Κλειστό Παιανίας

Στη θέση «Κόντρες – Βαρέζι», στους πρόποδες του Υµηττού, κοντά στην πλατεία Παιανίας και στη λεωφόρο Λαυρίου κατασκευάστηκαν δύο κλειστά προπονητήρια.
Το «σπίτι του στίβου» και το «σπίτι του βόλεϊ».

Σχεδιάστηκαν για να καλύψουν τις ανάγκες προπόνησης ενόψει των Ολυµπιακών Αγώνων «Αθήνα 2004» και θεωρήθηκαν πρότυπες εγκαταστάσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Για τη χωροθέτησή τους, χρειάστηκε έκταση περίπου 100 στρεμμάτων που παραχωρήθηκαν το 2002 από τον δήµο Παιανίας (και μάλιστα με συνοπτικές διαδικασίες όπως λένε οι κατέχοντες τα δρώμενα).

Η δαπάνη του έργου κυμάνθηκε ανάμεσα στα 10 με 12 εκατ. ευρώ αλλά δεν τηρήθηκε η αρχική μελέτη που προέβλεπε υπαίθριο κέντρο για συναυλίες, πάρκο, ποδηλατόδροµους, κολυµβητήριο κ.α.

Λόγω της πίεσης του χρόνου, μάλιστα, καθώς πλησίαζαν οι Αγώνες του 2004 κατασκευάστηκαν και μάλιστα αυθαίρετα (χωρίς πολεοδομική άδεια) σε χρόνο-ρεκόρ τα προπονητήρια (βόλεϊ και στίβου) σε δύο διαφορετικά κτίρια. Η ΓΓΑ πέρασε µέσω της ΕΟΠΕ (οµοσπονδία του βόλεϊ) τη χρηµατοδότηση του έργου.

Αρχικά είχε σχεδιαστεί µόνο το «σπίτι του στίβου» αλλά η ΕΟΠΕ πέτυχε την κατασκευή του δεύτερου και λίγο μικρότερου κλειστού, που ονομάστηκε «σπίτι του βόλεϊ». Αξίζει να σημειωθεί επίσης ότι η χρηµατοδότηση του έργου δεν ολοκληρώθηκε στους προβλεπόμενους χρόνους και (λέγεται πως) η κατασκευαστική εταιρεία που το ανέλαβε πτώχευσε, παρασέρνοντας τότε και την ΕΟΠΕ σε οικονομικές περιπέτειες. Μάλιστα η στατική µελέτη όλης της κατασκευής δεν δόθηκε ποτέ στη ΓΓΑ από την ανάδοχο εταιρία.

Τον Μάιο του 2003 τα δύο στάδια παραχωρήθηκαν στον ΣΕΓΑΣ και στην ΕΟΠΕ.

Ο ΣΕΓΑΣ το εγκαινίασε επίσημα µε το βαλκανικό πρωτάθλημα κλειστού στίβου.

Από το 2004 έως και το 2011 διοργάνωνε στην Παιανία κάθε χρόνο τα πανελλήνια πρωταθλήματα κλειστού και ενδιάμεσα αρκετά πολύ καλά διεθνή μίτινγκ με την παρουσία κορυφαίων ξένων αθλητών και αθλητριών όπως η Ελενα Ισινμπάγιεβα (στην άνοδό της τότε).

Βάσει κατασκευής, στο κλειστό του στίβου η κεντρική σάλα είναι κατά 150 με 200 τ.μ. μεγαλύτερη από το ΣΕΦ, το προθερμαντήριο είναι εξαιρετικό, ενώ οι κερκίδες μπορούν να φιλοξενήσουν περίπου 8.000 θεατές εκτός αγώνων και για συναυλίες ή άλλες εκδηλώσεις.

Το καλοκαίρι (τον Ιούλιο) του 2011 που ήδη δεν υπήρχε φύλαξη διαλύθηκε η ηλεκτρολογική υποδομή με τη λεηλασία του υποσταθμού της ΔΕΗ απ’ όπου έπαιρνε ρεύμα το Στάδιο. Στη συνέχεια, το ίδιο διάστημα «εξαφανίστηκαν» οι βασικές καλωδιώσεις (χοντρά πολύ ακριβά καλώδια με το χαλκό βασικό τους συνθετικό) στις υποδομές.
Τα φαινόμενα κλοπών γιγαντώθηκαν στη συνέχεια καθώς εξαφανίστηκαν μέσα από το κλειστό του στίβου πάρα πολλά χρήσιμα αντικείμενα (τηλεοράσεις, πρίζες, μπαλαντέζες, ηλεκτρικές μικροσυσκευές) κι ότι άλλο ήταν δυνατό να μεταφερθεί.

Ακόμα και όλα τα ηχητικά συστήματα που υπήρχαν τοποθετημένα (εκτός από κονσόλες, ενισχυτές) στην οροφή, εξαφανίστηκαν και μέσα σε λιγότερο από δύο χρόνια το κλειστό της Παιανίας υπέστη ζημιά στον λειτουργικό του εξοπλισμό που ξεπερνά το 1,5 εκατ. ευρώ.