Σε συνέχεια της έκθεσης McLaren αλλά και της απόφασης του CAS (δείτε->εδώ) έγινε έκτακτη σύσκεψη στη Λωζάνη όπου η ΔΟΕ πήρε την απόφαση να επιλέξει η εκάστοτε ομοσπονδία ποιούς Ρώσους αθλητές-τριες θα επιτρέψει να συμμετέχουν στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ριο.

Για να συμβεί αυτό θα πρέπει να πληρούν αυστηρά κριτήρια όπως να μην έχουν τιμωρηθεί ποτέ για doping, να έχουν πλήρη anti-doping φάκελο και καμία εμπλοκή σε περιστατικά που αναφέρονται στην έκθεση McLaren, να έχουν έγκριση από το CAS και να υποβάλλονται σε αιφνίδιους ελέγχους πριν και κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων.

Ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Στίβου κος Coe δήλωσε μάλιστα πως η IAAF που έχει περάσει αυτή τη διαδικασία είναι πρόθυμη να βοηθήσει και να συμμβουλέψει κάθε Ομοσπονδία…

Να τονίσουμε ότι η IAAF έχει ήδη πάρει την απόφαση να μην επιτρέψει στους Ρώσους αθλητές-τριες να αγωνιστούν στα αγωνίσματα του στίβου – κάτι που δεν αναιρείται.

Επιπλεόν, η ΔΟΕ δεν επιτρέπει στη Stepanova να αγωνιστεί, λόγω του ότι εμπίπτει στην περίπτωση προγενέστερης τιμωρίας για doping, ευχαριστώντας την για την πολύτιμη βοήθεια της και προσκαλώντας την να παρακολουθήσει τους αγώνες μαζί με τον σύζυγο της.

Ο πρόεδρος της Ρωσικής Ολυμπιακής Επιτροπής, κος Zhukov, στην αρχή της διάσκεψης επεσήμανε ότι όλοι οι αθλητές της Ρωσίας που έχουν επιλεγεί για το Ρίο έχουν περάσει φέτος έλεγχο από ξένα κέντρα anti-doping και εργαστήρια κι έχουν συλλεχθεί περί τα 3000 δείγματα.

Εντωμεταξύ η ΔΟΕ ανακοίνωσε προχθές ότι ακόμα 45 αθλητές που συμμετείχαν στους Ολυμπιακούς Αγώνες σε Πεκίνο – Λονδίνο βρέθηκαν θετικοί σε χρήση απαγορευμένων ουσιών μετά από επανεξέταση των δειγμάτων τους.

Οι 30 (όπως φαίνεται καθώς δεν έχουν οριστικοποιηθεί ως προς το αποτέλεσμα) είναι από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου σε 4 αθλήματα από 8 χώρες και μάλιστα 23 από αυτούς κατάφεραν να πάρουν και μετάλλιο, ενώ οι υπόλοιποι 15 είναι από την διοργάνωση του Λονδίνου, σε 2 αθλήματα και από 9 χώρες.

Στο πρώτο γκρουπ επανεξετάσεων είχαν βρεθεί 30 και 23 δείγματα αντίστοιχα. Τα πρώτα 2 αυτά γκρουπ είχαν στοχεύσει σε αθλητές ενεργούς -που μπορεί και να συμμετείχαν στο Ρίο- και σε αθλητές που είχαν κατακτήσει μετάλλια. Θα ακολουθήσει 3ο και 4ο γκρουπ επανεξετάσεων μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Οι αθλητές και οι Ομοσπονδίες τους έχουν ενημερωθεί και φυσικά δεν θα λάβουν μέρος και ουσιαστικά καλούνται οι Ομοσπονδίες να κάνουν τις ανακοινώσεις – ενώ προς το παρόν η ΔΟΕ δεν μπορεί να ανακοινώσει ονόματα.

Ο πρόεδρος της ΔΟΕ, Thomas Bach, δήλωσε σχετικά: ʼʼΗ επανεξέταση των δειγμάτων για ακόμα μια φορά δείχνει την αφοσίωση της ΔΟΕ στην μάχη κατά των απαγορευμένων ουσιώνʼʼ

(επιμέλεια: Αλέξης Γρίβας)

Προηγούμενο άρθροΕπανήλθε με μεγάλο άλμα η Morris στο επικοντώ – Ψηλά και ο Braz, σταθερά ο Φιλιππίδης
Επόμενο άρθροBydgoszcz : Φινάλε με Αμερικάνικη κυριαρχία σε σκυτάλες και μετάλλια – 12ʼʼ85 η Herman στα εμπόδια

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ