Η 34η διοργάνωση του Αυθεντικού Μαραθωνίου Αθηνών ήταν και πάλι μια μεγάλη γιορτή, με -ακόμα μεγαλύτερο- πλήθος κόσμου να λαμβάνει μέρος στα αγωνίσματα (50 χιλιάδες δηλώσεις !) αλλά και να βρίσκεται στο Παναθηναικό Στάδιο που πάντως θα άξιζε να είναι εντελώς γεμάτο.

Πριν τον τερματισμό των πρώτων Μαραθωνοδρόμων, βραβεύτηκαν ο Νίκος Πολλιάς που έχει ρεκόρ διαδρομής και αγώνα, ο Σπύρος Ανδριόπουλος που έχει το πανελλήνιο ρεκόρ (2:12.04) όπως και η Μαρία Πολύζου που έχει ρεκόρ διαδρομής και το πανελλήνιο (2:33.40) και η Τίνα Κεφαλά που έχει το ρεκόρ αγώνα.
Βραβεύτηκε -ενώ μάλιστα αγωνίστηκε προγουμένως στα 5χλμ- και ο νικητης των Πανευρωπαικών του 1969 Ron Hill, όπως και οι απόγονοι των πρώτων μεγάλων μας μαραθωνοδρόμων πριν 120 χρόνια – του Χαρίλαου Βασιλάκου και του Σπύρου Λούη.

Ακολούθησε η παρέλαση της ολυμπιακής ομάδας – με κάποιες ελλείψεις βέβαια. Η Αννα Κορακάκη, ο Λευτέρης Πετρούνιας, ο Σπύρος Γιαννιώτης, ο Βύρων Κοκαλάνης, η Κατερίνα Νικολαΐδου και ο Χρήστος Αφρουδάκης μπήκαν με την ολυμπιακή σημαία στα χέρια, με την παρέλαση πάντως να μένει ημιτελής καθώς δεν συνέχισε μετά τη μέση.

Νικητής στον Μαραθώνιο ήταν ο Κενυάτης Λούκα Ρότιχ Λουμποβάν που προσπάθησε μέχρι τα μισά να έχει ρυθμό για το ρεκόρ διαδρομής, με τον δυνατό αέρα μετά να μην αφήνει πάντως πολλά περιθώρια – και να κουράζει αρκετά όλους τους αθλητές. Τερμάτισε σε 2.12.49 και ακολούθησαν οι συμπατριωτες του Κιπρούτο με 2.13.24 και Κιμτάι με 2.13.26.

Για 4η συνεχόμενη χρονιά, νικητής στο Πανελλήνιο πρωτάθλημα ήταν ο Χριστόφορος Μερούσης. Ο αθλητής του Σταύρου Καρρέ αν και ήταν αμφίβολος λόγω ενοχλήσεων στο γόνατο, στα τελευταία 5χλμ κάλυψε τη διαφορά από τον Κώστα Γκελαούζο για να τερματίσει και πάλι πρώτο (και 9ος συνολικά) σε 2:24.58, φορώντας όπως πάντα φανέλλα που έγραφε “Χίος” και παίρνοντας στον τερματισμό στην αγκαλιά του την ελληνική σημαία και το παιδί του ενώ έσπευσε να συγχαρεί τον Γκελαούζο και επόμενοπυς συν-αθλητές του που τερμάτισαν.

Μερούσης (ΣΕΓΑΣ) : “Ήταν μία δύσκολη χρονιά, καθώς είχα τη συμμετοχή μου στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο και τα έδωσα όλα για εκεί. Κι εδώ, όμως, δυσκολεύτηκα καθώς δεν με βοήθησε το σώμα του, αλλά ευτυχώς τα κατάφερα. Θέλω να συγχαρώ τον Κώστα Γκελαούζο που ήταν δεύτερος και δώσαμε έναν σπουδαίο αγώνα αλλά και όλους τους συναθλητές μου, καθώς και τον κόσμο που ήρθε εδώ στο Παναθηναϊκό Στάδιο. Απίστευτοι ήταν και όλοι οι άνθρωποι που βγήκαν στους δρόμους κατά μήκος της διαδρομής και μας υποστήριξαν”

Ο Γκελαούζος στον 2ο μόλις Μαραθώνιό του, έχοντας δώσει πολύ καλά δείγματα πριν μισό χρόνο στο Duesseldorf, έγραψε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης:
“Καταρχήν θα ήθελα να ευχαριστήσω τον προπονητη μου κ. Χρήστο Παπαχρήστο για ολα αυτα που μου προσφέρει απλόχερα. Επισης θα ήθελα να ευχαριστήσω την οικογένεια μου, τους ανθρωπους που ειναι πραγματικά δίπλα μου και πιστεύουν σε εμενα, τον σύλλογο μου -Παναθηναικός- και τους χορηγούς μου WIND, SiS, sunwear store. Σήμερα έχασα αλλα με ψηλά το κεφάλι. Προφανώς το ρίσκο τελικά δεν ειναι το φορτε μου! Δεν έχασα ομως απο τον οποιοδήποτε αντίπαλο.. έχασα απο τον μονο άνθρωπο που σημερα σε αυτην την διαδρομη θα μπορουσε να με κερδίσει. Έχασα απο την εμπειρία του και απο την απειρία μου. Φυσικα και η δεύτερη θεση ειναι μεγαλη επιτυχία και χαίρομαι που μολις στον δευτερο μου μαραθώνιο και πρώτο στην κλασσικη διαδρομη βγήκα δεύτερος Έλληνας. Ομως θα βαλω “χαμηλά το κεφαλι” ξανα και θα δουλέψω ακόμη περισσότερο για να δείξω πως αυτο ηταν μονο η αρχη. Μπράβο σε όσους αγωνίστηκαν!!”

Την 3η θέση πήρε όπως και πέρυσι ο Δήμος Ευαγγελίδης, ενώ ακολούθησαν ο Γιάννης Ζερβάκης και ο Αντώνης Παπαδημητρίου.

Στις γυναίκες, στο πανελλήνιο πρωτάθλημα νικήτρια ήταν η κορυφαία αθλήτρια μεγάλων αποστάσεων τον τελευταίο καιρό, η Ράνια Ρεμπούλη, η μοναδική και από την τριάδα που αγωνίστηκε στο Ρίο που συμμετείχε τώρα.
Τερμάτισε 3η στο σύνολο σε 2:49.23, πίσω από τις Κενυάτισσες Αρουζέι (2.38.13) και Κένζαμε.
Στο πανελλήνιο πρωτάθλημα στις επόμενες θέσεις ήταν η Σόνια Τσεκίνι-Μπουντούρη και η Στεφανία Λεοντιάδη, ενώ 4η ήταν η Δημάκη και ακολούθησε η Καραγεωργάκη.

Πιο πριν έγιναν οι αγώνες των 5χλμ και 10χλμ (στα 5χλμ έγινε και φέτος και απογευματινός αγώνας) καθώς και αγώνες 1200μ για ΑμεΑ & Special Olympics αλλά και για παιδιά Δημοτικού.
Η συμμετοχή στους αγώνες αυτούς ήταν εντυπωσιακή – οι συμμετοχές άλλωστε είχαν καλυφθεί από πολύ νωρίς.
Οι νικητές πάντως φέτος δεν έκοψαν κορδέλα στον τερματισμό, ενώ η διοργάνωση απευθύνθηκε περισσότερο στο ευρύ κοινό και δρομικό κίνημα και δεν στόχευσε στο υψηλό αγωνιστικό επίπεδο, που πάντως ερχεται μόνο του.

Στα 10χλμ, επικράτησαν δύο αθλητές του Παναγιώτη Χαραμή.
Για 5η συνεχή χρονιά νικήτρια ήταν η Αναστασία Καρακατσάνη, η οποία δεν απειλήθηκε ουσιαστικά στην κούρσα όπου ακολούθησε η Εσθονή Luik και η Λεβεντάκη ενώ 4η ήταν η περσινή νικήτρια του Μαραθωνίου Hayakari.

Καρακατσάνη (stivoz.gr) : “Ήταν μια κούρσα με συναγωνισμό και με αθλήτριες που αγωνίστηκαν στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Ευχαριστώ τον προπονητη μου Παναγιώτη Χαραμή, το νέο μου σύλλογο Εθνικό Αλεξανδρούπολης, την οικογένειά μου και τους χορηγούς μου WIND, Nike, Polar και τα άτομα που ειναι δίπλα μου και με πιστεύουν. Για τη φετινή χρονιά ξεκινάμε με πρωτο χρονικά στόχο το Ευρωπαικό κλειστού” (3000μ.)

Στους άνδρες έγινε η πιο αμφίρροπη από τις μικρές κούρσες και 1ος τελικά τερμάτισε ο Χρήστος Μπουντούλης ενώ σε μικρή απόσταση ακολούθησαν διαδοχικά ο Δήμος Μαγγίνας, ο Ιωαννίδης και ο Ιρλανδός Mccarthy. Στην 5η θέση έμεινε ο Γκούρλιας και μετά τετμάτισαν οι Κύπριοι Νικοδήμου και Αποστολίδης.

Μπουντούλης (ΣΕΓΑΣ) : “Ηταν ένας εξαιρετικός αγώνας, είναι τιμή να τερματίζεις στο Καλλιμάρμαρο”

Στα 5χλμ νικητές ήταν δύο αθλητές του Παναγιώτη Γερακού.
Ο Χρήστος Καλλίας ήταν όπως και πέρυσι ο νικητής έχοντας μια μικρή διαφορά μετά τα 3χλμ, ενώ δεύτερος ήταν ο Ιταλός Cuneo (ο προπονητής του συνεργάζεται με τον Ν.Παπούλια) και τρίτος ο Κώστας Νακόπουλος. Ακολούθησε ο Κύπριος Φράγκου, ο Χρήστος Παπούλιας και ο Γαλανόπουλος, ενώ μετά τερμάτισαν Δημητράκης και Καλακος, σε μια κούρσα με τα περισότερα απο τα καλά ονόματα Ελληνων στων αγωνισμάτων ημι- και αντοχής, όπως και στων γυναικών.

Καλλίας (stivoz.gr) : “Ήταν μια πολυ ομορφη μερα με τη διοργανωση να ειναι σε πληρη ετοιμοτητα οπως και περυσι που ελαβα μερος. Καταφερα να κανω ρεκορ διαδρομης μεσα σε ενα πολυ ομορφο κλιμα με το κοσμο να ειναι παρων. Ευχαριστω το συλλογο μου Αο Μυκονου και τους χορηγους μου OutRun και Skechers για τη πολυτιμη στήριξη τους”

Στις γυναίκες η Ελευθερία Πετρουλάκη που σταθερά είναι απο τις καλύτερες αθλήτριες τν αποστάσεων, από τα μισά της κούρσας πήρε πρωτοπορία αφήνοντας 2η την πρωταθήτρια των 800μ, Έλενα Φιλάνδρα. Ακολούθησε η Ανθή Κυριακοπούλου και οι Ανδρικοπούλου και Λίβα.

Πετρουλάκη (stivoz.gr) : “Συμμετείχα για 2η χρονιά στον αγώνα 5 χιλιομέτρων. Φέτος κατάφερα να φτάσω στη νίκη, σημειώνοντας ατομικό ρεκόρ στην απόσταση. Είναι μια όμορφη διοργάνωση, μια πραγματική γιορτή του αθλητισμού, που απευθύνεται κυρίως στον απλό δρομέα και συμβάλλει στην ανάπτυξη του δρομικου κινήματος. Συγχαρητήρια σε όλους τους δρομείς και ιδιαίτερα στους αθλητές, που προσπαθούν αδιάκοπα και αθόρυβα, καταθέτοντας καθημερινά την ψυχή τους για να επιτύχουν τους στόχους τους!”

Μέχρι σχεδόν τις 5:30 η ώρα κράτησε η διοργάνωση, καθώς υπήρχε και ο απογευματινός αγώνας των 5χλμ αλλά και ο τερματισμός των τελευταίων που συμμετείχαν στον Μαραθώνιο, με μεταξύ άλλων τον πρόεδρο του ΣΕΓΑΣ, κο Κώστα Παναγόπουλο να περιμένει να τους υποδεχθεί – όπως πάντα κάνει.

Για τη διοργάνωση (Μαραθώνιος, 5&10χλμ) λειτούργησε και εφαρμογή σε smartphones με livetracking μεχρι 25 αθλητών!

-> Αποτελέσματα

Προηγούμενο άρθρο34ος Αυθεντικός Μαραθωνιος Αθηνών
Επόμενο άρθροΗ ώθηση-απογείωση στο επί κοντώ (Μέρος 2ο)

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ