Τρία χρόνια τα χάρηκαν, τα θαύμασαν, τα είχαν στον… τοίχο και τα καμάρωναν. Αρκετά ήταν. Τώρα οι Αμερικανοί σπρίντερ που μετείχαν στην ομάδα των 4Χ100 μ. των Ολυμπιακών αγώνων πρέπει να συσκευάσουν εκείνο το αργυρό μετάλλιο που είχαν πάρει από το Λονδίνο το 2012 και να το στείλουν πίσω.

Αιτία, ένας από αυτούς βέβαια. Ο Tyson Gay. Έστω κι αν της πήρε καιρό- ως συνήθως άλλωστε σε τέτοιες περιπτώσεις αφού οι «αθάνατοι» δεν φημίζονται για την ταχύτητα των αποφάσεών τους- η ΔΟΕ τελικά έκρινε ότι πρέπει να ακυρωθεί ολόκληρη η ομάδα των ΗΠΑ στα 4Χ100 μ., εξαιτίας του παραπτώματος ντόπινγκ στο οποίο υπέπεσε ο Gay.

Έτσι, έστειλε επιστολή στην ολυμπιακή επιτροπή των ΗΠΑ, με την οποία την ενημερώνει για την ακύρωση και της ζητά να συγκεντρώσει τα μετάλλια και να τα στείλει στη ΔΟΕ.

Ο Gay είχε ήδη επιστρέψει το δικό του μετάλλιο πέρυσι, όταν αποδέχθηκε την ποινή αποκλεισμού για ένα χρόνο. Υπενθυμίζεται ότι ο Αμερικανός σπρίντερ είχε βρεθεί θετικός σε στεροειδή, στο δείγμα του από το πρωτάθλημα των ΗΠΑ το καλοκαίρι του 2013. Τελικά όμως του επιβλήθηκε η μισή από την προβλεπόμενη ποινή, χάρη στη συνεργασία του με τις αρχές, η οποία οδήγησε στον αποκλεισμό του προπονητή του, Jon Drummond, για οχτώ χρόνια.

Παράλληλα, ακυρώθηκαν τα αποτελέσματα του Gay από τον Ιούλιο του 2012 και μετά, δηλαδή από τότε που παραδέχθηκε ότι χρησιμοποιούσε το σκεύασμα το οποίο περιείχε την απαγορευμένη ουσία. Παρότι ανάμεσά τους ήταν και η κούρσα του με την ομάδα σκυταλοδρομίας στα 4Χ100 μ., εκκρεμούσε η απόφαση της ΔΟΕ για την τύχη των άλλων που είχαν τρέξει μαζί του.

Οι ΗΠΑ είχαν πάρει τη δεύτερη θέση, πίσω από την Τζαμάικα, σημειώνοντας εθνικό ρεκόρ με 37.04. Αν ολοκληρωθεί η διαδικασία και αναθεωρηθούν τα αποτελέσματα του τελικού των 4Χ100 μ. στους Ολυμπιακούς αγώνες του 2012, τότε το αργυρό μετάλλιο θα πάει στο Τρινιντάντ και το χάλκινο στη Γαλλία.

Οι υπόλοιποι Αμερικανοί σπρίντερ που θα πρέπει να επιστρέψουν το μετάλλιο από το Λονδίνο είναι οι Trell Kimmons, Justin Gatlin, Ryan Bailey, Jeffery Demps και Darvis Patton. Οι τρεις πρώτοι είχαν τρέξει στον τελικό, μαζί με τον Gay.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα social media υποδέχθηκαν με αρκετή ειρωνεία την απόφαση για την ακύρωση της ομάδας των ΗΠΑ. Όχι τόσο για την κρίση της ΔΟΕ, όσο για το γεγονός ότι ο Gatlin- που είχε τιμωρηθεί στο παρελθόν- αναγκάζεται να επιστρέψει ένα μετάλλιο για το θετικό δείγμα κάποιου άλλου και όχι δικό του.

Ρούλα Βλασσοπούλου

Προηγούμενο άρθροΈτοιμοι για κόντρες; -Ξεκινά ξανά το Fantasy, ώρα για παιχνίδι στα Diamond League!
Επόμενο άρθροΣτο δρόμο των διαμαντιών –Το σόου αρχίζει, ο Φιλιππίδης θα είναι εκεί

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ