Σε συνέντευξη Τύπου την Τετάρτη 25/11 με τον Πρόεδρο του ΣΕΓΑΣ κο Παναγόπουλο, τον ΓΓ και πρόεδρο της Επιτροπής Αθλητισμού Σχεδιασμού κο Σεβαστή και τον Εθνικό προπονητή κο Ευαγγελόπουλο, τέθηκαν αρκετά ζητήματα ως προς τον νέο προγραμματισμό και σχεδιασμό, τις εγκαταστάσεις, τα οικονομικά, τα νέα παιδιά κ.α.
Σε 10 σημεία για τον προγραμματισμό της νέας περιόδου στάθηκε ο κος Παναγόπουλος:

-Το πλαίσιο προγραμματισμού και ο αγωνιστικός προγραμματισμός της νέας χρονιάς.
Ανάμεσα σε αυτά και η επαναφορά του Πανελληνίου Πρωταθλήματος Νέων ως αυτόνομη διοργάνωση.
-Αυξημένος αριθμός προπονητικών καμπ, τα οποία έχουν αξιολογηθεί ως επιτυχημένα και τα οποία έχουμε ως στόχο να διευρύνουμε ακόμη περισσότερο με την παράλληλα παρουσία πρωτοκλασάτων και νεότερων αθλητών.
-Προγραμματισμός της παρουσίας των ομάδων μας στα μεγάλα ραντεβού σε Portland και Rio νωρίτερα προκειμένου να υπάρχει το διάστημα προσαρμογής.
-Νέος σχεδιασμός με την παρουσία 153 αθλητών σε όλες τις κατηγορίες
-Ενίσχυση αθλητών που βρίσκονται στην κατηγορία στήριξης με σταθερή οικονομική ενίσχυση, την οποία γνωρίζουν ήδη.
-Δημιουργία της κατηγορίας Ολυμπιακών ορίων.
-Διεύρυνση της συνεργασίας με νέους προπονητές, προκειμένου να αξιολογηθεί το έργο τους και να τους δοθεί επιπλέον ευκαιρία να αναδείξουν τη δουλειά τους.
-Προετοιμασίες των αθλητών εκτός Ελλάδας και Κύπρου, καθώς θεωρήθηκε δεδομένο πως αυτή τη χρονιά οι αθλητές μας θα πρέπει να προετοιμαστούν όσο καλύτερα γίνεται.
-Μετακίνηση πόρων από άλλες δράσεις στον αγωνιστικό τομέα, προκειμένου να επιτύχουμε τους στόχους που θέσαμε.
-Καταπολέμηση χρήσης απαγορευμένων ουσιών. Επανέρχεται άμεσα η διαδικασία πρόσθετου έκτακτου ελέγχου με εντολή του ΣΕΓΑΣ.

Ως προς τα κριτήρια του σχεδιασμού, αθλητές θα εντάσσονται στην Α΄κατηγορία και με βάση τη θέση της επίδοσης τους στην παγκόσμια κατάταξη, ενώ σε πολλές περιπτώσεις και ιδιαίτερα για τους Οι αθλητές και αθλήτριες των μικρότερων κατηγοριών θα υπάρχει διετής παραμονή στην ίδια κατηγορία με βάση τις διακρίσεις τους, εφόσον συνεχίζουν την αγωνιστική τους δράση και συμμετέχουν στις αγωνιστικές εκδηλώσεις της εθνικής ομάδος της κατηγορίας τους.
Δείτε τα -> κριτήρια σχεδιασμού

Για τα οικονομικά της ομοσπονδίας ο πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ τόνισε: «Ότι υπήρχε αξιολογήθηκε και έδειξε πως στην ομοσπονδία δεν υπάρχει τίποτε μεμπτό. Είναι απάντηση σε όσους πίστευαν ότι μπορούν να συκοφαντούν την ομοσπονδία. Ο ΣΕΓΑΣ ζήτησε τον έλεγχο μετά από αστείες καταγγελίες. Το πόρισμα του εισαγγελέα τις κατέρριψε όλες»

Για τα ζωτικά ζητήματα των επιχορηγήσεων και των αθλητικών εγκαταστάσεων,ο κος Σεβαστής ανέφερε:
«Ο ελληνικός αθλητισμός έχει δώσει από το μέρισμα του περισσότερα από ότι του αναλογεί. Ο ΣΕΓΑΣ το 2010 είχε επιχορήγηση 8.400.000 και φέτος είναι 2.840.000, μόλις το 30% και ακόμη δεν ξέρουμε αν θα την πάρουμε όλη. Οι αθλητικές ηγεσίες δεν διεκδίκησαν όσα έπρεπε για τον αθλητισμό.

Το θέμα των εγκαταστάσεων είναι μεγάλο. Δεν υπάρχει πρόβλεψη στους προϋπολογισμούς Δήμων και σταδίων για συντήρηση των οργάνων, όπως στρώματα, κλωβοί κ.α. Βρισκόμαστε στο σημείο μηδέν ώστε να μπορούν οι αθλητές να κάνουν προπόνηση. Η πολιτεία πρέπει να δει το θέμα των εγκαταστάσεων.

Έχουμε το έγκλημα της Παιανίας, αλλά και το πρόβλημα με το κεντρικό του Ολυμπιακού σταδίου, όπου ο ελαστικός τάπητας είναι χάλια και δεν θα μπορέσουμε να κάνουμε εκεί το φετινό Πανελλήνιο Πρωτάθλημα. Το ίδιο πρόβλημα υπάρχει στα περισσότερα στάδια της χώρας. Πρέπει η πολιτεία να συντηρήσει τις υπάρχουσες εγκαταστάσεις και όχι να δει πως θα κάνει νέες. Οι συνθήκες είναι χειρότερες από όταν ήμουν εγώ αθλητής. Ο ΣΕΓΑΣ κάνει προγραμματισμό τα τελευταία χρόνια και καταφέρνει να τον υλοποιεί παρά τις περικοπές από την πολιτεία. Σε μεγάλο βαθμό αυτό επιτυγχάνεται χάρη στο μεγάλο χορηγικό πρόγραμμα μας».

Για πρωτοβουλία της ομοσπονδίας να αποκτήσει δικό της στάδιο ο κος Παναγόπουλος είπε:
«Θα είμαι πολύ φειδωλός σε αυτό το θέμα, θα πω όμως πως ο ΣΕΓΑΣ κινείται ήδη στην κατεύθυνση να αποκτήσει δικό του στάδιο», ενώ έκανε γνωστό πως το επόμενο διάστημα θα δοθεί στη διάθεση των αθλητών νέο στρώμμα του επί κοντώ.

Ο εθνικός προπονητής Δημήτρης Ευαγγελόπουλος επισήμανε: «Για να φτιάξουμε κάτι χρειαζόμαστε στάδια. Οι αθλητές μας αυτή τη στιγμή αναγκάζονται να αναζητήσουν λύσεις εκτός χώρας προκειμένου να δουλέψουν σωστά.
Υπάρχει μεγάλη συνεργασία ανάμεσα στους προπονητές μας. Η χρονιά που πέρασε μας έφερε επιτυχίες σε όλες τις κατηγορίες, κάτι που δείχνει πως γίνεται δουλειά από τη βάση. Η ομοσπονδία βρίσκεται κοντά στα παιδιά της επαρχίας και στηρίζει τους επόμενους πρωταγωνιστές. Από εκεί και πέρα η ομοσπονδία στέλνει προπονητές της σε σεμινάρια στο εξωτερικό, κάνει καμπ μέσα από τα οποία τα νέα παιδιά κοινωνικοποιούνται και γίνονται ομάδα και φυσικά βοηθάει τους αθλητές με τις υποτροφίες».

Για τη συνεργασία με τα ΙΕΚ Ακμή ο κος Παναγόπουλος ανέφερε: «Ο ΣΕΓΑΣ δείχνει στην πράξη ότι θέλει οι αθλητές τους να πρωταγωνιστήσουν και στο στίβο της εκπαίδευσης. Εμείς τους δίνουμε την δυνατότητα της διπλής καριέρας»

Για τη αύξηση των παιδιών στο στίβο ο κος Σεβαστής είπε:
«Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μεγάλη αύξηση στον αριθμό νέων σωματείων, αλλά και αύξηση στον αριθμό νέων αθλητικών δελτίων. Το πρώτο συμβαίνει λόγω της δημιουργίας ακαδημιών μέσα από τις οποίος οι σύλογοι ενισχύουν το αγωνιστικό κομμάτι και το δεύτερο χάρη του προγράμματος Kids Athletics, το οποίο φέρνει τα παιδιά κοντά στο στίβο. Μάλιστα πέρυσι με πρωτοβουλία του τότε Υπουργού Παιδείας Ανδρέα Λοβέρδου το Kids Athletics εντάχθηκε στο πρόγραμμα των Δημοτικών σχολείων, γεγονός που του έδωσε επιπλέον ώθηση».

Για την ενίσχυση των προεθνικών ομάδων: «Η πολιτεία έχει κόψει τα κίνητρα και αυτό δημιουργεί πολλά προβλήματα. Προσδοκούμε μέσα από τις παροχές στις προεθνικές ομάδες να δυναμώσουμε τη σχέση των παιδιών με τον αθλητισμό σε μια κρίσιμη ηλικία, με αυξημένες σχολικές υποχρεώσεις με στόχο να τα κρατήσουμε στον αθλητισμό» ενώ στον επίλογο είπε: «Επιτέλους ελπίζουμε η πολιτεία να κάτσει και να δει τι θα γίνει με τον ελληνικό αθλητισμό».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here