Η Παγκόσμια Ομοσπονδία προχωράει στην ένταξη γύρου “repechage” για τα αγωνίσματα 100/110μ. με εμπόδια., 200μ. – 400μ.- 400μ. με εμπόδια – 800μ. – 1500μ. μεταξύ προκριματικών και ημιτελικών στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Η πρόκριση θα είναι μόνο αυτόματη βάσει θέσης (Q) και οι επόμενοι αθλητές δεν θα περνάνε βάσει επίδοσης (q) αλλά θα γίνεται ένας επιπλέον γύρος απ’ όπου θα περνάνε οι καλύτεροι σε αυτόν για τα ημιτελικά. Για τα 100μ. επειδή ήδη υπάρχει ένας πρώτος γύρος με αθλητές χωρίς όριο ή θέση ranking, δεν θα προστεθεί ο γύρος play off.

Ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Seb Coe ανέφερε πως «Μετά από διαβούλευση με τους αθλητές και τους ραδιοτηλεοπτικούς φορείς μας, πιστεύουμε ότι πρόκειται για μια καινοτομία που θα κάνει την πρόκριση σε αυτές τις διοργανώσεις πιο απλή για τους αθλητές και θα δημιουργήσει προσμονή για τους φιλάθλους και τους ραδιοτηλεοπτικούς φορείς. Οι γύροι repechage θα δώσουν περισσότερη προβολή στο άθλημά μας κατά τη διάρκεια της περιόδου αιχμής των Ολυμπιακών Αγώνων και θα προγραμματιστούν προσεκτικά για να διασφαλιστεί ότι κάθε αγώνισμα στο Ολυμπιακό μας πρόγραμμα θα διατηρεί το μερίδιό του στο προσκήνιο».

Το πως θα διαμορφωθεί αυτό και ανάλογα με το αγώνισμα, πόσοι θα περνούν με θέση και πόσοι και ποιοi (βάσει θέσης ή χρόνου) θα διεκδικούν πόσες θέσεις ακόμα, πόσες θα είναι οι σειρές ανά γύρο, αναμένεται να γίνει γνωστό αργότερα.

Οι ομάδες σκυταλοδρομιών μέσω World Relays

Επίσης αλλάζει κάπως και η πρόκριση για τις ομάδες σκυταλοδρομίας. Πλέον οι 14 ομάδες απο τις 16 θα προκύπτουν από τα World Relays που θα γίνονται πια τα ζυγά έτη αντί για τα μονά, ξεκινώντας από το 2024.

Στο Tokyo περνούσαν 8 από το προηγούμενο παγκόσμιο πρωτάθλημα και 8 από τα World Relays και οι υπόλοιπες (για όσες έμεναν ελεύθερες από τις κοινές χώρες) βάσει επιδόσης. Για το παγκόσμιο περνούσαν 10 από τα World Relays και 12 στη μεικτή, με τις υπόλοιπες βάσει επίδοσης.

Θα μετέχουν 32 ομάδες σε 4 σειρές την Α’ ημέρα. Οι πρώτες 2 θα προκρίνονται αυτόματα για τους Ολυμπιακούς και για τον τελικό της Β’ ημέρας, που θα γίνονται ακόμα 3 σειρές “repechage” με τις υπόλοιπες ομάδες να τρέχουν ξανά και να περνάνε 2 από κάθε σειρά.

Προφανώς οι 2 θέσεις που απομένουν θα κρίνονται βάσει επίδοσης, ενώ αναμένεται να διευκρινιστεί ποιες ομάδες θα είναι στις 32 όταν υπάρχει μεγαλύτερη ζήτηση -και πως θα γίνεται το ranking αρχικά πριν τη ζιγκ ζαγκ κατανομή- και αν θα γίνεται βάσει θέσεων σε παγκόσμια και επιδόσεων.

Προηγούμενο άρθροΌρια για παγκόσμιο πρωτ. 2023 – Βουδαπέστη
Επόμενο άρθροΤα πρώτα όρια για Βουδαπέστη

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ