Ο κλασικός αθλητισμός ενσαρκώνει αρχές που επιθυμούμε να εφαρμόσουμε στην κοινωνία γενικά: το ευ αγωνίζεσθαι και τον αγώνα για αυτο-βελτίωση. Κοντολογίς, μας υπενθυμίζει την καλή όψη της ανθρωπότητας. Αντί όμως να επηρεάζει θετικά την ελληνική κοινωνία, μάλλον έχει αλλοιωθεί από αυτή. Οι όποιοι κανόνες εφαρμόζονται δεν είναι μόνο αποτέλεσμα των αρχών του ολυμπισμού, αλλά, κυρίως, της εξυπηρέτησης της κατά τόπου κλίκας που τυχαίνει να έχει την εξουσία.
Ο κλασικός αθλητισμός εξακολουθεί να έχει κανόνες που είναι αδιαμφισβήτητοι: όποιος πηδήξει πιο μακριά, όποιος τρέξει πιο γρήγορα, όποιος πετάξει πιο μακριά, κερδίζει (εξού η γνωστή ρήση citius, altius, fortius). Αυτή είναι η γοητεία του. Ο καλύτερος αθλητής όμως δεν κρίνεται μόνο τη στιγμή του αγώνα. Δεν είναι τυχαίο ότι στην αρχαία Ελλάδα οι αθλητές έπρεπε να προπονούνται μαζί για 30 μέρες πριν από τους αγώνες, ώστε να διασφαλιστεί ότι θα κερδίσει ο καλύτερος. Ο αληθινός νικητής διαφαίνεται πραγματικά όταν δίνονται ίσες ευκαιρίες προετοιμασίας σε όλους.
Οι δημόσιοι φορείς και πάνω από όλα ο ΣΕΓΑΣ έχουν, λοιπόν, μία θεμελιώδη αποστολή: να διασφαλίσουν ότι η συμμετοχή των αθλητών θα είναι επί ίσοις όροις. Τότε μόνον θα κερδίσει ο καλύτερος. Ακούγεται μάλλον απλό. Δεν είναι όμως.
Το πρώτο πρόβλημα είναι προφανώς το ντόπινγκ. Δυστυχώς, ο ΣΕΓΑΣ δεν έχει φροντίσει να απομακρύνει όλους τους ανθρώπους που συνδέθηκαν με τέτοια σκάνδαλα. Όσοι είχαν καλές σχέσεις με ιθύνοντες κατάφεραν να παραμείνουν στον χώρο. Πρώτο δείγμα μιας κλίκας, λοιπόν, που επιβάλλει τη βούλησή της ενάντια στις βασικές αρχές του κλασικού αθλητισμού.
Επίσης, σημαντικό πρόβλημα είναι η πρόσβαση των αθλητών στις αθλητικές εγκαταστάσεις. Αυτή καθορίζεται από τους τοπικούς φορείς και τις διοικήσεις των σταδίων, που είναι ευάλωτες σε πιέσεις τοπικών παραγόντων, συνήθως από τον χώρο του ποδοσφαίρου. Στο Ζηρίνειο στάδιο στην Κηφισιά, για παράδειγμα, όλα τα στρώματα, σκάμματα και ο τάπητας είναι υπό διάλυση. Από την άλλη, οι φύλακες δεν αμελούν να προστατεύουν το χόρτο για να παίζει η τοπική ομάδα ποδοσφαίρου, απαγορεύοντας συχνά τη χρήση του χόρτου στους υπόλοιπους αθλητές. Η καλύτερη μεταχείριση των αθλητών του ποδοσφαίρου καταστρατηγεί κάθε έννοια ισότητας μεταξύ των αθλητών.
Δεν διοικεί μόνο το ποδόσφαιρο, όμως, τα στάδια. Στις προπονητικές εγκαταστάσεις στίβου του Ολυμπιακού Σταδίου, διοικεί μία μερίδα προπονητών και παλιών αθλητών του στίβου. Κάποιοι από αυτούς έχουν νοικιάσει χώρους του σταδίου για να προσφέρουν ιδιωτικές προπονητικές υπηρεσίες, ενώ άλλοι συμπεριφέρονται σαν να τους ανήκουν οι εγκαταστάσεις. Για παράδειγμα, δύο προπονητές έχουν διασφαλίσει, μέσω των γνωριμιών τους, αποκλειστική χρήση των εμποδίων για τους αθλητές τους, ώστε από τα 20 εμπόδια μόλις τα 5 να μένουν για τους υπόλοιπους, εκατοντάδες αθλητές.
Σημαντική ένδειξη της οικειοποίησης των χώρων του Ολυμπιακού Σταδίου από κάποιους είναι ότι ο υπεύθυνος του προπονητηρίου για λογαριασμό του ΣΕΓΑΣ, αρχιπροπονητής ο ίδιος, μαζί με συναδέλφους του, κάθονται συχνά στους κλειστούς προπονητικούς χώρους καπνίζοντας δίπλα στους αθλητές που ασκούνται. Σαν στο σπίτι τους. Καμία αίσθηση ευθύνης και αποστολής.
Άλλο σημαντικό πρόβλημα αφορά την διεξαγωγή των αγώνων. Θα περίμενε κάποιος από τον ΣΕΓΑΣ να διεξάγει όσο το δυνατόν περισσότερες εκδηλώσεις, ανοιχτές σε όλους. Αντί αυτού, ο ΣΕΓΑΣ διεξάγει κυρίως γκραν πρι με περιορισμούς συμμετοχών, δήθεν για να ανεβάσει το επίπεδο και να ενθαρρύνει τις διακρίσεις. Οι διακρίσεις είναι όμως χρήσιμες μόνο αν προσελκύουν τον κόσμο στα στάδια. Δεν έχουν νόημα αν ο κόσμος αποθαρρύνεται με δεκάδες άλλους τρόπους από το να συμμετέχει. Αν η συμμετοχή είναι μαζική, θα έρθει βέβαια και η διάκριση.
Μπορεί οι πόροι μας να στερεύουν λόγω οικονομικής κρίσης, αλλά οι αθλητές πρέπει να έχουν ίση πρόσβαση σε αυτούς. Η πρόσβαση δεν πρέπει να καθορίζεται με βάση τους κανόνες που επιδιώκουν να εγκαθιδρύσουν οι κατά τόπους κλίκες αλλά με βάση τις αρχές του αθλητισμού. Μόνο έτσι μπορεί η κοινωνία να θυμηθεί κάτι από τον καλό της εαυτό.
*Ο Αλέξης Αρβανίτης διδάσκει Ψυχολογία στο Οικονομικό Κολέγιο Αθηνών
Πηγή: Protagon
Ακόμα καπνίζουν μέσα στο προπονητήριο οι γνωστοί “προπονητές”;;;
Δεν θα αλλάξει τίποτα ούτε στη χώρα αλλά ούτε και στο στίβο.
ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΑΛΕΞΗ ΜΟΥ. ΛΕΣ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΜΕ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥΣ ΑΛΛΑ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΔΕΝ ΙΔΡΩΝΕΙ ΤΟ ΑΥΤΙ ΚΑΝΕΝΟΣ. ΕΥΧΟΜΑΙ ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ ΣΕ ΕΣΕΝΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΣΟΥ.