Μετά από εισήγηση των Επιτροπών Αγώνων και Υψηλού αθλητισμού της Ομοσπονδίας, το Διοικητικό Συμβούλιο του ΣΕΓΑΣ αποφάσισε ομόφωνα την αναβολή του Πανελληνίου Πρωταθλήματος Ανδρών/Γυναικών Κ20, το οποίο ήταν προγραμματισμένο να γίνει στη Λάρισα στις 22-23/7, λόγω των ακραίων καιρικών φαινομένων που θα επικρατούν το επόμενο διάστημα σε όλη την χώρα και είναι πιθανό να θέσουν σε κίνδυνο την υγεία αθλητών και αθλητριών.

Αυτό έγινε τη Δευτέρα, ενώ την Τετάρτη τα μέλη του Συμβουλίου κατέληξαν στη διεξαγωγή στις 16-17 Σεπτεμβρίου, ημερομηνία που έκριναν ως την καταλληλότερη για τη μεταφορά της διοργάνωσης.

Η απόφαση βασίστηκε αρχικά στην εξασφάλιση, σε συνεννόηση με το Υπουργείο Παιδείας της πριμοδότησης αθλητών και αθλητριών για εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Σε ό,τι αφορά στην ομάδα για το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Κ20, το όριο έχουν επιβεβαιώσει 26 αθλητές και αθλήτριες, ενώ κανονικά θα συμμετάσχουν στους αγώνες και οι επτά αθλητές που το έχουν πετύχει μία φορά και στην Λάρισα θα κυνηγούσαν την επιβεβαίωση.

Η Επιτροπή Υψηλού αθλητισμού είναι σε συνεννόηση με τους προπονητές αθλητών και αθλητριών που είναι κοντά στα όρια ώστε να συμμετάσχουν το Σαββατοκύριακο (22-23/7) σε αγώνες στο εξωτερικό και την επόμενη Τετάρτη (26/7) στο μίτινγκ “Κώστας Σπανίδης”, προκειμένου να προλάβουν την προθεσμία επίτευξης ορίων (27/7).

Στη διάρκεια του συμβουλίου συζητήθηκε το ενδεχόμενο διεξαγωγής του Πανελληνίου στις 29-30/7, πρόταση που όμως απορρίφθηκε, καθώς εκείνο το Σαββατοκύριακο είναι ορατός ο κίνδυνος να συνεχίζεται ο καύσωνας, ενώ λόγω της καλοκαιρινής περιόδου υπάρχει κίνδυνος μη διαθεσιμότητας αεροπορικών εισιτηρίων για τη μετακίνηση των σωματείων των νησιών.

Από την προσαρμογή στην αναβολή

Να σημειωθεί πως αρχικά υπήρξε η πρόθεση από ΣΕΓΑΣ (όπως έγινε ενημέρωση από τις ΕΑΣ) για τροποποίηση ωρολογίου προγράμματος.

Καταλυτικό ρόλο είχαν και οι συστάσεις από τη ΓΓΑ που αρχικά ήταν για το πρώτο κύμα καύσωνα, για 13-17/7 ενώ όπως αναμενόταν ακολούθησαν “Συστάσεις λήψης προληπτικών μέτρων για το επερχόμενο κύμα καύσωνα” και για τις 20-23/7 (ανακοινώθηκαν στις 18/7).

Η ανακοίνωση της ΓΓΑ

Κατά το προσεχές διάστημα, από την Πέμπτη 20 Ιουλίου έως την Κυριακή 23 Ιουλίου, συνιστάται η αποφυγή υπαίθριων αθλητικών δραστηριοτήτων (προπονήσεις ή αγώνες) εξαιτίας του επερχόμενου κύματος καύσωνα και των υψηλών θερμοκρασιών που θα επικρατήσουν, ειδικά τις πρωινές, μεσημεριανές και πρώτες απογευματινές ώρες.

Παράλληλα, συνιστάται η λήψη  κατάλληλων προληπτικών μέτρων από τις Ομοσπονδίες που έχουν αγωνιστικές δράσεις κατά το προαναφερόμενο διάστημα (αναβολή αγώνων, μετάθεση ώρας ή και αλλαγή χώρου διεξαγωγής).

Ειδικά για αγώνες που διεξάγονται σε ανοικτά στάδια πεδινών περιοχών, συνιστάται να εξετάσουν σοβαρά το ενδεχόμενο αναβολής τους.

Τα προβλήματα

Ιδιαίτερα είναι τα προβλήματα για πάρα πολλά σωματεία με τις κρατήσεις σε μετακίνηση και διαμονή.

Επίσης μεγάλο πρόβλημα θα είναι βέβαια και το να ξαναβρεθούν οι αθλητές έτοιμοι -και με ασφάλεια- αγωνιστικά τότε.

Ζητήθηκε εκ μέρους αρκετών αθλητών, να γίνουν οι αγώνες τις αμέσως επόμενες 2 ημέρες, που προβλέπονταν ελαφρώς καλύτερες συνθήκες, αν και τελικά μόνο για τη Δευτέρα διαφαίνεται αυτό. Ακόμη και η μεταφορά στο Βόλο ήταν κάτι που αναφερόταν.

Βασικά θέματα ήταν βέβαια η προθεσμία και διαδικασία ενόψει Ευρωπαϊκού Κ20 και για τις πριμοδοτήσεις στις Πανελλήνιες εξετάσεις, που αντιμετωπίστηκαν όσο γινόταν.

Οι υψηλές θερμοκρασίες ειδικά στην περιοχή της Λάρισας είναι σίγουρα θέμα, πάντως και τα τελευταία χρόνια αντίστοιχες ημερομηνίες είχε γίνει το πανελλήνιο Κ23 από το 2016 έως το 2019, ενώ των Κ18 το 2020, αλλά φέτος η κατάσταση με τον καιρό πράγματι ξέφυγε.

Όπως και να έχει πρόκειται για μια δύσκολη απόφαση που σε κάθε περίπτωση θα είχε αρνητικά – και ίσως θα βοηθούσε να είχε ληφθεί νωρίτερα. Φυσικά, η διασφάλιση της υγείας των αθλητών είναι το πρώτο ζητούμενο.

Προηγούμενο άρθροΗ ομάδα της Κύπρου για το Kraljevo
Επόμενο άρθροΗ ομάδα για τη συνάντηση στη Λευκωσία

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ