28/09/2000 – ο Κεντέρης είναι πρώτος

Σε ένα από τα πλέον ανταγωνιστικά και δημοφιλή αγωνίσματα, που γενικά κυριαρχούσαν Αμερικανοί κι έγχρωμοι αθλητές, ο Κώστας Κεντέρης κατάφερε να στεφθεί χρυσός Ολυμπιονίκης στο Sydney, προκαλώντας μεγάλη αίσθηση. Στα 200μ. στον τελικό (4η κούρσα) ο Κεντέρης με εντυπωσιακό ρυθμό στην ευθεία τερμάτισε πανηγυρικά με τα χέρια ανοικτά, σε 20.09.

Η περιγραφή του Ν.Αντωνιάδη ήταν χαρακτηριστική: “Κι έφυγε, έφυγε καλά κι έφυγε πολύ αργά ο Αμερικάνος. Δυνατός ο Κεντέρης. Ανεβαίνει τώρα. Τώρα είναι η σειρά του, τώρα πρέπει να δυναμώσει, τώρα πρέπει να είναι πιο δυνατός. Ανεβαίνει ο Κώστας! Πάει για μετάλλιο! Ο Κεντέρης, ο Κεντέρης είναι πρώτος! Ολυμπιονίκης! Πρώτος Ολυμπιονίκης! Χρυσός νικητής ο Κώστας Κεντέρης, χρυσός νικητής ο Κώστας Κεντέρης! Είναι απίστευτο! 20.09! 20.09! Η μεγάλη κούρσα! Ο μεγάλος αγώνας, δικαίωση για τον μεγάλο αυτό αθλητή! Ήταν απίστευτος στα τελευταία μέτρα της κούρσας. Αποθέωση!”

Ένας πραγματικά ταλαντούχος αθλητής, έχοντας περάσει πολλά, επέστρεψε από τα 400μ. στα 200μ. και κυριάρχησε, κάνοντας και την αρχή σε μια σπουδαία τριάδα διαδοχικών νικών, καθώς την επόμενη χρονιά κέρδισε το Παγκόσμιο πρωτάθλημα σε 20.04 και τη μεθεπόμενη το Ευρωπαϊκό με μεγάλη διαφορά κι εκπληκτική επίδοση 19.85.