Λούης Σπύρος

0
78

Μη ενεργός

Ημ/νία Γεν.: 12/01/1973

Ύψος: 

Χώρα: GRE

Αγωνίσματα & Ρεκόρ

Μαραθώνιος


Βιογραφικό

Γεννήθηκε στο Μαρούσι στις 12 Ιανουαρίου 1873 (απεβίωσε στις 26/3/1940)
Ο Λούης ήταν ο νικητής στον Μαραθώνιο στους πρώτους σύγχρονους Ο.Α. στην Αθήνα το 1896, σε χρόνο 2:58’50”
Ήτα 29 Μαρτίου με το παλαιό ημερολόγιο, 5η ημέρα των Αγώνων που η έναρξη τους έγινε την 25η Μαρτίου, ενώ στο στίβο δεν έιχε έρθει καμια ελληνική νίκη.

Στο κατάμεστο από 100.000 κόσμο Παναθηναϊκό Στάδιο ακούστηκε ένας κανονιοβολισμός, κάτι που σήμαινε πως ο αθλητής που πλησίαζε ήτανΈλληνας. Ο αφέτης και έφορος του Μαραθωνίου δρόμου, ταγματάρχης Γεώργιος Παπαδιαμαντόπουλος, εισήλθε καλπάζοντας στο Στάδιο για να αναγγείλει πως προπορευόταν ο Σπυρίδων Λούης. Η ιαχή «Έλλην, Έλλην» ήταν καθολική και ο Λούης διένυσε τα τελευταία μέτρα δίπλα στον διάδοχο του θρόνου, Κωνσταντίνο.

Ο βασιλιάς Γεώργιος ρώτησε τον Λούη τι δώρο θα ήθελε να του προσφέρει, και εκείνος του απάντησε: «Ένα γαϊδουράκι να με βοηθάει να κουβαλάω το νερό.»
Ήταν γιος νερουλά από το Μαρούσι, τότε που ακόμα δεν υπήρχε κεντρική ύδρευση.

όπως ανέφεραν δημοσιεύματα: «Ο κύριος Κυπαρίσσης, πρόεδρος της συντεχνίας αργυροχρυσοχόων, του πρόσφερε μία χρυσή αλυσίδα, ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου κύριος Τζιβανόπουλος ένα δαχτυλίδι, ο καφεπώλης Δημήτριος Μπαβέας δωρεάν καφέδες για ένα χρόνο, ο Παύλος Αθανασίου 100 οκάδες κρασί, η ξενοδόχος Δήμητρα Βιβή δωρεάν φαγητό εφόρου ζωής, οι Σιδηρόδρομοι Αττικής δωρεάν εισιτήριο εφόρου ζωής, ο Μιχαήλ Βόδας μια κυνηγετική καραμπίνα και η εταιρεία Σίνγκερ μία ραπτομηχανή».

Μετά τους Ολυμπιακούς γύρισε στο χωριό του και δεν πήρε μέρος σε κανέναν άλλο αγώνα δρόμου. Έζησε μια ζωή ήρεμη, εργαζόμενος ως αγρότης, και αργότερα ως τοπικός αστυνομικός.
Στους Ο.Α.1936 ήταν προσκεκλημένος και παρέλασε πίσω απο τον σημαιοφόρο, με άσπρη φουστανέλα και σκούρο γιλέκο κρατώντας ένα φουντωτό κλαδί ελιάς στο δεξί του χέρι.
Το όνομά του μεταξύ άλλων φέρουν το κύριο στάδιο στο Ολυμπιακό Αθλητικό Κέντρο Αθήνας, καθώς όπως και η λεωφόρος που περνά απέξω. Στο Μόναχο, η λεωφόρος Spiridon-Louis-Ring που περνάει από το εκεί Ολυμπιακό πάρκο.

Από την άλλη, η νίκη του αμφισβητείται αρκετά: Ήταν δεύτερος αγώνας σε μικρό χρονικό διάστημα (δεν είχε λάβει μέρος στον Α’ Πανελλήνιο πρόκρισης) με μεγάλη διαφορά στην επίδοση, με τους άλλους αθλητές να μην αναγνωρίζουν ότι τους προσπέρασε και με τον πρώην διοικητή του (ταγματάρχης Παπαδιαμαντόπουλος) υπεύθυνο για το έφιππο επιτελείο της διαδρομής. Υπάρχει μάλιστα βιβλίο του Ντόναλντ-Γεωργιου Μακφαίηλ με τίτλο: “Ο Χαρίλαος Βασιλάκος και η αμφιλεγόμενη πρωτιά του Σπύρου Λούη”

Υπάρχει και έκφραση “έγινε Λούης” για κάποιον που έφυγε γρήγορα τρέχοντας.

Clubs

Coaches

Προηγούμενο άρθροΚεντερης Κων/νος
Επόμενο άρθροΠερρα Αθανασια