Οι αθλητές- άτομα που εμπνέουν τον κόσμο με κάτι παραπάνω από τις εξαιρετικές -και όχι απαραίτητα κορυφαίες όμως- επιδόσεις τους, είναι από τα ζητουμενα της IAAF για την ενίσχυση της εικόνας του στίβου στην κοινωνία και το να κρατηθούν κια αυξηθούν οι φίλαθλοι του Κλασικού Αθλητισμού και οι αθλούμενοί του.

Αν κοιτάξει κανείς λίγο πιο πέρα από το βάθρο των νικητών θα δει ανθρώπους των οποίων ο ρόλος ως πρέσβεις του αθλήματος του στίβου είναι εξίσου σημαντικός με εκείνον της ίδιας της νίκης. Αυτοί είναι οι SPIKES προσωπικότητες της χρονιάς 2016.

Μεταξύ τους και η Αλέξι Πάππας, με την οποία και ξεκινάμε την παρουσίασή τους που βασίζεται σε αυτή του SPIKES, που είναι ο ιστότοπος και ηλεκτρονικό περιοδικό κλασικού αθλητισμού που παρουσιάζει από ιδιαίτερη οπτική γωνία αθλητές και δρώμενα του στίβου και υποστηρίζει η IAAF.

Alexi Pappas – Επαγγελματίας δρομέας, συγγραφέας, ηθοποιός και σκηνοθέτης ταινιών – αναγράφεται στο βιογραφικό σημείωμα στο Twitter της Αλεξίας Παππά, ένα πρόσωπο που έχει εμπνεύσει μια γενία τόσο μέσα στα στάδια όσο και έξω από αυτά.

Στο Ρίο 2016 έγινε η πρώτη ελληνίδα που εκπροσώπησε την χώρα σε Ολυμπιακούς αγώνες στα 10χλμ, τερματίζοντας σε 31.36.16, καταρρίπτοντας ένα ρεκόρ που κρατούσε για μία δεκαετία.
Έβγαλε επίσης την ταινία TrackTown, στην οποία πρωταγωνίστησε αλλά και σκηνοθέτησε, και κατάφερε να σπάσει ταμεία στις Η.Π.Α..
Ξεκίνησε ως τακτική ανταποκρίτης για τους New York Times και εμφανίστηκε στο εξώφυλλο ενός από τα επετειακά τεύχη του Runnersʼ World (δείτε->εδώ) στο πλευρό του δημοφιλούς κωμικού Kevin Hart.
Και για όσους αμφιβάλουν για την δημοφιλία της, δεν έχουν παρά να την αναζητήσουν στις σελίδες κοινωνικής δικτύωσής της.

¨ Ότι και να είμαι για αυτά τα κορίτσια, με χαροποιεί ανεξάρτητα του τι είναι αυτό¨ δηλώνει η Παππά σε σχέση με την επιρροή την οποία ασκεί.
Στα μάτια μας (Spikes) : μια φανταστική εκπρόσωπος για το άθλημα του στίβου.

Evan Dunfee

Μόνο μερικά χιλιόμετρα απέμεναν πριν τον τερματισμό των 50χλμ βαδην στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ριο, όταν ο Ιάπωνας Hirooki Arai προσπέρασε των Καναδό Evan Dunfee. Οι δυο τους είχαν μια επαφή, η οποία κόστισε την απώλεια ρυθμού στον δεύτερο και είχε επίσης ως αποτέλεσμα το χάλκινο μετάλλιο να καταλήξει στον πρώτο. Ακολούθησε ένσταση (με θετικό αποτέλεσμα) από την καναδική ομοσπονδία και αντί ένσταση (επίσης με θετικό αποτέλεσμα) από την ιαπωνική ομοσπονδία.
Τελικά ο Evan Dunfee έδωσε ένα τέλος σε αυτό το έργο επιλέγοντας να χαρακτηρίζεται από την αξιοπρεπή και ακέραια στάση ζωής, αντί από τους τίτλους και τα βραβεία που κερδίζει και επίλεξε να μην ασκήσει άλλη ένσταση.
Περίπτωση που μας ομοιάζει με αυτή του Σπύρου Γιαννιώτη στην μαραθώνια κολύμβηση.

Tim Peake

Η προσπάθεια του Tim Peake να επικοινωνήσει το αγώνισμα τρέχοντας σε ¨ζωντανή σύνδεση¨ των μαραθώνιο του Λονδίνου πάνω σε έναν διάδρομο και ένω βρισκόταν στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, όχι μόνο συνδύασε το τρέξιμο με το διάστημα αλλά των έχρισε και προσωπικότητα της χρονιάς. Για την ιστορία ο χρόνος του ήταν 3.35.21 και είναι ο πρώτος, ο μόνος και ο πιο γρήγορος άνθρωπος που πέτυχε κάτι τέτοιο.

Tegla Loroupe

Έπειτα από μια καριέρα που περιελάμβανε εμβληματικές νίκες σε μαραθωνίους ανά την υφήλιο μέσα στις οποίες και μία νίκη με παγκόσμιο ρεκόρ στο Βερολίνο, η Tegla Loroupe έχει το δικαίωμα να απολαύσει την απόσυρσή της από την ενεργό δράση. Με την μόνη διαφορά να είναι ότι εκείνη έκανε το ακριβώς αντίθετο. Μέσω του ιδρύματος που φέρει το όνομά της, πραγματοποιεί ακαταπαύστα καμπάνιες για να γνωστοποιήσει τα σπορ και τη δύναμη που έχουν στο να ενώνουν τους ανθρώπους.
Ήταν επικεφαλής της ιδέας για την ομάδα των προσφύγων κατά τους Ολυμπιακούς αγώνες του Ρίο 2016 και όπως δήλωσε, ο σκοπός της ήταν να τονίσει ότι οι πρόσφυγες είναι ανθρώπινα όντα και παράλληλα να προωθήσει την ειρήνη και την ενότητα μέσα από τα σπορ. Η ομάδα των προσφύγων αποτέλεσε αντικείμενο θαυμασμού και υποστηρίχθηκε θερμά από όλοκληρο τον κόσμο, κάτι που κατέστησε το εγχείρημα ένα από τα πιο σημαντικά επιτεύγματα της Tegla Loroupe. Η ίδια θέλησε να περιγράψει εαυτόν ως μητέρα για εκείνους που χρειάζονται μία μητέρα και τόνισε επίσης ότι είναι στο χέρι όλων μας να προωθήσουμε την ειρήνη και την εννότητα μέσα από τα σπορ.

Piotr Malachowski

Ο Piotr Malachowski είναι ένας ¨μέγαλος άνθρωπος¨με μεγάλη καρδιά, που ταιριάζει με τις μεγάλες του βολές.
Λίγο μετά την δεύτερη θέση του στους Ολυμπιακούς αγώνες του Ρίο 2016, ο παγκόσμιος πρωταθλητής της δισκοβολίας ανακοίνωσε πως θα διαθέσει το μετάλλιό του σε δημοπρασία με σκοπό την συγκεντρώση χρήματων για φιλανθρωπίες. Δώρισε όλοκληρο το ποσό στον 13χρονο οικογενειακό του φίλο Olek Szymanski ο οποίος πάσχει από μία σπάνια μορφή καρκίνου, για τα έξοδα της θεραπείας του σε ένα εξειδικευμένο κέντρο στην Νέα Υόρκη.
¨Μαζί μπορούμε να κάνουμε θαύματα¨ είπε. ¨Σήμερα το μετάλλιο μου αξίζει πολύ περισσότερο απʼότι μια βδομάδα πριν, αξίζει όσο η υγεία του Olek¨. (δείτε->εδώ)

Gabriele Grunewald

Η Gabriele Grunewald 4η στα αμερικάνικα trials του 2012 στα 1500μ έχασε για μια θέση την πρόκριση για τους Ολυμπιακούς αγώνες, επικεντρώθηκε στο αγώνισμα των 5χλμ για την διοργάνωση του Ρίο όπου δεν τα κατάφερε στον ημιτελικό. Δύο ώρες αργότερα δοκίμασε στον προκριματικό των 1500μ και προκρίθηκε στον τελικό όπου και τερμάτισε 12η μένοντας και πάλι έξω από τους Ολυμπιακούς. Κάτι όμως δεν πήγαινε καλά.
Ένα μήνα αργότερα έμαθε ότι τους τελευταίους 6 μήνες είχε όγκο στο συκώτι. Ήταν η 3η διάγνωση καρκίνου και έχοντας επιστρέψει ήδη δύο φορές το έκανε και μία τρίτη, και έπειτα από επιτυχημένη επέμβαση γύρισε στις προπονήσεις. Δηλώνει έτοιμη για το 2017 και αισιόδοξη για να παραμείνει στο προσκήνιο μέχρι το 2020.

Majd Eddin Ghazal

Το 2012 η προετοιμασία του υψίστα Majd Eddin Ghazal από τη Συρία για τους Ολυμπιακούς αγώνες του Λονδίνου διακόπηκε όταν μια βόμβα εξερράγη στο προπονητικό κέντρο που βρισκόταν στην Δαμασκό.
Στον δρόμο για το Ρίο 2016 προετοιμάστηκε και πάλι στη Δαμασκό, σε ένα στάδιο που διέθετε μόνο: ένα παλιό στρώμα, μερικά εμπόδια και ένα μόνο βάρος για μπάρα. Παρά το γεγονός αυτό ήταν ανάμεσα στους καλύτερους υψίστες του κόσμου για το 2016.
Κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο με εθνικό ρεκόρ 2.28 στο ασιατικό πρωτάθλημα κλειστού στίβου και στη συνέχεια σημείωσε επίσης εθνικό ρεκόρ ανοιχτού 2.36 στη νίκη του στο Πεκίνο IAAF World Challenge. Κατετάγει 7ος στους Ολυμπιακούς του Ρίο και έκλεισε τη χρονιά στο νούμερο 6 της παγκόσμιας κατάταξης.

Ed Whitlock

Ο 85χρονος Ed Whitlock έγινε ο μεγαλύτερος άνθρωπος στην ιστορία που έσπασε το φράγμα των 4 ωρών στο μαραθώνιο με επίδοση 3.56.38.
Ανάμεσα σε άλλες του επιτυχίες είναι ο μεγαλύτερος αθλητής που έσπασε το φράγμα των 3 ωρών στο μαραθώνιο (το έκανε όταν ήταν 74 ετών) και κατέχει παγκόσμια ρεκόρ, σε ηλικιακές κατηγορίες, απο τα 1500μ μέχρι και το μαραθώνιο.

Nikki Hamblin and Abbey DʼAgostino

Στο λόγο του κατα την έναρξη των 1ων σύγχρονων Ολυμπιακών αγώνων του 1896, ο διάδοχος του θρόνου πρίγκηπας Κωνσταντίνος Α’ παρέθεσε τις ελπίδες του για το πως οι σύγχρονοι αυτοί Ολυμπιακοί αγώνες θα δυνάμωναν τους δεσμούς φιλίας, που όφειλαν να έχουν όλα τα πολιτισμένα κράτη. 120 χρόνια μετά, δύο αθλήτριες θα έκαναν την αυτού εξοχότητα πολύ υπερήφανη.
Η νεοζηλανδή Nikki Hamblin και η αμερικάνα Abbey DʼAgostino είχαν κάποια σύγκρουση κατά τον προκριματικό αγώνα των 5χλμ στους Ολυμπιακούς αγώνες του Ρίο 2016. Η πρώτη βοηθήθηκε από την δεύτερη να σηκωθεί και οταν η αμερικάνα, φανερά επηρεασμένη, βρέθηκε στο έδαφος της ανταπέδωσε τη χάρη.
Ξένες πριν από την κούρσα, αλλά πολύ καλές φίλες μετά το τέλος αυτής, οι δύο αθλήτριες εκτός του προκρίθηκαν και οι δύο για τον τελικό του αγωνίσματος, έδωσαν χειροπιαστές αποδείξεις για το πως ενώνει το πνεύμα των Ολυμπιακών αγώνων.

Προηγούμενο άρθροΕλλάδα και Κύπρος υποστηρίζουν το Eleven (+video)
Επόμενο άρθροΕπιστρέφει – και με νέο προπονητή η Βλαχάκη

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Λίγο πριν αφεθούμε οριστικά στα ήθη και έθιμα, στις συνήθειες και το …πνεύμα των Χριστουγέννων, αξίζει να τονισθεί το κάτι νέο που φέρνει στον ελληνικό στίβο η συμπαθέστατη ελληνοαμερικανίδα πρωταθλήτρια. Είναι η εξωστρέφεια, το συνεχές θάρρος της να μιλάει σε φιλάθλους και ΜΜΕ! Βλέπετε έχει ζήσει και μεγαλώσει σε μία χώρα όπου οι έννοιες public relations, communication, promotion & marketing έγιναν επιστήμη και το σημαντικότερο “εργαλείο” για την επιτυχία σε οποιονδήποτε τομέα. Αλλά δεν είναι μόνο αυτό… Η Αλεξία Πάππας έχει και το δημοσιογραφικό …μικρόβιο αλλά και το καλλιτεχνικό, το δημιουργικό, κάνοντας σκηνοθεσία και κινηματογραφία! Αξιοποιεί λοιπόν το πολύπλευρο εξωαγωνιστικό της ταλέντο και βοηθάει και την αθλητική της προσπάθεια, η οποία -πιστεύω- έχει να μάς δώσει πολλές ευχάριστες στιγμές κι επιτυχίες! Δίνει έτσι το παράδειγμα στις συναθλήτριές της στην Ελλάδα (αλλά και στους άνδρες αθλητές…) να τολμούν να δείχνουν δημόσια το ταλέντο ή τις όποιες άλλες ασχολίες και ικανότητές τους, μέσα από ωραίες, έξυπνες, δημιουργικές ασχολίες… Γιατί έτσι οι φίλαθλοι, η κοινωνία, τους γνωρίζουν και τους εκτιμούν καλύτερα και περισσότερο, καταλαβαίνουν ότι δεν είναι “μηχανές” που τρέχουν, πηδάνε ή ρίχνουν κάποιο όργανο, αλλά πρόσωπα με δυνατότητες, ενδιαφέροντα και ευαισθησίες… Δηλ. άτομα που αναζητούν να ολοκληρώσουν την προσωπικότητά τους, να φτιάξουν τη ζωή τους, να γίνουν καλύτερα! Ο ΣΕΓΑΣ -χάρη στη νοοτροπία αλλά και επιστημονική /επαγγελματική κατεύθυνση του προέδρου του Κ. Παναγόπουλου- έχει δώσει κίνητρο (με διάφορες εκδηλώσεις) να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Αλεξίας και οι εδώ πρωταθλητές του στίβου… Νομίζω ότι δεν πρέπει να αδρανήσει ή να διστάσει κανείς. Χωρίς ακροβασίες και αδόκιμους πειραματισμούς φυσικά… Καλά Χριστούγεννα, όμορφες μέρες και χρόνια πολλά σε όλη την οικογένεια του ελληνικού στίβου!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ