Δεν είναι τυχαίοι. Είναι γεννημένοι σταρ, πρωταγωνιστές, από αυτούς που ακόμη κι όταν περπατούν σε ένα χώρο, καταλαβαίνει εύκολα κανείς πως πρόκειται για ξεχωριστούς ανθρώπους. Είναι οι… ήρωες του Σόποτ.

Το 15ο Παγκόσμιο πρωτάθλημα θα έχει βέβαια πολλούς ξεχωριστούς αθλητές. Αλλά στο ERGO Arena θα πατήσουν το πόδι τους και μερικές από τις μεγαλύτερες μορφές στην ιστορία του στίβου. Είναι ο… παππούς των αποστάσεων, οι εξωτικές βολίδες, η επτάψυχη άλτρια, ο ιπτάμενος τρελός και το κορίτσι σφαίρα, ενώ παραδίπλα τους έχουν και τις… μηχανές των παγκοσμίων ρεκόρ. Και εύκολα καταλαβαίνει κανείς ποιοι είναι.

Στα 39 του, θα μπορούσε να είναι προπονητής, σχολιαστής ή απλά τηλεθεατής της διοργάνωσης. Όχι, τα πόδια του Bernard Lagat δεν έχουν γεράσει ακόμη. Ο Αμερικανός δρομέας δεν είναι απλά ο γηραιότερος αθλητής που μετέχει σε αυτή τη διοργάνωση, αλλά έχει πάει στο Σόποτ ως διεκδικητής του τρίτου διαδοχικού παγκόσμιου τίτλου στα 3.000 μέτρα.

Όσες… στροφές κάνει εκείνος όταν αγωνίζεται, τόσες φορές έχει ξεπεράσει τραυματισμό η Blanka Vlasic, κερδίζοντας επάξια τον τίτλο της επτάψυχης άλτριας. Και μόνο για το γεγονός ότι η Κροάτισσα έχει δείξει τόσες φορές πως είναι πολύ σκληρή για να πεθάνει, έχει κερδίσει μία θέση στην ιστορία του παγκόσμιου στίβου, πέρα βέβαια από τα ψηλά άλματά της. Τα δάκρυά της όταν πέρασε τα 2 μ. φέτος έδειξαν με τον πιο συγκλονιστικό τρόπο το δύσκολο ταξίδι που αναγκάστηκε να κάνει για μία ακόμη φορά, ξεπερνώντας την αμφισβήτηση και τους πόνους ενός νέου τραυματισμού, που την έβγαλε νοκ άουτ στα μισά του περασμένου καλοκαιριού.

Στο ίδιο στρώμα που εκείνη ελπίζει ότι θα προσγειώνεται χαμογελαστή σε κάθε άλμα της στον τελικό του ύψους θα βρεθεί και ο… ιπτάμενος τρελός. Ο πιο ιδιόρρυθμος άλτης ύψους- από μόνο του αυτό αποτελεί «παράσημο» σε έναν κόσμο ιδιαίτερων προσωπικοτήτων όπως αυτός των αλτών του είδους- πήγε στο Σόποτ με το παγκόσμιο ρεκόρ στο μυαλό του. Ποιος θα αμφισβητήσει τον Ivan Ukhov; Μπορεί να έχει αγωνιστεί μεθυσμένος και να έχασε τη φανέλα του κατά τη διάρκεια του τελικού των Ολυμπιακών αγώνων- όπου κέρδισε- αλλά όταν βρίσκεται απέναντι από τον πήχη είναι ικανός για την πραγματοποίηση του πιο τρελού σεναρίου. Αν και το παγκόσμιο ρεκόρ δεν φαντάζει ποια τόσο… τρελό για τον άνθρωπο που έχει περάσει φέτος τα 2,42 μ., ισοφαρίζοντας το ευρωπαϊκό ρεκόρ.

Αν θέλει εκ των προτέρων να μάθει την αίσθηση της κατάρριψης του παγκοσμίου ρεκόρ, δεν χρειάζεται να πάει μακριά. Κάπου εκεί κοντά του στο Σόποτ κυκλοφορούν δύο… μηχανές του είδους. Ο Αshton Eaton το έχει δείξει τα τελευταία χρόνια, η Genzebe Dibaba τα έκανε όλα μαζεμένα αυτό το χειμώνα. Τρία παγκόσμια ρεκόρ μέσα σε δύο εβδομάδες σημείωσε η δρομέας της Αιθιοπίας, μέλος της γνωστής οικογενείας. Στο Σόποτ δεν πήγε- λέει- για ένα τέταρτο, στα 3.000 μ. που θα τρέξει- αλλά ποιος να την πιστέψει; Αντιθέτως, ο Eaton έχει κάνει σαφείς τις προθέσεις του. Ο Σούπερμαν του παγκόσμιου στίβου- όπως αποκαλούνται συνήθως οι κυρίαρχοι των συνθέτων αγωνισμάτων- αρέσκεται στις καταρρίψεις παγκοσμίων ρεκόρ μετά… συνοδείας μεταλλίου. Άλλωστε, το έκανε και στην Κωνσταντινούπολη πριν από δύο χρόνια.

Και τι να πεις κανείς για την Valerie Adams. Το… θηρίο από τη Νέα Ζηλανδία έχει μετατρέψει τη σφαιροβολία σε αγώνισμα που αναφέρεται αποκλειστικά με το όνομά της. Τους τοίχους του σπιτιού της βαραίνουν τα χρυσά μετάλλια κάθε μεγάλης διοργάνωσης, ενώ ήδη έχει έξι παγκόσμιους τίτλους. Το καλύτερο; Ακόμη κι αν προέρχεται από επέμβαση στο γόνατο και στον αστράγαλο, δεν υπάρχει άνθρωπος που θα ποντάρει εναντίον της σε μεγάλη διοργάνωση.

Η Adams και ο Lagat έχουν ένα κοινό με την Veronica Campbell. Πήγαν στο Σόποτ για τον τρίτο διαδοχικό παγκόσμιο τίτλο σε κλειστό στίβο. Και η Τζαμαϊκανή με την συμπατριώτισσά της, Shelly Ann Fraser Pryce είναι στην Πολωνία για να καλύψουν το τεράστιο κενό προσωπικοτήτων που υπάρχουν στα ανδρικά σπριντ σε αυτή τη διοργάνωση.

Πέρα από την ταχύτητα και την αποτελεσματικότητά της όταν είναι υπό διεκδίκηση ένα χρυσό μετάλλιο, η Campbell έχει στραμμένα πάνω της τα βλέμματα για έναν ακόμη λόγο. Μόλις πριν από μερικές ημέρες πήρε το πράσινο φως για την επιστροφή της στους αγώνες, όταν το CAS έκλεισε την υπόθεση ντόπινγκ που την αφορούσε. Θα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον το πόσο έτοιμη θα παρουσιαστεί- με δεδομένο ότι δεν έχει αγωνιστεί από τον περασμένο Ιούνιο- όπως και το τι θα κάνει κόντρα στην Fraser. Η βολίδα τσέπης δεν αρκείται εύκολα σε δεύτερες θέσεις και σίγουρα τα 60 μ. αποτελούν περισσότερο δικό της… πεδίο από ότι της Campbell, στη θεωρία μόνο όμως, γιατί η δεύτερη είναι 200άρα στα χαρτιά, αλλά οι δύο παγκόσμιοι τίτλοι της μιλούν από μόνοι τους για το τι μπορεί να κάνει στην κούρσα της μίας ανάσας.

Προηγούμενο άρθροH… ακτινογραφία των αγωνισμάτων στο 15ο Παγκόσμιο πρωτάθλημα κλειστού
Επόμενο άρθροΚι άλλη… μανούλα –Το πρώτο της παιδί περιμένει και η Defar

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ