Βασιλάκος Χαρίλαος

0
117

Μη ενεργός

Ημ/νία Γεν.: 01/01/1875

Ύψος: 

Χώρα: GRE

Αγωνίσματα & Ρεκόρ

Μαραθώννος


Βιογραφικό

Γεννήθηκε το 1875 ή 1877 στην Τρίπολη, με καταγωγή από τον Λυγερέα της Μάνης
και απεβίωσε την 1η Δεκεμβρίου 1964.

Τον Μάρτιο του 1896 κέρδισε τους 1ους πανελλήνιους αγώνες και πρώτη κούρσα Μαραθωνίου, που ήταν αγώνας πρόκρισης για τους 1ους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες, σε 3:18.
Στους Ολυμπιακούς, στις 10 Απριλίου (29/3 με το παλαιό ημερολόγιο) πήρε τη 2η θέση με 3:06.03 με έπαθλο δάφνινο στεφάνι και ασημένιο μετάλλιο,
με πρώτο τον Σπύρο Λούη σε 2:58.50, μια νίκη που πάντως αμφισβητήθηκε αρκετά: ήταν 2ος αγώνας του Λούη σε μικρό χρονικό διάστημα με μεγάλη διαφορά στην επίδοση, με τους άλλους αθλητές να μην αναγνωρίζουν ότι τους προσπέρασε και με τον πρώην διοικητή του, Παπαδιαμαντόπουλο να είναι υπεύθυνος για το έφιππο επιτελείο της διαδρομής.

Υπάρχει μάλιστα βιβλίο του Ντόναλντ-Γεωργιου Μακφαίηλ με τίτλο: “Ο Χαρίλαος Βασιλάκος και η αμφιλεγόμενη πρωτιά του Σπύρου Λούη”
Στο βιβλίο αναφέρει πως ο Βασιλάκος είχε διηγηθεί στον γιό του ότι: “Όταν μπήκα στα αποδυτήρια, πήγα αμέσως και βρήκα τον Λούη. Του είπα ότι αυτό που έκανε ήταν άτιμο. Επειδή όμως δε θέλω να αμαυρώσω την ημέρα ούτε να χαλάσω τους πανηγυρισμούς που γίνονται έξω, δε θα κάνω ένσταση. Εσένα ας σε κρίνει ο Θεός”

“Εμένα πάντως δεν με πέρασε κανείς” ανέφερε σχετικά αλλά ποτέ επίσημα. Θα εξέθετε τον βασιλιά και το επιτελείο του και ήταν ενάντια στις πεποιθήσεις του. “Ό,τι έγινε, έγινε” έλεγε για τότε.

Το 1896 σπούδαζε Νομικά στην Αθήνα, ενώ προπονούνταν στον Πανελλήνιο Γυμναστικό Σύλλογο. Κάθε μέρα περπατούσε από το Φάληρο μέχρι την Αθήνα και ασκούνταν μέχρι τις 9 το βράδυ.

Εισήγαγε τον Μαίο του 1900 το βάδην στην Ελλάδα και ήταν και ο νικητής στον πρώτο αγώνα Βάδην. Το 1901 κέρδισε αγώνα 1000μ. για το Πανελλήνιο πρωτάθλημα.

Ήταν πάντα στον αθλητισμό, ως αθλητής, ως κριτής, ως διοργανωτής, ως φίλαθλος.
Εκανε και έναν ξεχωριστό αγώνα κόντρα στο αθηναϊκό τραμ, το οποίο νίκησε, με τον τον μηχανοδηγό να λέει «Αμ, αυτός έχει καλύτερη μηχανή απ’ τη δική μου». Οι εφημερίδες της εποχής τον χαρακτήριζαν: «ο Ατμοκίνητος κ. Βασιλάκος».

Εργάστηκε σε τελωνείο στην Αθήνα.
Κάθε πρωί ξυριζόταν στο κουρείο της Ομόνοιας, «Αι Καλάμαι» και στο δρόμο, έπαιρνε ένα λουλούδι απʼ τα ανθοπωλεία, για να το βάλει στο πέτο του. Ήταν ψηλός, γοητευτικός, με ιδιαίτερη λεπτή φωνή.
Το 1927, έχτισε ένα θέατρο που ονόμασε «Ολύμπιον», το οποίο μετέτρεψε σε κινηματογράφο το 1959, με τη βοήθεια του γιου του, Κώστα.

Clubs

Coaches

Προηγούμενο άρθροΠαπαδοπουλου Στελλα
Επόμενο άρθροΑναγνωστοπούλου Χρυσούλα