Στίβος μόνο για ελίτ και… άλλα αθλήματα;

Μένουμε “ασφαλείς” με απορίες

Η επιλογή των συναρμόδιων φορέων της πολιτείας να ξαναμπεί, για προπονήσεις στα Στάδια όλης της χώρας, σε πρώτη φάση, ένας μικρός αριθμός (ελίτ) αθλητών και αθλητριών δημιουργεί εκνευρισμό, ερωτήματα και άγχος στη βάση του «στιβικού» οικοδομήματος

Η αρχή με τους ελίτ

Από σήμερα Τρίτη 5/5 επιτρέπεται να μπαίνουν για προπόνηση στα Στάδια οι επονομαζόμενοι ελίτ (οι οποίοι μάλλον δεν θα έπρεπε να έχουν μείνει καν εκτός) αθλητές και αθλήτριες στίβου, αυτοί που κατέχουν ή βρίσκονται πολύ κοντά στο να πιάσουν το όριο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, όπως έχει ανακοινώσει η ΓΓΑ (->εδώ)

Δηλαδή, στις εγκαταστάσεις π.χ. του Αγ. Κοσμά, σε ένα χώρο προετοιμασίας και αγώνων έκτασης πάνω από 4000 (!) τετραγωνικά μέτρα (μόνο το ταρτάν του ανοικτού αυτό) θα μπορούν να πηγαίνουν για προπόνηση… 9 αθλήτριες και αθλητές στίβου όλη τη μέρα (Αναγνωστοπούλου, Αναστασάκης, Ζυγόρη, Κυριακοπούλου, Μπελιμπασάκη, Πόλακ, Πολίτη, Πριβιλέτζιο, Σπανουδάκη) και μάλιστα στο κεντρικό ανοικτό βασικά μόνο 4 σπρίντερ.

Σε τόσους θα επιτρέπεται η είσοδος, με βάση σχετική λίστα που εστάλη στην εγκατάσταση (σημειώνεται πως ενώ έχει γίνει η ενημέρωση σε 33 αθλητικές εγκαταστάσεις, οι λίστες δεν έχουν δημοσιοποιηθεί από ΕΟΕ/ΓΓΑ) ώστε να μην υπάρχει …συνωστισμός, σύμφωνα με το σκεπτικό της ΕΟΕ, της ΓΓΑ και της αρμόδιας επιστημονικής επιτροπής.

update -> Λίστα ΕΟΕ

Το παράδοξο

Την ίδια ώρα, πάντα με το σκεπτικό των προαναφερομένων συναρμόδιων φορέων, στις ομάδες ποδοσφαίρου επιτρέπεται να αρχίσουν προπονήσεις φυσικής κατάστασης ανά γκρουπ των πέντε ή έξι παικτών σε σαφώς μικρότερες προπονητικές εκτάσεις.

Ο στίβος, η βάση όλων των αθλημάτων, δεν είναι καν στα αθλήματα χαμηλής επικινδυνότητας που θα έπρεπε έστω για τα περισσότερα αγωνίσματα του, ενώ άλλα αθλήματα θα μπορούν να κάνουν ατομικές προπονήσεις φυσικής κατάστασης, δηλαδή σε μεγάλο βαθμό και …στίβο.

Γίνεται πανεύκολα αντιληπτό λοιπόν, ότι και έντονος εκνευρισμός επικρατεί αλλά και πολλά ερωτήματα στους ανθρώπους του κλασικού αθλητισμού.

Πως θα εξελιχθεί;

Για τον στίβο, γενικότερα, προς το παρόν, επικρατεί δημοσίως σιγή ιχθύος από τον κ. Αυγενάκη και μια εκτίμηση τύπου: «θα δούμε πως θα εξελιχθεί η κατάσταση» για να ξεκινήσει η δεύτερη φάση του γενικότερου σχεδιασμού που ανακοινώθηκε προ ημερών.

Φυσικά η λίστα του ΣΕΓΑΣ των 171 πήγε …περίπατο και είναι άγνωστο αν θα υπάρξει κάποια ενδιάμεση φάση, ωστόσο το βασικό ζητούμενο και ερώτημα παραμένει αρχικά για τους αθλητές σωματείων (με δελτίο και κάρτα Υγείας) το τι, αν, ποιοι (πχ ενήλικες) κι από πότε θα μπουν με τα όποια πρωτόκολλα. Στις 18 Μαίου που ζητάει και η Ομοσπονδία και ενώ θα γίνει κάποια επανεξέταση της κατάστασης, την 1η Ιουνίου με την Γ΄φάση αποκλιμάκωσης ή και πιο μετά σε τελευταίο Στάδιο, ή μήπως ούτε καν;

Τα Δημοτικά Στάδια

Ασαφής είναι η κατάσταση με τα Δημοτικά Στάδια.
Κάποια ήδη άνοιξαν υπ’ ευθύνη των Δήμων και φαίνεται πως δεν υπάρχει κάποιο κοινό πλαίσιο, ενώ άγνωστο είναι σε τι βαθμό εφαρμόζονται υγειονομικά πρωτόκολλα και για ποιους.

Ενδεικτικά ανακοίνωση αναφέρει για Δημοτικό Στάδιο πως θα επιτρέπεται η ταυτόχρονη άθληση συγκεκριμένου μικρού αριθμού ατόμων (κάτω των 20) χωρίς δυνατότητα χρήσης βοηθητικών χώρων. Θα χρησιμοποιείται συγκεκριμένη είσοδος και θα γίνεται καταγραφή και θερμομέτρηση. Η άθληση για τον κάθε αθλούμενο θα έχει μέγιστη διάρκεια μιάμιση ώρα. Η χρήση για το κοινό των ανωτέρω εγκαταστάσεων θα είναι επίσης συγκεκριμένες (περίπου 10 συνολικά) ώρες. 

Εκτός είναι χειρότερα για όλους

Πολλοί αθλητές στίβου εξακολουθούν να προπονούνται σε επικίνδυνα εδάφη, ανάμεσα σε -και σαφώς πιο κοντά σε- μη εξοικειωμένο κόσμο ενώ οι ανοικτοί χώροι του αθλήματος παραμένουν αδρανείς ή και καταλαμβάνονται παράτυπα από ..δημότες, με τους αθλητές για πολλούς λόγους να μην μπαίνουν (από το ότι συμμορφώνονται και υπακούουν μέχρι και το ότι απλά ως οι γνωστοί χρήστες των Σταδίων δεν επιθυμούν να εκτεθούν ή εκθέσουν άλλους)

Το συντομότερο θα πρέπει να γίνει μια έστω και αυστηρή εκτίμηση ανάλογα με τη χωρητικότητα και ιδιομορφίες των εκάστοτε εγκαταστάσεων για το πως και πόσοι μπορούν να συνυπάρχουν (πχ ανά δυο – τρεις ώρες) και να επανέλθει ο Αθλητισμός γενικότερα και φυσικά να κρατηθούν οι υπάρχοντες αθλητές σε αυτόν.

Για αυτήν την πρώτη εβδομάδα ανοιχτών σταδίων, κυριαρχεί η τάση για αυστηρή τήρηση των αριθμητικών δεδομένων που επιτρέπει την είσοδο σε ελάχιστους αθλητές συγκριτικά και σε αναλογία πάντα με τα διαθέσιμα Στάδια που υπάρχουν.

Απορίες που ζητούν απαντήσεις

Η ασάφεια για το άμεσο μέλλον βεβαίως είναι λογικό να υπάρχει, μια και όλη η κοινωνία θα πηγαίνει βήμα-βήμα έως ότου οι επιστήμονες βρουν πιο αποτελεσματικές μεθόδους περιορισμού ή απόλυτου ελέγχου του κορωνοϊού.

Ακόμα κι έτσι όμως δημιουργούνται βασικές απορίες στους «στιβικούς» που καλό είναι να απαντηθούν από τους αρμόδιους φορείς.

  • Για ποιο λόγο η επανέναρξη των προπονήσεων στίβου, αρχίζει όχι με τη σχετική εισήγηση του ΣΕΓΑΣ (ως αρμόδια ομοσπονδία έχει στείλει 171 ονόματα αθλητών και αθλητριών για όλα τα Στάδια της χώρας) αλλά από μιαν άλλη λίστα που διαμόρφωσε η ΕΟΕ; Τι εξυπηρετεί αυτή η επιλογή;
    (Εως αργά χθες δεν είχε… διαρρεύσει στη δημοσιότητα η λίστα της ΕΟΕ αλλά διακινείται από τις αρμόδιες υπηρεσίες προς τις αθλητικές εγκαταστάσεις).
  • Ποιος και με ποια κριτήρια, αποφασίζει ότι ένας αθλητής που πάει για το ολυμπιακό όριο θα «πρέπει» να χάσει προπονήσεις (άγνωστο για πόσο) έναντι συναθλητών του με τον ίδιο στόχο, που θα έχουν όμως παραπάνω χρόνο προετοιμασίας;
  • Γιατί δεν ελήφθη υπ όψιν το ουσιαστικό δεδομένο ότι στα ανοιχτά Στάδια υπάρχει επαρκής χώρος για προπόνηση φυσικής κατάστασης πολλών περισσότερων από τους ελίτ αθλητών στίβου, χωρίς τον κίνδυνο συνωστισμού μια και κάνουν διαφορετικές ώρες προπόνηση;

Οι πληροφορίες μας, αναφέρουν ότι ουδείς έως τώρα από την αθλητική ηγεσία, μπήκε στον κόπο να ζητήσει μια γνώμη των καθ ύλη αρμόδιων προπονητών του στίβου για το θέμα γενικότερα της επανέναρξης των προπονήσεων .

Στους κατέχοντες είναι γνωστό ότι κάθε αθλητής πρέπει να έχει τουλάχιστον μια προπονητική κορύφωση και να «ξεσπάσει» την ενέργειά του σε αγώνα.

Αυτό εφέτος ενδέχεται να μην συμβεί σε μεγάλο αριθμό πρωταγωνιστών κάτι που σαφώς θα αφήσει τα σημάδια του, στη γενικότερη δυναμική της βάσης του κλασικού αθλητισμού της χώρας μας.

StivoZ.gr

Προηγούμενο άρθροΑνακοίνωση από ΓΓΑ για την επανέναρξη προπονήσεων
Επόμενο άρθροΔιαδικτυακή διάλεξη: “Αποχή από την προπόνηση: Η επόμενη μέρα” στις 6/5

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ