Σε κίτρινο και κόκκινο επίπεδο (στο οποίο έχει ενταχθεί και η Ατττική) η χώρα, με νέα σειρά από μέτρα, που για τον Αθλητισμό είναι/παραμένουν σχεδόν τα ίδια.

Οι οδηγίες της ΓΓΑ δίνουν την ευχέρεια σε αθλητές σωματείων, με σχετική βεβαίωση από αυτό, να μπορούν να μετακινούνται εντός μιας περιφερειακής ενότητας για τις κίτρινες περιοχές.

Σε αναστολή παραμένουν σύλλογοι και προπονητές ενώ διατηρούνται και οι περιορισμοί με άθληση έως ομάδες τριών ατόμων (συμπεριλαμβανομένου του προπονητή) και προβλεπόμενη χωρητικότητα 80 άτομα στα Στάδια.

Το τι θα γίνει με τις προσεχείς προγραμματισμένες διοργανώσεις παραμένει ακόμα αβέβαιο (ιδίως η ημερίδα της 7/2 φαντάζει πολύ δύσκολο να γίνει), με επιπρόσθετο και το πρόβλημα της μετακίνησης προς την Αττική.

Η ομοσπονδία σε επιστολή της ζητάει την κατ΄εξαίρεση ένταξη των οι διοργανώσεις κλειστού στίβου – και με βάση το σκληρό υγειονομικό πρωτόκολλο που έχει εγκριθεί από την ΓΓΑ-, σε αυτούς που θα επιτρέπεται να πραγματοποιηθούν το επόμενο διάστημα και να περιληφθούν στις Υπουργικές αποφάσεις.

Επιστολή στον Γενικό Γραμματέα Αθλητισμού και Συντονιστή της Υγειονομικής Επιτροπής της ΓΓΑ, Γιώργο Μαυρωτά, απέστειλε σήμερα η ομοσπονδία, με αφορμή τα αυστηρότερα μέτρα, για την αντιμετώπιση της πανδημίας του ιού covid-19, που το επόμενο διάστημα στην Αττική.

Η ομοσπονδία στην επιστολή της ζητάει την κατ΄εξαίρεση ένταξη των οι διοργανώσεις κλειστού στίβου – και με βάση το σκληρό υγειονομικό πρωτόκολλο που έχει εγκριθεί από την ΓΓΑ-, σε αυτούς που θα επιτρέπεται να πραγματοποιηθούν το επόμενο διάστημα και να περιληφθούν στις Υπουργικές αποφάσεις που θα ισχύουν από την Δευτέρα. Η ομοσπονδία έχει προγραμματίσει δύο ημερίδες κλειστού στίβου στις 7 και 19 Φεβρουαρίου, καθώς και τη διεξαγωγή του Πανελληνίου Πρωταθλήματος στις 12-13 Φεβρουαρίου. Να τονιστεί πως κανονικά διεξάγονται αγώνες κλειστού στίβου σε όλες τις χώρες της Ευρώπης, ακόμη και σε αυτές που ισχύει σκληρό lockdown.

-> ΦΕΚ

Ως προς τον Αθλητισμό :

Αναστολή της λειτουργίας και χρήσης οργανωμένων αθλητικών εγκαταστάσεων, εξαιρουμένων των ακόλουθων περιπτώσεων:

 • Της λειτουργίας ανοικτών αθλητικών εγκαταστάσεων, αποκλειστικά και μόνο από ομάδες έως τριών (3) ατόμων, συμπεριλαμβανομένου του προπονητή και χωρίς την παρουσία θεατών, προς τον σκοπό άθλησης μέσω ατομικών αθλημάτων.
 • Της λειτουργίας των αθλητικών εγκαταστάσεων, για προπονήσεις και αγώνες χωρίς την παρουσία θεατών
  α) των ομάδων που μετέχουν στα πρωταθλήματα ποδοσφαίρου της Α’ και Β’ εθνικής κατηγορίας ανδρών (Super League I και Super League II), στα πρωταθλήματα της Α’ κατηγορίας ανδρών μπάσκετ ανδρών καλαθοσφαίρισης (Basket League) και της Α’ κατηγορίας ανδρών και γυναικών πετοσφαίρισης (Volley League ανδρών και γυναικών) και στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, σύμφωνα με τα ειδικά πρωτόκολλα των οικείων διεθνών ομοσπονδιών και
  β) των εθνικών ομάδων, ανδρών ή γυναικών, που έχουν αγωνιστικές υποχρεώσεις στο συγκεκριμένο διάστημα.
 • Της λειτουργίας των αθλητικών εγκαταστάσεων για προπονήσεις, χωρίς την παρουσία θεατών, των ομάδων που μετέχουν στα πρωταθλήματα της Α’ κατηγορίας καλαθοσφαίρισης γυναικών, υδατοσφαίρισης ανδρών και γυναικών και χειροσφαίρισης ανδρών και γυναικών.
 • Σε κάθε περίπτωση, η εφαρμογή των παραπάνω εξαιρέσεων είναι δυνατή μόνο εφόσον ακολουθείται υγειονομικό πρωτόκολλο που περιλαμβάνει υποχρεωτικό εβδομαδιαίο προληπτικό έλεγχο των αθλητών για COVID-19 με τεστ αντιγόνου από διαπιστευμένα εργαστήρια
 • Της χρήσης των αθλητικών εγκαταστάσεων από όσους αναφέρονται σε ονομαστικές καταστάσεις που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, κατόπιν εισήγησης της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής (Ε.Ο.Ε.) και της Ελληνικής Παραολυμπιακής Επιτροπής (Ε.Π.Ε.), για την κάλυψη των αναγκών προετοιμασίας τους για τους Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς Αγώνες του έτους 2021.
 • Της λειτουργίας και χρήσης των κολυμβητηρίων για θεραπευτική άσκηση από άτομα με αναπηρίες, καθώς και από τους συνοδούς τους, εφόσον
  α) έχει συνταγογραφηθεί η κολύμβηση ως μέθοδος θεραπείας και
  β) προσκομίζεται πρόσφατη ιατρική βεβαίωση που επιτρέπει τη συγκεκριμένη θεραπευτική μέθοδο κατά την τρέχουσα χρονική περίοδο.
 • Απαγόρευση της παραμονής πολιτών σε χώρους εξωτερικής άθλησης, οργανωμένες μερίνες, πάρκα και άλση.

[Γυμναστήρια: αναστολή λειτουργίας]

-> Οδηγίες

Λειτουργία ανοικτών αθλητικών εγκαταστάσεων, χωρίς χρήση αποδυτηρίων, αποκλειστικά και μόνο σε ομάδες έως τριών (3) ατόμων, συμπεριλαμβανομένου του προπονητή και χωρίς την παρουσία θεατών, προς τον σκοπό άθλησης μέσω των εξής ατομικών αθλημάτων:

Στίβος (έως 80 άτομα, αθλητές και αθλούμενοι, συνολικά, εντός της ανοικτής αθλητικής εγκατάστασης. Η παρουσία προπονητή δεν είναι υποχρεωτική, αλλά αν υπάρχει προπονητής, μπορεί να προπονεί έως 2 αθλητές ή αθλούμενους).

Συστήνεται, όπου υπάρχει περιορισμός χωρητικότητας, ο χρόνος άσκησης να είναι έως μία (1) ώρα.

Μέχρι νεότερης ενημέρωσης από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, ισχύει η μετακίνηση για ατομική άθληση (SMS με τον κωδικό «6») ώστε να μεταβαίνουν οι αθλούμενοι σε γειτονικές αθλητικές εγκαταστάσεις, εντός του Δήμου κατοικίας τους.

Οι αθλητές σωματείων μπορούν να μετακινούνται εντός μιας περιφερειακής ενότητας (ή εξαιρετικά στην περίπτωση της Αττικής εντός των ορίων της Περιφέρειας), από την κατοικία τους στον χώρο προπόνησης του σωματείου τους αρκεί να φέρουν:

 1. Βεβαίωση του σωματείου τους που θα αναγράφει:
  α. ονοματεπώνυμο αθλητή,
  β. άθλημα
  γ. αριθμό δελτίου αθλητή από την αντίστοιχη ομοσπονδία
  δ. μέρες και ώρες προπόνησης (μία προπόνηση την ημέρα)
  ε. τόπο κατοικίας του αθλητή
  στ. τόπο προπόνησης
 2. Φωτοτυπία δελτίου αθλητή από την αντίστοιχη ομοσπονδία

Σε περιοχές που είναι σε Επίπεδο Αυξημένου Κινδύνου (κόκκινο)
Ισχύουν τα παραπάνω, με τη διαφορά ότι οι αθλητές σωματείων μπορούν να μετακινούνται μόνο εντός των ορίων του Δήμου τους.

Χρήση των αθλητικών εγκαταστάσεων από όσους αναφέρονται σε ονομαστικές καταστάσεις που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, κατόπιν εισήγησης της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής και της Ελληνικής Παραολυμπιακής Επιτροπής, για την κάλυψη των αναγκών προετοιμασίας των εθνικών ομάδων για τους Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο το 2021. Η χρήση των αθλητικών εγκαταστάσεων από τους παραπάνω αθλητές γίνεται κατά προτεραιότητα σε αθλητικές εγκαταστάσεις που χρησιμοποιούνται από αθλούμενους ή άλλους αθλητές και ισχύουν περιορισμοί χωρητικότητας.
Σε μέλη της Προολυμπιακής ομάδας συστήνεται η διενέργεια εβδομαδιαίου ελέγχου με test αντιγόνου για COVID19, ειδικά αν προπονούνται σε κλειστές αθλητικές εγκαταστάσεις.

Χρήση των αθλητικών εγκαταστάσεων από όσους αναφέρονται σε ονομαστικές καταστάσεις των ομοσπονδιών κατόπιν έγκρισης της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού, για την κάλυψη των αναγκών προετοιμασίας των εθνικών ομάδων ανδρών-γυναικών ατομικών αθλημάτων για τις διεθνείς διοργανώσεις του πρώτου εξαμήνου του 2021. Η χρήση των αθλητικών εγκαταστάσεων από τους παραπάνω αθλητές γίνεται κατά προτεραιότητα σε αθλητικές εγκαταστάσεις που χρησιμοποιούνται από αθλούμενους ή άλλους αθλητές και ισχύουν περιορισμοί χωρητικότητας.
Σε κάθε περίπτωση, η εφαρμογή της παρούσας περίπτωσης είναι δυνατή μόνο εφόσον οι εθνικές ομάδες ακολουθούν υγειονομικό πρωτόκολλο που περιλαμβάνει υποχρεωτικό, εβδομαδιαίο προληπτικό έλεγχο των αθλητών για COVID-19 με τεστ αντιγόνου, από διαπιστευμένα εργαστήρια.*

Για τις προπονήσεις των παραπάνω κατηγοριών τηρούνται οι μέγιστες χωρητικότητες του παρακάτω πίνακα ανά είδος αθλητικής εγκατάστασης

Στάδια 80 άτομα κατ’ ανώτατο όριο εντός του σταδίου
Γήπεδα ποδοσφαίρου 11×11 : 50 άτομα κατ’ ανώτατο όριο εντός αγωνιστικού χώρου
Λοιπές ανοικτές αθλητικές εγκαταστάσεις
• 1 άτομο ανά 20 τ.μ. για τα πρώτα 600 τ.μ. και
• 1 άτομο ανά 25 τ.μ. για τα επιπλέον των 600 τ.μ.
Κλειστά γήπεδα και γυμναστήρια
• 1 άτομο ανά 25 τ.μ. για τα πρώτα 400 τ.μ. και
• 1 άτομο ανά 30 τ.μ. για τα επιπλέον των 400 τ.μ.

Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική. Εξαιρούνται από τη χρήση μάσκας οι αθλητές/αθλούμενοι κατά τη διάρκεια της άσκησης.
Για τις προπονήσεις ισχύουν οι οδηγίες και τα υγειονομικά πρωτόκολλα που είναι αναρτημένα στην ιστοσελίδα https://gga.gov.gr/component/content/article/278-covid/2981-covid19-sports

-> Οδηγίες

…επιτρέπεται η λειτουργία των αθλητικών εγκαταστάσεων από 11/01/2021 για προπονήσεις χωρίς την παρουσία θεατών, των εθνικών ομάδων ανδρών γυναικών ατομικών αθλημάτων οι οποίες έχουν αγωνιστικές υποχρεώσεις το πρώτο εξάμηνο του 2021.

Η έναρξη των προπονήσεων των εν λόγω αθλημάτων γίνεται με τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

 1. Υποχρεωτικό προληπτικό έλεγχο με test αντιγόνου για COVID19 από διαπιστευμένα εργαστήρια πριν ξεκινήσουν οι προπονήσεις για τους αθλητές και προπονητές
 2. Καθορισμός υπευθύνου COVID19 από κάθε ομοσπονδία για άμεση συνεννόηση
 3. Ονομαστικός κατάλογος αθλητών, προπονητών
 4. Συγκεκριμένο, μοναδικό χώρο προπόνησης
 5. Συγκεκριμένο ωράριο προπόνησης
 6. Καθημερινή ενεργητική επιτήρηση για τυχόν συμπτώματα
 7. Εβδομαδιαίο προληπτικό έλεγχο με test αντιγόνου για COVID19 από διαπιστευμένα εργαστήρια
 8. Εβδομαδιαία ενημέρωση της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού (ΓΓΑ) για τον αριθμό των ελέγχων και των τυχόν κρουσμάτων για κάθε εθνική ομάδα
 9. Εφαρμογή των οδηγιών και πρωτοκόλλων των αντίστοιχων αθλημάτων που υπάρχουν στην ενότητα «Αθλητισμός και COVID19» στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού και έχουν πρόσφατα επικαιροποιηθεί. Ιδιαίτερη έμφαση πρέπει να δοθεί στη μέγιστη επιτρεπόμενη χωρητικότητα των εγκαταστάσεων που περιλαμβάνεται στις οδηγίες.

Πρακτικά βέβαια η προπόνηση αθλητών είναι μάλλον αδύνατη, με την αναλογία ενός προπονητή – δύο αθλητών.
Οι προπονητές εντωμεταξύ παραμένουν σε αναστολή, ενώ δεν υπάρχει μέριμνα ούτε για τους υποψηφίους ΤΕΦΑΑ και στρατιωτικών σχολών

Αίσθηση προκάλεσαν και οι κυβερνητικές δηλώσεις πως “αυτό που είδαμε όλο το προηγούμενο διάστημα, ήταν ότι μέσα στους κορυφαίους λόγους επιδημιολογικής επιβάρυνσης ήταν οι αθλητικές δραστηριότητες, ειδικά στις ηλικίες 17 – 18 ετών” με τον αθλητισμό στο …ψυγείο.
Τα Στάδια συνεχίζουν να δυσλειτουργούν, τα κολυμβητήρια παραμένουν κλειστά, τα ατομικά αθλήματα περιορίζονται μάλλον υπερβολικά.


Ακόμη, οι διευκρινιστικές οδηγίες για την Αττική είναι μάλλον μπερδεμένες.

Προηγούμενο άρθροFlash Newz 2021 Ιανουάριος
Επόμενο άρθροΌριο η Γιαννοπούλου στα 800μ. – παγκόσμιο Κ20 η Hodgkinson στη Βιέννη

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ