Η Ανανεωτική Κίνηση Στίβου (Αν.Κι.Σ.) με νέα ανακοίνωση που εξέδωσε δηλώνει τα παρακάτω:
Μετά το τέλος των Ολυμπιακών αγώνων και σύμφωνα με τις δηλώσεις αθλητών και των ίδιων των παραγόντων, βγήκαν στην επιφάνεια ΟΛΑ τα προβλήματα του στίβου.
Ασφαλώς σημείο αιχμής αποτελεί η κατάργηση των αθλητικών προνομίων από την πολιτεία. Η είσοδος στα ΑΕΙ και η επαγγελματική αποκατάσταση όσων έχουν φέρει διακρίσεις σε επίπεδο διεθνών θεσμικών αγώνων από τις μικρές αγωνιστικές κατηγορίες αποτελεί το πιο ουσιαστικό μέτρο που πρέπει να επανεξετάσει η πολιτεία ΑΜΕΣΑ και με ρεαλισμό. Όλοι οι άνθρωποι του αθλητισμού οφείλουμε να πείσουμε την κοινωνία και να πιέσουμε την πολιτεία για αυτό το υπαρξιακό ζήτημα των πρωταθλητών μας.
Όμως πέρα από αυτό το θέμα ο ΣΕΓΑΣ έχει μεγάλες ευθύνες:
1. Για τη κακή αγωνιστική εμφάνιση πολλών πρωταθλητών μας, όπως παραδέχθηκε ο ίδιος ο πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ (εφημερίδα ΕΘΝΟΣ 12/8/12), που είπε ότι είναι ένα πολύ σημαντικό πρόβλημα που θα το συζητήσει με τους προπονητές…
Όπως έχουμε επισημάνει ο κακός αγωνιστικός σχεδιασμός σε επιτελικό επίπεδο, η μειωμένη οικονομική υποστήριξη, η έλλειψη συνεργασίας και η περιορισμένη βοήθεια από εξειδικευμένους επιστήμονες, αποτελούν την βασική αιτία για την κακή αγωνιστική εμφάνιση πολλών πρωταθλητών μας.
2. Για την επιλεκτική υποστήριξη των αθλητών της προολυμπιακής ομάδας, όπως καταγγέλθηκε δημόσια από τους ίδιους τους αθλητές, που οδήγησε σε ελλείψεις αγωνιστικών οργάνων σε αθλητές που δεν είχαν κατάλληλο εξοπλισμό για να αγωνισθούν ή που προπονούνται στα χωράφια του χωριού τους!
3. Επιπλέον οι πλέον επιτυχημένοι αγωνιστικά αθλητές μας ΔΕΝ είχαν μαζί το προπονητή τους και μάλιστα σε πολύ τεχνικά αγωνίσματα. Υπήρχαν αθλητές που ενώ είχαν περιληφθεί στην προολυμπιακή ομάδα όχι μόνο ΔΕΝ περιλαμβάνονταν στο σχεδιασμό του ΣΕΓΑΣ αλλά ΔΕΝ είχαν οικονομική στήριξη για να κάνουν προπονητικές προετοιμασίες ακόμη και στην Κύπρο που ουσιαστικά είναι χωρίς έξοδα για τον ΣΕΓΑΣ.
4. Τέλος όπως ανέφερε ο ίδιος ο πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής (στην ΕΡΤ 11/8/12) τα χρήματα για τον αθλητισμό ΔΕΝ φτάνουν στο παραγωγικό μέρος δηλαδή σε αθλητές και προπονητές αλλά πηγαίνουν σε λειτουργικά έξοδα των ομοσπονδιών.
Και ο ΣΕΓΑΣ είναι πρωταθλητής στα λειτουργικά έξοδα!
Αξίζει να αναφερθεί ότι στον απολογισμό του ΣΕΓΑΣ για το 2011, σύμφωνα με τα δικά του δημοσιευμένα στοιχεία, διαπιστώνεται ότι, σε ένα προϋπολογισμό που είχε μείωση κατά 25% από την ΓΓΑ, λόγω της οικονομικής κρίσης, τα συνολικά έξοδα για ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ (διοικητικές δαπάνες, λειτουργικές δαπάνες, έξοδα μαραθωνίου) ήταν 3.822.359, περίπου 45% από το συνολικό ποσό των εξόδων (8.524.219).
Το ποσοστό αυτό είναι ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΑ ΜΕΓΑΛΟ για το ΜΗ παραγωγικό μέρος της Ομοσπονδίας, με δεδομένο ότι τα έξοδα για διοικητικές και λειτουργικές δαπάνες ΑΥΞΗΘΗΚΑΝ κατά 18% σε σχέση με τον εγκεκριμένο προϋπολογισμό. Επιπλέον τα έξοδα για τον μαραθώνιο από 700.000 ΑΥΞΗΘΗΚΑΝ σε 1.152.000 δηλαδή αύξηση πάνω από 55%!
ΑΝΤΙΘΕΤΑ οι δαπάνες που αφορούν τις εθνικές ομάδες (αμοιβές προπονητών –τεχνικών συμβούλων, παροχές αθλητών, προετοιμασία αθλητών, ιατρική υποστήριξη) ΜΕΙΩΝΟΝΤΑΙ κατά 17% και οι δαπάνες ανάπτυξης (αμοιβές σωματειακών προπονητών, διοργάνωση πανελληνίων–διασυλλογικών πρωταθλημάτων, αθλητικό υλικό) ΜΕΙΩΝΟΝΤΑΙ κατά 18% (από 2.670.000 σε 2.226.278).
Έτσι αποδεικνύεται, με βάση τον ίδιο τον απολογισμό του ΣΕΓΑΣ, ότι την οικονομική κρίση στο ΣΕΓΑΣ ουσιαστικά την υφίσταται ΜΟΝΟ το παραγωγικό τμήμα (αθλητές – προπονητές – σωματείο) και αυτό είναι ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ.
Αυτή η κατάσταση ΔΕΝ μπορεί να συνεχισθεί. Καλούμε τους αθλητές, τους προπονητές και τα σωματεία να συσπειρωθούν στον αγώνα για την αλλαγή πολιτικής στο ΣΕΓΑΣ.
Το συνολικό ποσό που εισπράττει η Ομοσπονδία από την ΓΓΑ, από χορηγούς, από ΕΟΕ πρέπει να ΑΝΑΔΙΑΝΕΜΗΘΕΙ με στόχο την μεγάλη αύξηση του ποσοστού για την στήριξη του αθλητή του προπονητή και του αθλητικού σωματείου.

Για την ΑΝ.ΚΙ.Σ.
Η Τριμελής Γραμματεία
Ράπτης Σάκης
Τσίντζιλης Γεώργιος
Τσιφτσόγλου Αστέριος

Προηγούμενο άρθροΌρια Πανευρωπαικού Ε/Ν (Rieti, 18-21.7.2013)
Επόμενο άρθροΗ παρουσία στο Λονδίνο και η ανησυχία για το μέλλον

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ