Οριστική απόφαση
Η ΔΟΕ απέκλεισε τη Θάνου από το Πεκίνο

Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή ανακοίνωσε επίσημα το πρωί της Κυριακής (10/8) τον αποκλεισμό της Κατερίνας Θάνου από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου.

Η Ελληνίδα αθλήτρια είχε καταφέρει να πιάσει το όριο για να συμμετάσχει στους Ολυμπιακούς Αγώνες, χρειάζονταν όμως και την έγκριση της ΔΟΕ.

«Μετά τις εισιγήσεις της πειθαρχικής επιτροπής της ΔΟΕ, η εκτελεστική επιτροπή αποφάσισε να απαγορέψει στην Κατερίνα Θάνου να αγωνιστεί στους ολυμπιακούς Αγώνες του πεκίνου» δήλωσε η εκπρόσωπος Τύπου της ΔΟΕ, Ζιζέλ Ντέιβις.

Μάλιστα συμπλήρωσε ότι «η απόφαση αυτή ήταν ένα μήνυμα για το πόσο αυτή η υπόθεση επηρρέασε ηθικά το Ολυμπιακό Κίνημα».

Η Ελληνίδα σπρίντερ έχει διαμηνύσει μέσω των δικηγόρων της ότι θα προσφύγει σε νομικά μέτρα κατά της ΔΟΕ σε περίπτωση που δεν της επιτραπεί η συμμετοχή στους Αγώνες.

Newsroom ΔΟΛ

Δείτε και: http://uk.eurosport.yahoo.com/10082008/58/beijing-2008-thanou-barred-beijing.html

Το παρον θεμα κλειδωνει κιαι απλα θα παρατιθενται αντιγραφα δηλωσεων.

Σχολιασμος στο υπάρχον θέμα: http://www.stivoz.gr/?p=20340

Ο Γρηγόρης Ιωαννίδης κάνει λόγο για “ημέρα λύπης και εξόντωσης του Ολυμπιακού Κινήματος” και κατηγορεί τη ΔΟΕ ότι ενεργεί “… ως ανώτατος μονάρχης, με πράξεις ολοκληρωτισμού και αυταρχισμού”, ενώ της καταλογίζει πρόθεση ρεβανσισμού, που «…καταστρέφει εντελώς τις Αρχές του Ολυμπιακού Ιδεώδους για ίση μεταχείριση, δικαιοσύνη, σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα”.

Ο δικηγόρος της ελληνίδας πρωταθλήτριας χαρακτηρίζει αόριστο το σκεπτικό της απόφασης, η οποία δε σέβεται τις αποφάσεις του Ανώτατου Διαιτητικού Δικαστηρίου της Λωζάννης και την έρευνα της ελληνικής εισαγγελίας. Κάνει επίσης λόγο για “έωλα επιχειρήματα που υποτιμούν, όχι μόνο την δική μας νοημοσύνη, αλλά και την νοημοσύνη ενός ολόκληρου Εθνους». Υπογραμμίζει ότι η Θάνου δεν έχει τιμωρηθεί, ενώ αντικρούει την αναφορά περί απειλητικών επιστολών του ιδίου προς τη ΔΟΕ. «Αυτή είμαι μια ακόμη δικαιολογία της ΔΟΕ, για να καλύψει την έλλειψη των επιχειρημάτων της», αναφέρει χαρακτηριστικά στη δήλωσή του ο κ. Ιωαννίδης.

Σε άλλο σημείο, ο Γρηγόρης Ιωαννίδης κατηγορεί κορυφαία στελέχη της ΔΟΕ ότι παραβίασαν τις αρχές της Ολυμπιακής Χάρτας και τα ανθρώπινα δικαιώματα της Θάνου και κάνει λόγο για απειλές και ψυχολογική πίεση προς τον ίδιο και την αθλήτρια. “Από την στιγμή που η ίδια η ΔΟΕ δεν ακολουθεί αυτές τις αρχές, ποιος είναι ο λόγος ύπαρξης αυτών των ανθρώπων ή ακόμα και των ίδιων των Ολυμπιακών Αγώνων; Μήπως είναι καλύτερα οι αθλητές όλου του κόσμου να οργανώσουν τους δικούς τους Ολυμπιακούς Αγώνες; Αλλωστε χωρίς τους αθλητές, δεν υπάρχουν και Ολυμπιακοί Αγώνες”, τονίζει, μεταξύ άλλων, ο κ. Ιωαννίδης.

Καταλήγοντας ο νομικός σύμβουλος της αθλήτριας ξεκαθαρίζει, ότι θα συνεχίσει τη νομική μάχη για τη δικαίωση της Κατερίνας Θάνου και ζητά από όλους να σεβαστούν τους νόμους και τις αποφάσεις των αρμόδιων οργάνων και δικαστηρίων.

“Η κ. Θάνου εκδήλωσε την πρόθεση να συμμετάσχει στους 29ους Ολυμπιακούς Αγώνες. Στις 23 Ιουλίου το όνομά της μπήκε από την ΕΟΕ στη λίστα των συμμετεχόντων. Στις 25 Ιουλίου ο Χάουαρντ Σταπ, διευθυντής των νομικών υπηρεσιών της ΔΟΕ απέστειλε επιστολή στη κ Θάνου προκειμένου να την πληροφορήσει ότι η συμμετοχή της θα επανεξεταστεί από την εκτελεστική επιτροπή. Στις 30 Ιουνίου ο νομικός σύμβουλος της αθλήτριας, Γρηγόρης Ιωαννίδης με αναλυτική επιστολή στη ΔΟΕ ανέφερε τη θέση της κ Θάνου, η οποία προσκλήθηκε να καταθέσει και αυτοπροσώπως ενώπιον της πειθαρχικής επιτροπής στις 7 Αυγούστου. Ακολούθησε ανταλλαγή ηλεκτρονικών μηνυμάτων μεταξύ του κ Σταπ και του κ Ιωαννίδη, ο οποίος έθεσε μια σειρά από ερωτήματα και απειλώντας τη ΔΟΕ με διάφορες προσφυγές, νομικές ή άλλες. Ούτε η κ Θάνου, ούτε ο κ Ιωαννίδης εμφανίστηκαν ενώπιον της πειθαρχικής. Πρώτα απ΄ όλα θα πρέπει να επισημανθεί η απαράδεκτη συμπεριφορά της το 2004 στην Αθήνα, όπου αν και τελικά δεν συμμετείχε, προκάλεσε μια σοβαρή δυσφήμιση στο Ολυμπιακό Κίνημα με το μεγάλο σκάνδαλο το οποίο δημοσιεύτηκε στον παγκόσμιο Τύπο και το οποίο ήταν η αποφυγή του ελέγχου ντόπινγκ, η ψευδής δήλωση για τροχαίο ατύχημα και η νοσηλεία στο νοσοκομείο και άλλες πράξεις. Μάλιστα σε βάρος της εκκρεμεί κατηγορία η οποία μετά από αρκετές αναβολές θα εκδικαστεί στις 5 Φεβρουαρίου 2009. Αν και από νομικής πλευράς η ΔΟΕ δεν μπορεί να εκφέρει γνώμη, εν τούτοις οι κατηγορίες κατά της κ Θάνου δείχνουν σοβαρά παραπτώματα που δεν συνάδουν με την Ολυμπιακή Χάρτα και το Ολυμπιακό πνεύμα. Ακόμη, ο τόνος και οι απειλές που εκφράστηκαν από το νομικό σύμβουλο της κ Θάνου αποκαλύπτουν μια συνήθεια απολύτως απαράδεκτη με το Ολυμπιακό πνεύμα. Τέτοια είναι για παράδειγμα η περίπτωση απειλών ότι θα κάνει χρήση παρανόμως καταγεγραμμένων συνομιλιών ή ότι θα ξεκινήσει μια σειρά διαφορετικών ενεργειών, νομικών ή άλλων, εναντίον της ΔΟΕ και συγκεκριμένων ατόμων του Ολυμπιακού κινήματος”.

Καυστική απάντηση της Θάνου

Μεθοδευμένη προσπάθεια “υποταγής” της καταλογίζει στη ΔΟΕ η Κατερίνα Θάνου, για την απόφαση να μην της επιτρέψει τη συμμετοχή στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου
Η Ελληνίδα σπρίντερ κάνει λόγο για “αυθαίρετη και παράνομη απόφαση” και “πρακτικές ολοκληρωτικής αντίληψης”.

“Ήταν η τελευταία πράξη μίας προαναγγελθείσας ειλημμένης απόφασης, μίας μεθοδευμένης προσπάθειας να μην αγωνιστώ, να μην διεκδικήσω και να μην κερδίσω άλλο ένα μετάλλιο για την πατρίδα μου.

Από τη στιγμή που δεν κατάφεραν όλα αυτά τα χρόνια να με κάμψουν αγωνιστικά και ηθικά, να με κάνουν να υποκύψω στις πιέσεις να μη συμμετάσχω στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου, έπεσαν οι μάσκες και φτάσαμε σε αυτή την αυθαίρετη και παράνομη απόφαση που προσβάλλει βάναυσα κάθε έννοια ισονομίας, ισότητας και δικαίου στον πολιτισμένο κόσμο.

Τέτοιες ολοκληρωτικής αντίληψης πρακτικές και αποφάσεις είναι που προσβάλλουν το αθλητικό πνεύμα και το Ολυμπιακό Ιδεώδες που γεννήθηκαν στην πατρίδα μου.

Αγωνίστηκα και θα συνεχίσω να αγωνίζομαι στους στίβους αλλά και έξω από αυτούς με πείσμα και υπερηφάνεια, με τιμή και ελεύθερο πνεύμα και αυτό τουλάχιστον είναι κάτι που σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να μου το στερήσουν τέτοιες ή παρόμοιες αποφάσεις παρωδία”, ανέφερε η απάντηση της Θάνου.

Πηγη:sport24

Προηγούμενο άρθρο08.08.08
Επόμενο άρθροΗ ΙΑΑF ακύρωσε το παγκόσμιο ρεκόρ των ΗΠΑ στα 4χ400μ!