Σας παρουσιάζουμε μήνα-μήνα, συγκεντρωμένα, τα σπουδαιότερα γεγονότα και τις δραστηριότητες της Ομοσπονδίας, αλλά κυρίως την αγωνιστική δράση του 2012, όπως παρουσιαστηκαν μέσα απο την ιστοσελίδα του ΣΕΓΑΣ (www.segas.gr)

ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ

Αγωνιστικά ξεκίνησε η νέα χρονιά και πρώτο γεγονός οι αγώνες της σειράς των γύρων πόλεων που είναι αφιερωμένοι στον Μιχάλη Κούση. Ο αγώνας έγινε στις 15/1 στη Νέα Σμύρνη και νικητές ήταν ο Γιάννης Ζερβάκης (Σητειακός ΑΟ) και η Κατερίνα Μπερδούση (ΓΣ Αρκαδίας). Την ίδια ημέρα στον μαραθώνιο του Χιούστον ο Βασίλης Πουλιόπουλος πετυχαίνει ατομικό ρεκόρ με 2.21.44 τερματίζοντας στην όγδοη θέση.

Δύο επισκέψεις υψηλών προσώπων έγιναν στις 20 του μήνα. Ο πρέσβης της Αυστρίας επισκέφθηκε τον ΣΕΓΑΣ ενώ στην Καστοριά βρέθηκε ο πρόεδρος της Αρμένικης Ομοσπονδίας Κλασικού Αθλητισμού και κάτοχος του Ευρωπαϊκού ρεκόρ στο μήκος Ρόμπερτ Εμιγιάν.

Στις 22 Ιανουαρίου ο Κώστας Φιλιππίδης ισοφαρίζει το εθνικό ρεκόρ κλειστού στίβου στο επί κοντώ (5.72) στο μίτινγκ της Λυών ενώ στην Πάτρα με μεγάλη συμμετοχή και επιτυχία διεξάγεται ο αγώνας «βαδίζω στην Πάτρα».

Την Τρίτη 24 πραγματοποιείται με λαμπρότητα η γιορτή βραβεύσεων του Μαραθωνίου και την επομένη ανακοινώνονται οι προσλήψεις των ομοσπονδιακών προπονητών και τα όρια αγώνων κλειστού και ανοιχτού στίβου.

Αρχίζει σιγά-σιγά η αγωνιστική δράση στον κλειστό στίβο με την διεξαγωγή ημερίδων σε Θεσσαλονίκη και στις Σέρρες ενώ αυτό το μήνα αφήνουν την τελευταία τους πνοή, στην Πάτρα ο Κώστας Κοτσούγερας, ταμίας της ΕΑΣ Βορ Πελοποννήσου και στην Θεσσαλονίκη ο Μιχάλης Πουτσίκης επί σειρά ετών έφορος του τμήματος στίβου του ΓΣ Ηρακλής και μέλος του Δ.Σ του ΣΕΓΑΣ με την ιδιότητα του αντιπροέδρου.

Με στόχο να καθιερωθεί ως το σπουδαιότερο δρομικό γεγονός την περίοδο της Άνοιξης στην Αττική, ανακοινώνεται η διοργάνωση του Διεθνούς Ημι-Μαραθωνίου Αθηνών με την επωνυμία «Ακρόπολις» που θα διεξαχθεί στις 29 Απριλίου 2012 καθώς και το πανελλήνιο πρωτάθλημα Ημι-Μαραθωνίου.

Την τελευταία ημέρα του μήνα συναντήθηκε με τον γγΑ Πάνο Μπιτσαξή ο πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ Βασίλης Σεβαστής, όπου συζητήθηκε το θέμα της τακτικής επιχορήγησης για το 2012, η διακρατική συμφωνία με την Κύπρο και η επαναλειτουργία των ξενώνων του ΟΑΚΑ.

ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ

Ο Φεβρουάριος είναι κατ εξοχήν ο μήνας αγωνιστικής δραστηριότητας στον κλειστό στίβο. Έτσι οργανώνεται η πρώτη ημερίδα της χρονιάς στην Αθήνα το Σάββατο 4 Φεβρουαρίου στο κλειστό του ΣΕΦ στην οποία καταρρίπτονται τέσσερα πανελλήνια ρεκόρ.

Τα κατέρριψαν ο Κώστας Δουβαλίδης (ΕΑΡ) στα 60 μ. εμπ. με 7.64, η Δέσποινα Ζαπουνίδου (ΦΟ Αριδαίας) στα 3.000 μ. βάδην (13.02.45), ο Ζαχαριας Τσαμουδάκης (ΓΑΣ Ιλισσός) διπλό πανελλήνιο ρεκόρ Εφήβων και Παίδων στα 5.000μ (20.35.16) και η Έλενα Φιλάνδρα (ΠΓΣ), στα 800μ (2.02.08).

Την επομένη, Κυριακή 5, διεξάγεται με μεγάλη επιτυχία ο δεύτερος αγώνα της σειράς γύροι πόλεων στην Μονεμβασιά. Ο Γιάννης Ζερβάκης είναι ο νικητής και σε αυτό τον αγώνα ενώ στις γυναίκες η Βαλεντίνα Μιχαήλοβα (ΠΓΣ). Ο Γιάννης Ζερβάκης αναδεικνύεται ο μεγάλος πρωταγωνιστής της φετινής διοργάνωσης των γύρων πόλεων αφού κερδίζει και στα Κυριακίδεια της Φιλοθέης (12/2) ενώ νικήτρια στις γυναίκες είναι η Ντενίζ Δημάκη.

Έκκληση προς την Πολιτεία για την άμεση επίλυση των προβλημάτων που κατακλύζουν την καθημερινότητα των αθλητών στις εγκαταστάσεις του Αγίου Κοσμά, έκανε ο πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ Βασίλης Σεβαστής με δήλωσή του στις 13 του μηνός.

Συνεδριάζει (15/2) το Διοικητικό Συμβούλιο και προκηρύσσει την Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση για την Παρασκευή 23 Μαρτίου 2012 ενώ τυπώθηκε και βρίσκεται ήδη στη διάθεση των φίλων του στίβου η ετήσια έκδοση του ΣΕΓΑΣ «ΟΙ ΚΑΛΥΤΕΡΟΙ» με όλα τα στατιστικά στοιχεία του 2011.

Η παρουσία του Κώστα Φιλιππίδη ήταν αυτή που ξεχώρισε στο 17ο Βαλκανικό Πρωτάθλημα κλειστού στίβου, το οποίο έγινε στην Κωνσταντινούπολη στις 18 του μήνα. Ο πρωταθλητής μας ξεπέρασε τα 5,75 μ. στο επί κοντώ, επίδοση που αποτελεί νέο πανελλήνιο ρεκόρ.

Τρίτη και Τετάρτη 21-22/2 στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας διεξάγεται το 26ο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ανδρών – Γυναικών. Πανελλήνιο ρεκόρ πετυχαίνει ο Κώστας Δουβαλίδης με 7.63 στα 60 μ. εμπόδια ενώ η Πανέττα στο τριπλούν με 14,47 μ. εξασφαλίζει την συμμετοχή της για το Παγκόσμιο της Κωνσταντινούπολης. Στο 25o πρωτάθλημα συνθέτων κλειστού πρωταθλητές αναδεικνύονται ο Χρίστος Χριστοφόρου (ΓΕ Μεσσαράς) με 4.943 βαθμούς στο έπταθλο και στο πένταθλο γυναικών η Μαρία-Βασιλική Κυπραίου (Κούρος Πάτρας) με 3.078.

Στην Αεροπορική βάση Δεκέλειας (Τατόι) διεξήχθησαν, 24/2, το Πρωτάθλημα Ανωμάλου δρόμου Ενόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφάλειας, των Παραγωγικών Σχολών Αξιωματικών καθώς επίσης και του 58ου Ανωμάλου δρόμου Πολεμικής Αεροπορίας. Πρωταθλήτρια στις γυναίκες ΕΔΣΑ η Ντενιζ Δημάκη και ανδρών ο Χριστόφορος Μερούσης.

Ο πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ Βασίλης Σεβαστής επισκέπτεται τη Θεσσαλονίκη στις 27/2 όπου έχει σειρά από σημαντικές επαφές με τοπικούς παράγοντες και προπονητές.

Ανακοινώνεται η ομάδα στην οποία περιλαμβάνονται πέντε αθλητές και τρεις αθλήτριες που θα συμμετάσχει στο 14ο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα κλειστού στίβου της Κωνσταντινούπολης (9-11/3).

ΜΑΡΤΙΟΣ

Το Σάββατο 3/3 ήταν η μέρα των αθλητών. Εκείνων που τη χρονιά που πέρασε (2011), κατάφεραν να σημειώσουν σπουδαίες εμφανίσεις και να κρατήσουν ζωντανή την ελπίδα. Ο ΣΕΓΑΣ βράβευσε τους αθλητές που διακρίθηκαν τη χρονιά που πέρασε, σε μια όμορφη γιορτή στο ξενοδοχείο Caravel.

Τις περικοπές που έχει υποστεί ο ΣΕΓΑΣ τους τελευταίους μήνες, σε αυτές που αναμένεται να ακολουθήσουν, στα προβλήματα που προκαλούν, αλλά και στις κινήσεις επιβίωσής, που οφείλει να κάνει η ομοσπονδία, προκειμένου να επιβιώσει, αναφέρθηκε ο πρόεδρος της ομοσπονδίας Βασίλης Σεβαστής, στην διάρκεια της Πανελλήνιας Διάσκεψης με τη συμμετοχή των Προέδρων και των Τεχνικών συνεργατών των ΕΑΣ- ΤΕ στις 3 Μαρτίου.

Στις εγκαταστάσεις του Μαρκόπουλου, διεξάγεται την Κυριακή (4/3) το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Δρόμου σε Ανώμαλο Έδαφος. Πρωταθλητές αναδεικνύονται, στα 8.000μ. γυναικών η Ντίνα Κεφαλά (ΑΕΚ) και στα 10.000μ. ανδρών ο Κώστας Πούλιος (Παναθηναϊκός ΑΟ).

Ακριβώς οκτώ μήνες πριν την εκκίνηση του 30ου Κλασικού Μαραθώνιου της Αθήνας (11/11/11), ανοίγουν οι εγγραφές την Κυριακή 11 Μρτίου.

Το 14ο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα κλειστού στίβου ξεκινάει την Παρασκευή 9 και διαρκεί μέχρι την Κυριακή 11 Μαρτίου στην Κωνσταντινούπολη. Την τελευταία ημέρα (Κυριακή 11/3), ανεβαίνει στο υψηλότερο σκαλί του βάθρου, στο αγώνισμα του ύψους, ο Δημήτρης Χονδροκούκης με ατομικό ρεκόρ 2.33. Ο Κώστας Μπανιώτης (Ολυμπιάδα Κομοτηνης) παίρνει την τέταρτη θέση στο ύψος με 2.31, ο Λούης Τσάτουμας (Μεσσηνιακός ΓΣ) στο μήκος έκτος με 7.88 και έβδομος ο Κώστας Φιλιππίδης (ΓΣ Βόλου) στο επί κοντώ με επίδοση 5.70μ.

Την ελληνική αποστολή που συμμετείχε στο 14ο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα κλειστού στίβου, υποδέχεται την Τετάρτη 14 Μαρτίου, στις 14.00, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας.

Πραγματοποιώντας πολύ καλές εμφανίσεις στο Λουγκάνο(18/3), ο Αλέξανδρος Παπαμιχαήλ και η Δέσποινα Ζαπουνίδου εξασφάλισαν τη συμμετοχή τους στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου. Την ίδια ημέρα στην Χίο διεξάγεται ο τελικός των γύρων πόλεων στον οποίο τη νίκη κατακτούν ο Χριστόφορος Μερούσης (ΦΟ Βροντάδου) και η Βαλεντίνα Μιχαήλοβα (ΠΓΣ).

Ο ΣΕΓΑΣ και ο Δήμος της Αθήνας ανακοινώνουν (Τρίτη, 20/3)την συνεργασία τους ώστε να δημιουργήσουν ένα καινούργιο ετήσιο θεσμό Αγώνων δρόμου με την ονομασία «Ακρόπλις Half Marathon».

Με τη συμμετοχή εκπροσώπων από 101 σωματεία από όλη τη χώρα, πραγματοποιήθηκε (24/3) στο αμφιθέατρο της ΕΟΕ η Τακτική Γενική Συνέλευση του ΣΕΓΑΣ

Στην Επιτροπή Μορφωτικών υποθέσεων της Βουλής βρέθηκε την Τετάρτη (28/3) αντιπροσωπεία της ομάδας που μετείχε στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα κλειστού στίβου της Κωνσταντινούπολης.

Το ασημένιο μετάλλιο κατέκτησαν οι Άνδρες στο Βαλκανικό Πρωτάθλημα ανωμάλου δρόμου που έγινε στην Τουρκία (Κοτσαέλι) το Σάββατο 31 Μαρτίου.

ΑΠΡΙΛΙΟΣ

Με επιτυχία διεξήχθη ο έβδομος Διεθνής Μαραθώνιος «Μέγας Αλέξανδρος», τον οποίο διοργάνωσε ο ΜΕΑΣ Τρίτων υπό την αιγίδα του ΣΕΓΑΣ και με την υποστήριξη της ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ Θεσσαλονίκης και των Δήμων Θεσσαλονίκης, Πέλλας και Αμπελοκήπων-Μενεμένης, με εκκίνηση στην Πέλλα και τερματισμό στην παραλία της Θεσσαλονίκης. Στη διοργάνωση πήραν μέρος περίπου 6.000 δρομείς

Συνέντευξη Τύπου για τον 1ο Διεθνή Ημι-Μαραθώνιο στην Αθήνα με την επωνυμία «Ακρόπολις» αλλά και τους παράλληλους αγώνες δρόμου με την ονομασία «Τρέχοντας στην Αθήνα» δόθηκε στις 3 Απριλίου με την παρουσία του υπουργού πολιτισμού Παύλου Γερουλάνου και του Δημάρχου Αθηναίων Γιώργου Καμίνη.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΣΕΓΑΣ με βάση την εξουσιοδότηση της Γενικής Συνέλευσης στις 24/3 αποφάσισε ομόφωνα την αναστολή κάθε αθλητικής δραστηριότητας στο εσωτερικό, μέχρι να αναθεωρηθούν οι αποφάσεις των άδικων και επιλεκτικών περικοπών της χρηματοδότησης του ΣΕΓΑΣ για το 2011 και 2012.

Μετά την απόφαση του διοικητικού συμβουλίου του ΣΕΓΑΣ να προχωρήσει στην αναστολή της αγωνιστικής δράσης, οι κατά τόπους ΕΑΣ του ΣΕΓΑΣ η μία μετά την άλλη (6/4) ανακοινώνουν την αναστολή των προγραμματισμένων Διασυλλογικών πρωταθλημάτων στίβου μέχρι νεωτέρας αποφάσεως.

Το Σαββατοκύριακο 21-22 Απριλίου διεξάγεται σε 13 ομίλους σε όλη την Ελλάδα το διασυλλογικό πρωτάθλημα Παίδων- Κορασίδων

Στα γραφεία του ΣΕΓΑΣ βρέθηκε το πρωί της Πέμπτης (26/4) ο πρόεδρος της ομοσπονδίας στίβου της Γεωργίας Αλέξι Αχβλεντιάνι

Το πρόγραμμα «Kids Athletics» βολτάρει…. στην Ελλάδα. Σε όλη τη χώρα εφαρμόζει εδώ και τρία χρόνια ο ΣΕΓΑΣ με αισιοδοξία το πρόγραμμα της IAAF Kids Athletics, μέσα από το οποίο μικρά παιδιά έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν όχι μόνο τα αγωνίσματα του κλασικού αθλητισμού παίζοντας, αλλά να μάθουν να συναγωνίζονται με ευγενή τρόπο και φυσικά να αναδείξουν το ταλέντο τους. Το επιτυχημένο πλέον πρόγραμμα τον πρώτο χρόνο εφαρμόστηκε στο Παναθηναϊκό στάδιο με γκρουπ μαθητών από σχολεία όλης της χώρας, ενώ πλέον «ταξιδεύει» σε όλη τη χώρα. Συνολικά 20.000 παιδιά το χρόνο μετέχουν στο πρόγραμμα και το ενθαρρυντικό είναι ότι πολλά από αυτά, στη συνέχεια εντάσσονται σε σωματεία της χώρας.

ΜΑΙΟΣ

Στις 3 Μαΐου ο ΣΕΓΑΣ αναβάλλει το Διασυλλογικό πρωτάθλημα Α/Γ λόγω… των Σχολικών Αγώνων. Αυτό συνέβη γιατί η Ομοσπονδία , ενημερώθηκε επίσημα από το Υπουργείο Παιδείας ότι η Β φάση των Σχολικών Αγώνων θα διεξαχθεί 8-9/5 και η Τελική στις 14-15/5 ή 15-16/5 λόγω του ότι τα Σχολεία κλείνουν στις 17 Μαΐου 2012. Έτσι λοιπόν ο ΣΕΓΑΣ ανακοινώνει ότι αναβάλλει την διεξαγωγή του Διασυλλογικού Πρωταθλήματος Α/Γ που επρόκειτο να διεξαχθεί στις 12-13 Μαΐου 2012, για προφανείς λόγους.

Τον καλύτερο αγώνα της ζωής της έκανε η Σοφία Υφαντίδου (Φίλιππος Βέροιας), στο Ντενσεζάνο της Ιταλίας στις έξι του μηνός. Η πρωταθλήτριά μας με 6.109 βαθμούς βελτίωσε το ατομικό της ρεκόρ στο έπταθλο και εξασφάλισε νωρίς-νωρίς το όριο για το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του Ελσίνκι και τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου.

Ο Πρόεδρος και το Διοικητικό Συμβούλιο του ΣΕΓΑΣ εκφράζουν τη βαθιά τους λύπη και τα ειλικρινή τους συλλυπητήρια, στην οικογένειά του, για τον χαμό του Ιδρυτή και Προέδρου του ΑΣ Καζώνης Καλύμνου και αντιπροέδρου της ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ Δωδεκανήσου Θεόφιλου Κλωνάρη . Το ημερολόγιο έδειχνε τότε 9 Μαΐου.

Στις 10 Μαΐου ο ΣΕΓΑΣ ανακοινώνει τα κριτήρια συμμετοχής στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου.

Την ίδια ημέρα η Κατερίνα Στεφανίδη(ΑΟ Φιλοθέης) με 4.48 μ. στο επί κοντώ σημειώνει Πανελλήνιο ρεκόρ νέων γυναικών μετά από σπουδαία εμφάνιση στους Πανεπιστημιακούς Αγώνες στο Γιουτζίν των ΗΠΑ.

Στις 15 Μαΐου διεξάγεται η πρώτη ημέρα του Σχολικού πρωταθλήματος στα βοηθητικά Κ1 και Κ2 του ΟΑΚΑ. Εκεί η Ηλιάνα Κοροσίδου (Αίολος Μακεδονίας) στην σφύρα με βολή στα 60.12μ. καταρρίπτει το πανελλήνιο ρεκόρ κορασίδων, ενώ παράλληλα έπιασε το όριο για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Εφήβων- Νεανίδων που θα διεξαχθεί το καλοκαίρι στη Βαρκελώνη.

Την επομένη ημέρα 16/5 στους ίδιους αγώνες ο Ζαχαρίας Τσαμουδάκης (ΓΑΣ Ιλισός) καταρρίπτει το πανελλήνιο ρεκόρ παίδων στα 10.000μ. βάδην με 44.28.53.

Ο Δήμος Βόλβης με ομόφωνη απόφαση του διοικητικού συμβουλίου, αποφάσισε στις 16 Μαΐου να ενισχύσει την προσπάθεια των Ελλήνων αθλητών που προετοιμάζονται στο Κέντρο Υψηλού Αθλητισμού Βορείου Ελλάδος, δανείζοντας τρεις μπάρες άρσης βαρών Ολυμπιακών προδιαγραφών και εξακόσια κιλά.

Στις 18 Μαΐου ο γιατρός του ΣΕΓΑΣ Διονύσης Χίσσας, πραγματοποιεί υγειονομικό έλεγχο στις εγκαταστάσεςι του Αγίου Κοσμά. Τι διαπιστώνει; Ότι η κατάσταση δεν τηρούνται οι βασικοί κανόνες υγιεινής, στους χώρους προπόνησης στα αποδυτήρια και το ιατρείο και είναι επικίνδυνη για την υγεία

Ο Πρόεδρος και το Διοικητικό Συμβούλιο του ΣΕΓΑΣ εξέφρασαν τα ειλικρινή τους συλλυπητήρια για τον χαμό της Κωνσταντίνας Μπαλανίκα (19/5), ενός ακόμη εκλεκτού μέλους της οικογένειας του ΣΕΓΑΣ. Η εκλιπούσα υπήρξε αθλήτρια του Κερκυραϊκού Γυμναστικού Συλλόγου, επί σειράν ετών πρωταθλήτρια στίβου στα σύνθετα αγωνίσματα, μέλος της εθνικής ομάδας με υψηλές διακρίσεις, πρότυπο αθλήτριας και ανθρώπου με τεράστια προσφορά στον αθλητισμό, τον οποίο υπηρέτησε με ήθος και πάθος και που δυστυχώς έφυγε τόσο νωρίς και τόσο νέα στα 47 της χρόνια χτυπημένη από την επάρατη νόσο.

Με σύνθημα «Πάρε ανάσα», τρέξε στην Αθήνα, τρέξε την ιστορία της πόλης έγινε την Κυριακή 20 Μαΐου, ο πρώτος Ημι-Μαραθωνίος της Αθήνας και μαζί το 3ο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα, αλλά και αγώνες δρόμου 8.000 μ., 3.000 μ. και 700 μ. για τα special olympics. Την ευθύνη της διοργάνωσης είχε ο ΣΕΓΑΣ και ο ΟΠΑΝΔΑ του Δήμου Αθηναίων.

Τη νίκη στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ανδρών πήρε ο Δημήτρης Τσιούνης (ΓΣ Πύλης), ο οποίος διένυσε την απόσταση των 21.100 μ. σε 1 ώρα 14.17 και στις γυναίκες η Kωνσταντίνα Στεφανοπούλου (ΑΟ Πέλλωψ Πατρών) 1.24.54.

Στο πένθος βυθίστηκε για μία ακόμη φορά η οικογένεια του στίβου, η οποία έχασε ένα ακόμη εκλεκτό μέλος της. Σε ηλικία 92 ετών, γεννήθηκε το 1920, έφυγε από κοντά μας (23/5) ο Δημήτρης Μελιδώνης, πρόεδρος, έφορος και προπονητής του Πειραϊκού Συνδέσμου, τον οποίο υπηρέτησε επί δεκαετίες ενώ στους κόλπους του ανδρώθηκε και αγωνίστηκε κατακτώντας σημαντικές νίκες.

Τους αγώνες στίβου «Παπαναστάσεια 2012», διοργάνωσε την Κυριακή 27 Μαΐου, στο γυμναστήριό του ο Πανελλήνιος ΓΣ και είχαν μια διαφορετική διάσταση. Συνοδεύτηκαν από τα αποκαλυπτήρια της προτομής του Κώστα Παπαναστασίου (δωρεά ΣΕΓΑΣ), του αξέχαστου αθλητικού ηγέτη και προέδρου του ιστορικού συλλόγου.

Ο Κυριάκος Πηλίδης (Τιτάν Σερβίων) στους άνδρες και η Ειρήνη Δανιήλ (Πανελλήνιος) στις γυναίκες επικράτησαν σε δέκαθλο και έπταθλο, αντίστοιχα. Το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Συνθέτων αγωνισμάτων έγινε με άσχημα καιρικά φαινόμενα στη Θεσσαλονίκη στη μνήμη του Κώστα Χειμωνίδη, παράλληλα με τα «Χειμωνίδεια 2012» στις 27 και 28 Μαΐου.

Στο στάδιο “Στέλιος Κυριακίδης”, έγινε την Τετάρτη (30/5) για 13η χρονιά, το Γκαλά Γυναικών, το οποίο διοργανώνει ο ΑΟ Φιλοθέης. Τα ακραία καιρικά φαινόμενα δεν επέτρεψαν την ομαλή διεξαγωγή της διοργάνωσης, την οποία ωστόσο τίμησε με την παρουσία του, αρκετός κόσμος. Η φετινή διοργάνωση ήταν αφιερωμένη στα παιδικά χωριά SOS και αυτός ήταν και ο λόγος που στη διάρκεια του προγράμματος έγινε κούρσα 50 μ. με τη συμμετοχή παιδιών που μένουν στα χωριά, αλλά και αθλητών από τις ακαδημίες του ΑΟ Φιλοθέης.

ΙΟΥΝΙΟΣ

Αρχή του μήνα με την διοργάνωση στην Έδεσσα όπου διεξήχθησαν (1/6) στο δημοτικό στάδιο της πόλης, τα φετινά «Αλεξάνδρεια» πρώτο Γκραν Πρι της σεζόν.

Το πανελλήνιο ρεκόρ στην κατηγορία των Νέων στα 200 μ. βελτίωσε ο Λυκούρος ΤσάκωναςΛυκούργος Τσάκωνας, στη διάρκεια αγώνα στην Γενεύη στις 2 Ιουνίου. Ο 22χρονος αθλητής τερμάτισε τα 200 μ. σε 20.52 και βελτίωσε το δικό του 20.56, από τις 16 Ιουλίου του 2011,

Στην Καλαμάτα το Σάββατο 2 Ιουνίου έγιναν με επιτυχία τα Παπαφλέσσεια. Η Αθανασία Πέρρα (ΑΟ Μεγάρων) στο τριπλούν, στον πρώτο της αγώνα στη σεζόν προσγειώθηκε στα 14,26 μ και έπιασε το όριο για τους Πανευρωπαϊκούς του Ελσίνκι, όπως και ο Ανδρέας Δημητράκης (ΑΟ Λασιθίου) στα 1.500μ καθώς τερμάτισε σε 1.47.77 Παρών στον αγώνα της Καλαμάτας ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας στίβου, Ζαν Γκαρσία.

Το πανελλήνιο ρεκόρ στα 110 μ. εμπ. βελτίωσε ο Κώστας Δουβαλίδης (ΕΑΡ) στη διάρκεια των αγώνων στίβου που έγιναν στα Χανιά (3/6) και διοργάνωσε ο Ελευθέριος Βενιζέλος στο στάδιο «Ελενα Βενιζέλου». Ο 25χρονος διένυσε την απόσταση σε 13.41 και άφησε στην ιστορία, το δικό του 13.46 από τις 19 Αυγούστου του 2008 στο Πεκίνο

Στα Μέγαρα έγινε την Κυριακή (3/6) το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα 10.000 μ. Ανδρών – Γυναικών και Νέων, το οποίο διοργάνωσε ο ΣΕΓΑΣ στη μνήμη του «Βασίλη Μαυραποστόλου». Πρωταθλητές αναδείχθηκαν δύο νησιώτες, ο Χριστόφορος Μερούσης (ΦΟ Βροντάδου Χίου) και η Ουρανία Ρεμπούλη (ΓΣ Νέων Λέρου).

Μία ακόμη σπουδαία εμφάνιση πρόσθεσε στο ενεργητικό της η Κατερίνα Στεφανίδη (ΑΟ Φιλοθέης). Η ελληνίδα κατέκτησε την πρώτη θέση, στο Κολεγιακό πρωτάθλημα των ΗΠΑ, στην Αιόβα (7/6), ξεπερνώντας τα 4,45 μ. στο επί κοντώ.

Το Σαββατοκύριακο 9-10/6 διεξάγεται ο κύριος όγκος των διασυλλογικών πρωταθλημάτων Ανδρών – Γυναικών.

Με δύο αθλητές συμμετείχε η Ελλάδα στο 4ο Βαλκανικό Πρωτάθλημα Βουνού, το οποίο έγινε στην πόλη Νόβα Ζαγόρα της Βουλγαρίας. Την χώρα μας εκπροσώπησαν, ο Δημήτρης Θεοδωρακάκος (ΟΣΦΠ) 8ος και η Ντενίζ Δημάκη (ΓΑΣ Ιλισσός) 13η.

Το Δ.Σ. του ΣΕΓΑΣ με την ευκαιρία της διεξαγωγής του Πανελληνίου Πρωταθλήματος Α/Γ κάλεσε τους εκπροσώπους, συνοδούς (15/6), προπονητές των Αθλητικών Σωματείων που θα μετάσχουν στους Αγώνες σε συγκέντρωση ενημέρωσης για τα οικονομικά και άλλα προβλήματα που απασχολούν το χώρο του Αθλητισμού και ειδικότερα το Στίβο.

Ο εκβιασμός της τελευταίας στιγμής, από το ΕΣΚΑΝ προς το ΣΕΓΑΣ, αφήνει πλέον ανοιχτό το ενδεχόμενο της μη παρουσίας των ελεγκτών του ΕΣΚΑΝ στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Α/Γ και Νέων. Ο ΣΕΓΑΣ παρά το γεγονός ότι από τις 6 Ιουνίου με έγγραφο ζήτησε την παρουσία ελεγκτών στο πρωτάθλημα, μόλις την Πέμπτη, 14/6 έλαβε επιστολή , στην οποία αναφέρεται πως οι ελεγκτές δεν είναι δυνατό να βρεθούν στο ΟΑΚΑ, λόγω οφειλών από την περίοδο 2009 -2010, την περίοδο δηλαδή όπου τα κόστη των ελέγχων επιβάρυναν τη ΓΓΑ και όχι τις ομοσπονδίες.

Δύο πανελλήνια ρεκόρ, τέσσερα όρια για το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ανδρών-Γυναικών, δύο για τους Ολυμπιακούς του Λονδίνου και ισάριθμα Αθηνά Κοΐνηγια το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Βαρκελώνης, ήταν ο απολογισμός του Πανελληνίου Πρωταθλήματος Ανδρών-Γυναικών και Νέων στο ΟΑΚΑ (15-16/6).

Τα Πανελλήνια ρεκόρ πέτυχαν στα 3.000 μ. στιπλ η Αθηνά Κοΐνη (ΕΑΡ) με 9.59.96 και στα 1.500 μ. κορασίδων η Σοφία Πιτούλη (ΣΑΚΑ) με 4.23.73.

Στην βαθμολογία, ο Ολυμπιακός ήταν πρώτος στους άνδρες με 182 βαθμούς, ακολούθησε ο Πανιώνιος με 123 και ο Τρίτωνας με 91. Στις γυναίκες πρώτη ήταν η ομάδα της ΑΕΚ με 159 και ακολούθησαν Πανελλήνιος με 111 και ΑΟ Μεγάρων με 77. Στους αγώνες υπήρχε τελικά συνεργείο του ΕΣΚΑΝ, καθώς καρποφόρησαν οι προσπάθειες της ομοσπονδίας και αποφεύχθηκε τελευταία στιγμή, ο κίνδυνος να γίνουν οι αγώνες χωρίς έλεγχο.

Μια ευχάριστη έκπληξη περίμενε τον Πρόεδρο του ΣΕΓΑΣ Βασίλη Σεβαστή καθώς την Τετάρτη 20 Ιουνίου τον επισκέφτηκε η Μις τιν Αμερική Ιλεάνα Φρανγκέδης. Η ομογενής έθεσε τον εαυτό της στη διάθεση της Ομοσπονδίας για την προβολή του Μαραθωνίου.

Αναβλήθηκαν επʼ αόριστο τα Βαρδινογιάννεια, τα οποία ήταν προγραμματισμένα για τις 7 Ιουλίου. Η διοίκηση της Ένωσης Ατρομήτου, ενημέρωσε (20/6) με έγγραφο της, την ομοσπονδία πως αναβάλει τους αγώνες, λόγω οικονομικών προβλημάτων, αλλά και εξαιτίας της κακής κατάστασης, στην οποία βρίσκεται το στάδιο.

Σε χειρουργική επέμβαση στον αυχένα υποβλήθηκε στις 22 Ιουνίου η Αλεξάνδρα Παπαγεωργίου

Στις Σέρρες διεξάγεται το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα παίδων-κορασίδων (23-24/6). Η Γεωργία Στεφανίδη (ΓΣ Κηφισιάς) εξασφάλισε τη συμμετοχή της στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Εφήβων/ Νεανίδων, που θα γίνει στην Βαρκελώνη (10-15/7).

Η Έφη Θεοδώρου (ΑΟ Μεγάρων) τερμάτισε τα 400 μ. εμπ. σε 58.89 και βελτίωσε το πανελλήνιο ρεκόρ Νεανίδων στο Βαλκανικού Πρωταθλήματος Ε/Ν που γίνεται στην πόλη Εσκί Σεχίρ της Τουρκίας (23/6).Στην βαθμολογία του 2οι ήταν οι Έφηβοι, 3ες οι Νεάνιδες.

Στις 25 Ιουνίου εκδίδεται ανακοίνωση για θετικό δείγμα αθλητή σε έλεγχο ντόπινγκ και η οποία αναφέρει: «Ο ΣΕΓΑΣ, ενημερώθηκε από το ΕΣΚΑΝ πως ύστερα από την ανάλυση των 25 δειγμάτων που ελήφθησαν στην διάρκεια του Πανελληνίου Πρωταθλήματος Ανδρών – Γυναικών, ότι υπάρχει ένα θετικό δείγμα που αφορά στον αθλητή Τηλέμαχο Ρούτα. Ο αθλητής τίθεται σε διαθεσιμότητα και θα ακολουθηθεί η διαδικασία που προβλέπουν οι κανονισμοί με την εξέταση του δεύτερου δείγματος κτλ.»

Στα γραφεία του ΣΕΓΑΣ βρέθηκε ο πρόεδρος της AIMS Πάκο Μποράο,την Τρίτη 26 Ιουνίου, όπου είχε την ευκαιρία να συναντηθεί με τον πρόεδρο Βασίλη Σεβαστή και στελέχη του μαραθωνίου για τις εκδηλώσεις που θα γίνουν στην διάρκεια του 30ου ΚΜΑ αφού συμπληρώνοντα 30 χρόνια από την ίδρυση της AIMS.

Το 19ο μετάλλιο στην ιστορία του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος κατέκτησε η Ελλάδα με την Νικόλ Κυριακοπουλου στις 30 Ιουνίου. Η Ελληνίδα ήταν τρίτη στο επί κοντώ, με καλύτερη προσπάθεια στα 4,60 μ., ύψος που την έβαλε στην πρώτη τριάδα, στο 21ο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του Ελσίνκι.

Οι αθλητές μας που πήραν θέση στην 8άδα ήταν: 3η 4,60 μ. Νικόλ Κυριακοπούλου (επί κοντώ), 5ος 5,72 μ. Κώστας Φιλιππίδης (επί κοντώ), 6η 14,23 μ. Νίκη Πανέττα (τριπλούν), 7η 14,23 μ. Αθανασία Πέρρα (τριπλούν), 8ος 50.57 Περικλής Ιακωβάκης (400 μ. εμπ.), 49.83 (ημ.), 50.25 (προκρ.) και 8ος 13.59 Κώστας Δουβαλίδης, 13.37 (ημ.).

ΙΟΥΛΙΟΣ

Ολοκληρώθηκε στη Λάρισα το πανελλήνιο πρωτάθλημα εφήβων και νεανίδων που έγινε στις 30 Ιουνίου και την 1η Ιουλίου. Στη βαθμολογία εφήβων πρωταθλητής αναδείχθηκε ο Πανελλήνιος ΓΣ με 83 βαθμούς και στις νεάνιδες ο ΓΣ Κηφισιάς με 139.

Μετά το πρωτάθλημα των Ε/Ν συγκροτήθηκε και ανακοινώθηκε (4/7) η ομάδα για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της κατηγορίας που έγινε 10-15 Ιουλίου στην Βαρκελώνη. Την ομάδα αποτελούσαν συνολικά δώδεκα αθλητές και αθλήτριες.

Την ίδια ημέρα στα Χανιά διεξάγεται το Διεθνές μίτινγκ «Βανιζέλεια» όπου ο Δημήτρης Διαμαντάρας στο μήκος σημείωσε την καλύτερη επίδοση (8,11 μ.).

Στην Πάτρα έγιναν το Σάββατο & Ιουνίου τα «Τοφάλεια» και μαζί αγωνίσματα από τη σειρά αγώνων Γκραν Πρι, με τη συμμετοχή αρκετών σπουδαίων Ελλήνων αθλητών. Το τρίτο πανελλήνιο ρεκόρ Νέων Γυναικών στη διάρκεια της σεζόν (προηγήθηκαν τα 5.000 μ. και τα 3.000 μ. στιπλ), βελτίωσε η Αθηνά Κοΐνη, η οποία τερμάτισε σε 9.15.89 στα 3.000 μ. Παράλληλα στην Αχαϊκή πρωτεύουσα διεξάγεται και το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα συνθέτων Παίδων–Κορασίδων.

Ανακοινώθηκε (9/7) η ομάδα που θα πάρει μέρος στο Βαλκανικό Πρωτάθλημα Ανδρών – Γυναικών. Αποτελείται από νέους αθλητές κυρίωςπου δεν κατάφεραν να εξασφαλίσουν τη συμμετοχή τους στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου. Στην αποστολή έχουν συμπεριληφθεί 24 Άνδρες και 20 Γυναίκες για τους αγώνες που θα γίνουν στις 21-22 Ιουλίου στο Εσκί Σεχίρ

Την μεγαλύτερη ομάδα της ελληνικής αποστολής που θα πάρει μέρος στους 30ους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου, έχει ο στίβος και η οποία ανακοινώθηκε από την Ομοσπονδία την Τρίτη 10 Ιουλίου. Αποτελείται από 25 αθλητές εκ των οποίων οι 12 είναι άνδρες και οι 13 γυναίκες. Η ελληνική αποστολή θα προσπαθήσει να δώσει συνέχεια στις καλές εμφανίσεις του Συνολικά 11 άτομα που μετέχουν στην ομάδα του Λονδίνου, αγωνίστηκαν πριν από τέσσερα χρόνια και στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου, ενώ από τους 25 οι 14 κάνουν ντεμπούτο σε Ολυμπιακούς Αγώνες.

Παρασκευή και 13 ο ΣΕΓΑΣ ανακοινώνει πως ο αθλητής Γερβάσιος Φιλιππίδης τίθεται σε διαθεσιμότητα, καθώς βρέθηκε θετικός σε απαγορευμένη ουσία.

Σε έναν αγώνα υψηλού επιπέδου η Ηλιάνα Κοροσίδου έδωσε τον καλύτερό της εαυτό και πήρε την 5η θέση στον τελικό της σφυροβολίας στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Εφήβων- Νεανίδων που διεξάγεται στη Βαρκελώνη. Η αθλήτρια του Αίολου Μακεδονίας έριξε στην 3η προσπάθεια, που ήταν και η καλύτερή της, βολή στα 63.32 μέτρα σημειώνοντας πανελλήνιο ρεκόρ Κορασίδων, βελτιώνοντας το προηγούμενο δικό της που ήταν 62.64 μέτρα. Το ημερολόγιο δείχνει Σάββατο 14 Ιουλίου.

Την ίδια ημέρα στο Βελιγράδι έγινε το Βαλκανικό Πρωτάθλημα Π/Κ και η ελληνική ομάδα κατέλαβε την πρώτη θέση στην βαθμολογία, στους Παίδες, ενώ ήταν δεύτερη στις Κορασίδες, πίσω από την Ρουμανία.

Ολοκληρώνεται την Κυριακή 15 Ιουλίου το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ε/Ν στο οποίο την καλύτερη εμφάνιση πραγματοποίησε η Ηλιάνα Κοροσίδου, που αν και κορασίδα, πήρε την 5η θέση στον τελικό της σφυροβολίας, με 63,32 μ. που αποτελεί πανελλήνιο ρεκόρ. Στο τριπλούν ο Νίκος Τσιώκος ήταν όγδοος με 15,91 μ. ενώ Ο τρίτος αθλητής που αγωνίστηκε σε τελικό ήταν ο Θοδωρής Χρυσανθόπουλος, ο οποίος έμεινε στην 11η θέση με 5,15 μέτρα στο επί κοντώ.
Στην πρώτη της συμμετοχή με τα χρώματα της εθνικής ομάδας, η Τατιάνα Γκούσιν ξεπέρασε τα 1,79 μ. στο ύψος, ενώ η κορασίδα Γεωργία Στεφανίδη με 3.95 μ. στο επί κοντώ και δεν προκρίθηκε στον τελικό.

Μέχρι τις 17 Ιουλίου δεν είχε εγκριθεί ο προϋπολογισμός για το 2012. Έτσι ο ΣΕΓΑΣ ανακοινώνει προς τα σωματεία που θα λάβουν μέρος στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα ΠΠ/ΠΚ το ερχόμενο Σαββατοκύριακο στο Ναύπλιο, ότι δεν θα είναι σε θέση να καταβάλει τα προβλεπόμενα έξοδα, στη διάρκεια των αγώνων.

Η εθνική ομάδα κατακτά την πρώτη θέση σε Παίδες και Κορασίδες, στις 20/7 στην Λευκωσία στη συνάντηση Ελλάδα-Κύπρος.

Ολοκληρώθηκε στο Δημοτικό Στάδιο του ιστορικού και φιλόξενου Ναυπλίου το πανελλήνιο πρωτάθλημα της κατηγορίας παμπαίδων και παγκορασίδων Α΄ που πραγματοποιήθηκε το Σαββατοκύριακο 21-22 Ιουλίου

Την τρίτη θέση στους άνδρες και την δεύτερη στις γυναίκες κατέλαβε η Εθνική Ομάδα στους Βαλκανικούς Αγώνες που διεξήχθησαν το σαββατοκύριακο 21-22 Ιουλίου στην πόλη της Τουρκίας, Εσκί Σεχίρ. Η Ελλάδα πήρε στους Άνδρες 162 βαθμούς και στις γυναίκες συγκέντρωσε 181 βαθμούς.

Σε ηλικία 78 ετών «έφυγε» από κοντά μας ο επί 35ετία προπονητής στίβου Κώστας Χρήστου (24/7)

Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΣΕΓΑΣ καταδικάζει το απαράδεκτο σχόλιο της αθλήτριας Βούλας Παπαχρήστου στο twitter, το οποίο αντίκειται στις αξίες και τις αρχές του αθλητισμού αλλά και στο πνεύμα των Ολυμπιακών Αγώνων που προάγει την αρμονική συνύπαρξη και συναδέλφωση όλων των λαών και φυλών του Κόσμου.

Με απόφασή του, στην σημερινή του συνεδρίαση, 25/7, το ΔΣ του ΣΕΓΑΣ παραπέμπει την αθλήτρια στην Δικαστική Επιτροπή της Ομοσπονδίας.

Μεγάλα ατομικά από Τσάκωνα (8,25 μ. στο μήκος) και Αναγνωστοπούλου (57,10 μ. στο δίσκο) στο τελικό του Ελληνικού Γκραν Πρι που έγινε στη Θήβα την Τετάρτη 25/7 με την επωνυμία «Χρήστος Βουδούρης».

Ολοκληρώθηκε στην Δράμα το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα συνθέτων αγωνισμάτων, για τις κατηγορίες Εφήβων-Νεανίδων και Παμπαίδων–Παγκορασίδων 28-29 Ιουλίου. Στο 10αθλο των εφήβων, η νίκη πήγε στον παίδα Παναγιώτη Μαντή (ΑΣ Κοροιβός) με 6.497 καθώς και στο έπταθλο Νεανίδων στην κορασίδα, Βασιλική Μαρκοπούλου (ΑΣ Κοροιβός) με 4.496 β.

ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ

Στις 2 Αυγούστου εκδίδεται ανακοίνωση η οποία αναφέρει: «Ο ΣΕΓΑΣ ενημερώθηκε από την ΙΑΑΦ ότι και το δεύτερο δείγμα του αθλητή Δημήτρη Χονδροκούκη είναι θετικό. Ως εκ τούτου δρομολογούνται ήδη οι προβλεπόμενες από τους διεθνείς κανονισμούς πειθαρχικές διαδικασίες».

Αρχίζει ο στίβος στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου την Παρασκευή 3 Αυγούστου. Ο Αλέξανδρος Παπαδημητρίου αγωνίζεται στον προκριματικό ενώ στην κερκίδα βρίσκονται τα τρία του παιδιά και η σύζυγος του που παρακολουθούν με αγωνία την προσπάθεια του. Ο πρωταθλητής μας αγωνίζεται στην πέμπτη Ολυμπιάδα της καριέρας του την οποία κλείνει έτσι τιμητικά. Για την ιστορία 67,19 μ. και πήρε την 19η θέση στο γκρουπ του.

Την ίδια ημέρα άλλος ένας μεγάλος Ελληνας πρωταθλητής κλέινει την Ολυμπιακή του καριέρα. Είναι ο Περικλής Ιακωβάκης, ο κορυφαίος Έλληνας αθλητής όλων των εποχών και ένας από τους καλύτερους που έχουν περάσει παγκοσμίως πήρε μέρος στην τελευταία Ολυμπιάδα της καριέρας του και όπως είπε και ο ίδιος το…έζησε και μάλιστα με το παραπάνω. Χωρίς άγχος, χωρίς την πίεση της διάκρισης. Ο Ιακωβάκης τερμάτισε πέμπτος στην 5η προκριματική σειρά των 400 μ. με εμπόδια σε 50.27 και κατέλαβε την 32η θέση στο σύνολο των προκριματικών.

Οι δύο πρωταθλητές μας τερματίζουν την Ολυμπιακή τους καριέρα αλλά κάποιοι άλλοι μόλις τώρα αρχίζουν να την γεύονται. Την παρθενική της εμπειρία σε Ολυμπιακούς Αγώνες είχε η Μαρία Μπελιμπασάκη. Η νεαρότερη αθλήτρια της ομάδας, στα 21 της χρόνια τερμάτισε σε 11.63 (1,3 μ./δ.) τα 100 μ, κατέλαβε την έκτη θέση στην έβδομη προκριματική σειρά και αποκλείστηκε.

Το Σάββατο 4/8 στο Λονδίνο συμβαίνει και αυτό! Ακυρώνεται επίδοση αθλητή γιατί δεν την κατέγραψε το σχετικό μηχάνημα. Και συνέβη σε Έλληνα αθλητή. Ο Λούης Τσάτουμας στην πρώτη του προσπάθεια στον προκριματικό του μήκους είδε τον πίνακα να γράφει 7,87 μ. και να ξεκινάει θετικά τον αγώνα του. Παρόλα αυτά λίγο πριν ξεκινήσει την δεύτερη προσπάθεια του, ο κριτής του αγώνα τον ενημέρωσε πως το πρώτο άλμα δεν καταγράφηκε στο μηχάνημα κι έτσι δεν ήταν δυνατόν να ισχύσει. Ο αθλητής του Δημήτρη Βασιλικού στη δεύτερη προσπάθεια του προσγειώθηκε στα 7,48 μ. και στην τρίτη ήταν άκυρος.

Η Σοφία Υφαντίδου που αγωνίζεται στο έπταθλο έγραψε ιστορία (4/8) σημειώνοντας την καλύτερη επίδοση σε επί μέρους αγώνισμα. Η πρωταθλήτριά μας «κάρφωσε» το ακόντιο στα 56.96 που είναι η καλύτερη επίδοση που έχει σημειωθεί ποτέ από επταθλήτρια σε Ολυμπιακούς Αγώνες.

Στο επί κοντώ η χώρα μας εκπροσωπείται από τρεις αθλήτριες που αγωνίζονται το Σάββατο 4 Αυγούστου. Η Στέλλα-Ηρώ Λεδάκη όπως και στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του Ελσίνκι έτσι και στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου έμεινε στην 13η θέση στον προκριματικό και αποκλείστηκε όπως και τα άλλα δύο κορίτσια μας, Κατερίνα Στεφανίδη και Νικόλ Κυριακοπούλου.

Στις 17:00 του Σαββάτου δόθηκε η εκκίνηση στα 20χλμ βάδην όπου αγωνίζεται ο Αλέξανδρος Παπαμιχαήλ. Ο νεαρός Καρδιτσιώτης αθλητής μας τερματίζει στην 15η θέση σε 1ώρα 21:12 και καταρρίπτει το δικό του εθνικό ρεκόρ που είχε πετύχει τον Μόρτη στο Λουγκάνο.

Στην Βρετανική πρωτεύουσα την Κυριακή στις 5 Αυγούστου στις 11:00 δίνεται η εκκίνηση του Μαραθωνίου δρόμου γυναικών και μετέχει η Τίνα Κεφάλα. Όμως στον αγώνα αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα με τα ισχία της και στο 32ο χιλιόμετρο αποφάσισε να εγκαταλείψει. Με την αδελφή της που ταξίδεψε από τις ΗΠΑ να την εμψυχώνει ολοκλήρωσε τον αγώνα σε 3ώρες 01.18 (104η θέση).

Την Δεύτερα (6/8) ο Κώστας Μπανιώτης δεν κατάφερε να προκριθεί στον τελικό του ύψους, καθώς έμεινε στα 2,21 μ. ενώ στα 200μ σπουδαία κούρσα πραγματοποίησε η Μαρία Μπελιμπασάκη στον προκριματικό των 200 μ. και τερμάτισε τέταρτη με 23.36 χωρίς όμως να προκριθεί.

Στην Αθήνα την ίδια ημέρα η οικογένεια του στίβου είναι συγκλονισμένη με την ξαφνική απώλεια του Σπύρου Ματάκη. Ο 65χρονος «έφυγε» από καρδιακή προσβολή στην Καλαμάτα όπου βρισκόταν για την περίοδο των διακοπών. Ο Ματάκης ήταν τεχνικός σύμβουλος στη Δυτική Αττική, προπονητής ενώ υπήρξε αθλητής του Παναθηναϊκού στους δρόμους αντοχής.

Στον ημιτελικό προκρίνονται δύο αθλητές μας στην 5η μέρα των Ολυμπιακών Αγώνων (7/8). Ο Κώστας Δουβαλίδης, τερματίζει δεύτερος στην πρώτη προκριματική σειρά στα 110μ εμπόδια με 13.40 κοντά στο δικό του πανελλήνιο ρεκόρ (13.37).

Ο Λυκούργος Τσάκωνας είναι ο άλλος αθλητής μας που προκρίθηκε στον ημιτελικό καθώς ήταν τέταρτος στην σειρά του με 20.56 και 14ος στη συνολική κατάσταση των 200 μ.

Με καλύτερο άλμα στα 5,60 μ. πήρε την πρόκριση για τον τελικό του επί κοντώ ο Κώστας Φιλιππίδης ενώ η Ελενα Φιλάνδρα κατάφερε να προκριθεί στον ημιτελικό των Ολυμπιακών Αγώνων στα 800 μέτρα, τρίτη στην σειρά της με 2.02.29 κατά την έκτη ημέρα (8/8) των Ολυμπιακών.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας, στον ημιτελικό των 110μ με Ο Κώστας Δουβαλίδης ολοκλήρωσε την παρουσία του στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου με μια επίδοση που δεν τον αντιπροσωπεύει (13.77). Την ίδια ώρα μετά από εξαιρετική παρουσία στον προκριματικό, ο Σπύρος Λεμπέσης προκρίθηκε στον τελικό του ακοντισμού με βολή στα 82,40 μ.

Άλλος ένας έλληνας πρωταθλητής αγωνιζόταν την ίδια ημέρα. Ο Λυκούργος Τσάκωνας στα 200μ, τρέχοντας στον δεύτερο διάδρομο, τερμάτισε σε 20.52 και ισοφάρισε το δικό του πανελλήνιο ρεκόρ της κατηγορίας Νέων ενώ κατέλαβε την 12η θέση στο σύνολο. Ολοκλήρωσε έτσι με τον καλύτερο τρόπο την πρώτη του συμμετοχή σε Ολυμπιακούς Αγώνες.

Την Πέμπτη 9 Αυγούστου αγωνίζονται δύο αθλήτριές μας. Η Τόνια Στεργίου που πραγματοποίησε πολύ καλή παρουσία στον προκριματικό του ύψους των Γυναικών (1,93 μ.) αλλά δεν κατάφερε να περάσει στον τελικό αφού απέτυχε στα 1,96 μ.

Η Ελενα Φιλάνδρα ολοκλήρωσε την παρουσία της στους 30ους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου με συμμετοχή στον ημιτελικό των 800 μέτρων. Τερμάτισε σε 2.04.42 23, στην όγδοη θέση.

Την έβδομη θέση κατέκτησε την Παρασκευή 10 Αυγούστου ο Κώστας Φιλιππίδης στο επί κοντώ. με 5,65 μέτρα ενώ την ίδια θέση πήρε και ο Σπύρος Λεμπέσης στον ακοντισμό με βολή 81,91μ την επομένη (Σάββατο 11/8).

Ο Αλέξανδρος Παπαμιχαήλ μετά το ρεκόρ στα 20χλμ βάδην αγωνίστηκε (4/8) λίγες ημέρες αργότερα (11/8) αγωνίστηκε και στα 50χλμ βάδην. Ο πρωταθλητής μας τερμάτισε 25ος σε 3ώρες 49.56 βελτιώνοντας το πανελλήνιο ρεκόρ το οποίο ήταν 3.54.11 και ανήκε στον Σπύρο Καστάνη από το 1990!

Ο έβδομος Ολυμπιονίκης του επί κοντώ, Κώστας Φιλιππίδης, λίγες ημέρες μετά την τελετή λήξης των Ολυμπιακών συνεχίζει να αγωνίζεται. Παίρνει μέρος στο διεθνές μίτινγκ του Λαντάου της Γερμανίας και καταρρίπτει το εθνικό μας ρεκόρ στον ανοιχτό στίβο με 5,76 μ. Μετά το Λαντάου ο Φιλιππίδης ζει μια από τις σημαντικότερες στιγμές της καριέρας του. Ο Έλληνας άλτης του επί κοντώ κατάφερε να ξεπεράσει το φράγμα των 5,80 μέτρων βελτιώνει το πανελλήνιο ρεκόρ και παίρνει την τέταρτη θέση στο Diamond League της Λοζάννης.

ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ

Το διοικητικό συμβούλιο του ΣΕΓΑΣ, στη διάρκεια της συνεδρίασης του την Τετάρτη (5/9), προκήρυξε την Έκτακτη Γενική Συνέλευση για την Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου, στην Ερέτρια. Εκεί θα γίνουν και οι εκλογές για την ανάδειξη νέου ΔΣ όπως προβλέπεται από τον νόμο, για την διάρκεια θητείας που είναι 4ετής και ακολουθεί τον κύκλο των Ολυμπιακών Αγώνων.

Με επιτυχία έγινε την Κυριακή (9/9) στην περιοχή του χωριού Ζιάκα του Δήμου Γρεβενών, το 2ο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ορεινού Δρόμου, το οποίο διοργάνωσε ο ΣΕΓΑΣ. Νικητής στα 12.000 μ. ο Δημήτρης Θεοδωρακάκος (ΟΣΦΠ) 59.30 και στα 8.000 μ. η Μαλιμπόρσκα (Ενιπεύς Λιτόχωρου) 48.08.

Τον δρόμο προς την άλλη άκρη του Ατλαντικού, τον οποίο επέλεξαν στο παρελθόν αρκετοί αθλητές, αποφάσισαν να ακολουθήσουν και φέτος πέντε ταλαντούχες αθλήτριες. Οι υποτροφίες που ανακοινώθηκαν στις 11 Σεπτεμβρίου αφορούν τις Γεωργία Στεφανίδη (επί κοντώ), Φλορεντία Καλογεράκη (Δισκοβολία – Σφαιροβολία), Μαρία Γραμματικάκη (σφυροβολία) και Αγάπη Προσκυνητοπούλου (Σφυροβολία), Κατερίνα Μπερδούση (1.500 μ.) αποδέχθηκαν την πρόσκληση κορυφαίων αμερικανικών πανεπιστημίων, προκειμένου να συνδυάσουν τον υψηλό αθλητισμό με την πανεπιστημιακή εκπαίδευση.

Στις 20 Σεπτεμβρίου η Ομοσπονδία ανακοινώνει τις θέσεις της για την ένταξη ή μη των Αθλητικών Ομοσπονδιών στους φορείς της Γενικής Κυβέρνησης. Μεταξύ άλλων τονίζεται «Ο ΣΕΓΑΣ αρνήθηκε από την πρώτη στιγμή εδώ και ένα χρόνο, να αποδεχθεί την ένταξή του στους φορείς της Γενικής κυβέρνησης γιατί: Δεν θέλει να γίνει ΔΕΚΟ.Θέλει να μείνει ΈΝΩΣΗ ΑΘΛΗΤΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ όπως προβλέπει το Σύνταγμα».

Την ίδια ημέρα (20/9) παρουσία όλων των εμπλεκόμενων φορέων, δόθηκε συνέντευξη Τύπου για τον 30ο Διεθνή Μαραθώνιο της Αθήνας, στην μνήμη του Γρηγόρη Λαμπράκη. Ένα γεγονός παγκόσμιας εμβέλειας, με πολιτιστική και αθλητική σημασία, το οποίο αποτελεί πλέον σημείο αναφοράς, όχι μόνο για τον κόσμο του αθλητισμού, αλλά και για τους απλούς πολίτες. Το 2012 συμπληρώθηκαν 30 χρόνια από την καθιέρωση του αγώνα ως διεθνή, γεγονός που θα γιορταστεί ανάλογα, με την παρουσία σπουδαίων προσωπικοτήτων από την Ελλάδα και το εξωτερικό σε Γκαλά που θα γίνει την Παρασκευή (9/11). Στο πλαίσιο των φετινών εκδηλώσεων θα υπάρξει γιορτή για τη συμπλήρωση των 100 χρόνων από την γέννηση του Γρηγόρη Λαμπράκη, καθώς και της συμπλήρωσης, 30 χρόνων από την ίδρυση της AIMS.

Στις 21 Σεπτεμβρίου ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες για την υποβολή υποψηφιοτήτων για την ανάδειξη νέου διοικητικού συμβούλιο του ΣΕΓΑΣ, που θα γίνει στις αρχαιρεσίες της 28-29 Σεπτεμβρίου 2012 στην Ερέτρια.

Πραγματοποιείται η Γενική Συνέλευση στην Ερέτρια (28-29) στην οποία Με 91% επανεξελέγη ο Σεβαστής για την επόμενη 4ετία καθώς και οι εκλεγέντες σύμβουλοι του νέου ΔΣ είναι με βάση τους σταυρούς προτίμησης.

Ο Πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ Βασίλης Σεβαστής έκανε την εξής δήλωση μετά το τέλος της διαδικασίας:

«Η ομόφωνη, ουσιαστικά, επιδοκιμασία του Διοικητικού και Οικονομικού απολογισμού της θητείας μου, καθώς και η ετυμηγορία της κάλπης αποτελεί αποστομωτική απάντηση στην λασπολογία και μου δίνει κουράγιο και δύναμη.

Η νέα τετραετία θα είναι ακόμη πιο δύσκολη, γιʼ αυτό θα πρέπει να οπλιστούμε με περισσότερη δύναμη, επιμονή και υπομονή.

Η ανανέωση με πολλά καινούργια πρόσωπα στο νέο ΔΣ αποτελεί θετικό γεγονός στην κατεύθυνση αυτή.

Έχουμε πολλή δουλειά, όχι μόνο για να αντιμετωπίσουμε τα πολλά και μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Ελληνικός Αθλητισμός, αλλά και να κάνουμε περισσότερα καινούργια πράγματα και λιγότερα λάθη.

Ευχαριστώ από την καρδιά μου τους εκπροσώπους των Σωματείων που μα τίμησαν με την εμπιστοσύνη και την ψήφο τους».

ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ

Το πρωί 2 Οκτωβρίου σε ηλικία 54 ετών «έφυγε» από κοντά μας η Ανδρονίκη Ευθυμίου-Χονδροκούκη υποκύπτοντας στο βαρύ εγκεφαλικό που είχε υποστεί και νοσηλευόταν τις τελευταίες ημέρες στο Ασκληπιείο της Βούλας. Η εκλιπούσα, καθηγήτρια φυσικής Αγωγής, καταγόταν από την Κερύνεια της Κύπρου και υπήρξε αθλήτρια των 800 και 1.500μ στον ΓΣ Πράξανδρος. Σύζυγος του προπονητή και παλιού αθλητή στο άλμα σε ύψος Κυριάκου Χονδροκούκη απέκτησαν έναν γιό, τον πρωταθλητή Δημήτρη Χονδροκούκη και μια κόρη.

Με έντονη συναισθηματική φόρτιση πραγματοποιήθηκε (2/10) στα γραφεία του ΣΕΓΑΣ, συνέντευξη Τύπου, στη διάρκεια της οποίας, ο επί δεκαπέντε χρόνια πρόεδρος της ομοσπονδίας Βασίλης Σεβαστής, που το περασμένο Σάββατο στις εκλογές συγκέντρωσε το 91% της εμπιστοσύνης των σωματείων, ανακοίνωσε πως δεν θα είναι πρόεδρος. Παράλληλα, ο Βασίλης Σεβαστής έδωσε το χρίσμα στον μέχρι πρότινος αντιπρόεδρο του ΣΕΓΑΣ Κώστα Παναγόπουλο, τον οποίο και θα προτείνει στο διοικητικό συμβούλιο για τη θέση του προέδρου.

Το απόγευμα (2/10) στη θέση του Προέδρου του ΔΣ του ΣΕΓΑΣ εκλέχθηκε ο Κώστας Παναγόπουλος ενώ στη θέση του Γενικού Γραμματέα ο Βασίλης Σεβαστής από τα 21 νεοεκλεγέντα μέλη του ΔΣ στις πρόσφατες αρχαιρεσίες της Ομοσπονδίας κατά την συνεδρίαση του ΔΣ. Οι νεοεκλεγέντες για το Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας συνήλθαν και συγκροτήθηκαν σήμερα σε σώμα ως εξής

Πρόεδρος: Κώστας Παναγόπουλος
Α΄ Αντιπρόεδρος: Γιάννης Σταματόπουλος
Β΄ Αντιπρόεδρος: Πτολεμαίος Παπαμιχαήλ
Γ΄ Αντιπρόεδρος: Παναγιώτης Δημάκος
Γενικός Γραμματέας: Βασίλης Σεβαστής
Α΄ ειδικός γραμματέας: Θανάσης Βογιατζής
Β΄ ειδικός γραμματέας: Μαρίκα Καρδαρά
Ταμίας: Δημήτρης Ανδριόπουλος
Αναπληρωτής Ταμίας: Πολυξένη Αργειτάκη
Έφορος: Θόδωρος Βόσσος

Μέλη:
Παναγιώτης Αντωνακάκης
Σπύρος Καλοζούμης
Γιώργος Κατσιμπάρδης
Γιάννης Λιούμπας
Γιάννης Μαμουζέλος
Γιάννης Μπόλλας
Σάββας Νικολαϊδης
Μιχάλης Παυλούς
Ιάκωβος Πετσούλας
Θανάσης Ράπτης
Δημήτρης Χαχάμης

Στο Παρίσι την επομένη ημέρα (3/10) δόθηκε συνέχεια στη πολύ σημαντική διεθνή σχέση του ΣΕΓΑΣ με τη UNESCO, κάτω από την Αιγίδα της οποίας έχουν τεθεί οι διοργανώσεις του Κλασικού Μαραθωνίου Αθηνών.

Στη συνάντηση στην έδρα του Διεθνούς Οργανισμού, την UNESCO εκπροσώπησε η Γενική Διευθύντριά της, Ιρίνα Μπόκοβα, ενώ τον ΣΕΓΑΣ, ο νέος Πρόεδρος της Ομοσπονδίας και πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του Μαραθωνίου, Κώστας Παναγόπουλος.

Ο ΣΕΓΑΣ ζήτησε από την UNESCO συμπαράσταση ώστε να αρχίσουν, με τα αρμόδια Υπουργεία, την διαδικασία αίτησης-αναγνώρισης της Αυθεντικής Μαραθώνιας Διαδρομής ως μέρος της ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ.

Την Παρασκευή 4 Οκτωβρίου έκλεισαν οι εγγραφές για τον Αγώνα Δρόμου 5χλμ της φετινής διοργάνωσης του Κλασικού Μαραθωνίου Αθηνών, καθώς συμπληρώθηκε το όριο των 6.000 εγγραφών, ενώ την Κυρικάη (6/10) ολοκληρώθηκαν με επιτυχία οι 25οι Αιγαιοπελαγίτικοι Αγώνες, που έγιναν στο στάδιο της Νάξου.

Με αφορμή την εμπλοκή του ονόματος του, στην λίστα εκείνων για τους οποίους το Σώμα Δίωξης Οικονομικού εγκλήματος κάνει έρευνα για την οικονομική τους κατάσταση, ο μέχρι πρότινος πρόεδρος και νυν ΓΓ του ΣΕΓΑΣ Βασίλης Σεβαστής, έδωσε στη δημοσιότητα το πόθεν έσχες του την Τρίτη 8 Οκτωβρίου.

Στη Μάλτα βρίσκονται την Παρασκευή 11/10, ο Αντιπρόεδρος του ΣΕΓΑΣ Παναγιώτης Δημάκος και ο εθνικός προπονητής Δημήτρης Ευαγγελόπουλος, προκειμένου να πάρουν μέρος στις εργασίες για τη συγκρότηση του αγωνιστικού προγράμματος του 2013

Η αγωνιστική δράση των αθλητών και αθλητριών μας συνεχίζεται. Ο Ζαχαρίας Τσαμουδάκης βελτίωσε το πανελλήνιο ρεκόρ στα 10χλμ βάδην σε δρόμο των παίδων, με 42.40 στο μίτινγκ του Λουγκάνο που έγινε στην πόλη της Ελβετίας στις 14/10. Στην ίδια πόλη την κορυφαία επίδοση όλων των εποχών στα 20χλμ βάδην εφήβων πέτυχε ο Κώστας Ντεντόπουλος με 1.28.39.

Προσαρμοσμένος στις οικονομικές ανάγκες που επιτάσσει η εποχή, είναι ο νέος σχεδιασμός του ΣΕΓΑΣ, τον οποίο και ενέκρινε το διοικητικό συμβούλιο της ομοσπονδίας, ύστερα από πρόταση της ΕΠΥΑ (Επιτροπή Υψηλού Αθλητισμού) και ανακοίνωσε την Πέμπτη 17 Οκτωβρίου.

Το πρώτο ρεκόρ του 30ου Κλασικού Μαραθωνίου Αθηνών ήδη έγινε με την πρωτοφανή συμμετοχή 26.000 δρομέων που δήλωσαν συμμετοχή για τον αγώνα της 11ης Νοεμβρίου αυτό ανακοινώνεται το Σάββατο 19/10 καθώς κλείνουν οριστικά οι συμμετοχές.

Την ίδια ημέρα ο νέος πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ Κώστας Παναγόπουλος είχε την πρώτη τηλεφωνική επαφή με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας στίβου, Χάνσγιοργκ Βιρτς.

Ένα μεγάλο γεγονός ανακοινώνει (24/10) ο ΣΕΓΑΣ που προστίθεται στα άλλα σημαντικά των φετινών γιορταστικών εκδηλώσεων του 30ου ΚΜΑ. Ο κορυφαίος Έλληνας μουσικοσυνθέτης, ο Μίκης Θεοδωράκης, αποδέχτηκε την πρόταση του ΣΕΓΑΣ και θα παραλάβει πρώτος την φλόγα του Μαραθωνίου Δρόμου στην τελετή αφής στον Τύμβο του Μαραθώνα το Σάββατο 10 Νοεμβρίου.

ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ

Στη Θεσσαλονίκη, βρέθηκαν ο πρόεδρος της ομοσπονδίας Κώστας

Παναγόπουλος, ο γενικός γραμματέας Βασίλης Σεβαστής, ο αντιπρόεδρος Γιάννης Σταματόπουλος και ο εθνικός προπονητής Δημήτρης Ευαγγελόπουλος την Παρασκευή 2 Νοεμβρίου.

Οι εκπρόσωποι της ομοσπονδίας είχαν, σειρά συναντήσεων με ανθρώπους του στίβου στην πόλη της Θεσσαλονίκης και της Βόρειας Ελλάδας γενικότερα.

Ο Γιώργος Κελεπούρης αναδείχθηκε νικητής στα 50χλμ βάδην το Σάββατο 3/11. Το πανελλήνιο Πρωτάθλημα Βάδην 50.000μ. Ανδρών, έγινε στο Ολυμπιακό Κωπηλατοδρόμιο στον Σχινιά Μαραθώνα.

Την Δευτέρα 5/11 ανακοινώθηκε ο Κανονισμός της ομοσπονδίας για τον υψηλό αθλητισμό, τον οποίο καλούνται να ακολουθούν οι αθλητές μέλη της εθνικής ομάδας και δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα της Ομοσπονδίας www.segas.gr στο κεντρικό μενού «σχεδιασμός»

Βρισκόμαστε στις τελευταίες ημέρες πριν το μεγάλο γεγονός του επετειακού 30ου ΚΜΑ. Το γιορταστικό τετραήμερο ανοίγει την Πέμπτη 8/11 με τα εγκαίνια της ΕΧPO 2012 και την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε.

Ο Υφυπουργός Αθλητισμού Γιάννης Ιωαννίδης, ο πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ και της Οργανωτικής Επιτροπής Κώστας Παναγόπουλος, έκοψαν την κορδέλα των εγκαινίων και στη συνέχεια περιηγήθηκαν στους χώρους της έκθεσης και μίλησαν, μεταξύ των άλλων προσκεκλημένων, στην συνέντευξη.

Στη διάρκεια της συνέντευξης, ο πρόεδρος της ΑΙΜS Πάκο Μποράο, ανακοινώνει την απόφαση της ΑΙΜΣ, κάθε χρόνο, – σε συνεργασία με τον ΣΕΓΑΣ – την Παρασκευή πριν από τον αγώνα, να γίνεται το ετήσιο Γκαλά στο οποίο θα βραβεύονται οι κορυφαίοι μαραθωνοδρόμοι του πλανήτη. Το γεγονός αυτό, αναδεικνύει την Αθήνα ως σημείο αναφοράς για όλους τους μαραθώνιους του κόσμου. Μετατρέπει δε τον μαραθώνιο της Αθήνας ως… μητέρα των Μαραθωνίων.

Το βράδυ της ίδιας ημέρας, ο παγκοσμίου φήμης συγγραφέας Βασίλης Βασιλικός μίλησε για τον Γρηγόρη Λαμπράκη σε εκδήλωση στη Νέα Μάκρη. Ο αθλητής, ο γιατρός, ο πολιτικός, ο ειρηνιστής, ο οραματιστής, ο άνθρωπος Γρηγόρης Λαμπράκης ήταν ο πρωταγωνιστής της επιτυχημένης εκδήλωσης που διοργάνωσε ο ΣΕΓΑΣ τιμώντας την μνήμη του σπουδαίου μαχητή που ταυτίστηκε με την Μαραθώνια διαδρομή, με αφορμή τα 100 χρόνια από τη γέννησή του και στο πλαίσιο του 30ου Κλασικού Μαραθωνίου της Αθήνας.

Την Παρασκευή 9/11 πραγματοποιείται μια λαμπρή τελετή – gala δείπνο – γεμάτη συγκίνηση και απονομές βραβείων, αλλά και την παρουσία σημαντικών προσωπικοτήτων. Εκεί ο Κλασικός Μαραθώνιος της Αθήνας, όχι μόνο γιόρτασε τα γενέθλια του, αλλά έγραψε και την πρώτη σελίδα της νέας, λαμπρής 30ετίας που ανοίγεται μπροστά του.

Η δυνατή βροχή σημάδεψε την τελετή αφής της φλόγας στον Τύμβο, το Σάββατο 10/11 αλλά δεν εμπόδισε να γίνει το τελετουργικό.

Ακόμη κι έτσι η φλόγα άναψε κανονικά και ο Μίκης Θεοδωράκης, που την παρέλαβε πρώτος απέσπασε ένα ζεστό χειροκρότημα από τους παρευρισκόμενους. Στη συνέχεια η φλόγα μεταφέρθηκε στην αφετηρία του αγώνα όπου ο κάτοχος του παγκοσμίου ρεκόρ Μαραθωνίου Πάτρικ Μακάου μαζί με την Ολυμπιονίκη Ρόζα Μότα άναψαν τον βωμό.

Με τη συμμετοχή εκπροσώπων από 50 μαραθωνίους από όλο τον κόσμο, πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 10/11, το 6ο Διεθνές Συμπόσιο της AIMS, το οποίο διοργάνωσε η AIMS σε συνεργασία με τον ΣΕΓΑΣ, την IAAF και το Δήμο Μαραθὠνα, στην πόλη του Μαραθώνα, με τη στήριξη της περιφέρειας Αττικής και τον ΕΟΤ.

Η μεγάλη ημέρα, η μεγάλη γιορτή ξεκίνησε νωρίς την Κυριακή 11 Νοεμβρίου, όταν στις 09:00 δόθηκε η εκκίνηση του 30ου Κλασικού Μαραθωνίου Αθηνών. Στην Αθήνα μπροστά από το Καλλιμάρμαρο Παναθηναϊκό Στάδιο δόθηκε η εκκίνηση για τα 5 και 10 χιλιόμετρα. Μια λαοθάλασσα από 26.000 δρομείς είχε κατακλύσει τους δρόμους της Αθήνας και την Μαραθώνια διαδρομή αλλά και οι φίλαθλοι το Στάδιο προκειμένου να υποδεχτούν και να χειροκροτήσουν τους αθλητές που τερμάτιζαν.

Δυστυχώς δεν άντεξε η καρδιά ενός 55χρονου δρομέα που πήρε μέρος στα 10 χιλιόμετρα. Ο ΣΕΓΑΣ εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία «εκφράζει τη βαθιά του λύπη γιατί ένας δρομέας των 10 χιλιομέτρων, πολύ μετά τον τερματισμό στον αγώνα και ενώ είχε φύγει από το Καλλιμάρμαρο Στάδιο αντιμετώπισε πρόβλημα υγείας και τελικά απεβίωσε μετά τη διακομιδή του στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός».

Λίγο αργότερα και ενώ ο αγώνας ολοκληρώνεται ο Πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ Κώστας Παναγόπουλος τονίζει: «Θα προσπαθήσουμε να τον κάνουμε τον καλύτερο μαραθώνιο του κόσμου», και συνεχίζει «Το να μιλάς στο Τύμβο και να βλέπεις τον Μίκη Θεοδωράκη να παραλαμβάνει την φλόγα ή να βλέπεις γεμάτη την εξέδρα στο Καλλιμάρμαρο είναι πραγματικά κάτι το συγκινητικό. Ο Μαραθώνιος είναι γιορτή. Είμαι ευτυχής».

Στο αγωνιστικό μέρος, λίγο μετά τις 11 το πρωί και ενώ το Παναθηναϊκό στάδιο ήταν «στολισμένο» με χιλιάδες θεατές, ο πρώτος νικητής στο μαραθώνιο δρόμο έκανε την εμφάνιση του. Ο Ράιμον Μπετ δύο χρόνια από τη νίκη του στον επετειακό αγώνα, τερμάτισε σε 2ώρες 11:35. Η επίδοση του Κενυάτη αποτελεί νέο ρεκόρ διοργάνωσης.

Από ελληνικής πλευράς, ο Μιχάλης Παρμάκης (Τρίτων Χαλκίδας), όπως και το 2010 έτσι και φέτος κατάφερε να στεφθεί πανελληνιονίκης και 9ος στη γενική κατάταξη.

Στις γυναίκες, για πρώτη φορά η νίκη πήγε σε αθλήτρια από την Κένυα και συγκεκριμένα στην Γιάντα Κονσαλατέρ με 2.40.00.

Στο πανελλήνιο πρωτάθλημα, η Μάγδα Γαζέα (ΑΓΕ Ζακύνθου) επέστρεψε στην αγωνιστική δράση, ένα χρόνο μετά την γέννηση της κόρης της και έδειξε να τα καταφέρνει πολύ καλά. Τερμάτισε σε 2.44.42 και 5η στη γενική κατάταξη των γυναικών.

Η πρώτη συνένωση ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ είναι γεγονός και δημιουργήθηκε η ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ Θεσσαλίας από τις ΕΑΣ Ανατολικής και Δυτικής Θεσσαλίας με έδρα τη Λάρισα. Το ημερολόγιο δείχνει Τετάρτη 14 Νοεμβρίου.

Ο ΣΕΓΑΣ απολυμαίνει τον Άγιο Κοσμά!!! Με πρωτοβουλία της ομοσπονδίας (16/11), πραγματοποιήθηκε βιολογικός καθαρισμός στις εγκαταστάσεις του κλειστού προπονητηρίου του Αγίου Κοσμά. Η ομοσπονδία προχώρησε στην συγκεκριμένη κίνηση, προκειμένου να διασφαλίσει την υγεία των αθλητών και να διαμορφώσει τις κατάλληλες συνθήκες προπόνησης.

Ο Πανελλήνιος ΓΣ κατέλαβε – όπως και πέρυσι – την πρώτη θέση στην τελική αξιολόγηση των σωματείων, για το 2012 όπως ανακοινώθηκε από τον ΣΕΓΑΣ (21/11). Το σωματείο της Κυψέλης συγκέντρωσε 13.567 β., σε Πανελλήνια και Διασυλλογικά πρωταθλήματα. Δεύτερο σωματείο στον πίνακα αξιολόγησης είναι ο Ελευθέριος Βενιζέλος με 11.996 βαθμούς, μια θέση πάνω σε σχέση με τον αντίστοιχο πίνακα του 2011. Η πρώτη τριάδα κλείνει με τον ΓΣ Κηφισιάς (9.914 β.)

Προκηρύσσονται εκλογές για την Επιτροπή Αθλητών που δημιουργείται. Η Ομοσπονδία ανακοινώνει (23/11) ότι οι εκλογές θα γίνουν από 11-13 Δεκεμβρίου. Τους εκπροσώπους τους θα έχουν την ευκαιρία να εκλέξουν οι αθλητές του σχεδιασμού. Η Επιτροπή Αθλητών Σχεδιασμού θα αποτελεί τον συνδετικό κρίκο ανάμεσα στους αθλητές και την Επιτροπή Υψηλού Αθλητισμού.

Με επιτυχία και τη συμμετοχή περίπου 400 αθλητών σε όλες τις κατηγορίες έγινε (25/11) ο πρώτος αγώνας της σειράς Γύροι Πόλεων «Μιχάλης Κούσης», 2012-2013, στους δρόμους της Σητείας. Ζερβάκης και Κοΐνη πήραν την νίκη αντίστοιχα σε άνδρες και γυναίκες.

Καθιερώνεται σύστημα πριμοδότησης των προπονητών. Το ΔΣ του ΣΕΓΑΣ, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης στις 28/11 ενέκρινε την πρόταση της ΕΠΥΑ σχετικά με το σύστημα πριμοδότησης των προπονητών στίβου που δεν είναι ενταγμένοι στο σχεδιασμό της νέας χρονιάς. Σύμφωνα με αυτό οι τεχνικοί θα λαμβάνουν οικονομικές απολαβές ανάλογα με τις εμφανίσεις των αθλητών τους, στους αγώνες στόχους της ομοσπονδίας.

Την Πέμπτη 29 Νοεμβρίου ο ΣΕΓΑΣ εκφράζει την έντονη αντίθεσή του στη συνεχιζόμενη από την Πολιτεία αντιμετώπιση του αθλητισμού ως λογιστική εγγραφή στις δαπάνες – δηλαδή ως πρόβλημα – και όχι ως διέξοδο και λύση για τη νεολαία και την κοινωνία γενικότερα, όπως πράγματι είναι.

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ

Σε μια σεμνή και ζεστή τελετή, την Κυριακή 2 Δεκεμβρίου, ανάμεσα σε φίλους και λάτρεις του κλασικού αθλητισμού, έγινε η γιορτή του Συλλόγου Φίλων Κλασικού Αθλητισμού. Η φετινή εκδήλωση συνέπεσε με τα 40 χρόνια από την ίδρυση του συλλόγου, γεγονός που από μόνο του έδωσε μεγαλύτερη βαρύτητα στην εκδήλωση, αλλά και την ευκαιρία σε παλαιότερους να θυμηθούν όμορφες ιστορίες.

Για πρώτη φορά βρέθηκε την Πέμπτη 6/12 στην Κύπρο η φλόγα του Μαραθώνα, η οποία μετά από την τελετή υποδοχής στο αεροδρόμιο της Λάρνακας έφτασε στην Λευκωσία για με την ευκαιρία του ομώνυμου Μαραθωνίου.

Μήνυμα καταπολέμησης του ντόπινγκ, έστειλε ο πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ Κώστας Παναγόπουλος στην ομιλία του, με την οποία άνοιξαν στις Σέρρες, οι εργασίες της ΕΠΑΚΑΒ (7/12).

Ο κ Παναγόπουλος έκανε γνωστό πως από εδώ και πέρα οι αθλητές που είναι ενταγμένοι στο σχεδιασμό, υποχρεούνται να συμπληρώνουν την φόρμα “where about”. Στο σύνολο τους θα είναι στη διάθεση του ΕΣΚΑΝ για αιφνίδιους ελέγχους, τους οποίους θα παραγγέλνει η ομοσπονδία μέσα από ένα σύστημα τυχαιότητας.

Τρεις άνδρες και ισάριθμες γυναίκες είναι υποψήφιοι για την Επιτροπή αθλητών, ύστερα από την ολοκλήρωση της υποβολής των υποψηφιοτήτων. Οι Δημήτρης Γράβαλος, Περικλής Ιακωβάκης, Τίνα Κεφάλα, Νίκη Πανέττα, Ολυμπία Πετσούδη και Κώστας Φιλιππίδης, διεκδικούν την ψήφο των συναθλητών τους, προκειμένου να διεκδικήσουν μια θέση στην τριμελή Επιτροπή, η οποία θα αποτελέσει το συνδετικό κρίκο μεταξύ ομοσπονδίας και αθλητών(8/12).

Το Σάββατο 8 Δεκεμβρίου, εισηγήσεις σχετικά με τη διεξαγωγή των διασυλλογικών πρωταθλημάτων της νέας χρονιάς έγιναν στη διάρκεια της δεύτερης ημέρα των εργασιών της Επιτροπής Ανάπτυξης Κλασικού Αθλητισμού στη βάση (ΕΠΑΚΑΒ) στις Σέρρες.

Στο Αγιο Κοσμά τη Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου έγινε το πρώτο επιμορφωτικό βήμα , στο πλαίσιο της γενικότερης ενημέρωσης και επιμόρφωσης αθλητών και προπονητών σε αγωνιστικά και εξωαγωνιστικά ζητήματα.Περισσότεροι από 50 αθλητές και αρκετοί προπονητές «αγκάλιασαν» την προσπάθεια της ομοσπονδίας και άκουσαν με προσοχή τους ομιλητές. Ένας από αυτούς ήταν ο γνωστός δημοσιογράφος Νίκος Ευαγγελάτος, ο οποίος ανέλαβε να μιλήσει για τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, που τα τελευταία χρόνια εισέβαλαν στις ζωές όλων και των αθλητών. Ο έμπειρος δημοσιογράφος στάθηκε ιδιαίτερα στην δυναμική του ίντερνετ. Παράλληλα προέτρεψε τους αθλητές να βγουν στην κοινωνία χρησιμοποιώντας τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Περίπου 25 παιδιά από τα χωριά SOS βρέθηκαν, την Τρίτη 18 Δεκεμβρίου και ενόψει των Χριστουγέννων, στο κλειστό του ΟΑΚΑ συναντήθηκαν με τους Ελληνες πρωταθλητές, μίλησαν μαζί τους και πριν φύγουν παρέλαβαν τα χριστουγεννιάτικα δώρα τους. Εκεί έτρεξαν, έπαιξαν, γέλασαν με την ψυχή τους και ζήτησαν να γίνουν και εκείνα αθλητές του στίβου.

Ο Περικλής Ιακωβάκης, ο Δημήτρης Γράβαλος και ο Κώστας Φιλιππίδης, αποτελούν την Επιτροπή Αθλητών, καθώς ήταν οι τρεις αθλητές που συγκέντρωσαν τις περισσότερες ψήφους στην εκλογική διαδικασία της περασμένης εβδομάδας. Συνολικά ψήφισαν 53 αθλητές από τους 63 που είναι ενταγμένοι στο σχεδιασμό της ομοσπονδίας (19/12).

Η πρόταση για τον στρατηγικό σχεδιασμό της τριετίας 2013-2016 παρουσιάστηκε στη διάρκεια της συνεδρίασης του διοικητικού συμβουλίου στις 19 Δεκεμβρίου.
Η πρόταση της διοίκησης αφορά στους στόχους, όχι μόνο σε διοικητικό επίπεδο, αλλά στη δομή της, στη σχέση της με την κοινωνία, στην ενίσχυση της βάσης, της ανάπτυξης, όπως επίσης και του αγωνιστικού προγραμματισμού, αλλά και του χορηγικού προγράμματος. Θα έρθει για έγκριση στο ΔΣ αφού μελετηθεί μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου, διάστημα στο οποίο μπορεί να γίνουν γόνιμες συζητήσεις από τα μέλη της ομοσπονδίας προς τη βελτίωσης της.

Και τυπικά πλέον ο ΣΕΓΑΣ μπορεί να ξεκινήσει τις εργασίες για την ανακατασκευή χώρου στο ΟΑΚΑ, όπου θα λειτουργήσουν ως ξενώνες και θα φιλοξενηθούν οι αθλητές του στίβου. Το διοικητικό συμβούλιο του ΟΑΚΑ στη διάρκεια της συνεδρίασης (19/12) ενέκρινε την παραχώρηση του χώρου στο ΣΕΓΑΣ και έτσι το ζήτημα τελείωσε και τυπικά.

Πολλές μετακινήσεις αθλητών και αθλητριών ενέκρινε το Διοικητικό Συμβούλιο του ΣΕΓΑΣ στην τελευταία του συνεδρίαση μετά από την εισήγηση της επιτροπής μεταγραφών για την νέα αγωνιστική περίοδο.

Από τις πιο ενδιαφέρουσες μεταγραφές, που ανακοινώθηκαν στις 21/12 και μεταξύ των άλλων, είναι αυτή του Κώστα Φιλιππίδη που επανέρχεται στον παλιό του Σύλλογο (Πανελλήνιος) από τον ΓΣ Βόλου, η Νικόλ Κυριακοπούλου από τον ΑΟ Μεγάρων στον ΑΓΕΣ Κάμειρος 2009, ο Λυκούργος Τσάκωνας από την ΕΑΡ μεταγράφεται στον ΓΑΣ Σκάλας όπως και αδερφός του Γιώργος από τον ΦΓΣ Σπάρτης.

Ο Κώστας Δουβαλίδης αφήνει την ΕΑΡ και μεταγράφεται στον ΣΚΑ Δράμας ενώ την ΕΑΡ αφήνουν επίσης ο Αλέξανδρος Παπαμιχαήλ τον οποίο αποκτά πλέον ο ΑΟ Πεύκης όπως και την άλλη πρωταθλήτρια του βάδην Δέσποινα Ζαπουνίδου.

Από τον Πανιώνιο στην ΓΕΑ Τρικάλων μεταγράφεται ο Κώστας Νακόπουλος, ενώ στην ΑΕ Λήμνου από την Ολημιακή Δομή 2004 πηγαίνει Μιχάλης Μερτζανίδης-Δεσποτέρης. Τον σύλλογο της Νέας Σμύρνης αφήνει και ο Κώστας Αναστασίου που μεταγράφεται στον Παναξιακό ΑΟ ενώ ο Στράτος Φραγκούλης από τον Πανελλήνιο στον ΓΣ Κηφισιάς.

Η Μάγδα Κομότογλου από τον ΠΑΟ θα ανήκει πλέον στον Πανελλήνιο ΓΣ, ο Ιορδάνης Ρουσσάκης από τον ΓΣ Ηρακλής μεταγράφεται στον ΓΣ Ελευθέριο Βενιζέλο, ο Παναγιώτης Μπεκιαρίδης από την Ολυμπιακή Δομή στην ΕΚΑ Δωδώνη. Την Ολυμπιακή Δομή αφήνει και ο Γιάννης Λουλάς για τον ΑΠΣ Πυγμή Ευόσμου. Στον ΑΟ Πεύκης από τον ΓΣ Ελ Βενιζέλο μεταγράφεται ο Γιώργος Αλιφιεράκης, από τον Πανιώνιο στον ΓΣ Ηλιούπολης ο Μίνο Οργκες-Γεωργίου, στον σύλλογο της Ηλιούπολης πάει και ο Εράλντο Κεραμάς από τον ΓΣ Γλυφάδας ενώ ο Γρηγόρης Βουτσινάς από τον ΑΟ Πέλωψ Πάτρας μεταγράφεται στην ΑΕΚ.

Οι περίπου 500 μετακινήσεις των αθλητών και αθλητριών δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας www.segas.gr, αρχική σελίδα, μεταγραφές ή πατήστε εδώ.

Την Παρασκευή 21 Δεκεμβρίου αρχίζει να δημοσιεύεται από το Γραφείο Τύπου της Ομοσπονδίας μια αναδρομή στη χρονιά που πέρασε με τον γενικό τίτλο «Με το βλέμμα στραμμένο… πίσω». Ολοκληρώθηκε στις 4 Ιανουαρίου 2013.

Πραγματοποιήθηκε η έκτακτη εκλογικοαπολογιστική συνέλευση της Ελληνικής Ομοσπονδίας Συλλόγων Λαϊκού Μαζικού Αθλητισμού Υπεραποστάσεων (ΕΟΣΛΜΑ-Υ) στην οποία εκλέχτηκε νέος Πρόεδρος ο Νίκος Γούλας.(27/12)

***

Δέκα αθλητές και αθλήτριες είναι οι υποψήφιοι από τους οποίους οι φίλοι του στίβου θα επιλέξουν τους κορυφαίους του 2012. Η ψηφοφορία για την ανάδειξη των κορυφαίων του έτους είναι η συνέχεια των κορυφαίων των μηνών που διεξάγεται σε τακτά χρονικά διαστήματα. Στον διαγωνισμό που έχει καθιερωθεί από την Ομοσπονδία τα τελευταία χρόνια, για την ανάδειξη του κορυφαίου αθλητή και της κορυφαίας αθλήτριας, «μέτρησαν» οι θέσεις των αθλητών και αθλητριών μας στις μεγάλες διοργανώσεις της χρονιάς.

Το 2012 είχε δύο κορυφαίες διοργανώσεις. Μία στον κλειστό στίβο και μία στον ανοιχτό. Η Κορυφαία βέβαια ήταν στον ανοιχτό καθώς το 2012 ήταν Ολυμπιακή χρονιά με τους αγώνες να γίνονται στο Λονδίνο ενώ στον κλειστό στίβο είχαμε το παγκόσμιο πρωτάθλημα στην Κωνσταντινούπολη. Ακολούθησαν βέβαια οι Πανευρωπαϊκοί του Ελσίνκι και το παγκόσμιο πρωτάθλημα Εφήβων και Νεανίδων που έγινε στη Βαρκελώνη.

Οι φίλοι του στίβου μπορούν να ψηφίζουν μέχρι και την Τρίτη 15 Ιανουαρίου 2013 στην αρχική σελίδα της Ομοσπονδίας (ψηφοφορίες)

Προηγούμενο άρθροΑγώνες στίβου και εκδηλώσεις απο ΑΓΕΣ Κάμειρος, στις 12-13/1, με Πατουλίδου, Κυριακοπούλου, Πρώτο
Επόμενο άρθροΤα όρια για το παγκόσμιο Π/Κ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ