Το 2001 είχε κάνει παγκόσμιο ρεκόρ εφήβων. Το 2004 είχε κάνει την έκπληξη στους Ολυμπιακούς στη χώρα μας, ξεκινώντας τότε την κυριαρχία του που κράτησε αρκετά χρόνια. Πάντα με εντονες συγκινήσεις και μονομαχίες, ιδίως με τον …γείτονα Φινλανδό Pitkamaki. Από τις πλέον εντυπωσιακές παρουσίες του στίβου και λόγω εμφάνισης και σωματοδομής. Ήταν σημείο αναφοράς για την πατρίδα του στον παγκόσμιο αθλητισμό.
Ο δις Ολυμπιονίκης, Νορβηγός, Andreas Thorkildsen ανακοίνωσε χθες ότι εγκαταλείπει την ενεργό δράση.
Ο 34χρονος Thorkildsen ταλαιπωρήθηκε από αλλεπάλληλους τραυματισμούς τα τελευταία χρόνια,κάτι που δεν τον άφησε να επανέλθει στη φόρμα που τον οδήγησε πέρα από σε δύο Ολυμπιακούς τίτλους, το 2004 και το 2008, σε έναν παγκόσμιο το 2009 και δύο Ευρωπαϊκούς,το 2006 και το 2010.
Στη λαμπρή καριέρα του ξεπέρασε τα 90 μέτρα οκτώ φορές, με αποκορύφωμα τα 91.59μ. που έριξε στο ‘Οσλο το 2006.
Είναι κάτοχος του Ολυμπιακού ρεκόρ στον ακοντισμό με τα 90.57μ. που έριξε το 2008 στο Πεκίνο.
Ο γεννημένος την 1η Απριλιου 1982 στο Kristiansand της Νορβηγιας απο πατερα ακοντιστη και μητερα εμποδιστρια χαρακτηριστικά δήλωσε: ”Αποφάσισα να σταματήσω την καριέρα μου σαν επαγγελματίας ακοντιστής.Ήταν μια διασκεδαστική βόλτα.Ευχαριστώ για την υποστήριξη όλα αυτά τα χρόνια”.
Εμείς σε ευχαριστούμε Andreas για τις όμορφες αθλητικές στιγμές που μας προσέφερες.
Επιμέλεια: ΑΛΕΞΗΣ ΓΡΙΒΑΣ