To πρώτο μετάλλιο ως ενήλικας στην καριέρα του κατέκτησε ο Λούης Τσάτουμας στο μήκος στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του Μπέρμιγχαμ, το οποίο ολοκληρώνεται σήμερα.
Ο πρωταθλητής του Ολυμπιακού μέχρι την εκκίνηση της πέμπτης προσπάθειας, κρατούσε γερά στα χέρια του και το χρυσό μετάλλιο.
Για 51η φορά στην καριέρα του πέρασε τα οκτώ μέτρα, αποδεικνύοντας για μία ακόμη φορά τη σταθερότητα του φέτος στα μεγάλα άλματα. Ο Τσάτουμας είχε 8.02 μέτρα, μέχρι να πάρει φόρα και να προσγειωθεί στην άμμο ο Άντριου Χούι.
Ο Ιταλός πρωταθλητής Ευρώπης (στον ανοιχτό στίβο) έκανε ένα και μοναδικό άλμα πάνω από τα οκτώ μέτρα, όμως ήταν αρκετό για να του χαρίσει το νταμπλ (ανοιχτός και κλειστός). Το άλμα του στα 8.30 μέτρα αποτελεί την κορυφαία επίδοση φέτος στην Ευρώπη και ρεκόρ Ιταλίας. Τρίτος στον τελικό ήταν ο Γάλλος Σαλίμ Σντιρί με οκτώ μέτρα.
Ο Τσάτουμας ξεκίνησε με άκυρο, για να πηδήσει στη συνέχεια 7.96 μέτρα και να περάσει πρώτος. Το τρίτο άλμα ήταν άκυρο, το τέταρτο στα 8.02 μέτρα για να κυνηγήσει τα μεγάλα άλματα στη συνέχεια, τα οποία όμως δεν ήταν επιτυχημένα.
O 25χρονος άλτης είχε κατακτήσει το 2003 την κορυφή της Ευρώπης στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα νέων.
Συνοπτικά η κατάταξη:
1.Άντριου Χούι (Ιταλία) 8.30μ.
2.Λούης Τσάτουμας (Ελλάδα) 8.02μ.
3.Σαλίμ Σντιρί (Γαλλία) 8.00μ.
4.Καφετιέν Γκομί (Γαλλία) 7.93μ.
5.Κρις Τόμλινσον (Μ.Βρετανία) 7.89μ.
6.Μάρτσιν Στάρζακ (Πολωνία) 7.88μ.
7.Νιλς Γουίντερ (Γερμανία) 7.88μ.
Δεν πήρε κατάταξη ο Ουκρανός Ολεξάντρ Πατσέλια που έκανε το πρώτο άλμα άκυρο και σταμάτησε
Πηγή: sport24.gr