25/03/1896 – Οι 1οι σύγχρονοι Ολυμπιακοί Αγώνες

Τη Δευτέρα του Πάσχα, 6 Απριλίου (25η Μαρτίου κατά το Γρηγοριανό ημερολόγιο) ο Βασιλιάς Γεώργιος κήρυξε την έναρξη των 1ων σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων σε ένα κατάμεστο από 80 χιλιάδες κόσμο Παναθηναικό Στάδιο όπου 9 μπάντες και 150 άτομα έψαλλαν τον Ολυμπιακό ύμνο.

Πρώτο αγώνισμα στίβου στο πρόγραμμα ήταν τα 100μ. με τα προκριματικά, ενώ το πρώτο που ολοκληρώθηκε ήταν το τριπλούν με νικητή τον Αμερικανό Jamie Connolly.

Αγωνιστικά και όχι μόνο, το πλέον αξησιομείωτο ήταν φυσικά ο Μαραθώνιος δρόμος, την 5η ημέρα των Αγώνων, με τη νίκη του Σπύρου Λούη (2:58’50”) έστω και αμφισβητούμενη, δεύτερος πάντως ήταν ο επίσης “Έλλην” Χαρίλαος Βασιλάκος.

Στις γυναίκες δεν επετράπη να αγωνιστούν στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Μια Ελληνίδα, η Σταματία Ρεβύθη (γνωστή ως Μελπομένη) έτρεξε ως διαμαρτυρία τον Μαραθώνιο μια μέρα μετά την τέλεσή του – ενώ δεν της επετράπη και να τερματίσει εντός του Σταδίου.

Οι απονομές έγιναν σε όλα τα αγωνίσματα την ημέρα λήξης με κλάδο ελιάς για τον 1ο και δάφνινο στεφάνι για τον 2ο, κι από ένα ασημένιο μετάλλιο.

Ένα μήνα πριν είχαν διοργανωθεί αγώνες επιλογής για τους Ολυμπιακούς από την “Επιτροπή Ολυμπιακών Αγώνων” και ήταν ουσιαστικά το “Α΄ Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Στίβου”.