Στις 7-8 Μαΐου θα διεξαχθεί στη Ρώμη το Παγκόσμιο πρωτάθλημα ομάδων Βάδην, που έχει καθιερωθεί από το 1961, ως παγκόσμιο κύπελλο.

Μια νέα σημαντική καινοτομία λαμβάνει χώρα για πρώτη φορά σε αγώνες και αυτή η είναι η συμμετοχή των Γυναικών στα 50χλμ Βάδην, ένα αγώνισμα που θεωρούνταν ως ο “ανώτερος ανδρικός αγώνας” (μεγαλύτερος άλλωστε σε απόσταση και πολύ περισσότερο φυσικά σε διάρκεια από τον Μαραθώνιο)

Τα 50χλμ βάδην είναι το παραπάνω αγώνισμα και μετάλλιο που έχουν ακόμα οι άνδρες στις μεγάλες διοργανώσεις, καθώς οι γυναίκες λαμβάνουν μέρος μόνο στα 20χλμ. Έρχεται λοιπόν η ώρα και για εκεί..;

Η αρχή έγινε τον Αύγουστο του 2015 όταν στο συνέδριο της IAAF αποφασίστηκε να συμπεριληφθεί το αγώνισμα στη διοργάνωση με την κατάσταση να παραμένει στάσιμη. Εν όψει όμως των φετινών αγωνιστικών υποχρεώσεων ο κανονισμός τέθηκε σε ισχύ και θα ξεκινήσει από την Ρώμη.

Ο Πρόεδρος της IAAF Σεμπάστιαν Κόε δήλωσε “Χαιρετίζω αυτή την τροπολογία, η οποία σηματοδοτεί ένα από τα τελευταία σημαντικά βήματα για τη διασφάλιση των ίσων ευκαιριών ανταγωνισμού για τους άνδρες και τις γυναίκες στις διοργανώσεις της IAAF”.

Η τροπολογία αυτή ήρθε να προστεθεί σε συνέχεια των αλλαγών και την εξισορρόπηση ανάμεσα σε άνδρες και γυναίκες στα περισσότερα αγωνίσματα.

Το βάδην στις γυναίκες είχε ξαναμπεί με απόσταση 10χλμ το 1992 και από το 2000 είναι με 20χλμ στο Ολυμπιακό πρόγραμμα.
Ο Μαραθώνιος ήταν το μεγάλο και πολυσυζητημένο βήμα (μετά το 1982) ενώ μετά την προσθήκη στη δεκαετία του 1990 του τριπλούν (που είχε αρκετές αντιδράσεις για τις καταπονήσεις στη γυναίκα) του Επί κοντώ, της Σφυροβολίας αλλά και προ δεκαετίας των 3000 μ στηπλ στο Παγκόσμιο καλεντάρι, έρχεται και το Βάδην ώστε άνδρες και γυναίκες να έχουν την ίδια δυνατότητα να αγωνιστούν σε όλα τα αγωνίσματα.

Βέβαια παραμένει η διαφοροποίηση με τους αριθμούς αγωνισμάτων στα Σύνθετα (ενώ επίσης στα πρωταθλήματα ανωμάλου δρόμου οι αποστάσεις είναι διαφορετικές).

ΦΩΤΗΣ ΔΙΑΦΑΣ

Προηγούμενο άρθροΑτομικά ρεκόρ για Σκαρβέλη και Ο.Φωτοπούλου στις ΗΠΑ
Επόμενο άρθροΗ Φλώρινα φιλοξενεί το βαλκανικό βάδην στις 16/4

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ