Η ΚΦΑ και υποψήφια Διδάκτωρ Αθλητικής Ψυχολογίας ΣΕΦΑΑ Αθηνών Αλεξάνδρα Μαρκάτη ερευνά το πως βιώνουν οι αθλητές τον αγωνιστικό αθλητισμό (->ερωτηματολόγιο) ενώ μας παρουσιάζει για τον αναπτυξιακό αθλητισμό το ψυχοκινητικο πρόγραμμα “Αθλούμαι γιατί Αισθάνομαι”
Στην πορεία του χρόνου θα μας παρουσιάζει στο stivoz.gr από πλευράς ψυχολογίας ενδιαφέροντα θέματα και προσεγγίσεις για τους μεγάλους ή μικρούς αθλητές και τον περίγυρό τους – τόσο σε αναπτυξιακό όσο και σε αγωνιστικό επίπεδο.
Α. Πως βιώνουν ψυχοσωματικά οι αθλητές την ενασχόλησή τους με τον αγωνιστικό αθλητισμό; (αφορά αθλητές για συμμετοχή σε έρευνα)
Ο αγωνιστικός αθλητισμός υπόσχεται ένα συναρπαστικό ταξίδι μέσα από ένα προκλητικό περιβάλλον στο οποίο οι αθλητές μπορούν να ανακαλύψουν την εσωτερική τους ταυτότητα και να καλλιεργήσουν το μέγιστο δυναμικό τους.
Ωστόσο, η χρόνια βίωση έντονων αρνητικών συναισθημάτων, η αδυναμία έγκαιρης και σωστής διαχείρισής τους, και «το κυνήγι για επιτυχία με κάθε θυσία» που πρεσβεύει ο σύγχρονος αθλητισμός, οδηγούν αρκετούς αθλητές στο να αισθάνονται την ενασχόληση τους αυτή ως δυσλειτουργική και συχνά να βρίσκονται σε σύγχυση.
Διαφαίνεται συνεπώς μία ανάγκη για τους ερευνητές να καταγράψουμε και να δούμε σε βάθος χρόνου πως βιώνουν ψυχοσωματικά οι αθλητές την ενασχόλησή τους με τον αγωνιστικό αθλητισμό και πως αυτό μεταβάλλεται κατά τη διάρκεια μιας αγωνιστικής σεζόν, επιδιώκοντας με τον τρόπο αυτό να τονίσουμε κύρια ζητήματα και να προτείνουμε τρόπους ώστε οι αθλητές να αποκτήσουν μία πιο αρμονική και λειτουργική παραμονή στον αγωνιστικό αθλητισμό.
Αγαπητοί αθλητές, σας προσκαλώ να λάβετε μέρος σε μία έρευνα που αφορά τον τρόπο που βιώνετε συναισθηματικά/ σωματικά την ενασχόλησή σας με τον αγωνιστικό αθλητισμό. Θα σας παρακαλούσα να μου απαντήσετε ειλικρινά στα ερωτηματολόγια που θα βρείτε στο ακόλουθο link:
https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLScV9wvyoOcsYMrOU4GKbc4zy70Q-tmMG3izPJktsIQkP9GEHg/viewform
Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων!
Β. Πώς να ενθαρρύνουμε τους μικρούς μας αθλητές μέσα από ένα πρωτοποριακό ψυχοκινητικό πρόγραμμα (αφορά προπονητές ως προς ενημέρωση για το πρόγραμμα «Αθλούμαι γιατί Αισθάνομαι»)
Ο αναπτυξιακός αθλητισμός, μπορούμε πλέον να πούμε με σιγουριά ότι στοχεύει στη καλλιέργεια μίας θετικής προς την άσκηση στάσης ζωής και ανάγκης για δια βίου άθληση.
Ένας μικρός αθλητής θέλει μέσα από την ενασχόλησή του με τα σπορ να απολαμβάνει, να ψυχαγωγείται, να μαθαίνει νέες δεξιότητες, να αισθάνεται ότι «ανήκει» και συνυπάρχει με φίλους και να εξελιχθεί σε μία υγιή αυτόνομη προσωπικότητα.
Σε αυτή την πορεία κινούνται οι περισσότερες αθλητικές ακαδημίες, με τους προπονητές να αφοσιώνονται στην ομαλή εξέλιξη ενός παιδιού-αθλητή και στην σωστή μετάβαση του παιδιού από το στάδιο της πολύπλευρης ανάπτυξης στην κατάλληλη εξειδίκευση.
Οι ειδικοί της αθλητικής ψυχολογίας και της ψυχοκινητικής επιδιώκουν να συνεισφέρουν από την πλευρά τους στην παραπάνω προσπάθεια, μέσα από διάφορα προγράμματα που αφορούν την καλλιέργεια της εσωτερικής ταυτότητας των παιδιών.
Ένα τέτοιο πρωτοποριακό πρόγραμμα αποτελεί το «Αθλούμαι Γιατί Αισθάνομαι» το οποίο συνδυάζει το ψυχοκινητικό-αθλητικό παιχνίδι με τη συμβουλευτική-διάλογο και προσαρμόζεται στις απαιτήσεις και σημεία-κλειδιά του εκάστοτε αθλήματος και ομάδας.
Στόχοι του προγράμματος είναι οι ακόλουθοι:
-να ενθαρρύνουμε και να εμψυχώσουμε τα παιδιά για πρωτοβουλία, υπευθυνότητα & συμμετοχή, να τα μυήσουμε σε χρήσιμες ψυχοκινητικές δεξιότητες,
-να τα βοηθήσουμε στη καλύτερη κατανόηση και αλλαγή των σκέψεων , συναισθημάτων & συμπεριφορών τους,
-να γνωρίσουν καλύτερα τον εαυτό τους, τους συναθλητές τους και τις απαιτήσεις του αθλήματος και
-να βιώσουν επιτυχία – ανεξαρτησία – χαρά – δημιουργικότητα.
Αυτό επιδιώκεται μέσα από μία σειρά από ενέργειες που ακολουθούμε σε κάθε συνάντηση με την ομάδα:
Χρήση λέξεων-κλειδιών, λεκτική και μη λεκτική προσέγγιση εννοιών, (απ)ενθάρρυνση σκέψεων κ συμπεριφορών, αρμονική διεξαγωγή του μαθήματος – συνοχή και ενεργή συμμετοχή των παιδιών στη διεξαγωγή του μαθήματος.
Και όλα αυτά μέσω ευχάριστου οργανωμένου παιχνιδιού!
Κατά τη διαδικασία:
– Προηγείται ενημέρωση του προπονητή για το πρόγραμμα
– Ακολουθεί παρουσίαση του προγράμματος σε γονείς και ομάδα
– Η διάρκεια του προγράμματος είναι συνήθως 6 εβδομάδες (1φορά/εβδομ -2 ώρες) σε ώρες εκτός προπόνησης
– Πραγματοποιείται σε συνεργασία συμβούλου Αθλητικής Ψυχολογίας και ενός προπονητή.
– Χρησιμοποιείται έντυπο και οπτικό-ακουστικό υλικό, καθώς, και αθλητικός εξοπλισμός προσαρμοσμένος στις ανάγκες των συναντήσεων
– Καταγράφονται σε ημερολόγιο οι δράσεις και παρατηρήσεις για κάθε μία συνάντηση, καθώς και χορηγούνται στο τέλος του προγράμματος ατομικές καρτέλες για κάθε παιδί.
– Ακολουθεί παρουσίαση των πεπραγμένων προς όλους (προπονητές και γονείς), ενώ, ακολουθεί γόνιμη συζήτηση.
Προσκαλούμε τους προπονητές να ζητήσουν περισσότερες πληροφορίες και να ενημερωθούν περισσότερο για το συγκεκριμένο πρόγραμμα στο email: sportpsych.gr@gmail.com και στο τηλ.: 6980727677, ενώ μπορούν να μας ακολουθήσουν στο fb στο:
-> Αθλούμαι-γιατί-αισθάνομαι