Επειδή είναι πολλές οι αλλαγές στους κανονισμούς που θα εφαρμοστούν στο Ευρωπαικό πρωτάθλημα ομάδων, τα παραθέτουμε οπως τα παρουσίασε κι επίσημα ο ΣΕΓΑΣ:

Για τα αγωνίσματα κονίστρας, εκτός των καθέτων αλμάτων:

-Θα γίνονται το πολύ 4 προσπάθειες σε κάθε αγώνισμα
-Όλοι οι αθλητές/τριες που θα μετέχουν θα έχουν 2 προσπάθειες πρόκρισης
-Οι καλύτεροι 6 αθλητές, όπως θα προκύπτουν μετά τις 2 πρώτες προσπάθειες θα έχουν το δικαίωμα να αγωνιστούν στον 3ο γύρο πρόκρισης.
-Οι καλύτεροι 4 αθλητές όπως προκύπτουν μετά τους 3 πρώτους γύρους πρόκρισης θα αγωνιστούν στον τελικό (4ος Γύρος)
-Οι 6 αθλητές με τις κατώτερες επιδόσεις θα κατατάσσονται με βάση τις καλύτερες επιδόσεις τους μετά τη 2η προσπάθεια.
-Οι 2 αθλητές με τις κατώτερες επιδόσεις στην 3η προσπάθεια, θα κατατάσσονται με τις καλύτερες επιδόσεις τους, μετά την 3η προσπάθεια.
-Οι εναπομείναντες 4 αθλητές θα κατατάσσονται βάση τις καλύτερες επιδόσεις τους μετά τον τελικό (4ος γύρος). Για τις περιπτώσεις των ισοβαθμιών θα εφαρμόζεται ο κανονισμός της IAAF.

Για τα κάθετα άλματα

-Κάθε αθλητής θα έχει δικαίωμα 4 άκυρων προσπαθειών μόνο, σε όλη τη διάρκεια των αγωνισμάτων κονίστρας. Για τις ισοβαθμίες θα εφαρμοστούν όλοι οι άλλοι κανονισμοί της IAAF σε σχέση με τα κάθετα άλματα.
-Ο επιτρεπόμενος χρόνος για κάθε προσπάθεια στο άλμα σε ύψος και στο άλμα επί κοντώ θα είναι ένα λεπτό, εκτός της περίπτωσης που ο ίδιος ο αθλητής κάνει διαδοχικές προσπάθειες, οπότε θα ισχύσει ο σχετικός κανονισμός της IAAF.

-Η σειρά των προσπαθειών στα αγωνίσματα κονίστρας θα αποφασίζεται βάση κλήρωσης που θα γίνει από την EAA. Σε κάθε συμμετέχουσα ομάδα, θα δοθεί ένα γράμμα της αλφαβήτου, το οποίο θα καθορίζει τη σειρά των προσπαθειών στα αγωνίσματα κονίστρας. Οι κληρώσεις για τις ομάδες ανδρών και γυναικών θα γίνουν ξεχωριστά. -Στα οριζόντια άλματα και ρίψεις, η σειρά των προσπαθειών στον 1ο γύρο θα κρατηθεί για τη 2η προσπάθεια. Η σειρά των προσπαθειών θα είναι η ίδια στον 3ο γύρο για τους 6 προκριθέντες αθλητές. Η σειρά των προσπαθειών στον τελευταίο γύρο θα είναι αντίστροφη της κατάταξης (από το τέλος προς την αρχή) μετά τον 3ο γύρο.

Αγωνίσματα στίβου

-Δεν θα επιτρέπεται άκυρη εκκίνηση στα αγωνίσματα στίβου
-Οι δρόμοι μέχρι και τα 400μ και οι σκυτάλες θα διοργανώνονται σε δύο σειρές των 6 αθλητών η κάθε μία. Η κατανομή των αλητών ανά σειρά θα είναι η εξής:

Για τους δρόμους μέχρι και τα 400μ η κατανομή των αθλητών θα βασίζεται στις καλύτερες επιδόσεις της σεζόν των συμμετεχόντων αθλητών. Σε περίπτωση που ο αθλητής δεν έχει καλύτερη επίδοση της περασμένης σεζόν, θα ληφθεί υπόψη η καλύτερη επίδοση της παρούσης σεζόν και αν δεν υπάρχει ούτε αυτή θα ληφθεί υπόψη η ατομική του επίδοση. Οι αθλητές αυτοί θα κατανεμηθούν σε σειρές με βάση τα εξής: ρεκόρ σεζόν, καλύτερη επίδοση περασμένης σεζόν, καλύτερο ατομικό ρεκόρ.

Για τις σκυταλοδρομίες 4χ100μ η κατανομή των ομάδων σε σειρές θα γίνει σύμφωνα με την κατάταξη των ομάδων, όπως αυτή έχει 1 ώρα πριν από την προγραμματισμένη διεξαγωγή της κούρσας. Οι ομάδες με την καλύτερη βαθμολογία θα αγωνιστούν στην ίδια σειρά, η οποία θα είναι το τελευταίο αγώνισμα στίβου (δρομικό) της ημέρας.

Για τις σκυταλοδρομίες 4χ400μ η κατανομή των ομάδων σε σειρές θα γίνει σύμφωνα με την κατάταξη των ομάδων, όπως αυτή έχει 1 ώρα πριν από την προγραμματισμένη διεξαγωγή της κούρσας. Οι ομάδες με την καλύτερη βαθμολογία θα αγωνιστούν στην ίδια σειρά, η οποία θα είναι το τελευταίο αγώνισμα του προγράμματος.

Στα 3.000μ, στα 3.000μ στιπλ και στα 5.000μ τρεις αθλητές θα αποκλειστούν κατά την διάρκεια του αγωνίσματος ως εξής:
Στα 3.000μ και στα 3.000μ στιπλ ο τελευταίος αθλητής του 5ου, 4ου και 3ου γύρου πριν τον τερματισμό, θα αποκλείεται. Στον τελευταίο αθλητή 5 γύρους πριν τον τερματισμό θα ζητείται να σταματήσει τον αγώνα, αμέσως μόλις αυτός μπει στον 4ο γύρο πριν τον τερματισμό και όχι μετά τα 200μ πριν το τέλος του 4ου γύρου. Η ίδια διαδικασία θα ισχύει και για τον τελευταίο αθλητή του 4ου και του 3ου γύρου πριν τον τερματισμό.

Στα 5.000μ, ο τελευταίος αθλητής σε κάθε έναν από τους παρακάτω γύρους πριν τον τερματισμό, θα αποκλείεται: στον 7ο, στον 5ο και στον 3ο γύρο προ του τερματισμού. Στον τελευταίο αθλητή 7 γύρους πριν τον τερματισμό, θα ζητείται να σταματήσει τον αγώνα, αμέσως μόλις αυτός μπει στον 6ο γύρο προ του τερματισμού και όχι μετά τα 200μ πριν το τέλος του 6ου γύρου. Η ίδια διαδικασία θα ισχύει και για τον τελευταίο αθλητή του 5ου και του 3ου γύρου πριν τον τερματισμό.

Οι αθλητές που θα αποκλείονται, θα ενημερώνονται με την επίσημη επίδειξη ενός ευδιάκριτου σήματος που θα φέρει τον κωδικό της χώρας τους.

(άλλες γλώσσες, απο την ΕΑΑ: http://www.european-athletics.org/files/etc09/CEA__LEAFLET_web_01.pdf)

(Σχολιασμός στο υπάρχον θέμα: http://www.stivoz.gr/?p=20389)

Προηγούμενο άρθροΜιραμπελο
Επόμενο άρθροΣτο όριο για παραμονή στη SuperLeague η Ελλάδα. Προσπαθεί η Κύπρος