Συνεντευξη Bernard Lagat στη γερμανικη ιστοσελιδα στιβου leichtathletik.de:

Bernard Lagat, στο ISTAF στο Βερολίνο δεν καταφέρατε να κερδίσετε. Γιατι?

Αισθανόμουν πολύ κουρασμένος. Η τελευταία στροφή με εξουθένωσε και νομίζω ότι οφέιλεται στη μακρά Saison που τη νιώθω πλέον. Ετρεξα πολλα χλμ στην προπόνηση φέτος. Με τον χρόνο μου -3:34,79 δεν είμαι τόσο ευχαριστημένοςΠαρολαυτά ήταν μοναδικά να τρέξω στο Berliner Olympiastadium!

Τι μπορείτε να περιμένετε στο τέλος μιας επιτυχημένης Saison, με τον τελικό στη Στουτγκάρδη?

Αν και στο τέλος μιας μεγάλης Saison θα επιδιώξω το US-Rekord και να τρέξω κάτω από 3:29,30. Είναι ένα μεγάλο κίνητρο. Είχα όμως μια επιτυχημένη Saison με τον διπλό παγκόσμιο τίτλο που κέρδισα στην Osaka.

Γεννηθήκατε στην Κένυα, ενδιάμεσα πήρατε την Αμερικανική υπηκοότητα, κι έχετε ένα σπίτι στο Tuebingen…

… Εχω έναν κινέζο προπονητή και μια Καναδή γυναίκα. Είμαι ένας πολίτης του κόσμου. Αυτός είναι ενας λόγος γιατι κανείς δεν πρέπει να κριτικάρεται κάποιος απ το που προπονείται, που ζει, τι γλώσσα μιλάει. Σκέφτομαι ότι ο κόσμος μας πρέπει να είναι ελεύθερος κ ο καθένας δικαιούται να απολαμβάνει αυτό που τον κάνει ευτυχισμένο, όσο είμαστε τίμιοι και καλοί πολίτες. Αυτό θα ήταν φανταστικό.

Πως είναι τα μελλοντικά σας πλάνα στη Γερμανία?

Εχω ένα σπίτι στο Tuebingen, δικό μου, χωρίς νοίκι. Ειμαι ενας κανονικός «Tuebinger, Schwabe». Το πλάνο μου είναι να εξακολουθήσωνα μένω και να προπονούμαι εκεί, όσο θα τρέχω.. Εκτός απ αυτά θέλω να μάθω και καλύτερα τα γερμανικά.

Τι σημαίνει για σας το Tuebingen?

Το Tuebingen είναι μια μικρή πόλη, που μου θυμίζει και το μέρος που μεγάλωσα. Φυσικά εκεί δεν είχε πολλά πράγματα όπως στο Tübingen που είναι μια καλά ανεπτυγμένη πόλη. Είναι μια φοιτητούπολη, μ αρέσουν αυτές οι πόλεις. Συναντάς νεαρά άτομα, παίρνεις μέρος της ενέργειάς τους. Μετα την επιτυχία μου στο παγκόσμιο είχα μια ιδιαίτερη υποδοχή στο Tübingen. Ηταν και η πρωτη ευκαιρια να γιορτάσω τους 2 τίτλους. Πεταξα κατευθείαν από Ιαπωνία στη Γερμανία, μου είχαν πάρτυ υποδοχής σαν σε πολίτη της πόλης. Ηταν κάτι το φανταστικό

Πως βρεθήκατε στο Tuebingen?

Ο Manager μου James Templeton ειχε γνωριμία με τον παιδίατρο της πόλης Dr. Είναι το μέρος μας. Αυτά ηταν το 1997.

Πως είναι με τα “αμερικανικα” αισθήματά σας? Μετα τη νίκη σας στην Οσάκα δηλώσατε ότι είστε υπερήφανος που κερδίσατε για τις ΗΠΑ.

Είμαι υπερήφανος που μπόρεσα να εκπροσωπήσω τις ΗΠΑ και να τρέξω καλά. Όπως και προηγούμενα για την Κένυα. Κι εκεί ήμουν πολύ υπερήφανος. Έτρεχα για την Κένυα από το 1999, όταν και κέρδισα το πρώτο χρυσό μετάλλιο στην παγκόσμια πανεπιστημιάδα στην Palma de Mallorca. Όταν τοτε ο πρόεδρος της IAAF Primo Nebiolo μου έσφιξε το χέρι και μου κρέμασε το μετάλλιο, σκέφτηκα για πρώτη φορά, ότι θα μπορούσα να γίνω ο καλύτερος στον κόσμο. Από τότε ακολουθούσε πάντα αυτό το όνειρο. Κέρδισα το πρώτα μετάλλια για την Κένυα στους Ο.Α. 2000 στο Sydney, στο Π.Π. 2001 στο Edmonton και το 2004 στους Ο.Α. στην Αθήνα πήρα αργυρό. Τώρα έχω το αίσθημα ότι πρέπει να εκπροσωπήσω τις ΗΠΑ όπως τότε την Κένυα. Κι αν μπορώ να τρέχω έτσι ή κι ακόμα καλύτερα χαίρομαι πολύ.

Τι πιστεύετε για τους Γερμανούς δρομείς 1500μ?

Ο νεαρός Wolfram Muεller, που είναι κι απ τους καλύτερούς μου φίλους και με επισκέφτηκε και στις ΗΠΑ για να προπονηθεί εκεί μαζί μου ήτανν παλαιότερα πολύ καλός. Πηγγε στο ΠΠ.2001, έτρεχε μετά γενικά καλά αλλά δεν μπόρεσε να κάνει την υπέρβαση. Είχε ατυχία γιατί ήταν συχνά τραυματισμένος. Ειχε πολύ ταλέντο αλλά εδινε παρα πολύ στις προπονήσεις και το κορμί δεν άντεξε. Είναι κρίμα. Υπάρχουν αθλητές που μπορούν να δώσουν πολλά αλλα να μην τρέξουν ιδιαίτερα καλά, άλλοι με πολύ ταλέντο που είναι συνεχώς με τραυματισμό, και τέλος κάποιοι που μπορούν να δώσουν πολλά χωρίς να τραυματίζονται συχνά, κι ευτυχώς ανήκω σε αυτούς

Τι πιστεύετε για τον Carsten Schlangen, που ετρεξε μαζι σας στο ISTAF και είναι πρωταθλητης Γερμανίας?

Είναι ακόμα νεαρός και δεν έχει διεθνή εμπειρία. Αλλα μια τετοια κουρσα όπως στο Βερολίνο είναι καλή γι αυτόν. Έλεγε ότι στόχος του ηταν να μη βγει τελευταίος και ξέρετε τι σημαίνει αυτό? Ο χρόνος δεν τον ενδιέφερε μεν, αλλα για να μην βγει τελευταίος θα πρέπει να τρέξει πολύ γρήγορα (σε τετοια κούρσα) και το καταφερε!!.

Προηγούμενο άρθρο6/6 Richards και Isinbayeva. 12"49 η Kallur
Επόμενο άρθροΠανευρωπαικό Κύπελλο Συλλόγων Νεανίδων 2007