Η Ρωσία όχι μόνο δεν επανέρχεται αλλά απειλείται και με μεγαλύτερη διαθεσιμότητα, με βάθος 4 χρόνων, καθώς ακόμα και να μην μπορούν αθλητές της να λάβουν άδεια να αγωνίζονται ως ανεξάρτητοι.

Κρίσιμη ημερομηνία για το μέλλον θα είναι η 9η Δεκεμβρίου οπότε και θα οριστούν αν και ποιες προτάσεις (->εδώ) θα εφαρμοστούν.

Η Ρωσική Ομοσπονδία είναι άνω-κάτω, με τον πρόεδρο Shlyakhtin να τίθεται εκτός, ενώ έντονη ανησυχία και ανακοινώσεις υπάρχουν από κορυφαία ονόματα με πρώτες τη Lasitskene και την Isinbayeva.

Η νέα αναστολή

Η “επανένταξη” της Ρωσικής Ομοσπονδίας ανεστάλη, καθώς, σύμφωνα με την IAAF/World Athletics υπάρχουν νέες κατηγορίες από την Athletics Integrity Unity (AIU)

Το συμβούλιο της IAAF/World Athletics ενέκρινε τις προτάσεις που έγιναν από το κλιμάκιο της AIU την Παρασκευή, συμπεριλαμβανομένου και την άμεση διακοπή της επανένταξης της Ρωσικής Ομοσπονδίας, μέχρι να επιλυθούν οι κατηγορίες της AIU.

Το κλιμάκιο πρότεινε κιόλας στο συμβούλιο να τους επιτραπεί η επανεξέταση του μηχανισμού έγκρισης των αθλητών ως ‘Authorised Neutral Athlete’ (ANA), τον οποίο το συμβούλιο είχε θέσει σε ισχύ τον Ιούνιο του 2016.

Οι Ρώσοι αθλητές θα μπορούν να γίνουν δεκτοί στους διεθνείς αγώνες μόνο εάν μπορούν να αποδείξουν τη συμμετοχή τους στο anti-doping ή αν τα ονόματά τους δεν αναφέρονται στην αναφορά του επικεφαλής της Επιτροπής WADA , Richard McLaren, σχετικά με το ντόπινγκ στη Ρωσία.

Η αρχή μας είναι ότι οι ένοχοι πρέπει να τιμωρούνται όσο το δυνατόν σκληρότερα και οι αθώοι πρέπει να προστατεύονται”, δήλωσε ο πρόεδρος της ΔΟΕ Thomas Bach στο Λονδίνο την περασμένη εβδομάδα.

“Μπορεί να μη βοηθάει στη δημοφιλία μας, αλλά είναι πολύ σημαντικό να συνεχίσουμε με τη διαδικασία που ξεκινήσαμε τον Νοέμβριο του 2015”, δήλωσε ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Seb Coe.

Σε διοικητικό επίπεδο

Οι Ρώσοι αξιωματούχοι δεν θα μπορούν να έχουν θέσεις σε Επιτροπές και συμβούλια Διεθνών Ομοσπονδιών που έχουν υπογράψει τον κώδικα της WADA, δεν θα μπορούν να παρευρεθούν σε Ολυμπιακούς Αγώνες , ενώ η και Ρωσία δεν θα μπορεί να διεκδικήσει τη διοργάνωση του 2032.

Η Ρωία δεν θα μπορεί να αναλάβει μεγάλη διοργάνωση τα επόμενα 4 χρόνια και θα επιστρέψει όποιες έχει αναλάβει εφόσον είναι εφικτό πρακτικά.

Επίσης υπάρχει η πρόταση να σταματήσει η διαδικασία για αιτήσεις να αγωνίζονται αθλητές ως ανεξάρτητοι.

Αλλοιώσεις στη βάση δεδομένων

Όπως αναφέρεται, στη βάση δεδομένων του εργαστηρίου αντιντόπινγκ της Μόσχας το νέο έγγραφο δεν περιέχει “εκατοντάδες πιθανά θετικά δείγματα”, τα αντίστοιχα δεδομένα και τα αρχεία PDF έχουν διαγραφεί ή τροποποιηθεί.

Ορισμένα από αυτά τα δείγματα και τα σχετικά στοιχεία απομακρύνθηκαν το 2016 και το 2017 – αφού ο Grigory Rodchenkov “αποκάλυψε το καθεστώς κρατικής υποστήριξης για το ντόπινγκ στη Ρωσία”, το οποίο επιβεβαιώθηκε και σε μια έκθεση McLaren. Περαιτέρω αλλαγές έγιναν τον Δεκέμβριο του 2018 και τον Ιανουάριο του 2019, όταν η εκτελεστική επιτροπή του WADA απαίτησε από τη ρωσική πλευρά να παράσχει τα δεδομένα στο εργαστήριο της Μόσχας.

Σύμφωνα με την WADA, προσπάθησαν να αποκρύψουν τις ενέργειές τους και να δημιουργήσουν την εντύπωση ότι η βάση βρίσκεται στην ίδια κατάσταση όπως και το 2015.

Κρίσιμος Δεκέμβριος

Η εκτελεστική επιτροπή της WADA θα αποφανθεί επί των συστάσεων την 9ης Δεκεμβρίου, οπότε και θα επιλυθεί το ρωσικό ζήτημα. Η RUSADA θα έχει προθεσμία 21 ημερών για να προσβάλει την απόφαση της εκτελεστικής επιτροπής στο διαιτητικό δικαστήριο (CAS)

Αλλαγές στη Ρωσική Ομοσπονδία

Το Προεδρείο δέχτηκε την παραίτηση του προέδρου του οργανισμού Dmitry Shlyakhtin και του μέλους Arthur Karamyan , σε σχέση με την αναστολή που του είχε επιβληθεί στις 21/11 από το ανεξάρτητο πειθαρχικό όργανο της AIU σε σχέση με τη διερεύνηση πλαστογραφίας εγγράφων στο ντόπινγκ περίπτωση του πρωταθλητή του ύψους Danil Lysenko.

Το Προεδρείο με πλειοψηφία εξέλεξε την Αντιπρόεδρο Yulia Tarasenko ως 1η Αντιπρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας Αθλητισμού. Η Tarasenko θα εκπληρώσει τα καθήκοντα του προέδρου. (αντιπρόεδροι ήταν επίσης: ο Yuri Borzakovsky ο οποίος αποσύρθηκε και επίσης η Marina Kuptsova)

Προβληματισμός από Lasitskene και Isinbayeva

Εντωμεταξύ έντονη ήταν η αντίδραση της Mariya Lasitskene που απευθύνεται στον Υπουργό Αθλητισμού της Ρωσικής Ομοσπονδίας Pavel Anatolyevich και τον επικεφαλής της Ολυμπιακής Επιτροπής Stanislav Alekseevich, φερόμενη κατά του προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας Dmitry Shlyakhtin -που δήλωσε παραίτηση- αλλά και άλλους συνεχίζουν να εργάζονται στην ομάδα με γνωστές σε όλους μεθόδους.

“Έχουμε χάσει ήδη 4 χρόνια. Οι καθαροί αθλητές είναι ακόμα ανυπεράσπιστοι και δεν είναι σίγουροι ότι αύριο θα έχουν την ευκαιρία… Στο ρωσικό αθλητισμό, όπως και στη χώρα συνολικά, υπάρχουν πολλοί άξιοι και σκέψης άνθρωποι που θέλουν και μπορούν να αλλάξουν κάτι…” έγραψε μεταξύ άλλων.

Τον έντονο προβληματισμό της εξέφρασε και η Yelena Isinbayeva, με απογοήτευση για το ενδεχόμενο να χάσουν αθλητές για 2η φορά Ολυμπιακούς Αγώνες και λυπάται για το ενδεχόμενο νέοι ταλαντούχοι ανερχόμενοι αθλητές να μένουν εκτός.

“Ποιος και πότε θα είναι σε θέση να χωρίσει τους τίμιους αθλητές μας και να τους δώσει όλες τις δυνατότητες για ισοδύναμη απόδοση σε διεθνές επίπεδο, από εκείνους που δεν ενδιαφέρονται για τον εαυτό τους και τους συναδέλφους τους από την ομάδα” καταλήγει, ζητώντας συντονισμό και ισχυρές αποφάσεις.

Προηγούμενο άρθροFlash Newz 2019 Νοέμβριος
Επόμενο άρθροRun the lake στη Λίμνη Βουλιαγμένης στις 22/12

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ