Ηταν η μέρα των αθλητών. Εκείνων που τη χρονιά που πέρασε κατάφεραν να σημειώσουν σπουδαίες εμφανίσεις και να κρατήσουν ζωντανή την ελπίδα. Ο ΣΕΓΑΣ βράβευσε τους αθλητές που διακρίθηκαν τη χρονιά που πέρασε, σε μια όμορφη γιορτή στο ξενοδοχείο Caravel. Παρόντες ήταν σύσσωμοι οι αθλητές με τους προπονητές τους, μέλη του διοικητικού συμβουλίου του ΣΕΓΑΣ, παλιοί αθλητές όπως οι επικοντιστές Παπανικολάου και Ρουμπάνης, όχι όμως και εκπρόσωποι της κυβέρνησης. Ο πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ Βασίλης Σεβαστής, άνοιξε την εκδήλωση με την ομιλία του και στάθηκε όχι μόνο στις επιτυχίες που σημείωσαν τη χρονιά που πέρασε οι αθλητές, αλλά και στις δυσκολίες που καλείται να ξεπεράσει η ομοσπονδία προκειμένου να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων.

“Η χώρα περνάει μεγάλη δοκιμασία τα βάρη τα σηκώνει ο ελληνικός λαός. Μέσα σε αυτό το κλίμα ο αθλητισμός δεν θα μπορούσε να είχε μείνει ανεπηρέαστος. Η χρονιά που πέρασε είχε δύο όψεις. Η πρώτη ήταν φωτεινή και χαρούμενη, λόγω των επιτυχιών που σημείωσαν οι αθλητές μας. Εδωσαν χαμόγελα και αισιοδοξία και έστειλαν το μήνυμα πως στην Ελλάδα υπάρχει δραστηριότητα. Η προσπάθεια αυτή έδωσε αποτελέσματα, καθώς ήταν αισθητή η παρουσία των Ελλήνων σε διεθνείς διοργανώσεις. Οι αθλητές έδειξαν ότι αξίζουν να προσπαθούν. Στη διάρκεια του 2011 είχαμε καλή παρουσία στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ανδρών – Γυναικών. Στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Νέων κατακτήσαμε μετάλλια και δημιουργήθηκε η προσδοκία πως για λίγα χρόνια ακόμη θα μπορούμε να χειροκροτούμε τους αθλητές μας. Η εθνική ομάδα στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ομάδων πέτυχε την άνοδο στην Σούπερ Λίγκα, ενώ στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Παίδων – Κορασίδων πήραν μέρος 21 παιδιά. Ολα τα παραπάνω συνθέτουν μια ικανοποιητική παρουσία. Παράλληλα ο ΣΕΓΑΣ για μια ακόμη φορά ανέδειξε τον μαραθώνιο της Αθήνας, ως ένα παγκόσμιο αθλητικό και πολιτιστικό γεγονός”, είπε αρχικά ο πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ και στη συνέχεια αναφέρθηκε στις οικονομικές δυσκολίες και την στάση της πολιτείας: “Υπάρχει και η γκρίζα πλευρά. Πριν ακόμη την υπογραφή του μνημονίου η πολιτεία είχε δείξει ότι δεν ενδιαφέρεται για τον αθλητισμό, δεν τον είχε στις προτεραιότητες της. Είχαν κοπεί τα κίνητρα, ενώ ο Νόμος Ραγκούση, σύμφωνα με τον οποίο όσοι αθλητές εργάζονται στο δημόσιο μπορούσαν να πάρουν μόνο άνευ αποδοχών άδειες, δυσχεραίνει ακόμη περισσότερο το έργο των αθλητών. Ολες αυτές οι κινήσεις δείχνουν την βαρύτητα της πολιτείας στον αθλητισμό.
Η πολιτεία κουρεύει τις χρηματοδοτήσεις στα στάδια και τις ομοσπονδίες και στη συνέχεια λέει στις διοικήσεις των σταδίων, να ζητήσει χρήματα από τις ομοσπονδίας για τις λειτουργικές ανάγκες. Ελεγχοι ντόπινγκ έχουν σταματήσει ενώ δεν χρηματοδοτείται το ΕΣΚΑΝ. Τα στάδια δεν έχουν ζεστό νερό. Το κράτος μπαταξή θέλει να μας κάνει Μπαταξήδες.

Εμείς σήμερα βραβεύουμε τους αθλητές και τους προπονητές τους, που επιμένουν και συνεχίζουν να θεωρούν πως ο αθλητισμός είναι μια δραστηριότητα από την οποία δίνεις και δεν περιμένεις να πάρεις. Βραβεύουμε τους αθλητές μας και τους απλήρωτους προπονητές μας, οι οποίοι προσπαθούν να προσφέρουν έργο. Βραβεύουμε τους χορηγούς μας, ευτυχώς ο ΣΕΓΑΣ έχει ακόμη το προνόμιο να στηρίζεται σε αυτούς”. Καταλήγοντας ο κ. Σεβαστής αναρωτήθηκε: “Μήπως ήρθε η ώρα να μας πούνε τι θέλουν από εμάς, τι προσδοκούν από τον αθλητισμό, για πόσο καιρό ακόμη οι αθλητές της εθνικής ομάδας θα πρέπει να παλεύουν μόνοι τους; Ποιος θα μας πει τι θα γίνει με τα χιλιάδες παιδιά που χάθηκαν τα τελευταία χρόνια. Αυτό το έγκλημα ποιος θα το πληρώσει; Λυπάμαι που σήμερα δεν είναι εδώ κανένας εκπρόσωπος της πολιτείας για να ακούσει. Θέλω να συγχαρώ όλους τους αθλητές και ιδιαίτερα τους προπονητές τους.”

Ιδιαίτερα καυστική ήταν η τοποθέτηση του ομοσπονδιακού τεχνικού Γιώργου Πομάσκι, ο οποίος μίλησε με αφορμή την βράβευση της αθλήτρια του Βούλας Παπαχρήστου για την πρώτη θέση στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Νέων στο τριπλούν. “Πριν από ένα χρόνο στην ίδια γιορτή οι εκπρόσωποι της πολιτείας ήταν εδώ. Στεναχωριέμαι που φέτος δεν έχει έρθει κανένας. Μετά από οχτώ χρόνια κατασκευής του κλειστού της Παιανίας και ακόμη περιμένουμε να έρθει κάποιος να μας δώσει την άδεια, προκειμένου να μπορούμε να κάνουμε προπόνηση όποτε πρέπει, και αγώνες όποτε τους έχουμε ανάγκη. Υπάρχει το θέμα των ξενώνων στο ΟΑΚΑ. Μέχρι τώρα έχουν μπει πυροσβέστες, αστυνομικοί, όχι όμως και οι αθλητές. Αν δεν περάσουν οι ξενώνες στο στίβο τότε θα συνεχίσουμε να χάνουμε αθλητές. Αθλητές από την επαρχία, τους οποίους δεν μπορούμε να φέρουμε στην Αθήνα. Αν δεν σώσουμε την επαρχία, τότε χαθήκαμε. Η κατάσταση στο προπονητήριο του ΟΑΚΑ είναι τραγική. Ο χώρος πλημμυρίζει εδώ και χρόνια. Ζεστό νερό στα αποδυτήρια δεν έχει εδώ και έναν μήνα. Τέλος οι άνθρωποι της πολιτείας, αποφάσισαν να κόψουν τα πριμ των διακρίσεων. Τι πρέπει να πω εγώ στην αθλήτρια μου, που προσπαθεί εδώ και χρόνια, έχει κατακτήσει δύο χρυσά μετάλλια και θα μπορούσε να έχει καλύτερα αποτελέσματα αν είχε πάρει αυτό το βοήθημα. Στηρίξτε τα παιδιά, κάντε μειώσεις μην κόβετε όμως τα πάντα”, κατέληξε ο έμπειρος τεχνικός.

Στην κατάσταση που επικρατεί στις εγκαταστάσεις του Αγίου Κοσμά, αναφέρθηκε ο πρωταθλητής των χαμηλών εμποδίων, ο Περικλής Ιακωβάκης, ο οποίος βραβεύθηκε για την εμφάνιση του στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα ομάδων στην Σμύρνη. “Είναι η 15η ή 16η χρονιά που βραβεύομαι. Σας ευχαριστώ από καρδιάς. Καλή επιτυχία στα παιδιά που θα αγωνιστούν στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Κωνσταντινούπολης. Άκουσα με ιδιαίτερο ενδιαφέρον όσα είπε ο Γιώργος Πομάσκι. Θέλω να πω ότι εξίσου δύσκολη και ακόμη χειρότερη είναι η κατάσταση στον Αγιο Κοσμά. Πριν από λίγα χρόνια σε μια αντίστοιχη εκδήλωση, εκπρόσωπος της πολιτείας μας παρουσίασε το πενταετές πλάνο για τον αθλητισμό. Πραγματικά περιμένω με ενδιαφέρον να μας δείξουν τα αποτελέσματα”.
Για την πολύχρονη προσφορά του στον αθλητισμό, τιμήθηκε ο επίτιμος πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ, Γιώργος Κατσιμπάρδης, ο οποίος μάλιστα έκανε την δική του πρόταση. “Πριν από πολλά χρόνια όταν ως πρόεδρος της ομοσπονδίας ενημερώθηκα ότι θα κόψουν χρήματα από τον ΣΕΓΑΣ, έκλεισα την ομοσπονδία. Το ίδιο να κάνετε και εσείς και να δείτε ότι θα υπάρξουν αποτελέσματα”, είπε.

Ιδιαίτερα συγκινητική η στιγμή της βράβευσης δύο ανθρώπων που για χρόνια πρόσφεραν τις υπηρεσίες τους στην ομοσπονδία. Πρόκειται για τους Θανάση Ράπτη και Μιχάλη Παυλούς, οι οποίοι ευχαρίστησαν τον πρόεδρο του ΣΕΓΑΣ για την πολύχρονη συνεργασία τους και δεσμεύθηκαν πως θα συνεχίσουν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στον ελληνικό στίβο.

Με το έπαθλο “Δεπάστα’ βραβεύθηκε ο αθλητής Μάκης Στεργιούλης, καθώς πρόσφερε την βοήθεια του στην αθλήτρια Βούλα Παπαχρήστου, όταν είχε σοβαρό ατύχημα στη διάρκεια προπόνησης, ενώ με το έπαθλο “Κώστας Σπανιδης”, η αθλήτρια των ρίψεων Χρυσούλα Αναγνωστοπούλου. Για την προσφορά τους στον ελληνικό στίβο τιμήθηκαν οι δημοσιογράφοι Νίκος Αντωνιάδης και Γιάννης Θεοδωρακόπουλος, αλλά και οι παλαίμαχοι πρωταθλητές Νίκος Γεωργόπουλος και Γιώργος Παπαβασιλείου. Ακόμη βραβεύθηκαν οι ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ Σερρών και Κρήτης και τα σωματεία ΓΣ Αρκαδίας και ΟΦΗ και ο κριτής Κώστας Μαμουζέλος.

Από την εκδήλωση δεν ήταν δυνατό να λείπουν οι χορηγοί. Ο ΣΕΓΑΣ βράβευσε την ΕΡΤ, την Adidas, την Powerade και Ταχυδρυδρομικό Ταμιευτήριο. Με το έπαθλο “Μιχάηλ” τιμήθηκαν οι Βούλα Παπαχρήστου και Λυκούργος Τσάκωνας, ως ανερχόμενα αστέρια του ελληνικού στίβου. Τέλος η εκπρόσωπος της UNESCO την Ελλάδα κ. Τζιτζικώστα, παραχώρησε πέντε υποτροφίες για αθλητές που θα επιλέξει η ομοσπονδία.

Αναλυτικά οι αθλητές που τιμήθηκαν:

Δημήτρης Χονδροκούκης (ύψος) – Κυριάκος Χονδροκούκης
Κώστας Φιλιππίδης (επί κοντώ) – Δημήτρης Κυτέας
Νικόλ Κυριακοπούλου (επί κοντώ)- Μανώλης Καραγιάννης
Περικλής Ιακωβάκης (400 μ. εμπ.)- Μαίρη Σωτηρακοπούλου
Λούης Τσάτουμας (μήκος) – Δημήτρης Βασιλικός
Κώστας Μπανιώτης (ύψος) – Γιώργος Τσούγκος
Αθανασία Πέρρα (τριπλούν) – Σοφία Μπακατσάκη
Βούλα Παπαχρήστου (τριπλούν) – Γιώργος Πομάσκι
Λυκούργος-Στέφανος Τσάκωνας (200 μ.) – Γιώργος Παναγιωτόπουλος
Κατερίνα Στεφανίδη (επί κοντώ)
Γεωργία Στεφανίδη (επί κοντώ) – Βασίλης Μεγαλοοικονόμου
Παναγιώτης Λάσκαρης (επί κοντώ) – Δημήτρης Κυτέας
Παύλος Μπόφτσης (τριπλούν) – Δημήτρης Τσιφτσόγλου
Αναστασία Καρακατσάνη (1.500 μ.) – Χρήστος Παπαχρήστος
Αθηνά Κοΐνη (3.000 μ. στιπλ) – Χρήστος Παπαχρήστος
Ουρανία Ρεμπούλη (10.000 μ.) – Δημήτρης Θεοδωρίδης
Χρυσούλα Αναγνωστοπούλου (Δισκοβολία) – Γιάννης Κοντονάσιος
Φλωρεντία Καλογεράκη (Σφυροβολία) – Κλαίρη Σηφάκη
Μιχάλης Αναστασάκης (Σφυροβολία)- Κώστας Παπαμαρκάκης

Προηγούμενο άρθροΔεν θα κατέβει στο Παγκόσμιο η Παπαχρήστου
Επόμενο άρθροΔυνατό ξεκίνημα στην Αυστραλία

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ