Μόλις σηκώθηκε από το σκάμμα και κατευθύνθηκε προς τη βαλβίδα, είχε ένα χαμόγελο. Από εκείνα τα σαρδόνια, τον τρόπο που χαμογελά κάποιος που μόλις έχει κάνει… ζημιά. Δεν είχε άδικο. Ο Λούης Τσάτουμας ήξερε πως εκείνη την ώρα είχε «σκοτώσει» το πανελλήνιο ρεκόρ φτάνοντας στα 8,23 μέτρα.
Παραμένει άγνωστο αν στα βήματα που κάλυψε από το σημείο που προσγειώθηκε, ως τον κριτή που θα του έλεγε την επίδοση έκανε ταυτόχρονα ένα… φλας μπακ. Ποιος θα τον αδικούσε όμως αν εκείνη την ώρα περνούσαν μπροστά του όλες οι στιγμές πόνου και αγωνίας που πέρασε τις εβδομάδες που προηγήθηκαν. Γιατί κάπως έτσι έφτασε ο Καλαματιανός πρωταθλητής του μήκους ως το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας για το Πανελλήνιο πρωτάθλημα και τον πρώτο του φετινό αγώνα.
Το παρθενικό άλμα του στη σεζόν ήταν στα 7,98 μέτρα. Κάτι παραπάνω από ικανοποιητικό για τον Τσάτουμα που έκανε μισή προετοιμασία σημαδεμένη από δύο θλάσεις στο δικέφαλο. Δεν ήταν αρκετό προφανώς για εκείνον όμως. Κι ας του έκανε νόημα ο προπονητής του, Δημήτρης Βασιλικός να βγει από τον αγωνιστικό χώρο έπειτα από την τρίτη προσπάθεια. Λογικό, αφού ο στόχος ήδη είχε επιτευχθεί. Αλλά ο Τσάτουμας είχε κάνει ακόμη στο… ρεζερβουάρ.
Φάνηκε στο αμέσως επόμενο άλμα του, όταν προσγειώθηκε στα 8,23 μέτρα. Δύο εκατοστά πιο μακριά από το πανελλήνιο ρεκόρ που είχε σημειώσει το 2011 και πάνω από το όριο για το Παγκόσμιο πρωτάθλημα το οποίο επιβεβαίωσε και τυπικά.
Ο Τσάτουμας όμως δεν έκανε αισθητή την παρουσία του μόνο στο Πανελλήνιο πρωτάθλημα, αλλά και διεθνώς. Το 8,23 μ. που σημείωσε είναι η δεύτερη καλύτερη επίδοση στον κόσμο φέτος, πίσω από το 8,30 μ. του Aleksandr Menkov. Μετά και από αυτό, δεν υπήρχε λόγος να συνεχίσει τον αγώνα.
«Καιρό είχε να μου πάει καλά από καλοκαίρι σε χειμώνα», είπε χαμογελώντας ο Τσάτουμας λίγη ώρα αργότερα δηλώνοντας απόλυτα ικανοποιημένος. «Είμαι πολύ καλά πρέπει να βάλω λίγη προπόνηση», πρόσθεσε, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να πάει απευθείας στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα, χωρίς άλλο αγώνα. «Πρέπει να συμπληρώσω την προπόνηση που έχασα», εξήγησε, αναφερόμενος στις απώλειες εξαιτίας του τραυματισμού.
Τη δεύτερη θέση στο μήκος πήρε ο Μιχάλης Μερτζανίδης, με τον 27χρονο άλτη να προσγειώνεται στα 7,86 μέτρα, ενώ τρίτος ήταν ο Τάσος Γαλαζούλας (7,70 μ.). Ο Γιώργος Τσάκωνας από την άλλη δεν κατάφερε να βρει το ρυθμό του και με άλμα στα 7,40 μ. ήταν πέμπτος.