Ένα από τα πλέον πολυσυζητημένα και προβληματικά ζητήματα του παγκοσμίου στίβου ζητάει λύση και το συμβούλιο της IAAF αποφάσισε να παγώσει τη διαδικασία αλλαγής εθνικότητας (Ομοσπονδίας) αθλητών.

Είναι κάτι που εδώ και καιρό έχει τεθεί στις προτεραιότητες καθώς με αρκετές ανεξέλεγκτες και χωρίς πραγματικό λόγο “μετεγγραφές” αθλητών που σε πολλές περιπτώσεις ούτε καν είχαν ζήσει στη …νέα τους χώρα, η κατάσταση που διαμορφώνεται για πολλά χρόνια επηρεάζει τη συσχέτιση των δυνάμεων, τα παγκόσμια πρωταθλήματα – και φυσικά τις Ευρωπαικές διοργανώσεις, με ιδιαίτερα χαρακτηριστική και πιο οικεία σε εμάς την περίπτωση της Τουρκίας.

Αθλητές από φτωχές χώρες ή από χώρες όπου ήταν δύσκολο να επιτευχθεί εκεί πρόκριση και διάκριση σε μεγάλες διοργανώσεις ήταν συνεχώς στη σχετική λίστα “Transfer of Allegiance”

Ο στίβος στο υψηλότερο επίπεδό του βασίζεται σε εθνικές ομάδες και είναι ιδιαίτερα ευάλωτος σε αυτό το θέμα. Οι τακτικές και πολλές αλλαγές εθνικότητας, ιδίως αθλητών της Αφρικής, κάνουν ξεκάθαρο ότι οι υφιστάμενοι κανόνες δεν είναι πλέον κατάλληλοι, τόνισε ο πρόεδρος κος Coe.

Αναμένονται με χαρακτηρισμό κατεπείγοντος, μέσα στη χρονιά, προτάσεις από ειδικό γκρουπ εργασίας, για το πως πρέπει να αναδιαμορφωθούν οι κανόνες καθώς δεν υπάρχει προστασία και γίνεται κατάχρηση.
Είχαν ήδη τεθεί άλλωστε κάποια περιοριστικά μέτρα ιδίως ως προς το χρόνο που χρειαζόταν να μείνουν αθλητές εκτός μεγάλων διοργανώσεων προκειμένου να ισχύσει το δικαίωμα συμμετοχής με τη νέα χώρα, αλλά δεν ήταν επαρκή.

Ο εκπρόσωπος της Αφρικής κος Malboum έκανε λόγο για παζάρι των ταλέντων της Αφρικής στους πλειοδότες και ότι πρέπει να υπάρξει σεβασμός στα δικαιώματα των αθλητών και την αξιοπρέπεια του αθλήματος.

Προηγούμενο άρθροΠαραμένει όλη τη σεζόν ο αποκλεισμός της Ρωσίας – μεμονωμένες συμμετοχές υπό ουδέτερη σημαία
Επόμενο άρθροΤελευταίο τεστ πριν το πρωτάθλημα το Σάββατο – έως τη Δευτέρα οι δηλώσεις

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ