Πιστοποίηση διαδρομών – AIMS

Το αποτελεσμα της συνεργασιας IAAF και AIMS (Association of International Marathons and Distance Races) ειναι η αναγνωριση των παγκοσμιων ρεκορ αγωνων επι δημοσιας οδου απο 01/01/2004.
Τα κριτηρια για τα παγκοσμια ρεκορ περιλαμβανουν αυστηρες διαδικασιες μετρησεων.
Οπως σε ολους τους αγωνες δρομου, οι διαδρομες θα πρεπει να μετρωνται απο διαπιστευμενους IAAF-AIMS κριτες κατηγοριας Α ή Β χρησιμοποιώντας τη μεθοδο με το καλιμπραρισμένο ποδήλατο.

-> διαδικασία μέτρησης

Τα κριτηρια για τα παγκοσμια ρεκορ περιλαμβανουν υψομετρικες αλλαγες και την απόσταση αφετηρίας-τερματισμού. Αυτα τα κριτηρια περιλαμβανονται για να διαβεβαιωσουν οτι μια διαδρομη δεν ειναι υπερβολικα κατηφορικη ή φτιαγμενη με τετοιο τροπο που ο ευνοϊκος αερας μπορει να επηρεασει πολυ τις επιδοσεις.

  • Η υψομετρικη διαφορα μετριεται σχετικα με την διαφορα υψομετρου απο το επιπεδο της θαλασσας αναμεσα σε αφετηρια και τερματισμο.
    Μια διαδρομη δεν μπορει να «πεφτει» πανω απο 1 μετρο ανα χλμ απο την αρχη μεχρι το τελος της για να μπορει να ειναι υποψηφια για ρεκορ.
  • Η απόσταση σε ευθεια γραμμή ανάμεσα σε αφετηρια και τερματισμο ως ποσοστο επί της συνολικης αποστασης θα πρεπει να μην είναι περισσοτερη απο 50% της απόστασης της συνολικής διαδρομης για να ειναι νομιμη για παγκοσμιο ρεκορ μια διαδρομή (ισχύει όμως για επίτευξη ορίων)
    * Η Ένωση Στατιστικών Αγώνων σε Δρόμο – ARRS (Association of Road Racing Statisticians) αναγνωρίζει συνθήκες μέχρι 25%.

ΣΣ:

Έτσι αγώνες όπως ακόμα και ο Αυθεντικός Μαραθώνιος Αθηνών, ο Μαραθώνιος Θεσσαλονίκης, ο Ημιμαραθώνιος Καλαμπάκα-Τρίκαλα ή στο εξωτερικό πιο γνωστός ο Μαραθώνιος της Βοστώνης, είναι ευθείες διαδρομές όπου δεν αναγνωρίζονται κάποια μεγάλα ρεκόρ.
Προφανώς αγώνες όπου εκκίνηση και τερματισμός συμπίπτουν, αμέσως εξασφαλίζουν τις προυποθέσεις.

Γενικά, κατά τα άλλα επιδόσεις και όρια πρόκρισης αναγνωρίζονται και σε εγκεκριμένες διαδρομές που διαφέρει και άνω του 50% η απόσταση εκκίνησης-τερματισμού, όχι όμως όπου υπάρχει κατωφέρεια, ενώ εκεί στην αξιολόγηση επίδοσης – scoring για ranking ακολουθεί σχετική διόρθωση.