Οι δρόμοι θα γεμίσουν. Η προσπάθεια και η επιθυμία για ένα καλό αποτέλεσμα θα αποτυπωθεί στο βλέμμα 26.000 δρομέων (σε όλες τις αποστάσεις). Μικρών, μεγάλων, επαγγελματιών, αλλά και ερασιτεχνών. Ο 30ος Διεθνής Μαραθώνιος της Αθήνας, στη μνήμη του Γρηγόρη Λαμπράκη, που γίνεται υπό την αιγίδα της UNESCO είναι γεγονός και μετά από ένα έντονο τριήμερο γεμάτο εκδηλώσεις, ήρθε η στιγμή που όλοι περιμένουν. Στις 09.00 το πρωί της Κυριακής (11/11), θα δοθεί η εκκίνηση του αγώνα, στον οποίο αναμένεται να πάρουν μέρος 9.500 αθλητές από διάφορα σημεία του πλανήτη.

Ανάμεσα τους δρομείς, που έχουν έρθει στην Αθήνα, με στόχο όχι μόνο να βιώσουν την εμπειρία της συμμετοχής στην κλασική διαδρομή, αλλά την επίτευξη ρεκόρ διαδρομής. Και η αλήθεια είναι πως δεν πρόκειται για εύκολο εγχείρημα, αρκεί να αναλογιστεί κανείς, πως η επίδοση αυτή ανήκει στον περίφημο Στέφανο Μπαλτίνι από το 2004 στην Αθήνα, που του έδωσε το χρυσό ολυμπιακό μετάλλιο. Οπως επίσης, πως για να συμβεί κάτι τέτοιο, θα πρέπει να ευνοήσουν οι καιρικές συνθήκες.

Ακόμη κι έτσι όμως, η παρέα των Κενυατών είναι εδώ προκειμένου να κάνει το καλύτερο δυνατό. Ο νικητής του 2010 Ράιμον Μπετ είναι ένας από αυτούς που θα προσπαθήσουν να διεκδικήσουν την πρώτη θέση και γιατί όχι και μια επίδοση κάτω από 2.10.55, του Ιταλού.

Με αξιώσεις θα πάρουν μέρος στον αγώνα οι Πολ Κίπροπ (2:14.09), Τζάφετ Κιπκορίρ (2:10.49), οι Αιθίοπες Μεσφίν Χαϊλού (2:09.50), Τεφέρι Κούρε (2:07.45). Στι γυναίκες, τον πρώτο λόγο θα έχει η περσινή νικήτρια Ελφνέσε Μελάκου Γιάντο από την Αιθιοπία, που είχε τερματίσει σε 2 ώρες 35.35. Ξεχωρίζουν ακόμη η συμπατριώτισσά της Γουορκίτου Γκούρμου (2:29.37), η Ουκρανή Σβετλάνα Στάνκο (2:31.28) και η Λευκορωσίδα Σβετλάνα Κουχάν (2:29.37).

Παράλληλα με τον διεθνή Μαραθώνιο, θα γίνει και το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα. Ανάμεσα στους 193 δρομείς που έχουν δηλωθεί να πάρουν μέρος στον αγώνα είναι ο περσινός νικητής του πρωταθλήματος Δημήτρης Θεοδωρακάκος (Ολυμπιακός), ο οποίος θα προσπαθήσει να υπερασπιστεί τον τίτλο του. Ο στόχος του δεν θα είναι εύκολος δεδομένο του ότι στην ίδια κούρσα θα πάρει μέρος τόσο ο Μιχάλης Παρμάκης (ΑΟ Τρίτων Χαλκίδας), νικητής του 2010, όσο και ο Χριστόφορος Μερούσης (ΦΟ Βροντάδων), ο οποίος τα τελευταία δύο χρόνια αποφάσισε να ρίξει το βάρος του στον μαραθώνιο. Με ενδιαφέρον αναμένεται η συμμετοχή του Γιώργου Καραβίδα (ΑΕΚ), νικητή το 2007 και το 2008, αλλά και του Γιάννη Ζερβάκη (Σητειακός ΑΟ).

Στις γυναίκες, με την Τίνα Κεφάλα να απουσιάζει από τον αγώνα, τον πρώτο λόγο έχει η περσινή νικήτρια Σοφία Ρήγα (Ελ. Βενιζέλος).

Την εκκίνηση του αγώνα θα δώσει ο Γιάννης Σγουρός μαζί τους Μακάου και Μότα.

Από το 2010, η γραμμή της εκκίνησης έγινε 14 μ. πλάτος και οι δρομείς θα τοποθετηθούν σε ευθεία συνολικού μήκους 250 μέτρα. Η εκκίνηση θα δοθεί με το σύστημα «Wave start» δηλαδή οι αθλητές θα ξεκινούν κατά κύματα – ανάλογα με τις επιδόσεις τους – και όχι όλοι μαζί.

Το πρώτο block θα αποτελείται από 250 αθλητές που θα είναι οι elite ξένοι και οι αθλητές του Πανελληνίου Πρωταθλήματος. Το δεύτερο block θα στελεχώνεται από δρομείς με τις κατά τεκμήριο 1000 καλύτερες επιδόσεις, ενώ στα υπόλοιπα οι αθλητές θα μπαίνουν ανά 2200 ανάλογα και πάλι με τις επιδόσεις που έχουν δηλώσει, ενώ στο τελευταίο θα ενταχθούν και οι αθλητές του Δυναμικού Βαδίσματος. Για τους τελευταίους η Οργανωτική Επιτροπή έχει ορίσει όριο τερματισμού τις 8 ώρες και έτσι θα πρέπει να έχουν τερματίσει μέχρι τις 5.30 το απόγευμα όταν και ο δρόμος εξʼ ολοκλήρου θα ανοίξει για τους κατοίκους της Αττικής και ιδίως του κέντρου της Αθήνας.

Η εκκίνηση από το πρώτο στο δεύτερο block θα απέχει χρονικά ένα λεπτό, από το 2ο στο 3ο δύο λεπτά ενώ για τα υπόλοιπα θα δίνεται εκκίνηση ανά τέσσερα λεπτά. Με λίγα λόγια θα χρειαστούν 19 λεπτά για να ολοκληρωθεί η εκκίνηση. Έτσι, όταν οι πρώτοι δρομείς θα έχουν περάσει τον Τύμβο του Μαραθώνα και θα εισέρχονται στη Νέα Μάκρη, οι τελευταίοι δρομείς μόλις θα έχουν ξεκινήσει από το Μαραθώνα, δημιουργώντας ανθρώπινη πυκνή αλυσίδα 8 χιλιομέτρων (!), η οποία στη διάρκεια της ημέρας συνεχώς θα επιμηκύνεται κατά μήκος των 42.195 μ. της κλασικής διαδρομής.

Προηγούμενο άρθροΗ συνέντευξη Τύπου για τον 30ο Μαραθώνιο της Αθήνας
Επόμενο άρθρο30ος ΚΜΑ: Απόλυτη επιτυχία, όμορφος καιρός, πολύς κόσμος και ρεκόρ αγώνα από τον Μπετ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ