Στο Ζάππειο Μέγαρο έγινε εχθές εκδήλωση απο την Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρεία «Αθλητισμός χωρίς Αναβολικά», που έχει ως στόχο “την προάσπιση και διαφύλαξη του Αθλητικού Ιδεώδους από τη μάστιγα των αναβολικών”
(Το ΔΣ της απαρτίζεται από τον επίτιμο πρόεδρο του ΣΕΓΑΣ κο Γιώργο Κατσιμπάρδη που είναι ο πρόεδρος, και: Έλενα Κουντουρά, Δημήτρης Γάκης, Τάκης Βίγλας, Αγγελική Χονδροματίδου. Μεταξύ των ιδρυτικών του μελών είναι και οι Βασιλακόπουλος Γιώργος, Γατζίας Κώστας, Θεοδωρακόπουλος Γιάννης, Καμάρας Αριστείδης, Κασιμάτης Γιώργος, Μαλλιαρόπουλος Νίκος, Μαρσέλος Γιώργος.)

Στην εκδήλωση έδωσαν το παρών και ο προεδρος της ΕΟΕ κος Καπραλος, η προεδρος του ΕΣΚΑΝ κα Σπηλιωπουλου, ο πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ κος Σεβαστής, η Ολυμπιονικης Βουλα Πατουλιδου, ο Κ.Κουκοδημος κ.α., ενω ειχαν προσκληθεί και παρευρέθησαν και νεαροι πρωταθλητες του στίβου (Μανου, Μπελιμπασακη, Σπυροπουλος, Χατζηαγγελιδης)

H oμιλία του Προέδρου της ΕΟΕ κ. Σπύρου Καπράλου:
Από την πρώτη στιγμή που, πριν από περίπου ένα χρόνο, ανέλαβε καθήκοντα η νέα Διοίκηση της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, κατέστησε σαφές, ότι μία από τις βασικές της προτεραιότητες, ήταν η καταπολέμηση του ντόπινγκ.
Σύμμαχοι στη προσπάθεια αυτή, είναι όλοι όσοι αγαπούν τον αθλητισμό, πολεμούν αυτή τη μάστιγα και συντάσσονται στο πλευρό μας, σε διαρκή αγώνα, χωρίς περιορισμούς, εκπτώσεις και ημίμετρα, μέχρι την πλήρη εξάλειψη του φαινομένου, το ξερίζωμά του από τον τόπο μας.
Στηρίζουμε, λοιπόν, κάθε φωνή, κάθε φορέα, κάθε πολέμιο της χρήσης των απαγορευμένων ουσιών στον αθλητισμό.
Επιδιώκουμε, πάνω από όλα, την αλλαγή νοοτροπίας στη διεκδίκηση των επιτυχιών. Και, ευτυχώς, σε αυτή τη προσπάθεια δεν νιώθουμε μόνοι. Ολοένα και περισσότεροι δέχονται ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος.

Κυρίες και Κύριοι,

Το ντόπινγκ, δυστυχώς, πέρα από τις επιπτώσεις που έχει στον κάθε αθλητή ξεχωριστά, «τσαλακώνει» και την εικόνα της χώρα μας τόσο στο εσωτερικό όσο, πολύ περισσότερο, στο εξωτερικό. Όλοι όσοι βρισκόμαστε σήμερα εδώ, ζήσαμε δύσκολες ημέρες το 2004, αφού χρειάστηκε, αντί να πανηγυρίζουμε για τις επιτυχίες του ελληνικού αθλητισμού, να απολογούμαστε για συγκεκριμένα περιστατικά που σίγουρα δεν τιμούσαν κανέναν. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες της Αθήνας μάλιστα, αποτέλεσαν την αφετηρία του προβλήματος για τη χώρα μας, καθώς τα κρούσματα ντόπινγκ πολλαπλασιάστηκαν τα επόμενα χρόνια, με αποκορύφωμα το 2008, όπου εμφανίστηκαν ιδιαίτερα σοβαρά περιστατικά, πριν και κατά τη διάρκεια των αγώνων του Πεκίνου.

Αυτές οι μαύρες σελίδες στην ιστορία του ελληνικού αθλητισμού, έχουν δείξει καθαρά ότι το ντόπινγκ είναι εθνικό πρόβλημα και μόνο αν το δούμε από τη συγκεκριμένη οπτική γωνία, μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε. Με ημίμετρα ή μεμονωμένες προσπάθειες δεν θα καταφέρουμε πολλά.
Πιστεύω πραγματικά, ότι στην ιστορία αυτή, εχθρός μας ασφαλώς δεν είναι οι αθλητές. Οι αθλητές είναι και αυτοί θύματα. Ο αντίπαλος, κατά κύριο λόγο, είναι τα τεράστια οικονομικά συμφέροντα, οι παραγωγοί και αυτοί που διακινούν τις απαγορευμένες ουσίες, και πλουτίζουν από τη διάδοση της χρήσης τους. Και, κατόπιν, γιατροί, προπονητές, ακόμα και παράγοντες, που συμμετέχουν στο κύκλωμα αυτό, ευελπιστώντας σε οικονομικά οφέλη από μια πρόσκαιρη επιτυχία, παραγνωρίζοντας το κακό που προκαλούν, που μπορεί να φτάσει ακόμη και στην απώλεια μιας ανθρώπινης ζωής.
Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή, από την πλευρά της, κάνει σημαντικές προσπάθειες προς την κατεύθυνση του ελέγχου του ντόπινγκ, αυξάνοντας τον αριθμό των δειγμάτων ελέγχων στους Ολυμπιακούς Αγώνες αλλά και εκτός, σε συνεργασία πάντα με τη WADA.
Έχει δε βελτιώσει και εκσυγχρονίσει σημαντικά τις μεθόδους που χρησιμοποιεί κατά τους ελέγχους. Ας σημειώσουμε για παράδειγμα ότι, τα δείγματα των αθλητών, πλέον φυλάσσονται για 8 χρόνια μετά τον έλεγχο, ώστε να υπάρχει η δυνατότητα, έστω και καθυστερημένα, να τιμωρηθούν οι αθλητές που λαμβάνουν ουσίες, πιθανά μη ανιχνεύσιμες την περίοδο του ελέγχου.
Διότι, μην ξεχνάμε ότι και στο ντόπινγκ ισχύει το:
«ο κλέφτης είναι πάντα ένα βήμα πιο μπροστά από την αστυνομία»
Εμείς στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή, από πέρυσι τον Φεβρουάριο που ξεκίνησε η θητεία μας, προχωρήσαμε σε μια σειρά από ενέργειες προκειμένου να συμβάλουμε στη μάχη για την καταπολέμηση του φαινομένου της φαρμακοδιέγερσης.
– Είχαμε, λοιπόν, και συνεχίζουμε να έχουμε, άριστη συνεργασία με το Εθνικό Συμβούλιο Καταπολέμησης Ντόπινγκ. Μάλιστα, το πρώτο πρόσωπο με το οποίο συναντήθηκα μετά την ανάληψη της προεδρίας της ΕΟΕ, ήταν η Πρόεδρος του ΕΣΚΑΝ, κα Χαρά Σπηλιοπούλου. Επιθυμούσαμε, από την πρώτη στιγμή, να θέσουμε τους άξονες της συνεργασίας μας αλλά και να στείλουμε ένα συμβολικό μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση.
– Ζητήσαμε υποχρεωτική εξέταση για ντόπινγκ όλων των αθλητών που μετείχαν στην ελληνική αποστολή στους Μεσογειακούς Αγώνες της Πεσκάρα, όσο και στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Βανκούβερ. Το ίδιο θα κάνουμε και σε όσους εκπροσωπήσουν τη χώρα μας στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου το 2012.
– Συγκαλέσαμε έκτακτη σύσκεψη με τη διοίκηση του ΟΑΚΑ, το ΕΣΚΑΝ και το κέντρο αντιντόπινγκ του Ολυμπιακού Σταδίου, όταν ανακαλύφθηκαν κρούσματα ντόπινγκ κατά τη διάρκεια των Μεσογειακών Αγώνων και θέσαμε όλες τις πλευρές προ των ευθυνών τους.
– Και όπως δηλώνει και η συμμετοχή μας στη σημερινή εκδήλωση, είμαστε αρωγοί σε κάθε προσπάθεια που γίνεται για την επίτευξη του κοινού μας στόχου, που δεν είναι άλλος από την πάταξη της μεγαλύτερης μάστιγας του σύγχρονου αθλητισμού.

Έχουμε, όμως, και μια σειρά από προτάσεις για την περαιτέρω καταπολέμηση του ντόπινγκ:
Θα πρέπει λοιπόν κατά την άποψή μας:
· Να γίνεται καλή εφαρμογή των νόμων, διότι από νομικής τουλάχιστον πλευράς στην Ελλάδα, το ντόπινγκ καλύπτεται επαρκώς από την ισχύουσα νομοθεσία. Πρέπει λοιπόν να παραπέμπονται σε ακροαματική διαδικασία σε σύντομο χρονικό διάστημα, περιπτώσεις χρήσεως απαγορευμένων ουσιών, ειδικά μάλιστα όταν παραβιάζεται ο νόμος περί ναρκωτικών.
· Να παρέχεται στην Ελληνική Αστυνομία η δυνατότητα άρσης του απορρήτου των χρηστών διαφόρων ιστοσελίδων, μέσω των οποίων διακινούνται σκευάσματα που δεν έχουν έγκριση από τον ΕΟΦ και ενδεχομένως περιέχουν και ουσίες ντόπινγκ, ούτως ώστε να αποκαλυφθεί ποιοί διακινούν, σε ποιούς και ποιές ποσότητες.
· Να επιστρέφονται κάθε είδους προνόμια που έχουν αποκτήσει αθλητές εφόσον βρίσκονται ντοπαρισμένοι.
· Να μην μπορούν να συμμετέχουν με τα Ελληνικά χρώματα σε Ολυμπιακούς Αγώνες, αθλητές οι οποίοι έχουν τιμωρηθεί για ντόπινγκ.
· Βασικό κριτήριο για τη χρηματοδότηση των Ομοσπονδιών, να είναι και οι προσπάθειες που κάνουν για την καταπολέμηση του ντόπινγκ.
· Να προστεθεί στους προϋπολογισμούς των ομοσπονδιών κωδικός που θα αφορά στην κάλυψη της δαπάνης των ελέγχων για ντόπινγκ.
· Να υπάρχει συνεχής ενημέρωση για το ντόπινγκ με ειδικά σεμινάρια ανά κατηγορία, αθλητών, προπονητών – παραγόντων, γονέων με το αντίστοιχο ανά κατηγορία ενημερωτικό υλικό. Διοργανωτές θα πρέπει να είναι ομοσπονδίες – σωματεία και φορείς που εμπλέκονται σοβαρά με τον αθλητισμό αλλά πάντα σε συνεργασία ή υπό την επίβλεψη του ΕΣΚΑΝ.

Επειδή, όμως, ο δρόμος για την επίτευξη του στόχου μας είναι μακρύς, τονίζω ότι, μόνο με ομαδική δουλειά και συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων, μπορούμε να ευελπιστούμε σε καλύτερες ημέρες. Γιʼ αυτό και η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή στηρίζει την προσπάθεια της «Αθλητισμός χωρίς Αναβολικά» και, είναι στο πλευρό σας κύριε Κατσιμπάρδη στον ευγενικό αυτόν αγώνα.
Είμαι βέβαιος ότι άν συνεχίσουμε, ο καθένας με τις δυνάμεις του, μικρές ή μεγάλες, την προσπάθεια μας, θα έρθει η μέρα που οι νέοι μας θα αθλούνται σε ένα περιβάλλον καθαρό και απαλλαγμένο από απαγορευμένες ουσίες. Και όταν θα έλθουν οι διακρίσεις δεν θα έχουμε πια καμιά αμφιβολία για το αν τα μετάλλια είναι καθαρά.

Προηγούμενο άρθροΟ νέος σχεδιασμός 2010-2012
Επόμενο άρθροΗ Γιορτή Βραβεύσεων του ΣΕΓΑΣ στις 9/3

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ