Είναι από τις περιπτώσεις που οι αριθμοί, όσο κι αν είναι ο ασφαλέστερος τρόπος για να πει κανείς ψέματα, λένε την αλήθεια. Για την Ελλάδα, η άνοδος στη Σούπερ Λίγκα του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος ομάδων φαινόταν ένα όνειρο μακρινό και παρέμεινε τελικά άπιαστο.
Βέβαια, στην πράξη αποδείχθηκε ότι ίσως δεν χρειαζόταν ένα τόσο μεγάλο θαύμα. Στην Αʼ κατηγορία του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος ομάδων η Ελλάδα πήρε τελικά την πέμπτη θέση και έχασε την τρίτη που έδινε το εισιτήριο για τη Σούπερ Λίγκα για 14 βαθμούς.
Μέχρι και δύο αγωνίσματα πριν από το τέλος, φαινόταν πιθανό αυτό το μεγάλο «άλμα». Πριν πάρουν θέση για να αγωνιστούν οι αθλητές των 4Χ400 μ. σε άνδρες και γυναίκες, η Ελλάδα βρισκόταν στην τέταρτη θέση με 268,5 βαθμούς, εννιά πίσω από τη Φινλανδία. Μόλις όμως έγινε το αγώνισμα των γυναικών, με την ένατη θέση για την Ελλάδα, η υπόθεση άνοδος τελείωσε- καθώς η διαφορά είχε ανέβει πλέον στους 11 βαθμούς- και η κατάσταση απλά… αποτελειώθηκε με τους άνδρες που στο ίδιο αγώνισμα πήραν επίσης την ένατη θέση.
Βέβαια, θα ήταν άδικο να κατηγορήσει κανείς τους αθλητές των δύο σκυταλοδρομιών για το αποτέλεσμα. Ούτε το παιχνίδι χάθηκε από τις μεγάλες αποστάσεις- της δεδομένης δυναμικότητας των λίγων βαθμών- ή τα νεαρά παιδιά που παρότι θα μπορούσαν να… τρέμουν στα ψάρια σε αυτή τη μεγάλη διοργάνωση, στάθηκαν στο ύψος τους.
Το παιχνίδι της ανόδου ουσιαστικά χάθηκε από τους έμπειρους αθλητές, που πήγαν στο Ταλίν είτε με καλές επιδόσεις στα πόδια τους, είτε έχοντας αρκετές εμφανίσεις σε αντίστοιχες διοργανώσεις. Παρόλα αυτά, κάποιοι εμφανίστηκαν κατώτεροι των περιστάσεων και δεν πλησίασαν καν τον στοιχειωδώς καλό εαυτό τους, με αποτέλεσμα να χαθούν αρκετοί πολύτιμοι βαθμοί που θεωρούνταν δεδομένοι.
Έτσι η Ελλάδα ανανέωσε το ραντεβού της με την Αʼ κατηγορία κάνοντας ένα βήμα προς τα πίσω, καθώς έως τώρα- στη νέα μορφή της διοργάνωσης, ως ενιαία ομάδα ανδρών και γυναικών- είναι η πρώτη φορά που θα περάσει δεύτερη συνεχομένη χρονιά μακριά από τη Σούπερ Λίγκα. Κάτι που στο παρελθόν τα τελευταία χρόνια είχε συμβεί με την ανδρική ομάδα της Ελλάδας, όταν επί τρία χρόνια.. πάλευε να επιστρέψει στα μεγάλα σαλόνια.
Όπως και να έχει… ιστορία θα γράψει ότι στη Σούπερ Λίγκα ανέβηκαν φέτος Λευκορωσία (302,5), Νορβηγία (300) και Φινλανδία (290,5), με τέταρτη τη Ρουμανία (281,5) και την Ελλάδα να ακολουθεί (276,5). Το δρόμο προς τα κάτω πήραν Σλοβενία (290,5) και Ουγγαρία (191).
Διαβάστε ακόμη
Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα Ομάδων- Παραμονή με εντυπωσιακή Μπελιμπασάκη και πανελλήνιο ρεκόρ από Μαρινάκου