Θεωρείται το δυσκολότερο αγώνισμα του στίβου –βασικά δεν είναι ένα αλλά 10 για τους άνδρες και 7 για τις γυναίκες αγωνίσματα στον ανοικτό (7 και 5 αντίστοιχα στον κλειστό), μέσα σε 2 ημέρες. Πολλές φορές ο καλύτερος αυτών, χαρακτηρίζεται «καλύτερος αθλητής του κόσμου» . Οι αγώνες του λόγω της ιδιαιτερότητας αυτής δεν είναι και πολλοί, ενώ λίγοι είναι και οι αγώνες που μπορεί να κάνει ουσιαστικά κάποιος σε μια χρονιά, τουλάχιστον σε καλό επίπεδο.

Στην Ελλάδα γίνεται πλέον μόνο το πανελλήνιο πρωτάθλημα –έγινε κάποια στιγμή προσπάθεια επιτυχημένη με το meeting στο Ναύπλιο αλλά δεν υπήρξε συνέχεια. Οι 4 καλύτεροι –ες εχουν και έναν αγώνα ακόμα, αυτόν με την εθνική ομάδα στο Ευρωπαικό κύπελλο συνθέτων. Εκει, η γυναικεία ομάδα αγωνίστηκε φέτος στη Super League! Ανδρες και γυναίκες με συνολική βαθμολογία, πήγαν την ομάδα στην 1η κατηγορία, όπου του χρόνου θα είναι, στα πρότυπα του Ευρωπαικού Πρωταθλήματος Ομάδων, κοινή η ομάδα (Φέτος λόγω του εμβόλιμου Πανευρωπαικού, δεν γίνονται οι διοργανώσεις αυτές)

Ο ΣΕΓΑΣ στη συγκρότηση του σχεδιασμού, αποφάσισε να εντάξει και τους νικητές των Πανελληνίων Πρωταθλημάτων συνθέτων (Ανδρέας Τσούκαλης και Ευθυμία Κολοκυθά, που κέρδισαν τόσο σε ανοικτό όσο και σε κλειστό στίβο) στη Δ΄κατηγορία. Ο σχεδιασμός ανακοινώθηκε, περιέχοντας συνολικά από 25 αθλητές και 25 αθλήτριες. Κάποια στιγμή που αναρτήθηκε και σε διαφορετικό σημείο στο site της Ομοσπονδίας (http://www.segas.gr/segas/StaticPage2.aspx?pagenb=84586), γράφει ότι “Στις 4 κατηγορίες του σχεδιασμού εντάχθηκαν συνολικά 50 αθλητές και αθλήτριες που ανά κατηγορία είναι οι εξής: …” όμως παρατηρώντας τα ονόματα, βλέπει κανείς 48, με τα 2 των αθλητών των συνθέτων να απουσιάζουν. Νομίζαμε ότι πρόκειται για τυπογραφικό, ότι κατά τη μεταφορά στο copy paste δεν μπήκαν μαζί. Και οι ίδιοι δεν γνώριζαν κάτι. Ανακοίνωση δεν υπήρξε. Τελικά μαθεύτηκε ότι απλά η επιλογή τους ανακλήθηκε, καθώς δεν πληρούσαν τα τυπικά κριτήρια. (Σχεδιασμος: http://www.stivoz.gr/?p=10254)

Η απόφαση του ΣΕΓΑΣ λοιπόν πάρθηκε πίσω καθώς βρήκε αντιδράσεις, και αυτές ηταν από τους κόλπους των …προπονητών!!!
Βέβαια τα παιδιά αυτά βγήκαν χωρίς να μπουν κάποια άλλα στη θέση τους. Και είναι κρίμα για μια απόφαση όχι μόνο για τα παιδιά αυτά καθεαυτά, αλλά για το ίδιο το αγώνισμα.

Όντως τα τυπικά κριτήρια δεν τα είχαν, αλλά μήπως εξαρχής και αυτά δεν ήταν και τόσο δίκαια? Πχ, στο Ευρωπαικό κύπελλο, δεν είναι 12 οι αθλητές που συμμετέχουν (όπως συμβαίνει στα άλλα αγωνίσματα) αλλά 32, οπότε μια θέση στην 3αδα – 6αδα είναι μάλλον ακατόρθωτη στη Super League. Οι αγώνες που έχουν και πρέπει να βγάλουν την πίδοση είναι 2 όλοι κι όλοι. Ο πρώτος –το πανελλήνιο πρωτάθλημα- έτυχε στο κρύο, ο δεύτερος με άθλιες συνθήκες (στην παγωνιά οι γυναίκες στο Torun, στην ταλαιπωρία οι άνδρες στο Bressanone). Ο Μαραθώνιος –πολύ καλώς- στηρίχθηκε, με τους 2 πρώτους μάλιστα σε άνδρες και γυναίκες να εντάσσονται κατηγορία, για τα άμοιρα τα σύνθετα δεν πρέπει να γίνει κάτι; Και στο κάτω κάτω τόσο πολύ πείραζε που στηρίχθηκε αρχικά ένα τόσο ιδιαίτερο αγώνισμα και βρήκε αντιδράσεις –και μάλιστα και εκ των έσω..! Ένα αγώνισμα που οι βαθμοί που θα δίνουν οι αθλητές στα Ευρωπαικά κύπελλα, μετράνε! Αν απομείνουν δηλαδή αθλητές να στελεχώνουν μια αξιοπρεπή ομάδα…

Προηγούμενο άρθροΠοιον να πρωτοεπιλέξουν στην Κένυα…
Επόμενο άρθροΤατουάζ για 11.000$ από τον Symmonds μέσω Ebay

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ