Λαζαρίδης Κυριάκος

0
42

Μη ενεργός

Ημ/νία Γεν.: 18/11/1954

Ύψος: 

Χώρα: GRE

Αγωνίσματα & Ρεκόρ

Μαραθώνιος


Βιογραφικό

Ο Κυριάκος (Κερκ) Λαζαρίδης γεννήθηκε στις 18 Νοεμβρίου 1954 στη Νάουσα.

Καθώς για λίγο δεν μπήκε αρχικά στη Γυμναστική Ακαδημία, ξεκινησε στην πατρίδα του σε μια σχολή κλωστοϋφαντουργίας, μεταγράφηκε στην Αθήνα και από εκεί πήγε για μετεκπαίδευση ενός έτους στο Μάντσεστερ όπου παράλληλα δούλευε σε Fish & Chips ενος Κυπρίου κι έκανε καθημερινά διπλές προπονήσεις. Το 1977 έτρεξε τους πρώτους του αγώνες στον Μαραθώνιο -χωρίς να πιει ούτε μια σταγόνα νερό τότε, όπως έλεγε. Σε 2:47 και κατόπιν, ως αθλητής της εθνικής ομάδας σε 2:31.

Ακολούθως το 1977 έτρεξε στον Μαραθώνιο στο Barsley σε 2:20.15, κάνοντας πανελλήνιο ρεκόρ που κράτησε 5 χρόνια (το κατέρριψε ο Κούσης). Το 1979 έτρεξε σε 2:18:57 στον Μαραθώνιο της Βοστώνης – όπου δεν αναγνωρίζεται για ρεκόρ η διαδρομή)

Έχει πολλές πανελλήνιες και βαλκανικες νίκες και συμμετοχές σε μεγάλους αγώνες, όπως το Πανευρωπαικό του 1982 στην Αθήνα.
Έχει τρέξει με μεγάλη επιτυχία 40 Μαραθωνίους, τα 3/4 στο εξωτερικό, μεταξύ αυτών 3 φορές στη Βοστώνη ενώ είχε κερδίσει στη Νυρεμβέργη και οπως είχε πει, στη μνήμη του παππού του που είχε σκοτωθεί από τους Ναζί.
Επίσης ήταν 7ος στη μικρή απόσταση της διοργάνωσης του παγκοσμίου Μαραθωνίου στην Φλόριντα, με πολύ υψηλό ανταγωνισμό.
Πάντα μνημόνευε έναν αγώνα με τον Ron Hill στις Βερμούδες σε δύσκολες συνθήκες όπου οδηγούσε μέχρι το 40ο χιλιόμετρο. Στο τέλος υποφέροντας από κράμπες, ο Hill τον κέρδισε όμως βγήκε και είπε ότι ο Λαζαρίδης άξιζε τη νίκη – «Lazaridis should have won» έγραφαν οι εφημερίδες.

Το 1988 πρωτοστάτησε στην Ειρηνοδρομία 3000χλμ Αθήνας-Μόσχας (ενόψει της συνάντησης στις 29/5/1988 στη Μόσχα των Reagan-Gorbachev).
Είχε ακόμη σκοπό και όραμα να κανει αγώνα από Παναγία Σουμελά Βερμίου, εως την Παναγία Σουμελά της Τραπεζούντας, όντας Ποντιακής καταγωγής.
Το 2013 ήταν ο πρώτος λαμπαδηδρόμος για τον Αυθεντικό Μαραθώνιο, ενώ συχνά λάμβανε μέρος σε δρομικά events.
Επίσης λειτουργούσε και ως προπονητής, ήταν αντιπρόεδρος στον σύλλογο δρομέων Ν.Προαστίων “ΕΥΚΛΗΣ” και μέλος στην οργανωτική επιτροπή του Μαραθωνίου της Αθήνας.

Ο αθλητισμός ήταν η ζωή του. “Δεν μπορώ ούτε μια μέρα χωρίς να τρέξω” έλεγε.

Νοσηλεύτηκε από το καλοκαίρι 2016 στο ειδικό κέντρο αποκατάστασης ANIMUS στη Λάρισα σε σοβαρή κατάσταση μετά από αγώνα όπου υπέστη καρδιακό επεισόδιο και εγκεφαλικό και απεβίωσε τελικά στις 15/2/2017

Clubs

Coaches

Προηγούμενο άρθροΠαπαδοπουλου Στελλα
Επόμενο άρθροΑναγνωστοπούλου Χρυσούλα