Τα Διασυλλογικά και τα Πανελλήνια πρωταθλήματα είναι παραδοσιακά οι δύο βασικές αγωνιστικές εκδηλώσεις για την ομοσπονδία. Το περασμένο σαββατοκύριακο διεξήχθη το… μεταλλαγμένο Διασυλλογικό πρωτάθλημα Ανδρών/ Γυναικών.

Μία διοργάνωση που εδώ και καιρό στέλνει το σήμα.. κινδύνου, καθώς χρειάζεται μία αλλαγή. Μία δοκιμή έγινε φέτος, με την απόφαση να μην βαθμολογούνται από τους αγώνες οι αθλητές άνω των 23 ετών, αλλά οι σύλλογοί τους να πάρουν βαθμούς από αυτούς στο τέλος της χρονιάς, αν σημειώσουν επίδοση που είναι στις κορυφαίες του αγωνίσματός τους.

Η απόφαση αυτή είχε θετικές και αρνητικές αντιδράσεις. Ποιο είναι το συμπέρασμα που άφησε όμως η πρώτη εφαρμογή της; Ζητήσαμε την άποψη τεσσάρων εκπροσώπων των βασικών εμπλεκομένων πλευρών. Του Περικλή Ιακωβάκη, από την πλευρά των αθλητών βέβαια, του αρχιπροπονητή Δημήτρη Ευαγγελόπουλου από την ομοσπονδία, του Τριαντάφυλλου Παπαευαγγέλου ως προπονητή που ασχολείται και με τις μικρές ηλικίες πέρα από τον πρωταθλητισμό και του Χριστόφορου Ανδρουλιδάκη από την πλευρά των σωματείων.

Τους ζητήσαμε να μας πουν τις εντυπώσεις τους για την τροποποίηση στη διεξαγωγή, τις ιδέες τους για επιπλέον αλλαγές αλλά και την άποψή τους για την ακραία θέση κάποιων που θέλουν να καταργηθεί η διοργάνωση. Οι απαντήσεις τους είχαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Περικλής Ιακωβάκης
«Είμαι υπέρ των αγώνων έτσι κι αλλιώς, ως αθλητής. Είναι αυτό που πρέπει να κάνουμε, όχι δέκα μήνες προπόνηση και να… κοιταζόμαστε. Για το Διασυλλογικό ειδικά, πάντα έπαιρνα μέρος ανεξάρτητα από το βαθμολογικό ενδιαφέρον των συλλόγων. Θεωρώ ότι κάποια στιγμή πρέπει να ξεκινήσεις τους αγώνες και με ένα τέτοιο είδος αγώνα, τέτοια περίοδο, χωρίς άγχος, κάνεις ένα τεστ και βγάζεις συμπεράσματα.
Δεν κατάλαβα γιατί έγινε η αλλαγή για τη μη αξιολόγηση των αθλητών άνω των 23 ετών. Υποθέτω το σκεπτικό του ΣΕΓΑΣ ήταν για μείωση του κόστους. Με… χάλασε που δεν αγωνίστηκα, εξαιτίας του προβλήματος που είχα και με άφησε δύο εβδομάδες πίσω. Αν δεν υπήρχε αυτό, θα έτρεχα.
Στους αγώνες είχε πολύ κόσμο, τουλάχιστον στις μικρές ηλικίες. Δεν είδα τρομερές επιδόσεις, αλλά αυτό είναι φυσικό για την εποχή.
Αν αλλάξει η μορφή του αγώνα, δεν με απασχολεί. Αρκεί να συνεχίσει να υπάρχει, είτε γίνεται σε τρείς είτε σε… 13 ομίλους. Είναι απαραίτητο για όλες τις ηλικίες, για τους αθλητές κάθε επιπέδου.
Ένας τρόπος βαθμολόγησης του έργου των σωματείων πρέπει να υπάρχει. Δεν ξέρω αν ο κατάλληλος είναι το Πανελλήνιο πρωτάθλημα, όπου καλώς ή κακώς δεν μετέχουν όλοι οι αθλητές που είναι για παράδειγμα στο Διασυλλογικό.
Δεν ξέρω επίσης αν είναι αρκετά τα Διασυλλογικά στις κατηγορίες παίδων και παμπαίδων για να βαθμολογήσουν τη βάση ή αν χρειαζόταν αυτή η αλλαγή με τους άνω των 23 αθλητές, ώστε να δοθεί βαρύτητα σε αυτές τις κατηγορίες».

Δημήτρης Ευαγγελόπουλος
«Υπήρχε μεγάλη συμμετοχή και από αυτό ελπίζω ότι μπορούμε να αλιεύσουμε πρωταθλητές. Όχι σήμερα, αλλά μελλοντικά, η συμμετοχή μας δίνει αυτή την αισιοδοξία.
Το Διασυλλογικό είναι ένα σημαντικό εργαλείο για την ανάπτυξη, ακόμη κι αν πρέπει να γίνουν κι άλλες αλλαγές στο σύστημα διεξαγωγής του.
Ενδεχομένως να πρέπει να γίνονται περισσότεροι αγώνες αυτής της μορφής στις κατηγορίες από τους παμπαίδες ως τους έφηβους. Άλλωστε οι πολλοί αγώνες είναι και αυτοί που κρατούν ζωντανό το ενδιαφέρον των παιδιών, ώστε να παραμείνουν στο στίβο».

Χριστόφορος Ανδρουλιδάκης
«Είχαμε εκφράσει και ως ΕΑΣ Κρήτης την ένστασή μας για την αλλαγή που δεν είναι στη σωστή κατεύθυνση με την αξιολόγηση μόνο των αθλητών που είναι κάτω των 23 ετών. Είναι σαν εμπόδιο για τους άλλους, που δεν έχουν κίνητρο για να αγωνιστούν.
Η συμμετοχή ήταν απογοητευτική. Υπήρχαν αθλητές στην κερκίδα, οι οποίοι δεν αγωνίστηκαν εξαιτίας της αλλαγής. Δεν είχαν το κίνητρο.
Καταλαβαίνω τη λογική του ΣΕΓΑΣ. Ήταν μία αλλαγή γιατί κάποιοι αθλητές πιέζονταν από τα σωματεία τους τα προηγούμενα χρόνια, αλλά είναι άδικο για την πλειοψηφία. Ίσως μία καλύτερη λύση να ήταν κάτι ανάλογο με αυτό που συμβαίνει στο Πανελλήνιο πρωτάθλημα όταν οι αθλητές μετέχουν κάπου με την εθνική ομάδα και παίρνουν τα σωματεία ένα ποσοστό βαθμών. Ίσως να πρέπει να βρεθεί μία αντίστοιχη φόρμουλα για το Διασυλλογικό για αθλητές της εθνικής ομάδας που δεν είναι έτοιμοι να αγωνιστούν εκείνη τη στιγμή.
Οπωσδήποτε το παλιό σύστημα είχε μαζικότητα και ενδιαφέρον του κόσμου. Γιατί πρέπει να βγάλουμε προς τα έξω το προϊόν του στίβου και οι υπόλοιπες κινήσεις της ομοσπονδίας- το επί κοντώ, το Run Greece- κινούνται προς αυτή την κατεύθυνση, αλλά το «κλείσιμο» του Διασυλλογικού ήταν σε λάθος κατεύθυνση.
Εννοείται πως η διοργάνωση πρέπει να διατηρηθεί. Είναι ένα κίνητρο για τους αθλητές που σκέφτονται να σταματήσουν, ώστε να μείνουν λίγο ακόμη στο στάδιο, να κάνουν έναν τέτοιο αγώνα. Και σίγουρα η εικόνα ενός γεμάτου σταδίου είναι πιο θελκτική για τα παιδιά που περιμένουμε να έρθουν».

Τριαντάφυλλος Παπαευαγγέλου
«Θεωρώ ότι ήταν καλύτερη η προηγούμενη μορφή του Διασυλλογικού πρωταθλήματος. Απλά ίσως πρέπει να μπουν πιο αυστηρά όρια, προκειμένου να μην έρχεται ο κάθε… βετεράνος να αγωνιστεί και υπάρχει τεράστια συμμετοχή.
Διαφορετικά με το νέο σύστημα χάνει το ενδιαφέρον τόσο ο αθλητής όσο και το σωματείο.
Όχι, δεν πρέπει να καταργηθεί, αγώνες θέλουμε να υπάρχουν όσο περισσότεροι γίνεται. Άλλωστε δεν μπορούν να πάνε όλοι σε ένα μίτινγκ όπως οι κορυφαίοι αθλητές».

Προηγούμενο άρθροΜαγνητική… κι έφυγε για Πεκίνο ο Τσάκωνας
Επόμενο άρθροΈτοιμος για ρεκόρ στο Ζάππειο ο Φιλιππίδης!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ