photo: Tokyo2020

Μια εβδομάδα μετά την Αφή της Ολυμπιακής Φλόγας αλλά και τη διακοπή της λαμπαδηδρομίας την επόμενη ημέρα, έγινε την Πέμπτη 19 Μαρτίου στο Παναθηναικό Στάδιο μια λιτή τελετή παράδοσης.
Χωρίς θεατές, χωρίς την παρουσία της νέας Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου, αλλά ούτε και της ηγεσίας της οργανωτικής επιτροπής του Tokyo2020 και της ΔΟΕ, η Κατερίνα Στεφανίδη ήταν αυτή που άναψε το βωμό (->video)

“Σήμερα ήταν η παράδοση της ολυμπιακής φλόγας του Τοκυο2020. Αυτή είναι συνήθως μια μεγάλη γιορτή των επερχόμενων Ολυμπιακών Αγώνων και των Ολυμπιακών αξιών. Λόγω των σημερινών συνθηκών σε όλο τον κόσμο η τελετή σήμερα το πρωί ήταν πολύ διαφορετική. Ας είναι σήμερα ένα ψέγμα ελπίδας και αλληλεγγύης προς τον κόσμο μέσω του Ολυμπισμού” έγραψε η Στεφανίδη.

Ο πρόεδρος της ΕΟΕ κος Καπράλος και μέσω video ο Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής Tokyo2020 κος Yoshiro Mori εξέφρασαν την ευχή και δέσμευση αντίστοιχα για τη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων.

Η ανάρτηση της ΕΟΕ

Το ταξίδι της για το Τόκυο ξεκίνησε η Φλόγα των Ολυμπιακών Αγώνων, στα χέρια των εκπροσώπων της Οργανωτικής Επιτροπής «Τόκυο 2020». H Τελετή Παράδοσης έγινε στο Παναθηναϊκό Στάδιο, χωρίς την παρουσία θεατών, με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής και μέλος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής στην Ελλάδα, Σπύρο Καπράλο, να παραδίδει την Ολυμπιακή Φλόγα στην εκπρόσωπο της Οργανωτικής Επιτροπής «Τόκυο 2020» Naoko Imoto, πρώην αθλήτρια της κολύμβησης με συμμετοχή στους Ολυμπιακούς Αγώνες «Ατλάντα 1996» και υπεύθυνη εκπαίδευσης της UNICEF στην Ελλάδα. Νωρίτερα είχε διεξαχθεί Λαμπαδηδρομία εντός του Παναθηναϊκού Σταδίου με δύο Έλληνες δρομείς, τους Ολυμπιονίκες Λευτέρη Πετρούνια και Κατερίνα Στεφανίδη. Tην Τελετή παρακολούθησαν ο Υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης και ο Πρέσβης της Ιαπωνίας στην Ελλάδα Yasuhiro Shimizu.

Στον σύντομο χαιρετισμό του ο κ. Σπύρος Καπράλος τόνισε:
«Η Ελλάδα παραδίδει την Ολυμπιακή Φλόγα στην Ιαπωνία με βαθιά αισθήματα εκτίμησης και αλληλεγγύης. Άλλωστε, τις δύο χώρες ενώνει μια παραδοσιακή φιλία που χάνεται στα βάθη των αιώνων. Σήμερα, το Φως του Ολυμπισμού είναι μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία να ξαναθυμηθούμε τους δεσμούς που μας ενώνουν. Είμαι σίγουρος ότι θα την υποδεχθείτε και θα την τιμήσετε με τα ανάλογα συναισθήματα και τον προσήκοντα σεβασμό, καθώς αποτελεί για μας, ένα κομμάτι της Ελλάδας και του πολιτισμού της. Παράλληλα, εύχομαι ότι το ταξίδι της Φλόγας στη χώρα σας, θα προσφέρει χαρά και κυρίως ελπίδα σε όλους τους κατοίκους του πλανήτη που δοκιμάζονται το τελευταίο διάστημα.
Ας ευχηθούμε ότι η Ολυμπιακή Φλόγα, το σύμβολο της ειρήνης και της αλληλεγγύης, θα σβήσει τον ιό αυτό και θα τον νικήσει! Και μετά, το Ολυμπιακό κίνημα, ενωμένο και απαλλαγμένο από τον ύπουλο αυτό εχθρό, θα συγκεντρωθεί στο Τόκυο για να γιορτάσει το μεγαλύτερο αθλητικό γεγονός που ενώνει ολόκληρη την ανθρωπότητα, τους Ολυμπιακούς Αγώνες».

Χαιρετισμό μέσω video έστειλε ο Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής «Τόκυο 2020» κ. Yoshiro Mori που μεταξύ άλλων είπε:
«Η ιδέα της Ολυμπιακής Λαμπαδηδρομίας Τόκυο 2020 είναι η «Ελπίδα Φωτίζει τον δρόμο μας». Ελπίζω ότι το φως θα λάμψει στις καρδιές των ανθρώπων σε ολόκληρη την Ιαπωνία και αυτό θα διώξει τα σκοτεινά σύννεφα που κρέμονται πάνω από τη γη και θα οδηγήσει τον ενθουσιασμό των Ολυμπιακών Αγώνων που προσδοκούν οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο. Δεσμεύομαι ότι, στις 24 Ιουλίου, αυτή η φλόγα θα φωτίσει το νέο Ολυμπιακό Στάδιο του Τόκυο». Η Ολυμπιακή Φλόγα θα μεταφερθεί με ειδική πτήση στο Τόκυο.

Το μήνυμα της ΠτΔ

Σήμερα η ολυμπιακή φλόγα, συνδετικός κρίκος ανάμεσα στους αρχαίους και στους σύγχρονους αγώνες, ολοκληρώνει τη διαδρομή της  στη χώρα που άναψε για πρώτη φορά.

Ξεκινάει όμως το ταξίδι της για τη μακρινή Ιαπωνία σε αντίξοες συνθήκες, σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη στιγμή στην ιστορία του θεσμού. Μια πρωτοφανής πανδημία δοκιμάζει τις κοινωνίες όλου του πλανήτη.  Η τελετή παράδοσης της φλόγας, έστω και χωρίς την πολυπληθή παρουσία αθλητών και ολυμπιονικών, χωρίς το κοινό που θα επιθυμούσε να παρευρίσκεται στο Στάδιο για να την παρακολουθήσει, έχει έναν ισχυρό συμβολισμό.

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες δεν είναι απλώς μια συνάντηση αθλητών απ’ όλον τον κόσμο που συναγωνίζονται σε πνεύμα ευγενούς άμιλλας. Είναι η έκφραση της συνεχούς προσπάθειας του ανθρώπου να υπερβεί τον εαυτό του. Είναι η ζωντανή εκδήλωση της συνεργασίας των λαών, της φιλαλληλίας και της κατανόησης του άλλου, της ομόνοιας, της καλής θέλησης, της αδελφοσύνης. Αυτές οι αξίες που ενέπνευσαν το «ευ αγωνίζεσθαι» των αρχαίων Ελλήνων, είναι ακριβώς εκείνες που μπορούν και πρέπει να αποτελέσουν σήμερα το όπλο μας απέναντι στον κοινό εχθρό. Μ’ αυτές θα τον πολεμήσουμε, με αυτές θα τον νικήσουμε.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή για  την εμπέδωση του ολυμπιακού πνεύματος από την ελληνική κοινωνία.

Η αρχαία Ολυμπία φωτίζει τον δρόμο προς το Τόκιο και όλοι οι Έλληνες ευχόμαστε καλή επιτυχία στους Ιάπωνες διοργανωτές των φετινών Ολυμπιακών Αγώνων.

Προηγούμενο άρθροΠροσπάθειες διευκόλυνσης αθλητών – Η λίστα Ολυμπιακής προετοιμασίας
Επόμενο άρθροΟι πρακτικές των αθλητών κατά την καραντίνα – τι γράφει η Φρόσω Πατσού

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ