Διευκρινιστικές οδηγίες εξέδωσε η ΓΓΑ σχετικά με τα νέα μέτρα (->εδώ), με τα Στάδια πάντως να μένουν κλειστά, ενώ γίνεται σαφής αναφορά εξαίρεσης των αθλητών όχι μόνο για τους Ολυμπιακούς αλλά και για παγκόσμια και πανευρωπαϊκά πρωταθλήματα.

Ακόμη, μήνυμα προς την αθλητική οικογένεια της χώρας απηύθυνε ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, δηλώνοντας πως κατανοεί τους προβληματισμούς που εκφράζονται, όμως εφαρμόζονται επακριβώς οι συστάσεις των ειδικών, για να περιοριστεί η πανδημία και μέσω του αθλητικού πεδίου. Επίσης, θα στηριχθούν άμεσα τα ερασιτεχνικά σωματεία που έχουν προεγγραφεί στο μητρώο, ενώ ελπίζει η κατάσταση να διαρκέσει μόνο μερικές εβδομάδες (τα μέτρα έχουν καταρχάς ισχύ μέχρι 30/11)

Ως προς τις διευκρινίσεις

Για το Β’ επίπεδο, τονίζεται πως Στάδια, κολυμβητήρια, γήπεδα, κλειστά γυμναστήρια παραμένουν κλειστά.
Εξαίρεση (πέραν της κορυφαίας κατηφορίας σε ποδόσφαιρο και μπασκετ) οι ονομαστικές καταστάσεις που εκδίδει η ΓΓΑ, κατόπιν εισήγησης της Ε.Ο.Ε. (και της Ε.Π.Ε.) για την κάλυψη των αναγκών προετοιμασίας για παγκόσμια, πανευρωπαϊκά πρωταθλήματα και τους Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς Αγώνες του έτους 2021.  
(Δεν υπάρχει ακόμα κάποια νέα λίστα δημοσιοποιημένη στη ΓΓΑ)

Για το Γ’ επίπεδο (συναγερμού) δεν προβλέπονται ούτε αυτές οι καταστάσεις ενώ αναφέρεται πως επιτρέπονται οι μετακινήσεις  o διεθνείς αθλητές/ προπονητές/ διαιτητές, έχοντας απαραίτητα βεβαίωση της οικείας ομοσπονδίας/ διοργανώτριας αρχής και μετά από σχετική ενημέρωση της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού.

Το μήνυμα του Υφυπουργού

Απευθύνω σήμερα αυτό το μήνυμα προς όλη την αθλητική οικογένεια της χώρας μας. Και στην αθλητική οικογένεια ανήκουμε όλοι.
Ο καθένας και η καθεμιά που έχουμε εντάξει στην καθημερινότητά μας τον αθλητισμό. Ερασιτέχνες και επαγγελματίες αθλητές, προπονητές, γονείς, διοικητικοί παράγοντες, στελέχη αθλητικών κέντρων.
Όλοι όσοι έχουμε τον αθλητισμό στη ζωή μας. Στην καθημερινότητά μας.

Δυστυχώς, η πανδημία πλήττει ολοένα και περισσότερο τις κοινότητές μας.
Όταν ανοίξαμε τις αθλητικές δραστηριότητες, μετά το πρώτο κύμα του κορωνοιού, εκφράσαμε την ελπίδα ότι θα μπορέσουμε με προφυλάξεις να συνυπάρξουμε μαζί του. Σταδιακά να επιτρέπουμε ολοένα και περισσότερα αθλήματα με αποκορύφωμα τη μερική επιστροφή των φιλάθλων στα γήπεδα.
Όμως τα πράγματα δεν εξελίχθηκαν έτσι.
Ύστερα από μία περίοδο σταθερότητας, τα κρούσματα αυξάνονται εκθετικά και στη χώρα μας.
Και οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι, σύντομα, η νέα επέλαση της πανδημίας θα κλονίσει τις αντοχές του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Δοκιμάζοντας όχι μόνο ασθενείς, αλλά και τους γιατρούς και τους νοσηλευτές μας.
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟ ΑΠΟΦΥΓΟΥΜΕ ΠΑΣΗ ΘΥΣΙΑ!

Σήμερα, βρισκόμαστε στο σημείο μηδέν. Όπως τόνισε και προ ημερών ο Πρωθυπουργός μας, Κυριάκος Μητσοτάκης, στο διάγγελμά του, είμαστε υποχρεωμένοι να βάλουμε πρώτα και πάνω απ’ όλα την υγεία των Ελλήνων.
Όσο κι αν είναι δυσάρεστη η αναστολή προπονήσεων και αγώνων, στη μεγάλη πλειονότητα του αθλητικού φάσματος, οφείλουμε να εφαρμόσουμε επακριβώς τις συστάσεις των ειδικών, για να περιορίσουμε την πανδημία και μέσω του αθλητικού πεδίου.
Για να νικήσουμε, όπως και την Άνοιξη, σ’ αυτή τη μάχη με τον COVID-19.
Κατανοώ όλους τους προβληματισμούς που εκφράζονται από την αθλητική οικογένεια μέσω επιστολών, μηνυμάτων, ανακοινώσεων, αναρτήσεων στα social media.
Τους συμμερίζομαι και αντιλαμβάνομαι πόσο επηρεάζεται ο αθλητισμός και το κύτταρο ανάπτυξής του, τα ερασιτεχνικά σωματεία.

Κι αν οι οικονομικές επιπτώσεις απαλύνονται από την ένταξη των σωματείων στην ομπρέλα των μέτρων προστασίας, όπως είχε γίνει και την Άνοιξη, καθώς και από άλλα άμεσα και έμμεσα μέτρα ενίσχυσής τους, γνωρίζω ότι δεν διορθώνονται οι άλλες επιπτώσεις, εκείνες στην αλυσίδα της αθλητικής δραστηριότητας.
Ακούμε τον προβληματισμό και λαμβάνουμε αποφάσεις, σύμφωνα όμως με τις υποδείξεις των λοιμωξιολόγων.
Έχουμε, ωστόσο, πάντοτε το δάχτυλό μας πάνω στον σφυγμό της αθλητικής κοινότητας.
Γι’ αυτό τον λόγο και μετά από συνεννόηση με τον Πρωθυπουργό, έδωσα την εντολή να στηριχθούν ΑΜΕΣΑ, με την καταβολή οικονομικής ενίσχυσης, ΟΛΑ τα ερασιτεχνικά σωματεία που έχουν προεγγραφεί στο μητρώο, ανεξαρτήτως της πορείας ελέγχου, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις έκτακτες ανάγκες που έχουν προκύψει.
Ελπίζω, ότι αυτή η δοκιμασία θα κρατήσει όσο το δυνατόν λιγότερο. Εύχομαι μερικές εβδομάδες. Και κατόπιν, θριαμβευτές και σ’ αυτή τη μάχη με τον κορωνοϊό, θα επιστρέψουμε σταδιακά στην κανονικότητα.
Σας ζητώ να συνεργαστούμε όλοι μαζί, να προπονηθούμε όλοι μαζί στην υπομονή και στην επιμονή εφαρμογής κι αυτών των μέτρων.
Και θα νικήσουμε.
Σας ευχαριστώ»

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here