Η ΔΟΕ αποφάσισε πως αθλητές της Ρωσίας και Λευκορωσίας θα μπορούν να λάβουν μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες ως ανεξάρτητοι “Individual Neutral Athletes (AIN)”.

Πρόκειται για μια κατάσταση που θυμίζει αρκετά αντίστοιχες παρουσίες αθλητών-τριών της Ρωσίας ως ανεξάρτητοι “Authorised Neutral Athlete {ANA)” όπως λάμβαναν μέρος στο στίβο σε διοργανώσεις, μετά τις αποκαλύψεις με τα σκάνδαλα doping στα τέλη του 2015.

Ο αποκλεισμός της Ρωσικής Ομοσπονδίας στίβου μπορεί να έφτασε στο πέρας του φέτος όμως πρωτύτερα τα γεγονότα στις αρχές του 2022 έφεραν τον αποκλεισμό της Ρωσίας -και Λευκορωσίας ως σύμμαχο- από την Παγκόσμια Ομοσπονδία στίβου.

Έτσι, για το Παρίσι, στα ατομικά αθλήματα – αγωνίσματα θα ισχύσουν τα ακόλουθα:

  • Οι προκριθέντες αθλητές με Ρωσικό ή Λευκορωσικό διαβατήριο θα δηλωθούν και θα αγωνιστούν ως Μεμονωμένοι Ουδέτεροι Αθλητές (“AIN”).
  • Ομάδες αθλητών με Ρωσικό ή Λευκορωσικό διαβατήριο δεν θα ληφθούν υπόψη.
  • Οι αθλητές που υποστηρίζουν ενεργά τον πόλεμο δεν θα έχουν δικαίωμα συμμετοχής. Προσωπικό (support team) που υποστηρίζει ενεργά τον πόλεμο δεν θα αφεθεί.
  • Οι αθλητές που είναι συμβεβλημένοι με τις ρωσικές ή λευκορωσικές στρατιωτικές υπηρεσίες ή υπηρεσίες εθνικής ασφάλειας δεν θα επιτραπεί να είναι. Προσωπικό υποστήριξης που είναι συμβεβλημένο με τις ρωσικές ή λευκορωσικές στρατιωτικές υπηρεσίες ή υπηρεσίες εθνικής ασφάλειας δεν θα αφεθεί.
  • Οποιοσδήποτε τέτοιος μεμονωμένος ουδέτερος αθλητής, όπως όλοι οι άλλοι συμμετέχοντες αθλητές, θα πρέπει να πληροί όλες τις προϋποθέσεις αντιντόπινγκ που ισχύουν γι ‘αυτούς ενόψει και κατά τους Ολυμπιακούς Αγώνες, και ιδιαίτερα αυτές που ορίζονται στους κανόνες αντιντόπινγκ των Παγκοσμίων Ομοσπονδιών.

Οι κυρώσεις κατά των υπευθύνων του πολέμου, των κρατών και κυβερνήσεων της Ρωσίας και της Λευκορωσίας, παραμένουν σε ισχύ για τους Ολυμπιακούς Αγώνες Παρίσι 2024. Αυτό σημαίνει, ειδικότερα, ότι:

  • Καμία σημαία, ύμνος, χρώματα ή οτιδήποτε άλλο αναγνωριστικό της Ρωσίας ή της Λευκορωσίας δεν θα εμφανίζεται στους Ολυμπιακούς Αγώνες σε κανένα επίσημο χώρο ή οποιαδήποτε επίσημη εκδήλωση.
  • Κανένας Ρώσος ή Λευκορωσικός κυβερνητικός ή κρατικός αξιωματούχος δεν θα προσκληθεί ούτε θα διαπιστευτεί για τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Φυσικά στο στίβο αναμένεται η γενικότερη στάση από τη World Athletics όχι μόνο για το Παρίσι αλλά και πριν για τους αγώνες εάν και εφόσον θα μπορούν να λαμβάνουν μέρος, ως διαδικασία πρόκρισης για το Παρίσι.

Προηγούμενο άρθροελλην. παρουσίες σε εξωτερικό (δρόμος) 2023
Επόμενο άρθροΟ σχεδιασμός και οι προπονητές για το 2024

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ