Η εκτελεστική επιτροπή του Παγκόσμιου Οργανισμού Αντί-Ντόπινγκ (WADA) ενέκρινε ομόφωνα την πρόταση της ανεξάρτητης επιτροπής ελέγχου συμμόρφωσης (CRC) ο Ρωσικός Οργανισμός Αντί-Ντόπινγκ (RUSADA) να κηρυχθεί μη συμμορφούμενος με τον Παγκόσμιο Κώδικα Αντι-ντόπινγκ (Code) για περίοδο 4 ετών.

Η συνεδρίαση έγινε από 12μελή Επιτροπή στη Λωζάννη σε συνέχεια των πρόσφατων σχετικών αυστηρών προτάσεων (δείτε->εδώ)

Η σημαία της Ρωσίας δεν θα βρίσκεται σε καμία μεγάλη διοργάνωση για 4 χρόνια, ενώ Ρώσοι αθλητές θα μπορούν να αγωνιστούν ως ανεξάρτητοι (“ANA”) εφόσον διαπιστώνεται πως δεν υπάρχει καμία εμπλοκή.
Η RUSADA μπορεί και αναμένεται πως θα προσβάλλει την απόφαση εντός 3 εβδομάδων.

Ο κ. Craig Reedie, πρόεδρος της WADA, δήλωσε πως “πρόκειται για μια ισχυρή απόφαση … απέναντι στις παραβάσεις των όρων επανένταξης από τη RUSADA, προστατεύοντας παράλληλα τα δικαιώματα των Ρώσων αθλητών που μπορούν να αποδείξουν ότι δεν συμμετείχαν και δεν επωφελήθηκαν από αυτές τις δόλιες πράξεις”

Στο στίβο είναι κάτι που εφαρμόζεται καιρό, ενώ συνολικά στους τελευταίους χειμερινούς Ολυμπιακούς υπήρξαν 168 Ρώσοι ως ανεξάρτητοι.

Η Ρωσική ομάδα ποδοσφαίρου δεν αποκλείεται από τη διοργάνωση του Εuro2020 καθώς η UEFA δεν εμπίπτει στους οργανισμούς με κορυφαίες διοργανώσεις, που έχουν να κάνουν με τις παραβάσεις κατά του ντόπινγκ. Από την άλλη υπάρχει πρόβλημα με το μουντιάλ του 2022 και ήδη στη FIFA υπάρχει κινητοποίηση για το θέμα και την κόντρα που ξεκινάει με τη WADA.

“Δεν είχα καμία αμφιβολία για αυτό το αποτέλεσμα. Δεν πίστευα στις ιστορίες ότι όλα θα ήταν καλά. Αυτό που συνέβη σήμερα είναι μια ντροπή. Περαιτέρω σχέδια; Καταπολεμήστε τον εαυτό σας και μιλήστε. Ποτέ δεν θέλησα να αλλάξω την ιθαγένεια, δεν σχεδιάζω να το κάνω τώρα. Θα δείξω στον τομέα ότι οι Ρώσοι αθλητές είναι ζωντανοί, ακόμη και με ουδέτερο καθεστώς. Το έχω κάνει όλα αυτά τα χρόνια. Μας ενοχλεί μόνο ότι οι αθλητές είναι μόνοι στον αγώνα τους και οι ηγέτες του αθλήματός μας όλο αυτό το διάστημα μας προστατεύουν μόνο με λόγια.” σχολίασε σχετικά η Mariya Lasitskene σε ανάρτησή της κοροιδεύοντας και …τις προβλέψεις του ζωδίου της ότι κάτι καλό ξεκινάει σήμερα..

Οι αποφάσεις

 • Οι υπάλληλοι / εκπρόσωποι της ρωσικής κυβέρνησης δεν μπορούν να διοριστούν και δεν μπορούν να συνεδριάσουν ως μέλη των συμβουλίων ή επιτροπών ή άλλων οργάνων οποιουδήποτε υπογράφοντος κώδικα (ή των μελών του) ή ένωσης.
 • Οι υπάλληλοι / εκπρόσωποι της ρωσικής κυβέρνησης δεν μπορούν να συμμετέχουν ή να παρίστανται σε καμία από τις ακόλουθες εκδηλώσεις που διεξάγονται κατά την τετραετία:
  α) τους Ολυμπιακούς Αγώνες Νεότητας (καλοκαίρι και χειμώνα)
  β) τους Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς Αγώνες (καλοκαίρι και χειμώνα)
  γ) οποιαδήποτε άλλη εκδήλωση που διοργανώνεται από οργανισμό μεγάλων διοργανώσεων
  δ) κάθε Παγκόσμιο Πρωτάθλημα που διοργανώνεται ή περιορίζεται από οποιοδήποτε που εναρμονίζεται με τον κώδικα (μαζί, οι κορυφαίες διοργανώσεις).
 • Η Ρωσία δεν μπορεί να φιλοξενήσει κατά τη διάρκεια της τετραετής περιόδου ή να υποβάλει αίτηση κατά τη διάρκεια της για το δικαίωμα να φιλοξενήσει (κατά τη διάρκεια ή μετά αυτής) οποιεσδήποτε εκδόσεις των κορυφαίων διοργανώσεων.
 • Στην περίπτωση που έχει ήδη απονεμηθεί στη Ρωσία το δικαίωμα να φιλοξενήσει ένα σημαντικό γεγονός κατά τη διάρκεια της τετραετούς περιόδου, ο υπογράφων πρέπει να αποσύρει αυτό το δικαίωμα και να εκχωρήσει εκ νέου την εκδήλωση σε άλλη χώρα, εκτός εάν αυτό είναι νομικά ή πρακτικά αδύνατο.
  Επιπλέον, η Ρωσία δεν μπορεί να υποβάλει υποψηφιότητα για το δικαίωμα να φιλοξενήσει τους Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς Αγώνες του 2032, ανεξάρτητα από το εάν η αίτηση πραγματοποιείται κατά τη διάρκεια ή μετά την τετραετή περίοδο.
 • Η σημαία της Ρωσίας δεν μπορεί να σταθεί σε οποιαδήποτε μεγάλη διοργάνωση που διοργανώνεται κατά την τετραετία.
 • Ούτε ο Πρόεδρος, ο Γενικός Γραμματέας, ο Διευθύνων Σύμβουλος ούτε κάποιο μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής / Διοικητικού Συμβουλίου της ρωσικής Ολυμπιακής Επιτροπής ή της Ρωσικής Παραολυμπιακής Επιτροπής μπορεί να συμμετέχει ή να παρίσταται σε οποιαδήποτε κορυφαία διοργάνωση που διοργανώνεται κατά την τετραετία.
 • Οι Ρώσοι αθλητές και το προσωπικό υποστήριξής τους μπορούν να συμμετέχουν μόνο σε σημαντικά γεγονότα που διοργανώνονται κατά τη διάρκεια της τετραετούς περιόδου όπου μπορούν να αποδείξουν ότι δεν εμπλέκονται με οποιονδήποτε τρόπο από τη μη συμμόρφωση με όρους που περιλαμβάνουν (χωρίς περιορισμό) ότι δεν αναφέρονται σε ενοχοποιητικές περιστάσεις στις εκθέσεις McLaren, δεν έχουν αναφερθεί θετικά ευρήματα γι’ αυτούς στη βάση δεδομένων και δεν έχουν υποβληθεί σε χειρισμούς δεδομένα σχετικά με τα δείγματα τους και ότι έχουν υποβληθεί σε επαρκείς δοκιμασίες σε ανταγωνισμό και εκτός ανταγωνισμού πριν από την το συγκεκριμένο γεγονός σύμφωνα με τη WADA, σύμφωνα με αυστηρούς όρους που θα καθοριστούν από το WADA (ή το διαιτητικό διαιτητικό δικαστήριο (CAS), εφόσον το κρίνει σκόπιμο), σύμφωνα με το μηχανισμό που προβλέπεται στο άρθρο 11.2.6 του ISCCS. Σε αυτή την περίπτωση, ενδέχεται να μην αντιπροσωπεύουν τη Ρωσική Ομοσπονδία.


Προηγούμενο άρθροΠομάσκι και Στεφανίδη κορυφαίοι από τον ΠΣΑΤ
Επόμενο άρθροΗ ΕΠΑΚΑΒ και προσυνεδριακές συναντήσεις – ψήφισμα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ