Το Diamond League από το 2020 θα περιλαμβάνει μια σειρά από τα 12 καλύτερα μονοήμερα meeting σε 90λεπτο πρόγραμμα, με 12 επιλεγμένα κύρια αγωνίσματα για άνδρες και 12 για γυναίκες, όπου οι καλύτεροι αθλητές ανά τον κόσμο αναμετρούνται για πόντους που θα τους δώσουν μια θέση στο μεγάλο τελικό.

“Η αλλαγή δεν είναι ποτέ εύκολη, αλλά όποτε είναι δυνατόν να γίνεται από θέση ισχύος, το οποίο είναι αυτό που έχουμε κάνει.” δήλωσε ο πρόεδρος της IAAF Seb Coe. “Θέλω να ευχαριστήσω την επιτροπή της IAAF και του Diamond Leauge και όλους τους διοργανωτές των meeting για τη δουλειά που έχουν κάνει τον τελευταίο χρόνο και για ό,τι έχουμε πετύχει τα τελευταία 10 χρόνια, για την εύρεση καινούριων ιδεών για το πως θα εξελίξουμε αυτή την σειρά από ποιοτικά meetings με ποιοτικά αγωνίσματα τα οποία προσελκύουν τους καλύτερους αθλητές, τα οποία δίνουν με τη σειρά τους την ευκαιρία στους λάτρεις του αθλήματος να συντονιστούν και να παρακολουθήσουν τους αστέρες τους για την επόμενη δεκαετία ή και περισσότερο.”

Το νέο “προϊόν”

  • Τα κριτήρια αξιολόγησης που έχουν εισαχθεί από το 2018 θα χρησιμοποιούνται στο τέλος της κάθε σεζόν για να εκτιμηθεί η ποιότητα του εκάστοτε meeting, με σκοπό τη βελτίωση της σειράς η οποία θα κορυφώνεται σε ένα μοναδικό τελικό.
  • 24 προσυμφωνημένα αγωνίσματα (12 ανδρών και 12 γυναικών) θα απαρτίζουν τα κύρια αγωνίσματα σε όλα τα 12 meeting, με μεγαλύτερη απόσταση αυτή των 3.000μ. Μείωση από τα 32 αγωνίσματα που είναι τώρα.
  • Τη διαμόρφωση ενός τελικού ο οποίος θα έχει όλα τα 24 κύρια αγωνίσματα (12 ανδρών και 12 γυναικών) Οι νικητές του τελικού θα έχουν και αυτόματη πρόκριση στα παγκόσμια πρωταθλήματα.
  • Την επικέντρωση στην καινοτομία για αγωνίσματα κονίστρας εκτός σταδίου, όπου οι λάτρεις του αθλήματος μπορούν να ζήσουν πιο κοντά τη δράση του αγώνα.
  • Συνεργασία με τους κατόχους των δικαιωμάτων και τους ραδιοτηλεοπτικούς φορείς για ένα πιο γρήγορο 90-λεπτο πρόγραμμα το οποίο θα συνδέει τα 12 αγωνίσματα και τους πόντους των αθλητών έτσι ώστε οι θεατές να μπορούν να παρακολουθούν πιο εύκολα την πορεία προς τον τελικό που θα γίνει στο τέλος της σεζόν.
  • Την εξέταση της διαδικασίας του World Ranking και του Παγκόσμιου καλενταριού για την υποστήριξη και προστασία της σειράς, έτσι ώστε οι κορυφαίοι αθλητές να έχουν τη δυνατότητα να αγωνίζονται πιο τακτικά, το οποίο οι λάτρεις του αθλήματος θέλουν περισσότερο από καθετί άλλο.
  • Η δημιουργία ενός κλιμακωτού συστήματος χρηματοδότησης, το οποίο θα προσφέρει μεγαλύτερες αμοιβές στους αθλητές και μεγαλύτερη σαφήνεια για τα πιθανά κέρδη κατά τη διάρκεια της σεζόν.
  • Αντικατάσταση των υποβαθμισμένων meeting και την ενσωμάτωση τους στο Continental Circuit.
  • Περισσότερο βάρος στο ψηφιακό περιεχόμενο για τους αθλητές και τους λάτρεις του αθλήματος για τη δημιουργία μιας ισχυρότερη σύνδεσης μεταξύ των δύο.
  • Τη διασφάλιση ότι το Diamond League θα συλλαμβάνει τους καλύτερους αθλητές σε συναρπαστικές αναμετρήσεις.

Το ιστορικό

Μια σειρά meeting της IAAF έφτανε στο τέλος της με τελικό Grand Prix όπου διεξάγονταν τα μισά περίπου αγωνίσματα κάθε φορά. Από το 1982 εως το 1992, οι νικητές προέκυπταν από πόντους καθόλη τη σειρά των γκρανπρι. Από το 1993 οι πόντοι έδιναν την πρόκριση στον τελικό. Από εκείνη τη χρονιά ξεκίνησε και το “golden four” με meeting σε Όσλο, Ζυρίχη, Βρυξέλλες, Βερολίνο, και γίνονταν 10 αγωνίσματα (6 ανδρών και 4 γυναικών) κάθε χρόνο που αποφάσιζαν οι διοργανωτές ποια. Το 1998 εξελίχθηκε σε Golden League.
Ως προς το World Athletics Final πλέον από το 2003 ένα σύστημα 25 αγώνων με όλα σχεδόν τα αγωνίσματα κατέληγε σε διήμερο τελικό που έγινε για τελευταία φορά το 2009 (στη Θεσσαλονίκη). Από το 2010 το Golden League των 6-7 meeting μετατράπηκε σε Diamond League, με 14 αγώνες – οι 2 τελικοί σε Ζυρίχη & Βρυξέλλες με μεγαλύτερη βαθμολόγηση και από το 2017 ως απόλυτοι τελικοί. Περιλαμβάνονται όλα τα ατομικά -σε δρόμους μέχρι 5000μ.- πλην Σφύρα – Σύνθετα – Βάδην που έχουν δικές τους σειρές Challenge.

-> Οι τελικοί GrandPrix/ WAF
-> Η εξέλιξη των Golden / Diamond League

Προηγούμενο άρθροΑπό τον πρωταθλητισμό των Γηπέδων, στης Ζωής – EOE 19/3
Επόμενο άρθροΟ Ημιμαραθώνιος της Αθήνας στις 17/3

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ