05/09/1987 – το δώρο του μισού μέτρου

Στον τελικό του άλματος σε μήκος στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα της Ρώμης, φάνηκε πως οι Ιταλοί προσπάθησαν να αβαντάρουν τον αθλητή τους, Giovanni Evangelisti. Ο ίδιος είπε πως πιθανόν να γινόταν στην αρχή, καθώς ξεκίνησε πρώτος τις προσπάθειες, αλλά ήταν αρκετά άκυρος στο 1ο άλμα.

Ωστόσο πριν το τελευταίο άλμα, όπως ισχυρίστηκε ο Sandro Donati, προπονητής σπριντ της Ιταλικής Ομοσπονδίας, αρμόδιοι έστειλαν τους Βρετανούς επιβλέποντες του υπολογιστή στο επί κοντώ και …αποσυνέδεσαν τον υπολογιστή, με τις μετρήσεις να ελέγχονται ουσιαστικά μόνο με μεζούρα.
Μάλιστα μια σύγχυση σε προσπάθεια του Bubka για ρεκόρ που διακόπηκε από απονομή σφαιροβολίας γυναικών αποδόθηκε στο ότι ο Ιταλός τεχνικός διευθυντής της διοργάνωσης είχε αφήσει τα καθήκοντά του για να εξασφαλίσει ότι ο Evangelisti θα είχε την μέτρηση που ήθελαν.
Και αυτό όλο βοήθησε στον αποπροσανατολισμό όλων.

Ένας από τους κριτές είχε μετακινήσει τη συσκευή μέτρησης και κλώτσησε την άμμο για να καλύψει το σημάδι προσγείωσης. Το τελευταίο αυτό άλμα του δόθηκε 8,38μ. και ήταν 5 εκ. πάνω από του Myrics που ήταν 3ος, ενώ Carl Lewis και Robert Emmiyan ήταν μακράν καλύτεροι.

Στα προηγούμενα άλματα είχε καλύτερο στα 8,19μ., ενώ την ίδια χρονιά ο Evangelistι είχε κάνει ρεκόρ Ιταλίας με 8,43μ.

Ο Donati, που ήταν ήδη πονοκέφαλος για τους φορείς Αθλητισμού της Ιταλίας έχοντας ουσιαστικά κατηγορήσει ορισμένους για μεθοδεύσεις doping, έφτασε το θέμα στην Αστυνομία.
Υποστήριξε μάλιστα πως υπήρξε πριν το αγώνα από πλευράς Ιταλικής Ομοσπονδίας συνεννόηση να γίνουν κινήσεις για να κερδίσει ο Evangelisti μετάλλιο.

Απολύθηκε από την Ιταλική Ομοσπονδία, το θέμα πήρε μεγάλες διαστάσεις αλλά κανείς δεν κατέθεσε.
H IAAF αρχικά είχε αποκλείσει την αποδοχή υποθέσεων και μεταγενέστερων μετρήσεων.

Για το πως προέκυψε η επίδοση των 8,38μ., από υπόθεση ενός κριτή και εν συνεχεία εξετάζοντας διαφορετικά πλάνα κατέληξε πως η επίδοση είχε ήδη περαστεί στο σύστημα πριν το άλμα σε τοποθέτηση της συσκευής μέτρησης από κριτή και εκτός διαδικασίας άλματος. Ό,τι έγκυρο και να έκανε δηλαδή, θα έδειχνε τόσο, αλλά για κακή τους τύχη το άλμα ήταν αρκετά μικρότερο.

Η Ιταλική Ολυμπιακή Επιτροπή προχώρησε σε έρευνα, εμπλέκοντας τελικά ούτε έναν ούτε δύο αλλά 8 παράγοντες και υπαλλήλους της Ιταλικής Ομοσπονδίας!

Μετρήσεις κι αναλύσεις που έγιναν τόσο από συστήματα της RAI όσο και στο Πανεπιστήμιο Αθλητισμού της Κολωνίας εκτίμησαν το άλμα πάνω από μισό μέτρο λιγότερο, περίπου στα 7,85μ.

Εντέλει μετά από 9 μήνες τα άλμα αυτό ακυρώθηκε και ο Evangelisti επέστρεψε το μετάλλιο για τον Myrics, όπως πάντως εξαρχής είχε πει πως θα έκανε αν όντως υπήρχε λάθος.