Η Χριστίνα Τσιλιγκίρη μίλησε στον Real fm 97,8 και την εκπομπή RealSports με τον Παύλο Παπαδημητρίου.

Η κα Τσιλιγκίρη, μέλος της European Multisport Club Association (EMCA) και ιδιοκτήτρια της εταιρείας C.J.T. Sports Marketing & Consulting, είναι εδώ και ενάμιση μήνα περίπου πρόεδρος του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας ενώ μέχρι πρότινος ήταν Συντονίστρια Διευθύντρια του Σ.Ε.Φ κι επίσης ήταν γενική γραμματέας του ερασιτέχνη Ολυμπιακού και συνεργάτιδα του κ. Μαρινάκη. Ήταν Υποψήφια Βουλευτής Νέας Δημοκρατίας στη Β’ Πειραιά, ενώ έχει ενεργό ρόλο στην “Κίνηση για την Αναγέννηση του Κλασικού Αθλητισμού”

Σε σχέση με την Κίνηση και τις επερχόμενες Αρχαιρεσίες του ΣΕΓΑΣ, είπε τα ακόλουθα στις ερωτήσεις του κ. Παπαδημητρίου.

Η Κίνηση για την Αναγέννηση του Κλασικού Αθλητισμού

 • Είστε από ενεργή έως πολύ ενεργή στην Κίνηση για την Αναγέννηση του Κλασικού Αθλητισμού. Είναι μια κίνηση στην οποία βλέπω ότι φιλοξενούνται εκτός από τη δική σας και άλλες σημαντικές υπογραφές από το χώρο του Κλασικού Αθλητισμού. Ξεχωρίζω πολλά παιδιά εννοείται αλλά τον Άγγελο Παυλακάκη που νομίζω έχει ακόμα το πανελλήνιο ρεκόρ των 100μ, ο Χάρης Παπαδιάς, η Πόπη Ουζούνη, από τους δικούς μας θα αναφερθώ στον Νικο τον Τσώνη τον εκλεκτό φίλο και συνάδερφο με τεράστια εμπειρία. Και θέλω να μου δώσετε σε τίτλους τους βασικούς στόχους για τους οποίους ξεκινήσατε αυτή την κίνηση.

Ο βασικός λόγος που μαζευτήκαμε όλοι εμείς, μια παρέα ανθρώπων οι οποίοι αγαπάμε το στίβο. Βλέπουμε το στίβο και με έναν ρομαντισμό και πιστεύουμε πραγματικά ότι ήρθε το πλήρωμα του χρόνου για την επόμενη μέρα. Ο στίβος, ο Κλασικός Αθλητισμός και ο Αθλητισμός στο σύνολο ξεκινώντας από τις Ομοσπονδίες γιατί η Ομοσπονδία τι είναι; Έιναι η σύμπραξη των σωματείων που εκπροσωπούνται από κάποιους ανθρώπους.

Άρα για να μπορέσει να αλλάξει ο Κλασικός Αθλητισμός, για να μπορέσουνε τα σωματεία να έρθουνε στην επόμενη μέρα, πρέπει καταρχήν να αλλάξει η κεφαλή. Οπότε αυτή τη στιγμή βλέποντας σπουδαία ονόματα, μπαίνοντας μπροστά σπουδαίοι αθλητές που έχουνε γράψει με χρυσά γράμματα το όνομά τους στην ιστορία του Κλασικού Αθλητισμού – είναι πολλά τα ονόματα και θα είναι ακόμα περισσότερα, δηλαδή αυτή τη στιγμή είναι το πρώτο κύμα, η πρώτη φουρνιά, έπονται πολλά ονόματα.

 • Πότε το βάλατε μπρος αυτό, δηλαδή χρονικά πότε μαζευτήκατε και είπατε;

Έχει κάτι μήνες όπου το συζητάμε – προ COVID – γιατί πρέπει πραγματικά και νομίζω ότι και οι επιταγές της Κυβέρνησης και του Υπουργείου Αθλητισμού είναι πολύ ξεκάθαρες αναφορικά με το τι πρέπει και το τι μέλλει γενέσθαι με τα σωματεία.

Αυτή τη στιγμή όλα τα προηγούμενα χρόνια από αθλήτρια που υπήρξα εγώ, από το ’90 – ’95 – 2000, μέχρι και -κοντά είμαι 12 χρόνια παράγοντας στον Αθλητισμό- έχουμε δει πάρα πολλές παθογένειες. Τις περισσότερες φορές τις βλέπουμε και λέμε τώρα αυτά δεν αλλάζουν, δεν γίνονται. Δεν ισχύει αυτό. Βλέπουμε αυτή τη στιγμή μια αποφασιστικότητα. Βλέπουμε το ηλεκτρονικό Μητρώο το οποίο θα καταγράφει τα Σωματεία και θα διαχωρίζει τα σωματεία. Βλέπουμε να υπάρχουνε σωματεία -θα έχετε ακούσει ενδεχομένως- με τον όρο σωματεία-“σφραγίδα”, είναι, για τον κόσμο που μπορεί να μην γνωρίζει, τα σωματεία που ουσιαστικά δεν έχουνε καμία αθλητική δραστηριότητα και εμφανίζονται ανά Γενικές Συνελεύσεις προκειμένου απλά να ψηφίζουνε.

Αυτή τη στιγμή λοιπόν πρέπει να υπάρξει ένα ξεκαθάρισμα και τακτοποίηση στον Αθλητισμό. Στο στίβο λοιπόν με τα καλά του με τα κακά του, υπήρξανε πάρα πολλά χρόνια άνθρωποι οι οποίοι προσέφεραν, κάνανε πράγματα, το θέμα είναι όμως ότι έρχεται πλέον η επόμενη μέρα, που φέρνει την Αναγέννηση. Η επόμενη μέρα η οποία πρέπει να έρθουνε νέα πράγματα και ο στίβος να ξαναπάρει τη θέση που του αξίζει. Έχουμε δει δυστυχώς τα τελευταία χρόνια ο στίβος να έχει πέσει.

Ο Κλασικός Αθλητισμός είναι η ναυαρχίδα του Αθλητισμού. Εϊναι η ναυαρχίδα και είναι το άθλημα και τα αθλήματα τα οποία προσελκύουνε τον περισσότερο κόσμο. Είναι μαζικός Αθλητισμός. Βλέπουμε τον Κλασικό Μαραθώνιο, βλέπουμε τόσα πολλά αθλήματα, βλέπουμε παιδάκια τα οποία μπορούνε να απολαύσουνε όλες τις χαρές

 • Και βλέπουμε και πέρα από αυτό και μια αναβάθμιση γενικότερη και υποστηριζόμενη από εταιρείες του δρομικού κινήματος στην Ελλάδα .

Ειδικά το δρομικό κίνημα το οποίο όμως μπορεί να αναπτυχθεί ακόμα περισσότερο.

Στόχος οι Πανευρωπαικοί του 2028

Δυστυχώς τα τελευταία χρόνια δεν έχουμε δει μια σοβαρή διοργάνωση μεγάλη διοργάνωση να φιλοξενείται πλέον από τη χώρα μας. Και γι’ αυτό αν είδατε και στη διακήρυξη την οποία βγάλαμε στόχος μας είναι οι Πανευρωπαικοί Αγώνες το 2028.

 • Να πάρετε το Ευρωπαικό πρωτάθλημα του ’28, μπράβο, αυτό είναι ελπιδοφόρο. Να γίνει.

Μα πρέπει να υπάρχει ένας στόχος. Στον Αθλητισμό πρέπει να έχεις στόχους. Αν δεν έχεις στόχους δεν μπορείς να προχωρήσεις στην επόμενη μέρα. Ο στόχος και το ’28 είναι δίπλα. Για να μπορέσεις να διεκδικήσεις και να πάρεις μια τέτοια διοργάνωση, πρέπει να το κάνεις τώρα. Γιατί;

Γιατί μέσα σε αυτό σκεφτείτε ότι οι αθλητές που θα ξέρουνε ότι το 2028 το πανευρωπαικό πρωτάθλημα θα γίνει στη χώρα μας -και μάλιστα έχει ήδη ειπωθεί ότι θα θέλαμε να γίνει στη Θεσσαλονίκη στο Καυτανζόγλειο- οι αθλητές αυτοί για τα επόμενα χρόνια θα χτίζουνε με το όνειρο του να σηκώσουνε το χρυσό μετάλλιο μέσα στη χώρα τους.

 • Έτσι είναι, εν πάση περιπτώσει θα οργανώσουν το καλεντάρι τους οι άνθρωποι να ξέρουνε

Αυτό θα είναι η αρχή για να μπορέσει να οικοδομηθεί ξανά ο Κλασικός Αθλητισμός.

Θα είναι η κ.Τσιλιγκίρη το “πρόσωπο” για την Προεδρεία..;

 • Αντιλαμβάνομαι ότι επειδή είστε ένα πρόσωπο γενικά προβεβλημένο στα ελληνικά αθλητικά πράγματα και επειδή δεν είχατε κρύψει και ποτέ, είστε Ολυμπιακός, σας αρέσει ο Αθλητισμός, ζείτε από και για τον Αθλητισμό και θέλω να ρωτήσω αν σκέπτεστε να είστε εσείς ο άνθρωπος που θα διεκδικήσει την Προεδρεία του ΣΕΓΑΣ απέναντι στο όποιο πρόσωπο κατεβεί από την παράταξη Σεβαστή που αντιλαμβάνομαι ότι θα είναι η βασική σας αντίπαλος.

Εγώ από τη δική μου τη μεριά θα είμαι δίπλα σε οτιδήποτε χρειαστεί. Αυτή τη στιγμή όμως δεν είναι η ώρα να συζητήσουμε ποιός θα είναι πρόεδρος και να αρχίσουμε να μοιράζουμε θέσεις αριστερά και δεξιά. Αυτή τη στιγμή το πρώτο και το κύριο μέλημά μας είναι ο στίβος. Ο στίβος μας ενώνει, αυτό είναι το μήνυμά μας απέναντι σε κάτι που είναι παλιό.
Ναι, όπως είπα και πριν σέβομαι την ιστορία αλλά πρέπει κάποια στιγμή…

 • Καλά κάνετε και δεν μηδενίζετε την προηγούμενη κατάσταση, αυτό είναι σωστό και σοφό από την πλευρά σας

Είναι η φιλοσοφία μου ως άνθρωπος. Θεωρώ ότι γίνανε πάρα πολλά πράγματα. Δεν μπορείς να μηδενίσεις μια κατάσταση, καλώς ή κακώς είμαστε εδώ που είμαστε, οπότε γίνανε πράγματα, δεν λέμε ότι δεν γίνανε, αλλά όταν έχουν περάσει τόσες δεκαετίες τα πρόσωπα πρέπει να αλλάζουν κάποια στιγμή. Όσο ωραίες και φρέσκες ιδέες να είχανε πριν 30 χρόνια, έχουνε περάσει 30 χρόνια, δεν είναι κακό αυτό. Και γω αν βρίσκομαι στην ίδια θέση 30 χρόνια σίγουρα ότι ήταν να δείξω θα το είχα ήδη δείξει. Αυτή τη στιγμή καλώς ή κακώς, καλώς για εμένα, όπως έχουμε δει και στα πολιτικά, πρέπει να γίνεται και να δίδεται χώρος στους νέους ανθρώπους.

 • Επειδή αναφερθήκατε στα πρόσωπα και είναι σωστό αυτό που είπατε και επειδή εγώ πιστεύω ότι σε μια διαρκή προεκλογική -αν μπορούμε να τη χαρακτηρίσουμε έτσι- διαδικασία, τα πρόσωπα παίζουν ρόλο, να το ρωτήσω αλλιώς:
  Εάν σας ζητηθεί να είστε εσείς το πρόσωπο -γιατί τα πρόσωπα παίζουν ρόλο κα Τσιλιγκίρη είτε το θέλουμε είτε δεν το θέλουμε κι εσείς είστε το πρόσωπο αν σας ζητηθεί από την Κίνηση, από τους συναδέλφους απ’ τους συνοδοιπόρους σας μέσα εδώ να είστε εσείς το πρόσωπο, θα πείτε ναι;

Εγώ θα είμαι δίπλα σε οποιαδήποτε θέση μου ζητηθεί και μπορώ να προσφέρω και θα στηρίξω αντίστοιχα και όποιον άλλον μπορεί να θέλει να αναλάβει αυτήν τη θέση.

 • Οκ, εντάξει, εγώ το θεωρώ ότι είναι ένα ΝΑΙ και σας εύχομαι από τώρα καλή επιτυχία αν το κάνετε, εντάξει, για να σας προλάβω.

Οι 3 Ομοσπονδίες

 • Έχει αναπτύξει μια ρητορική ο Λευτέρης Αυγενάκης όλο το προηγούμενο διάστημα (…) ότι η ατζέντα του είναι να μην συνεχίσει ένα διοικητικό στάτους σε 3 συγκεκριμένες ομοσπονδίες:
  το Μπάσκετ με την παράταξη Γ.Βασιλακόπουλου, ο στίβος καλή ώρα με την παράταξη Σεβαστή – με την ομάδα Σεβαστή και η κολυμβητική Ομοσπονδία με την ομάδα Διαθεσόπουλου.
  Δικαιούμαι να υποστηρίξω δημοσιογραφικά ότι η Κίνηση για την Αναγέννηση του Κλασικού Αθλητισμού θα τύχει της συμπαράστασης και της υποστήριξης του κ. Αυγενάκη με βάση αυτή την ατζέντα που έχει αναπτύξει;

Κοιτάξτε, καταρχήν θα σας πω κάτι το οποίο το πιστεύω ακράδαντα. Είχε χρόνια να δει ο Αθλητισμός Υπουργό με τέτοια αποφασιστικότητα. Αν αυτή τη στιγμή η αποφασιστικότητά του και το όραμα που βλέπει για τον αθλητισμό φωτογραφίζει 3 Ομοσπονδίες, γιατί αυτές οι 3 Ομοσπονδίες όμως έχουνε και 3 Προέδρους οι οποίοι…

 • Πληρούν τις προδιαγραφές στις οποίες αναφερθήκατε

Όμως ο σκοπός για τον οποίο έγινε αυτή η νομοθετική ρύθμιση είναι για να μπορέσει να έρθει η ανανέωση προς ανθρώπους στους οποίους -ξαναλέω και θα το λέω μέχρι και την τελευταία στιγμή- έχουνε προσφέρει όλοι από το πόστο στο οποίο βρίσκονταν τόσα χρόνια.

 • Στο Αθλητικό Κίνημα

Βεβαίως, το πιστεύω ακράδαντα αυτό. Αλλά ναι, πρέπει να έρθει η ανανέωση. Αυτή τη στιγμή φωτογραφίζονται αυτές οι 3 Ομοσπονδίες, θα μπορούσαν να ήτανε και περισσότερες, δεν είναι όμως μια φωτογραφική ρύθμιση γι’ αυτες τις 3 Ομοσπονδίες. Θα μπορούσε να ήταν η οποιαδήποτε και φυσικά η οποιαδήποτε θα μπορεί να το κάνει και στο μέλλον, γιατί τώρα στην παρούσα φάση που μιλάμε φωτογραφίζονται αυτές οι 3, αν όμως αντίστοιχα τα Διοικητικά Συμβούλια και οι Πρόεδροι που θα αναλάβουνε είτε αυτές είτε τις άλλες Ομοσπονδίες οι οποίες θα φτάσουνε στα κριτήρια, αντίστοιχα θα κοπούνε κι εκείνες.

Άρα μια νομοθετική ρύθμιση, είναι ένας μπούσουλας. Σίγουρα αυτή τη στιγμή κάποιοι θα είναι δυσαρεστημένοι. Δεν είναι δυνατόν όταν βάζεις κάποιον κανόνα και κάποιο πλαίσιο, το οποίο δεν υπήρχε το πλάισιο όμως, να είναι όλοι ευχαριστημένοι. Τα πλαίσια, τα όρια, τα περιθώρια και ο προγραμματισμός, κάποιους θα τους βρίσκει δυσαρεστημένους, αλλά αυτό είνια που χαιρετίζουμε κι εμείς αντίστοιχα, ότι δεν μπορεί να γίνει πολιτική με το να έχω τους πάντες ευχαρηστημένους.

Η Πολιτική πρέπει να έχει ως σκοπό και στόχο το τι πρεσβεύεις και ποιό είναι το όραμά σου. Όταν το όραμά σου είναι να αναδιαρθρώσεις τον Ελληνικό Αθλητισμό, ναι στην πορεία αυτών θα υπάρχουνε και κάποιοι οι οποίοι θα είναι δυσαρεστημένοι, το οποίο πιστεύω πραγματικά ότι αν αναλογιστούν το σκοπό και το λόγο για τον οποίο γίνεται αυτό, αλλά και την προσφορά που είχανε και αυτοί αντίστοιχα τόσα χρόνια, δεν είναι κακό.

Όπως συμβαίνει και στον Αθλητισμό -και με αυτό να κλείσω αυτό το θέμα- κάποια στιγμή και οι πρωταθλητές, μπασκετμπωλίστες, ποδοσφαιριστές, αθλητές του Κλασικού Αθλητισμού, έρχεται η ώρα που λένε ότι δεν μπορώ άλλο να τρέξω και πρέπει να κρεμάσω τα παπούτσια μου. Δεν είναι κακό αυτό.

 • Όχι αντίθετα, σηματοδοτεί και μια δική σου εγγύηση για τη συνέχιση της προσφοράς σου και της παρακαταθήκης σου

Ακριβώς. Και δίνεις τη σκυτάλη στον νέο.

Προηγούμενο άρθροΤα επόμενα βήματα επανέναρξης στην Κύπρο
Επόμενο άρθροΟι προκηρύξεις των διασυλλογικών – Βαθμολόγηση και πρόκριση

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ