Φτάσαμε 10 χρόνια μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες και οι περισσότερες αθλητικές εγκαταστάσεις βρίσκονται στο έλεος του Θεού και των …δημοσιευμάτων. Με αφορμή κάποια από αυτά έγινε σύσκεψη στο γραφείο του Υφυπουργού Αθλητισμού και αναφέρθηκε το πως έχει η κατάσταση για κάθε περίπτωση.

Σχετικά με τον Άγιο Κοσμά αναμένεται συμφωνία για την παράταση της χρήσης των αθλητικών εγκαταστάσεων για ένα έτος, μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2015 ενώ για τις άμεσες επισκευής και συντήρησης επιμέρους εγκαταστάσεων του ΟΑΚΑ όπως και του κλειστού προπονητηρίου έχει δεσμευτεί σχετικό ποσό. Αναλυτικά η ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΓΓΑ:

“Από το Γραφείο Τύπου του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού – Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού, σχετικά με δημοσιεύματα με θέμα τις εγκαταστάσεις των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, και μετά την σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο γραφείο του Υφυπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Γιάννη Ανδριανού με την συμμετοχή του κ. Γρηγόρη Δούνη, Διευθύνοντα Συμβούλου της Εταιρείας Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ), του κ. Εμμανουήλ Κονδύλη, Προέδρου του ΤΑΙΠΕΔ, του κ. Θεόδωρου Αμπατζόγλου, Διοικητή του ΟΑΕΔ, καθώς και υπηρεσιακών παραγόντων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού – Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού, ανακοινώνεται το εξής:

1. Η μεγάλη πλειονότητα των αναφέρομενων στα εν λόγω δημοσιεύματα εγκαταστάσεων (Μπιτς Βόλεϊ, Σοφτμπολ, Κανόε-Καγιάκ κ.α.) είτε έχουν ήδη παραχωρηθεί προς αξιοποίηση είτε βρίσκονται στην σχετική διαδικασία.

2. Σε ό,τι αφορά τις αθλητικές εγκαταστάσεις στο Ολυμπιακό Χωριό των Θρακομακεδόνων Μενιδίου, αυτές πέρασαν στην ευθύνη του ΟΑΕΔ μόλις πριν 1,5 μήνα (με το άρθρο 30 του Ν. 4255/11-4-2014 (ΦΕΚ 89 Α΄). Μέχρι τότε η αρμοδιότητα ανήκε στην Ολυμπιακό Χωριό 2004 Α.Ε. που τελούσε υπό εκκαθάριση. Στην σημερινή σύσκεψη αποφασίστηκε ο ΟΑΕΔ να αναλάβει το κόστος επισκευής και αποκατάστασής τους, για να παραχωρηθεί στη συνέχεια η χρήση τους σε άλλο φορέα του Δημοσίου ή ΟΤΑ, ο οποίος θα αναλάβει και το κόστος λειτουργίας και συντήρησης.

3. Ειδικά σε ό,τι αφορά το ανοιχτό καταδυτήριο του ΟΑΚΑ, έργο κατασκευής 1991 αρμοδιότητας Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, αυτό λόγω στατικών προβλημάτων και εκτιμώμενου κόστους επισκευής, που σύμφωνα με την υπάρχουσα σχετική μελέτη ξεπερνά ακόμη και το κόστος κατασκευής νέου καταδυτηρίου, δεν θα αποκατασταθεί. Ήδη εξετάζονται οι εναλλακτικές προτάσεις αξιοποίησης του χώρου. Επισημαίνεται ότι στο ΟΑΚΑ λειτουργεί κανονικά κλειστό καταδυτήριο που καλύπτει τις ανάγκες του αθλήματος.

Επισημαίνεται ακόμη ότι, για την αντιμετώπιση των χρονίζοντων προβλημάτων ως προς τις αθλητικές εγκαταστάσεις:

1. Με διάταξη που συμπεριλήφθηκε στο νόμο 4178/2013, προβλέπεται η οριστική τακτοποίηση των αυθαίρετων αθλητικών εγκαταστάσεων, αρμοδιότητας ΓΓΑ και ΟΤΑ. Υπενθυμίζεται ότι ακόμη και εμβληματικά τοπόσημα όπως τα στέγαστρα Καλατράβα ήταν αυθαίρετα με αποτέλεσμα να μην μπορεί να εκδοθεί η απαιτούμενη πολεοδομική άδεια για τις αναγκαίες εργασίες επισκευής και συντήρησης.

2. Για την συντήρηση και επισκευή των μεταλλικών κατασκευών Καλατράβα του ΟΑΚΑ, με ενέργειες του Υφυπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού και σε συνεργασία με τον Περιφερειάρχη Αττικής κ. Σγουρό διασφαλίστηκε συνολικό ποσό 8 εκ. ευρώ στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων της Περιφέρειας Αττικής του 2014 (1 εκ. ευρώ 2014, 3,5 εκ. ευρώ 2015, 3,5 εκ. ευρώ 2016)

3. Για την ομαλή μετεγκατάσταση των αθλητικών χρήσεων του ΕΑΚΝ Αγίου Κοσμά που έχει περάσει στην ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΕ, θα υπογραφεί συμφωνία για την παράταση της χρήσης των εκεί εγκαταστάσεων για ένα έτος, μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2015, ενώ παράλληλα αξιολογούνται οι διαθέσιμες εναλλακτικές λύσεις.

4. Για την πλήρη αξιοποίηση των αθλητικών εγκαταστάσεων αρμοδιότητας Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού (ΟΑΚΑ, ΣΕΦ, Καυταντζόγλειο), με πρωτοβουλία του Υφυπουργού σε νομοθετική ρύθμιση η αρμοδιότητα της αδειοδότησης των εν λόγω εγκαταστάσεων περνά στις αρμόδιες υπηρεσίες της ΓΓΑ.

5. Για τις άμεσες ανάγκες επισκευής και συντήρησης επιμέρους εγκαταστάσεων του ΟΑΚΑ όπως το κλειστό προπονητήριο που αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα μόνωσης, έχουν δεσμευθεί από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού με απόφαση του Υφυπουργού 600.000 ευρώ από τη έκτακτη χρηματοδότηση του ελληνικού αθλητισμού που ενέκρινε ο Πρωθυπουργός για το 2014.”

Προηγούμενο άρθροΚώστας Παναγόπουλος: Ο «έλεγχος» για τα πρώτα δύο χρόνια, τα λάθη, τα θετικά & το νέο στάδιο που ονειρεύεται ο στίβος (συνέντευξη)
Επόμενο άρθροΛευκοπούλου και Αλοζίδης αγωνίστηκαν στο Leuven

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ