Λανιτου Δομνα

0
82

Μη ενεργός

Ημ/νία Γεν.: 07/04/1914

Ύψος: 

Χώρα: CYP / GRE

Αγωνίσματα & Ρεκόρ

100μ.
Μήκος
Ύψος


Βιογραφικό

Γεννήθηκε στις 7 Απριλίου 1914 στη Λεμεσό
Κόρη του Κύπριου αγωνιστή Νικολάου Λανίτη.
Μετά από εισήγηση του το 1928 οι παγκύπριοι αγώνες περιέλαβαν για πρώτη φορά γυναικεία αγωνίσματα. Εκεί η Δόμνα παίρνει για πρώτη φορά μέρος στα αγωνίσματα του μήκους και του άλματος σε ύψος και κερδίζει και στα δύο.
Το 1931 ήρθε Αθήνα και φοίτησε στο Κολλέγιο Θηλέων
Στους 1ους πανελλήνιους γυναικών την ίδια χρονιά πήρε μέρος σε 7 αγωνίσματα (μήκος, μήκος άνευ φοράς, ύψος, ύψος άνευ φοράς, 100μ, 60μ, σκυταλοδρομία 4χ100μ) παιρνοντας σε όλα την 1η θέση και κάνοντας πανελλήνια ρεκόρ. Ανήκε στον ΑΟΠ Φαλήρου. Συνολικά πέτυχε 33 πρώτες νίκες σε Πανελλήνια πρταθλήματα σε ατομικά αγωνίσματα (60μ., 100μ., 80μ.εμπ., μήκος, ύψος)

Στα τέλη του 1935, η Ελληνική Επιτροπή Ολυμπιακών Αγώνων επιλέγει τους αθλητές για την Ολυμπιάδα του Βερολίνου και αναφέρει “και «ίσως» μία αθλήτρια”. Μετά από απαίτηση του Τύπου και μετά τα νέα βαλκανικά ρεκόρ της αθλήτριας στα 100 μέτρα και στα 80 μέτρα μετʼ εμποδίων, η Δόμνα Λανίτου, γίνεται η πρώτη Ελληνίδα αθλήτρια που θα συμμετάσχει σε Ολυμπιακούς Αγώνες. Προπονείται για πρώτη φορά στο Παναθηναϊκό Στάδιο υπό τις οδηγίες του Otto Simtsek. .
Στους Ολυμπιακούς Αγώνες, την 1η Αυγούστου 1936, για πρώτη φορά η Δόμνα αγωνίζεται με τις καλύτερες αθλήτριες. Στα 80μ. εμπόδια, έφθασε στα ημιτελικά.
Το 1939 αποφοίτησε από τη Σχολή Πολιτικών Επιστημών της Παντείου.
Παντρεύτηκε το 1941 τον πολιτικό μηχανικό Κώστα Καβουνίδη με τον οποίο απέκτησε ένα γιο, τον Σπύρο.
Αγωνίστηκε και στους Ολυμπιακούς του 1948 στο Λονδίνο, η μόνη γυναίκα ανάμεσα σε 13 άνδρες – και παρελαύνει επικεφαλής της ελληνικής αποστολής.

Όταν τερμάτισε την αθλητική της καριέρα συνέχισε να ασχολείται με τον αθλητισμό γυναικών από διοικητικές θέσεις. Διετέλεσε Γενική Γραμματέας και μετά Πρόεδρος της Τεχνικής Επιτροπής Αθλητισμού Γυναικών του ΣΕΓΑΣ ενώ παράλληλα έγραφε σε εφημερίδες για αθλητικά θέματα.
Εκτός από τον αθλητισμό η Δομνίτσα είχε κοινωνική προσφορά. Στον πόλεμο υπηρέτησε ως εθελόντρια νοσοκόμα. Υπήρξε από τα παλαιότερα μέλη του Συνδέσμου για τα Δικαιώματα της Γυναίκας και του Συλλόγου Ελληνίδων Επιστημόνων.
Το 1958 είναι υποψήφια στην Αʼ Περιφέρεια Αθηνών στο Κόμμα των Φιλελευθέρων του Γεωργίου Παπανδρέου και το 1963 είναι στην τιμητική συνοδεία γύρω από το φέρετρο του Γρηγόρη Λαμπράκη.

Τιμήθηκε επανειλημμένα για την προσφορά της από την ελληνική πολιτεία, από το σύλλογο της ΑΟΠΦ, από τον Σύνδεσμο για τα Δικαιώματα της Γυναίκας, από τη Διεθνή Ολυμπιακή Ακαδημία και από την κυβέρνηση της Κύπρου. Στη Λεμεσσό δόθηκε το όνομά της σε δρόμο έξω από το Στάδιο.

Απεβίωσε σε ηλικία 97 ετών, στις 20 Ιουνίου 2011.

Clubs

ΑΟ Π.Φαλήρου

Coaches

Προηγούμενο άρθροΠαπαδοπουλου Στελλα
Επόμενο άρθροΑναγνωστοπούλου Χρυσούλα