 μέτρα. Παρόλα αυτά, η Βερόνικα Κάμπελ – Μπράουν ποτέ ξανά μέχρι το βράδυ της Παρασκευής δεν είχε κατακτήσει χρυσό μετάλλιο σε Παγκόσμιο Πρωτάθλημα. Αυτός είναι και ο λόγος που με τον τερματισμό των 200 μ. κάθισε στον αγωνιστικό χώρο και έβαλε τα κλάματα. Σε έναν τελικό, που ήξερε ότι τρεις ακόμη αθλήτριες φλέρταραν με το χρυσό μετάλλιο. Η Καρμελίτα Τζέτερ, ώστε να κάνει το ντάμπλ, η Αλισον Φίλιξ, νικήτρια στην απόσταση το 2005, 2007 και 2009 και η Σόλομον, που ταξίδεψε στο Νταεγού με την καλύτερη επίδοση στον κόσμο. Η Κάμπελ, ξεκινώντας δυνατά την κούρσα, μπήκε πρώτη στην ευθεία, άντεξε την πίεση της Τζέτερ 40 μ. πριν το φινάλε και επικράτησε με 22.22. Δεύτερη με ήταν η Αμερικανίδα με 22.37 και τρίτη η Φίλιξ με 22.42. «Θέλω να ευχαριστήσω το Θεό που μου έδωσε δύναμη για να φτάσω σε αυτή την επιτυχία. Επιτέλους κατέκτησα χρυσό μετάλλιο σε Παγκόσμιο Πρωτάθλημα. Ηξερα ότι από την αρχή έπρεπε να πιάσω τις αντιπάλους μου και να τρέξω δυνατά στη στροφή», είπε η Κάμπελ, που ήταν δεύτερη στον τελικό των 100 μέτρων. «Αισθάνομαι απογοήτευση και κύραση. Δεν κατάφεραν να υπερασπιστώ το χρυσό μου μετάλλιο, όμως, έβαλα τα δυνατά μου. Τώρα έχω τη συμμετοχή μου στη σκυτάλη και την ευκαιρία για χρυσό μετάλλιο. Σε αυτό το πρωτάθλημα δοκίμασα κάτι καινούριο, το οποίο μου έδωσε επιπλέον κίνητρο για τη συνέχεια», είπε από την πλευρά της η Φίλιξ, που είχε θέσει ως στόχο σε αυτό το πρωτάθλημα, το νταμπλ σε 200 μ. και 400 μ., όμως δεν τα κατάφερε.
Να σημειωθεί ότι η …κατάρα του εξωφύλλου (δείτε: http://www.stivoz.com/forum/entry.php?53) συνεχίζεται, αφου μετα τη Σαβινιε εχθές, σήμερα είχαν επιλεγεί Τζέτερ και Φελιξ μαζί!
Ηταν αποφασισμένος από τον προκριματικό. Πόσο μάλλον στον τελικό… Ο λόγος για τον Ντουάιτ Φίλιπς που έκανε μόλις δύο έγκυρα άλματα στον τελικό και κατάφερε να γράψει τη δική του ιστορία καθώς κατέκτησε το τέταρτο συνεχόμενο χρυσό μετάλλιο σε Παγκόσμιο Πρωτάθλημα. Καθόλου τυχαίος άλλωστε και ο αριθμός που φορούσε στον αγώνα που ήταν το 1111! Ο Αμερικανός με καλύτερο άλμα στα 8,45 μ. (στη δεύτερη προσπάθεια, είχε ένα ακόμη στα 8,31 μ., τρία άκυρα και άφησε και μια προσπάθεια) κατάφερε να ανέβει στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου! Στον τελικό του μήκους όλα ήταν ανοιχτά μετά από τους αποκλεισμούς εκπλήξεις του Σαλαντίνο και του Μοκοένα. Τελικά όμως ο Μίτσελ Γουάτ κατάφερε να είναι στο βάθρο! Ο Αυστραλός με άλμα στα 8,33 μ. κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο με τον Νγκονιντζάσε Μακούσα να κάνει την έκπληξη και να ανεβαίνει στο τρίτο σκαλί του βάθρου με 8,29 μέτρα! «Αυτό το μετάλλιο είναι το σημαντικότερα από τα τέσσερα που έχω κατακτήσει στην καριέρα μου. Σήμερα νιώθω εξίσου σπουδαίος αθλητής όπως ο Καρλ Λιούις και ο Μπομπ Μπίμον. Στη διάρκεια της χρονιάς είχα τραυματισμούς. Μόνο η οικογένεια μου και ο προπονητής μου πίστευαν ότι μπορώ να κατακτήσω το χρυσό μετάλλιο», είπε ο Αμερικανός.
Το μοναδικό ντάμπλ στην διοργάνωση ήρθε από την Βίβιαν Τσέριουτ, που μετά τα 10.000 μ. κατάφερε να φτάσει στην νίκη και στα 5.000 μέτρα. Η Κενυάτισσα διένυσε την απόσταση σε 14.55.36, με τη Σίλβια Κιμπέτ να ακολουθεί με 14.56.21 και την Μεσερέτ Ντεφάρ με 14.56.94. «Ακολούθησα τις συμβουλές του συζύγου μου πριν από την κούρσα και κατάφερα να φτάσω στη νίκη. Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενη που έφτασα στο νταμπλ», είπε η νικήτρια.
Η ακύρωση του από τον τελικό των 100 μ. δεν φαίνεται να τον έχει πτοήσει ιδιαίτερα! Ο Γιουσέιν Μπολτ στον απογευματινό ημιτελικό των 200 μ. έκανε έναν περίπατο έτσι ώστε να ξεμουδιάσει! Ο Τζαμαϊκανός σούπερ σταρ σημείωσε τον δεύτερο καλύτερο χρόνο (20.31) με τον Κριστόφ Λεμέτρ να δείχνει έτοιμος για ένα ακόμη μετάλλιο (μετά από αυτό στα 100 μ.). Ο Γάλλος με 20.17 ήταν ο ταχύτερος στον ημιτελικό των 200 μέτρων!
Η Κάστερ Σεμένια σημείωσε τον ταχύτερο χρόνο στον ημιτελικό των 800 μ. με 1.58.07 δείχνοντας έτοιμη να υπερασπιστεί τον τίτλο της παγκόσμιας πρωταθλήτριας που είχε κατακτήσει στο Βερολίνο το 2009. Πίσω από τη Νοτιοαφρικανή ήταν η Ρωσίδα Μαρίγια Σαβίνοβα με 1.58.45 και τον τρίτο καλύτερο χρόνο έκανε η Κενυάτισσα Τζάνεθ Γεπκοσγκέι με 1.58.50.
Το όνειρο των Νοτιοαφρικανών κράτησε κάτι λιγότερο από 1.600 μέτρα. Σε εκείνο το σημείο, ο Λασόν Μέριτ άλλαξε ταχύτητα, ξεπέρασε τους αντιπάλους και χάρισε στην ομάδα 4Χ400 μ. των ΗΠΑ, το χρυσό μετάλλιο με 2.59.31. Οι Νίξον, Τζάκσον και Τέιλορ άφησαν περιθώρια στη Ν. Αφρική και την Τζαμάικα που στο μεγαλύτερο μέρος της κούρσας είχαν τον έλεγχο και είχαν κλείσει τους Αμερικανούς πίσω. Η Ν. Αφρική, δίχως τον Οσκαρ Πιστόριους στη σύνθεση της (ο οποίος παρ’ όλα αυτά θα πάρει μετάλλιο επείδη αγωνίστηκε στον προκριματικό και με αυτόν τον τρόπο γράφει ιστορία), τερμάτισε σε 2.59.87 και η Τζαμάικα σε 3.00.10., και ακολούθησαν λίγο πιο πίσω Ρωσία και Βέλγιο.