Η παγκόσμια Πανεπιστημιάδα διεξάγεται στην Κίνα, στην πόλη Chengdu, με ένα περιστατικό στο στίβο να έχει προκαλέσει αίσθηση τόσο γι αυτό που είδαμε και λέγεται, όσο και για την όλη κατάσταση και προ-ιστορία της χώρας.
Στα προκριματικά των 100μ. γυναικών, μια αθλήτρια της Σομαλίας, τερμάτισε σε 21.81 και κάνοντας και …χόπλα μετά, σε μια εικόνα που σίγουρα δεν παρέπεμπε σε αθλήτρια στίβου.
Η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Στίβου της Σομαλίας κατηγορήθηκε για κατάχρηση εξουσίας και δυσφήμιση της Σομαλίας.
Φέρεται να υπάρχει συγγενική σχέση της προέδρου και της συμμετέχουσας και σε κάθε περίπτωση ερωτηματικό υπάρχει για την επιλογή και τη διαδικασία.
Κάθε χώρα μπορούσε να δηλώσει έως 2 αθλητές-τριες που είχαν το σχετικό όριο σε κάθε αγώνισμα (σε αυτά που προγραμματίζονταν να έχουν προκριματικό) και που αυτό ήταν τα 12.00 στα 100μ. γυναικών, ή 1 αθλητή-τρια χωρίς όριο.
Ο υπουργός Αθλητισμού της χώρας χαρακτήρισε ντροπιαστικό το συμβάν. «Αυτό που συνέβη σήμερα δεν ήταν εκπροσώπηση του σομαλικού λαού… ζητάμε συγγνώμη από τον λαό της Σομαλίας», είπε, αν και βέβαια το ποια θα μπορούσε να ήταν η εκπροσώπηση και το τι μπορεί να γίνει γι αυτό είναι πιο βασικό.
Η αθλητική παρουσία στις γυναίκες ελάχιστη έως μηδαμινή, με τις συνθήκες γι’ αυτές να αθληθούν και αγωνιστούν να είναι ιδιαίτερα δύσκολες.
Το παρελθόν
Το 2008 η Samia Yusuf Omar έτρεξε στους Ολυμπιακούς στα 200μ., σε 32.16. Η στρατιωτική κυβέρνηση εκείνη την περίοδο απαγόρευσε στις γυναίκες να κάνουν ή και να παρακολουθούν κάποιο σπορ.
Η ίδια είχε όραμα να αγωνιστεί και να πάει καλύτερα στους Ολυμπιακούς του 2012 και να βοηθήσει οικονομικά την οικογένειά της.
Διέφyγε αρχικά στην Αιθιοπία για να μείνει και να προπονηθεί αρχικά εκεί, αν και δεν μπόρεσε μαζί με τις αθλήτριες της Αιθιοπίας. Μετά προσπάθησε να διαφύγει προς την Ευρώπη αλλά πνίγηκε το 2012 σε ατύχημα στα ανοικτά της Λιβύης στην προσπάθεια να διασχίσει με πλοίο τη Μεσόγειο προς Ιταλία.
Η συγκινητική ιστορία της έγινε και βιβλίο.
Το 2012 η Zamzam Mohamed Farah είχε εκπροσωπήσει τη χώρα στους Ολυμπιακούς στα 400μ. κι έκανε 1.20.48 ενώ το 2016 η Maryan Nuh Muse έκανε 1.10.14.
Βέβαια η Σομαλία φημίζεται κυρίως για αθλητές αντοχής που κατάγονται από εκεί αλλά τελικά τρέχουν με άλλη χώρα (πχ Farah, Abdi) και με εμφυλίους πολέμους να μαστίζουν τη χώρα, ιδίως σε αυτούς το 1991 και το 2012.
Κορυφαίος αθλητής της ήταν ο Abdi Bile με χρυσό στα 1500μ. στο παγκόσμιο του 1987 και χάλκινο το 1993, ενώ ήταν 6ος στους Ολυμπιακούς του 1996.
«Είμαστε χαρούμενοι για τον Μο (Farah) – είναι το καμάρι μας. Μα δεν θα ξεχάσουμε τη Samia (Omar)» είχε πει το 2012 ο Bile.