Έξι μήνες πέρασαν από τη στιγμή που το θετικό τους δείγμα- μεταξύ άλλων- ταρακούνησε τον παγκόσμιο στίβο το περασμένο καλοκαίρι. Τώρα επιτέλους ήρθε η ώρα της κρίσης για τον Asafa Powell και την Sherone Simpson, τους δύο συναθλητές που βρέθηκαν θετικοί στην ουσία oxilofrine σε έλεγχο που πέρασαν στο πρωτάθλημα της Τζαμάικα.

Πρώτα ξεκίνησε η ακροαματική διαδικασία της Simpson, στην οποία κατέθεσε ως μάρτυρας και ο Powell. Τόσο η «αργυρή» Ολυμπιονίκης των 100 μ. στο Πεκίνο, όσο και ο πρώην παγκόσμιος ρέκορντμαν του ίδιου αγωνίσματος απέδωσαν το θετικό δείγμα στον γυμναστή τους, Chris Xuereb και τα συμπληρώματα με τα οποία τους προμήθευσε αυτός.

Το επιχείρημά τους αυτό όμως δεν υποστηρίζεται απόλυτα από τους επιστήμονες. Σφραγισμένες συσκευασίες από το επίμαχο συμπλήρωμα διατροφής- το Epiphany D1- εστάλη σε ξεχωριστά εργαστήρια. Στο ένα εντόπισαν την ύπαρξη oxilofrine στο σκεύασμα, χωρίς η ουσία να αναφέρεται στα συστατικά, όμως στην άλλη συσκευασία του συμπληρώματος το διεγερτικό δεν υπήρχε.

Καταθέτοντας η Simpson ανέφερε πως ο Xuereb της έδωσε πέντε συμπληρώματα, από τα οποία δεν ήξερε μόνο το Epihany D1. Η σπρίντερ κατέθεσε πως έκανε έρευνα στο Google, όπου δεν βρήκε κάτι ύποπτο στο συμπλήρωμα, οπότε άρχισε να το χρησιμοποιεί.

Βέβαια, οι δικηγόροι της υπηρεσίας αντιντόπινγκ της Τζαμάικα επιχείρησαν να τη στριμώξουν, με αποτέλεσμα η σπρίντερ να παραδέχεται πως αγνοούσε ότι υπήρχε οδηγία της IAAF και της WADA για προσεκτική χρήση συμπληρωμάτων, ενώ επίσης κατέθεσε ότι δεν συμβουλεύτηκε γιατρό.

Στην κατάθεσή του ο Powell επιβεβαίωσε ότι και ο ίδιος πήρε τα συμπληρώματα από τον Xuereb, όταν φιλοξένησε τον γυμναστή στο σπίτι του και εκείνος του τα πρότεινε καθώς διαπίστωσε ότι δεν έτρωγε πρωινό πριν από την προπόνηση.

Σύμφωνα με τα όσα είπε ο πρώην παγκόσμιος ρέκορντμαν των 100 μ., οι δύο σπρίντερ διαπίστωσαν πως έκαναν χρήση των ίδιων συμπληρωμάτων, μόνο αφότου τους ειδοποίησαν ότι είχαν βρεθεί θετικοί σε απαγορευμένες ουσίες.

Η ακροαματική διαδικασία για την Simpson θα συνεχιστεί στις 4-5 Φεβρουαρίου. Στην ίδια θέση, για τη δική του υπόθεση, θα βρεθεί ο Powell στις 14 Ιανουαρίου.

Προηγούμενο άρθροΤέλος ο χειμώνας για την Hejnova – Έπαθε κάταγμα στο πόδι
Επόμενο άρθροΗ Susanna Kallur θέλει… να πέσει κάτω και να γελάει!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ