Η απόφαση του ΣτΕ (δείτε->εδώ) που έκρινε αντισυνταγματικές τις ρυθμίσεις για την εισαγωγή αθλητών στην τριτοβάθμια Εκπαίδευση παρότι σε ποσοστό θέσεων, καθʼ υπέρβαση του αριθμού εισακτέων, έχει προκαλέσει αναστάτωση και συνεχείς αντιδράσεις από ωύν και πρώην πρωταθλητές, παράγοντες και εμπλεκόμενους στον Αθλητικό Χώρο και όχι μόνο.

Στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, η Κατερίνα Στεφανίδη μιλάει για καταδίκη του Αθλητισμού σε εποχή αγραμματοσύνης, ο Εμμανουήλ Καραλής τονίζει τη στέρηση κινήτρου, ο Περικλής Ιακωβάκης προβλέπει τα ταλέντα μας να φεύγουν στο εξωτερικό και ζητάει νέο πλαίσιο νόμου, η Βούλα Πατουλίδου θίγει το επίπεδο της Εκπαίδευσης, την ανάγκη της Άθλησης και συγκρίνει τους Ολυμπιονίκες με τους “ειδήμονες” της εξουσίας.

Κατερίνα Στεφανίδη:

Αντισυνταγματική η ρύθμιση που επιτρέπει σε διακριθέντες αθλητές την εισαγωγή στο Πανεπιστήμιο. Μπράβο στο Συμβούλιο Επικρατείας, που όχι απλά διαγράφει το τελευταίο κίνητρο που είχε απομείνει για τους νέους αθλητές, αλλά καταδικάζει τον ελληνικό αθλητισμό σε εποχή αγραμματοσύνης

Εμμανουήλ Καραλής:

Μέχρι πριν ένα χρόνο, όπως και δεκάδες αλλα παιδιά, προσπαθούσα να συνδυάσω την καθημερινή προπόνηση με τις υποχρεώσεις μου στο σχολείο. Η προοπτική εισαγωγής στο πανεπιστήμιο, ήταν για πολλούς από εμάς ένα επιπλέον κίνητρο για να συνεχίσουμε τον αθλητισμό, να διακριθούμε και να τιμήσουμε τα εθνικά μας χρώματα.
Σήμερα η κατάργηση αυτης της ελάχιστης επιβράβευσης θα στερήσει ουσιαστικά από την Ελλάδα μελλοντικές ευρωπαϊκές και διεθνείς διακρίσεις. Θα στερήσει από την Ελλάδα τις στιγμές συγκίνησης και υπερηφάνειας που όλοι νιώθουμε με την επιτυχία ενός Έλληνα αθλητή.

Περικλής Ιακωβάκης:

Σχετικά με την απόφαση αντισυνταγματικότητας του συστήματος επιδότησης και επιβράβευσης των μαθητών/αθλητών για την είσοδο τους σε ΑΕΙ ή ΤΕΙ δεν έχω τις νομικές γνώσεις για να μπορώ να σχολιάζω δικαστικές αποφάσεις σχετικές με τη συνταγματικότητα ή μη νόμων. Είναι μια απόφαση που δημιουργεί φυσικά αναστάτωση στον χώρο του αθλητισμού και πρέπει να γίνουν αμέσως οι απαραίτητες ενέργειες από τα αρμόδια υπουργεία Αθλητισμού και Παιδείας και τους σχετικούς φορείς για να δημιουργηθεί ένα πλαίσιο νόμου που θα αντικαθιστά αυτό που υπήρχε και που δεν θα έχει θέματα αντισυνταγματικότητας.

Δυστυχώς με αυτή την απόφαση και εφόσον δεν γίνει κάποια ρύθμιση θα δούμε το μεγαλύτερο μέρος των ταλαντούχων αθλητών και αθλητριών να φεύγουν στο εξωτερικό με υποτροφίες σπουδών. Στη χώρα μας τα Πανεπιστήμια δεν έχουν αυτή την δυνατότητα οπότε για τα καλύτερα ταλέντα μας οι σπουδές στο εξωτερικό θα είναι μονόδρομος!

Βούλα Πατουλίδου:

Ας μιλήσουμε για αξίες.
Αξίες είναι τα σύνορά μας, τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, η παιδεία μας, η παράδοσή μας, ο πολιτισμός μας. Με δυο λέξεις, η αξιοπρέπεια του λαού μας! Και προφυλάσσεται η αξιοπρέπεια μας από το σύνταγμα.
Μα πως; Όταν το σύνταγμά μας έχει γίνει λάστιχο ξεχειλωμένο;

Με ποια κριτήρια, με ποιες επιλεκτικές διαταγές, αφόρισαν ως αντισυνταγματική την εισαγωγή διακριθέντων αθλητών στα ΑΕΙ, οι οποίοι μάλιστα είναι επιπλέον των εισαγομένων και δεν αδικούν συνυποψηφίους τους καταλαμβάνοντας θέσεις άλλων;
Πόσο μικρόμυαλοι είναι και δεν καταλαβαίνουν ότι η συγκεκριμένη διάταξη δεν έρχεται σε αντίθεση με “τις συνταγματικές αρχές της ισότητας, της αξιοκρατίας και της ορθολογικής οργανώσεως της παρεχομένης εκπαιδεύσεως” ; Ποιας εκπαιδεύσεως όμως; Αυτής που τα παιδιά από νηπιακής ηλικίας έως και την ενηλικίωση, ένα βήμα δηλαδή πριν την διεκδίκηση της ανώτατης μόρφωσης, θα πρέπει να διαβάζουν βιβλία που παραποιούν και προσβάλλουν την ιστορία μας, να μάθουν γλώσσες, μουσική, υπολογιστές και ταυτόχρονα να χάνουν το απόλυτο του ξεδιψάσματος της ψυχής, δηλαδή την άθληση;

Δεν γίνονται όλοι πρωταθλητές. Αυτοί όμως που προορίζονται για διακρίσεις και παλεύουν καθημερινά, εφτά φορές την εβδομάδα, σήμερα στοχοποιούνται ως άρπαγες των θέσεων στα ΑΕΙ-ΤΕΙ. Και σας μιλά μια Ολυμπιονίκης που όμως στο πανεπιστήμιο πέρασε με εξετάσεις!
Οι Ολυμπιονίκες ξέρουν πολλά περισσότερα από τους συγκεκριμένους “ειδήμονες” της εξουσίας. Και οι φόρμες των Ολυμπιονικών μοσχοβολούν μπροστά στα κοστούμια τους. Και όμως, δίπλα σε αυτές τις φόρμες συνωστίζονται αυτά τα κουστούμια για μια φωτογραφία!

(η φωτογραφία του άρθρου είναι λέξεις που περιέγραφαν τι θα άλλαζαν σπουδαστές-αθλητές στις ΗΠΑ – If I Could Change One Thing about My Student-Athlete Experience…”)

Προηγούμενο άρθροΓΣ ΣΕΓΑΣ: Αλλαγές στο καταστατικό – Εξοπλίζεται το Πανθεσσαλικό – Ψήφισμα
Επόμενο άρθροΑγώνες 25ης Μαρτίου (Λευκωσία)

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ